Νέα Δημοτική Αρχή: Θα φανεί με το «καλημέρα»; Η διαδικασία και η ουσία

5
2094

Η ορκωμοσία του νέου Δημάρχου, του νέου Δημοτικού και των νέων Κοινοτικών συμβουλίων σηματοδοτεί και την έναρξη της νέας Δημοτικής περιόδου. Μιας νέας Δημοτικής περιόδου που όπως όλα δείχνουν δεν θα μας κάνει να πλήξουμε σε ότι αφορά τις τοπικές πολιτικές εξελίξεις που όμως και πάλι, ΟΛΑ και ΟΛΟΙ θα κριθούν εκ του αποτελέσματος.

Και αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο Δήμαρχο και τη νέα Δημοτική Αρχή αλλά και για τους νέους Προέδρους των Κοινοτήτων.

Πόσο δε μάλλον που οι τρεις από τους έξι Προέδρους Κοινοτήτων (Θ. Πάχος – Πυλίου, Ν. Πόγιας Καρδάμαινας και Γ. Κοκκαλάκης – Κεφάλου) ανήκουν στην παράταξη της απερχόμενης δημοτικής αρχής και από του νυν μείζωνος μειοψηφίας στο Δημοτικό συμβούλιο.

Μεγάλο ζητούμενο κι εδώ η συνεργασία, ώστε να υπάρξει έργο και να μην συνεχιστεί το τέλμα με αλληλοεπίρριψη ευθυνών (όπως το σίριαλ της περασμένης τετραετίας με δήμο και κυβέρνηση… Αυτό που απευχόμαστε δηλαδή).

Οι προγραμματικές δηλώσεις και οι βασικές κατευθύνσεις του νέου Δημάρχου σαφώς και θέτουν τη σφραγίδα, τη φιλοσοφία και δίνουν το περίγραμμα των στόχων της νέας Δημοτικής αρχής.

Εκεί όμως που θα φανεί στην πράξη είναι το τι θα κάνει με το «καλημέρα σας» δηλαδή στις πρώτες μέρες και κυρίως τους πρώτους δύο «τουριστικούς μήνες» της θητείας της (μιας και η καλήμερα -όπως λέει ο σοφός λαός μας- από το πρωί φαίνεται).

Είναι αποφασισμένη να θέσει τους όρους και τους κανόνες σε ότι αφορά εμφάνιση – λειτουργία, σεβασμό κοινόχρηστων χώρων – πεζοδρόμων -πεζοδρομίων, απόθεση απορριμάτων και όλα όσα «στραβά» κι «ανάποδα» υπάρχουν στην πόλη και τις τουριστικές Κοινότητες του δήμου μας;

Ιδού πεδίο δόξης…

Τώρα, που είναι Σεπτέμβριος και παίρνει το τιμόνι του δήμου. Γιατί, αν περιμένει τον προσεχή Απρίλιο έχει χάσει πολύτιμο χρόνο και η αίσθηση της όποιας αλλαγής θα έχει… πάει περίπατο.

Όχι απαραίτητα με τιμωρία σε όσους συνεχίζουν να λειτουργούν εις βάρος των άλλων επειδή έτσι έμαθαν. Αλλά και με κίνητρα για τους σωστούς και συνεπείς.

Και φυσικά πάνω απ’ όλα με απόλυτο κριτή των όποιων μέτρων και αποφάσεων τους ίδιους τους δημότες.

Και όπως έχουμε επισημάνει ήδη, βασική προϋπόθεση για την ευόδωση, όλων των παραπάνω, δεν είναι μόνο οι καλές προθέσεις και η πολιτική βούληση του Δημάρχου, αλλά και η σωστή επιλογή και τοποθέτηση υπευθύνων τομέων (τα «κατάλληλα πρόσωπα στις κατάλληλες θέσεις», που λέγαμε).

Όλα τα παραπάνω μοιάζουν πολύ απλά και, δυστυχώς, είναι.

Αρκεί οι δημοτικοί μας άρχοντες να αποφασίσουν ότι εγκαταλείπουν τον «πόλεμο» εντυπώσεων του χθες (και τις ανούσιες αντιπαραθέσεις με εκατέρωθεν δελτία τύπου, καλή ώρα….), δίνοντας σημασία στην αποτελεσματικότητα.

Την ουσία από τη διαδικασία… Αλλιώς ο κόσμος θα γυρίσει την πλάτη και στα νέα δημοτικά συμβούλια. Και δυστυχώς θα έχουμε μια από τα ίδια…

5 ΣΧΟΛΙΑ

  1. κ. Κιάρη δεν έχετε βαρεθεί να γράφεται για την ανάγκη συνεργασίας; Πρέπει να την ξεχάσουμε και αυτή την τετραετία με ευθύνη όλων των εμπλεκόμενων.

  2. ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΣΕΠΤΕΒΡΗ ΑΡΧΙΖΟΥΝ ΤΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΑ 'Η ΤΑ ΠΑΡΑΤΡΑΓΟΥΔΑ

    ΑΝΤΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΠΟΙΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΛΥΤΕΡΑ,ΑΝΤΕ ΝΑ ΑΦΗΣΟΥΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΜΕ ΣΤΑ ΕΡΓΑ.ΓΙΑΤΙ ΑΝ Η ΝΕΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΙΝΑΙ ΜΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΙΔΙΑ[ΛΟΓΙΑ,ΛΟΓΙΑ] ΤΟΤΕ ΚΛΑΨΕ ΜΑΝΑ ΚΛΑΨΕ ΜΕ…

  3. Αγαπητέ κύριε Κιάρη, έχουμε την εντύπωση ότι επιδιώκεις έναν σαφή προσανατολισμό της νέας δημοτικής αρχής και μάλιστα στους πρώτους δύο μήνες. Δηλαδή να πάρουν όλοι σκούπες και κασμάδες και να αρχίσουν να καθαρίζουν το νησί και να μπαλώνουν τις τρύπες. Μάλλον δεν κατανόησες το νόημα του αποτελέσματος των εκλογών. Όχι ότι δεν χρειάζεται η αντιμετώπιση της καθημερινότητας. ΑΛΛΑ. Εμείς πιστεύουμε άλλα. Τους πρώτους τρεις μήνες θα πρέπει να μετρήσουν αυτά που παραλαμβάνουν. Έτσι θα μετρήσουν και τις δυνατότητες τους. Και μετά να μας πουν για το μέλλον. Γιατί να ελπίζουμε. Αλίμονο αν στόχος μας θα είναι τα αυτονόητα. Δηλαδή η καθημερινότητα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ