Αναγνώριση Κώων ευεργετών & … αποκαταστάσεις που δεν έγιναν

16
1548

Αναγνώριση Κώων ευεργετών & … αποκαταστάσεις που δεν έγιναν

Η έλλειψη συνεννόησης και σύμπνοιας σε πολλά θέματα της τοπικής κοινωνίας, δυστυχώς επιβεβαιώνεται και στον προβληματισμό που θέσαμε στο προηγούμενο σημείωμά μας περί Κώων ευεργετών.

Από έγκριτους και αγαπητούς συμπολίτες μας (γραπτά, αλλά και τηλεφωνικά) υπήρξε ένας ουσιαστικός αντίλογος, με αναφορές σε αρκετά ονόματα Κώων ευεργετών (κυρίως του περασμένου αιώνα, μιας και οι σύγχρονοι ευεργέτες παραμένουν ένα μεγάλο ζητούμενο).

Πλην όμως το να παραθέσουμε εμείς, από αυτή εδώ τη στήλη κάποια ονόματα τα οποία μας υπενθύμισαν-με κίνδυνο να παραλείψουμε κάποιους άλλους- θα ήταν αφενός πρόχειρο και αφετέρου πέρα από τη δική μας αρμοδιότητα.

Δυστυχώς, αποδεικνύεται ότι οι τοπικές μας αρχές και κυρίως ο Δήμος μας υστερεί σε αυτό το κομμάτι, δηλαδή στην επίσημη αναγνώρισή τους λόγω… ασυνεννοησίας, εξαιτίας πολιτικών ή άλλων «παθών» (σε αντίθεση με την γειτονική Κάλυμνο, την οποία φέραμε ως παράδειγμα, καθώς τους έχει αναγνωρίσει καθολικά και τους τιμά αναλόγως).

Θα μπορούσε για παράδειγμα το Δημοτικό συμβούλιο της Κω να είχε προτείνει μια επιτροπή ειδικών (Β. Χατζηβασιλείου, Α. Μαρκόγλου, Κ. Κογιόπουλος κ.α.) ώστε να καθοριστεί ένας κατάλογος ονομάτων των μεγάλων ευεργετών της Κω και εν συνεχεία να προσδιοριστεί μία αντίστοιχη εκδήλωση – μνημόσυνο, αναγνώρισης της προσφοράς ή των δωρεών τους.

Το ίδιο κενό υπάρχει και στο θέμα της ονοματοδοσίας διαφόρων οδών, όχι μόνο στην πόλη, αλλά και στα χωριά που επίσης επεκτείνονται και εξελίσσονται χωροταξικά.

Ετέθη μάλιστα από κάποιο συμπολίτη μας, αν θυμόμαστε καλά στη Λαϊκή συνέλευση στην Αντιμάχεια (με αφορμή τη διάνοιξη δρόμων και την αναγκαιότητα ορισμού ακριβούς διεύθυνσης κατοικίας).

Είναι μια σημαντική εκκρεμότητα, μέσα σε τόσες άλλες που υπάρχουν στη νέα χρονιά, η οποία ελπίζουμε να μην αναλωθεί κατά το ήμισυ στη σκληρή προεκλογική αντιπαράθεση και κατά το δεύτερο ήμισυ, μέχρι την ανάληψη καθηκόντων του νέου Δημοτικού συμβουλίου, στην…»προσαρμογή» των ουκ ολίγων αλλαγών που φέρνει ο Κλεισθένης.

Και φυσικά οι μεγαλύτερες ανησυχίες όλων, εστιάζονται ακόμα στις άλλες… Αποκαταστάσεις, που δεν έγιναν: Πότε (;) θα ξεκινήσει και πότε θα ολοκληρωθεί η αποκατάσταση του λιμανιού, των εκκλησιών και των μνημείων, καθώς πέρασε ο Δεκέμβριος (και η χρονιά) χωρίς να υπάρχει ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το τι μέλλει γενέσθαι (τα δύο σχολεία υποθέτουμε ότι ολοκληρώνονται πολύ σύντομα).

Με την προσδοκία να προκύψει κάτι καλύτερο σε προσωπικό αλλά και συλλογικό επίπεδο,

ευχόμαστε σε όλους το 2019 να φέρει σε όλους εκπλήρωση στόχων και επιθυμιών!

16 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μπορώ να συνεισφέρω μόνο σύγχρονους κώους, ευεργέτες ευαγών ιδρυμάτων στην Ελβετία, Μάλτα και χωρίς επιτροπή … ξέρουν κι άλλοι.

  2. Αγαπητέ Γιάννη επιτροπές υπήρξαν, αλλά στου κουφού (Κυρίτση) την πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Η ονοματοδοσία έχει σαφώς πολιτικά και κυρίως Κυριτσιακά χαρακτηριστικά, μόνο όταν ο αυτοκράτωρ έχει πολιτικό όφελος θα συστήσει επιτροπή για να ονοματίσει κάποιους δρόμους. Είναι δεκάδες οι δρόμοι και οι πεζόδρομοι στην πόλη αλλά και στα χωριά που εδώ και χρόνια δεν έχουν ονόματα.

  3. Η Μέρκελ έρχεται στην Αθήνα, ως απεσταλμένη, υπηρέτρια και δούλα, του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, των γνωστών Σιωνιστών Κοσμοκρατόρων, για να πιέσει τους Έλληνες πολιτικούς να ψηφιστεί από τη Βουλή η συμφωνία των Πρεσπών για το Μακεδονικό. Η ΜΕΡΚΕΛ έδρασε ανθελληνικά όλα αυτά τα χρόνια, με τη Χρεοκοπία, τα Δάνεια, τα Μνημόνια, το Υπερταμείο, τις Αξιολογήσεις, τις Τράπεζες της Ε.Ε., κ.λ.π. για λογαριασμό των Σιωνιστών δανειστών του ΡΟΤΣΙΛΝΤ, και τώρα ενεργεί για το διαμελισμό της Ελλάδος.
    Θα άρεσε στους Γερμανούς, ο διαμελισμός της Γερμανίας;;;Εσείς οι Γερμανοί, χωριστήκατε σε Δυτική & Ανατολική Γερμανία, και κάνατε τα πάντα, για την Ένωση των δύο Γερμανιών.
    Ως εκ τούτου, από τον Ελληνικό Λαό, είναι ανεπιθύμητη η παρουσία της ΜΕΡΚΕΛ στην Ελλάδα.

  4. Θα σου το ξαναειπω αφού δεν το έλαβες υπόψην. Διάβασε το βιβλίο του κυρίου Καίσαρλη για να καταλάβεις ποιοί ήταν οι μεγάλοι ευεργέτες της Κω. ΗΤΑΝ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ ΚΩ.

  5. Τα Σκόπια θα ενταχθούν στο ΝΑΤΟ και στην ΕΕ, όπως είναι ο αμερικανικός σκοπός που επέβαλλε στον Α.Τσίπρα την υπογραφή της ντροπιαστικής συμφωνίας, αλλά και η προσπάθεια ένωσης της «Βόρειας» με τη «Νότια» Μακεδονία – έναν σχεδιασμό που αποτελεί «κορμό» στην επιδίωξη της Γερμανίας για έξοδο στην θάλασσα του Αιγαίου μέσω ενός γερμανοποιημένου κρατιδίου, όπως οι χάρτες του Βερολίνου ήδη δείχνουν – μόλις ξεκινά.

  6. Εμεις δεν ειμαστε αχαριστοι και αγνωμονες, ξερουμε να αναγνωριζουμε και να τιμουμε ανθρωπους που προσφεραν στον τοπο τους.

  7. ΤΟΝ ΒΕΡΟΙΟΠΟΥΛΟ ΤΟΝ ΚΑΝΑΝΕ ΟΔΟ ΠΟΥ ΣΤΟ ΚΑΤΩ ΚΑΤΩ ΔΕΝ ΗΤΑΝ ΑΠΟ ΔΩ ΤΟΥΣ ΚΩΟΥΣ ΕΥΕΡΓΕΤΕΣ ΠΑΝΤΕΛΟΓΛΟΥ, ΘΥΜΑΝΑΚΗ, ΙΩΑΝΝΙΔΗ, ΚΟΥΤΣΟΥΡΑΔΗ, ΜΑΝΟΥΣΗ, ΝΙΚΟΛΑΙΔΗ ΚΑΙ ΤΟΣΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΤΙΜΗΣΑΜΕ ΟΠΩΣ ΕΠΡΕΠΕ;

  8. Η παρούσα δημοτική αρχή δεν έχει ορίσει επιτροπή που έχει ασχοληθεί με την ονοματοδοσία ;; Αυτά είναι γνωστά …
    Ο κ Κογιοπουλος κ α έγκριτοι Κωοι δεν έχουν αποφανθεί;;Ετσι έχει ακουσθει
    Φαίνεται πως υπάρχει στρουθοκαμηλισμός η σκοπιμότητα ;;;

  9. Είναι καλύτερα να στέκεσαι όρθιος με σπασμένο και μπανταρισμένο κεφάλι, από το να σέρνεσαι με την κοιλιά για να γλιτώσεις το κεφάλι σου

  10. ΤΗΝ ΚΩ ΤΗΝ ΈΦΤΙΑΞΑΝ ΟΙ ΠΟΛΊΤΕΣ ΤΗΣ ΣΩΣΤΑ ΛΕΕΙ Ο ΚΑΙΣΑΡΛΗΣ ΟΙ ΑΝΩΝΥΜΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΕΦΤΙΑΞΑΝ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΑΥΜΑ

  11. Ριχάρδος:έχει σώσει πολλούς Κώους και Έλληνες σε διάφορες πόλεις,από την πείνα και ανέχεια

    από δήμευση λογαριασμών,από πλειστηριασμούς κατοικιών τους,από κατασχέσεις κτημάτων και υποθηκευμένων αγροτοτεμαχίων.Προτείνω να δοθεί το όνομα του σε κεντρική οδό.Ακόμα θα μπορούσε να βοηθήσει την επισκευή των Ιερών μας ,με ενεχυροδανεισμό δισκοπότηρων,ιερών αμφίων,Εκκλησιαστικών χρυσών αντικειμένων,αλλά και καντυλίων…Πιάτσα Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου.

  12. Γιατί Κυρίτση δεν φτιάχνεις επιτροπή ονοματοδοσίας? Μήπως επειδή έδωσες υποσχέσεις σε γνωστές οικογένειες της Κω. Περιμένεις τις εκλογές να διαλέξεις επιτροπή?

  13. τα κ@ράδια Γιάννη ποτέ δεν θα αποκτήσουν συνείδηση ευεργέτη, μια μοναδική μεγάλη ευεργέτης υπήρξε που έφτιαξε 2 σχολεία στην Κω και άφησε μια αμύθητη περιουσία για να συντηρούνται και αυτή την εξαφάνισαν οι φάρες παλιές και νεώτερες που ήθελαν τον κοσμάκη αμόρφωτο, για να τον εκμεταλεύτονται

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ