Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής στο ΔΙΙΚ & πως θα «σπάσουν τα τείχη» μεταξύ των παρατάξεων (;)

6
1742

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας Δημοτικής Αρχής στο ΔΙΙΚ & «σπάσουν τα τείχη» μεταξύ των παρατάξεων (;)

Τις τελευταίες μέρες, σε ότι αφορά τα δημοτικά μας πράγματα, στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκε μεταξύ άλλων και η απόφαση της νέας Δημοτικής αρχής να πραγματοποιηθεί η τελετή ορκωμοσίας της (του νέου Δημοτικού συμβουλίου) την Κυριακή 25 Αυγούστου, το απόγευμα, στον περιβάλλοντα χώρο του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος.

Στις πρώτες αντιδράσεις… ήρθε αμέσως η απάντηση (μέσω fb) ότι κατά τον ίδιο τρόπο είχε αποφασίσει πριν πέντε χρόνια και ο κ. Κυρίτσης να γίνει η ορκωμοσία του τότε νέου δημοτικού συμβουλίου στο Πολύκεντρο Πυλίου.

Ως εδώ καλά. Πλην όμως, πέντε χρόνια μετά, έχουμε κάποια νέα δεδομένα.

Με πρώτο και βασικότερο, το θέμα της κυβερνησιμότητας, το οποίο όσο και αν η Κυβέρνηση με τις εξαγγελίες του νέου Υπ. Εσωτερικών Τ. Θεοδωρικάκου* προσπαθεί να αντιμετωπίσει, η δημοτική αρχή θα το βρίσκει διαρκώς μπροστά της όσο θα ενεργεί μονομερώς και δεν επιχειρήσει να εμπεδώσει εξαρχής ένα δημοκρατικό «άνοιγμα» προς όλες ανεξαιρέτως τις παρατάξεις της μειοψηφίας.

Αυτό προϋποθέτει ότι θα πρέπει να αφήσει πίσω παγιωμένες αντιλήψεις και νοοτροπίες του τύπου «μα έτσι έκανε και ο κ. Κυρίτσης…» (εκτός και αν θέλει να έχει επανάληψη της ίδιας πορείας…) και να δείξει ένα πρώτο δείγμα καλής συνεννόησης (όπως έκανε με τον κ. Παυλίδη για να πάρει την έγκριση του ΔΣ του ΔΙΙΚ, θα μπορούσε να είχε προσυνεννοηθεί και με τους Επικεφαλής των παρατάξεων).

Αλλιώς, πως και ποιοι θα συμπράξουν στην διοίκηση ώστε να δημιουργηθεί πλειοψηφία και να περνάνε οι αποφάσεις στα όργανα του δήμου (;) όπως είναι το ζητούμενο σύμφωνα και με τις δηλώσεις του νέου Υπ. Εσωτερικών για την τροποποίηση που επιχειρεί νομοθετικά σε ότι αφορά την κυβερνησιμότητα των δήμων.

Συγκεκριμένα: αναφερόμενος στο νομοσχέδιο που θα κατατεθεί την ερχόμενη βδομάδα, ο κ. Θεοδωρικάκος, είπε ότι θα ευνοείται η «σύμπραξη και συνεργασία παρατάξεων με την προϋπόθεση μέσα σε αυτές να είναι και η παράταξη του δημάρχου και του περιφερειάρχη που έχουν εκλεγεί, ώστε να δημιουργούνται πλειοψηφίες». Επίσης θα «αποδίδει την πλειοψηφία στον δήμαρχο και στον περιφερειάρχη στα βασικά όργανα του δήμου και της Περιφέρειας, δηλαδή στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής».

Σύμφωνα πάντα με τον υπουργό, οι συνδυασμοί που θα συμπράττουν με τη διοίκηση, θα συμμετέχουν «στην άσκηση της διοίκησης και της εξουσίας στον δήμο και στην Περιφέρεια, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των παρατάξεων στη διοίκηση του δήμου, στην προεδρία του Δημοτικού ή του Περιφερειακού Συμβουλίου και στα όργανα διοίκησης του δήμου ή της Περιφέρειας. Διαφορετικά, εάν δεν γίνει αυτό, θα είναι πρακτικώς αδύνατον να λειτουργήσουν τα 2/3 των δήμων», επισήμανε.

Αν δεν «σπάσουν τα τείχη» μεταξύ των παρατάξεων, πως θα γίνει κατορθωτό αυτό στο δήμο της Κω;

 

Θεοδωρικάκος σε ΚΕΔΕ: Αυτές είναι οι αλλαγές στην απλή αναλογική

Τους δύο πυλώνες της νέας ρύθμισης για την κατάργηση της απλής αναλογικής παρουσίασε κατά την εισήγησή του στην σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ της ΚΕΔΕ ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος.

Όπως είπε:

-Ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε τις συμπράξεις και συνεργασίες των παρατάξεων, ώστε να έχουμε πλειοψηφίες,

-Δίνουμε πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου και στην Οικονομική Επιτροπή και στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής και στα Νομικά Πρόσωπα και τις Δημοτικές Επιχειρήσεις.

«Με αυτό τον τρόπο στέλνουμε ένα μήνυμα για συνεργασίες», πρόσθεσε ο κ. Θεοδωρικάκος.

Πάντως, ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι «προσπαθούμε να αντιμετωπίσουμε όσο γίνονται τα προβλήματα ώστε να μην έχουμε θέμα συνταγματικότητας».

Παράλληλα δεν ξεκαθάρισε αν η μεταφορά του θέματος στην Οικονομική ή τις άλλες Επιτροπές μετά την πρώτη ή την τρίτη συνεδρίαση του ΔΣ αλλά και αν θα απαιτείται λεπτομερής αιτιολόγηση.

Από την πλευρά του ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος υποστήριξε ότι θα ξεκινήσει ένα διάλογος για το ξεκαθάρισμα των αρμοδιοτήτων μεταξύ Αυτοδιοίκησης και κράτους, θέμα το οποίο χαρακτήρισε προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού αλλά και του υπουργού.

Στη δευτερολογία του ο υπουργός Εσωτερικών, κλείνοντας την παρουσία του στην ΚΕΔΕ, τόνισε ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αιφνιδιάσουμε κανένα. Θα είμαστε πολύ κοντά στους αιρετούς της Αυτοδιοίκησης. Θα κάνουμε εξαντλητικό διάλογο. Θα αναμορφώσουμε τον Κώδικα της Αυτδιοίκησης, θα αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ και θα το κάνουμε μαζί».

Πηγή: aftodioikisi.gr

6 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δυστυχώς δεν υοαρχει περίπτωση να γίνει κάτι καλύτερο ! Ήδη επαναλαμβάνουν λάθη προκατόχων ! Ήδη η αλαζονεία στο έπακρο ! Αστείο αλλά ήδη προσφωνούν ως αντιδημάρχους πρόσωπα μέσα σε υπηρεσίες με Περισσό θράσος ! Μακάρι να μπορέσει ο θεοδοσης να βάλει χαλινάρι σε αυτούς τους θρασείς ! Και μακάρι να μην αρκούνται σαν δικαιολογία ότι έτσι έκανε ο κυριτσης ! Εκτις και αν θέλουν να τους καταψηφίσει ο κόσμος την επόμενη φορά ! Λίγη σεμνότητα κύριοι δεν βλάπτει ! Προσπαθήστε γθα το καλύτερο μακρυά από μικρότητες ! Φτιάξτε αυτά που δεν φτιάχτηκαν ! Στα Τρίκαλα που πήγατε δεν νιώσατε ότι έρθει είστε από τριτοκοσμική πόλη ? Για να δούμε τι σας έμεινε από το ταξίδι σας αυτό και να δούμε τι θα κάνετε γθα το καλό του τόπου !

  2. Μήπως οι αλληλέγγυοι και περαβρέχει μακάριοι έχουν να πουν κάτι για τους Μαύρους?

    εκατό άτομα κάθε μέρα, τους αρέσει το θέαμα στα Δελφίνια,στην πόλη?Γι αυτό προ του τέλους ας μην μακαρίζουν οι παρατρεχάμενοι ξερόλες ….Ένα ρεζιλίκι η πόλη ξανά.3000 το Hot Spot.

  3. ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΠΙ ΚΑΙΣΑΡΛΗ, Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΡΕΧΑΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΟΥΛΑΠΙΑ; ΑΥΤΟΙ ΑΦΗΣΑΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΗΚΕ ΚΑΡΦΑΚΙ, ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ; ΜΠΑ ΕΓΩ ΘΑΡΩ, ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ.

  4. ΘΥΜΑΜΑΙ ΕΠΙ ΚΑΙΣΑΡΛΗ, Ο ΚΥΡΙΤΣΗΣ ΚΑΘΟΤΑΝΕ ΜΕ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ ΤΟΥ ΑΠΟ ΚΑΤΩ ΣΤΗΝ ΚΑΦΕΤΕΡΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗ ΨΗΦΙΣΤΕΙ Ο ΦΩΤΙΣΜΟΣ ΠΡΟΣ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟ. ΟΤΑΝ ΓΙΝΟΤΑΝ ΤΟ ΕΡΓΟ ΤΡΕΧΑΝΕ ΤΑ ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΟΥ ΝΑ ΤΟ ΟΙΚΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ. ΓΙΑ ΠΟΙΕΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΕΣ ΣΥΖΗΤΑΜΕ ΜΕ ΤΕΤΟΙΑ ΖΟΥΛΑΠΙΑ; ΑΥΤΟΙ ΑΦΗΣΑΝΕ ΤΟ ΝΗΣΙ ΝΑ ΡΗΜΑΞΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΚΑΗΚΕ ΚΑΡΦΑΚΙ, ΤΩΡΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΕΙ ΤΗ ΔΟΞΑ Ο ΘΕΟΔΟΣΗΣ; ΜΠΑ ΕΓΩ ΘΑΡΩ, ΘΑ ΠΡΟΤΙΜΗΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΥΛΙΑΞΕΙ ΤΟ ΝΗΣΙ ΠΑΡΑ ΝΑ ΨΗΦΙΣΟΥΝ ΕΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΕΡΓΟ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ