“Υιοθεσία” πάρκων, πλατειών, πεζοδρομίων… & ιδέες για μια καλύτερη πόλη – ένα πιο ελκυστικό νησί

15
1986

“Υιοθεσία” πάρκων, πλατειών, πεζοδρομίων… & ιδέες για μια καλύτερη πόλη – ένα πιο ελκυστικό νησί

Το θέμα της “υιοθεσίας” πάρκων, πλατειών και γενικότερα κοινόχρηστων χώρων από επιχειρηματίες, φορείς ή πολίτες δεν έρχεται για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο.

Είχε εφαρμοστεί και από την προηγούμενη δημοτική αρχή με την υιοθέτηση κεντρικών πάρκων της πόλης από κάποια ξενοδοχεία, ωστόσο, με ευθύνη και των δύο πλευρών στην πορεία ατόνησε.

Ευχή όλων είναι η επανεκκίνηση της προσπάθειας να στηθεί από την αρχή σε γερές βάσεις αμοιβαίας συνεργασίας και συνεννόησης όλων των πλευρών, ώστε να υπάρχει συνέχεια και συνέπεια.

Ιδέες για να κάνουμε την πόλη και το νησί μας κατ’ επεκταση καλύτερη/ο υπάρχουν πολλές.

Και δεν πρωτοτυπεί κανένας, είναι εφαρμοσμένες αλλού και υλοποιήσιμες.

Είναι καιρός, αντί να «κλαιγόμαστε» γενικά… ή η δημοτική αρχή να είναι διαρκώς «απολογούμενη» στους δημότες για την «έλλειψη προσωπικού» και τις διάφορες «αγκυλώσεις της γραφειοκρατίας» να εφαρμόσει «έξυπνες λύσεις».

Στο «παιχνίδι» της υιοθεσίας πάρκων θα μπορούσαν να μπουν -πέρα από ξενοδόχους-επιχειρηματίες- εθελοντικές ομάδες, σύλλογοι και φορείς. Με ένα εμπνευσμένο πλάνο και μια κινητροδότηση από το Δήμο θα μπορούσαν να αναστήσουν ένα πάρκο και να κάνουν «θαύματα», στα πρότυπα των ανοιχτών στον κόσμο πάρκων Ευρωπαϊκών πόλεων, με χώρους αναψυχής, πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, θέατρα (π.χ. θα μπορούσαν να αναλάμβαναν κάποιο πάρκο οι θεατρικές ομάδες κλπ).

Για παράδειγμα στην Αθήνα ή σε μεγάλες πόλεις του εξωτερικού ο δήμος εφαρμόζει την «υιοθεσία» πεζοδρομίων από τα εμπορικά καταστήματα. Οι συμμετέχοντες τοποθετούν το καλοφτιαγμένο λογότυπο του προγράμματος στη βιτρίνα τους, κοινοποιώντας έτσι σε περαστικούς και πελάτες τη συνεισφορά τους στη φροντίδα του δημόσιου χώρου. Ο δήμος δεσμεύεται από την πλευρά του να παράσχει εκπαίδευση και ένα starter kit, π.χ. με μια ξύστρα για τσίχλες και οικολογικά υλικά καθαρισμού, ενώ ανταμείβει τους καλύτερους εκ των συμμετεχόντων.

Το θέμα ενός διαγωνισμού και μιας συμβολικής βράβευσης π.χ. για τον «ομορφότερο κήπο» (πριν 4-5 χρόνια υπήρχε Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και για λαχανόκηπους σε πόλεις…) που είχε καθιερώσει, προ εικοσαετίας περίπου, ο δήμος Κω και είχε παρουσιάσει ιδιαίτερη επιτυχία, θα πρέπει, επίσης, να επανέλθει σε νέες βάσεις και με ευρύτερο σκεπτικό, όχι μόνο στον τομέα του πρασίνου αλλά και της καθαριότητας, όπου επίσης «πάσχουμε».

Είναι βέβαιο ότι ο Δήμαρχος Κω και οι συνεργάτες του που τον ακολούθησαν το καλοκαίρι στα Τρίκαλα θα είδαν, μεταξύ άλλων, την πιλοτική εφαρμογή της επόμενης γενιάς του ίντερνετ, που λέγεται «ίντερνετ των αντικειμένων», με εφαρμογή στην ύδρευση και στην καθαριότητα.

Με το πρόγραμμα αυτό, η δωρεάν εγκατάσταση «έξυπνων αισθητήρων» γίνεται σε υδρόμετρα και σε κάδους απορριμμάτων. Ετσι, ο διαχειριστής των αισθητήρων μπορεί να παρακολουθεί το χρονικό όριο, κατά το οποίο γεμίζει ένας κάδος, καθώς και τα υδρόμετρα. Στη μία περίπτωση, σε συνδυασμό με το σύστημα fleet management (διαχείριση στόλου) που είναι ήδη εγκατεστημένο, ειδοποιείται ο οδηγός κάθε τομέα και θα αδειάζει άμεσα τον κάδο. Το αποτέλεσμα για τον πολίτη θα είναι ότι ποτέ δεν θα ξαναδεί υπερχειλισμένο κάδο. Το αποτέλεσμα για τον Δήμο – άρα και για τον πολίτη – θα είναι ότι θα μειώνεται το κόστος κίνησης και συντήρησης απορριμματοφόρων.

Σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να δει ο Δήμος και την αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων κτιρίων του Οινοποιείου και της ΑΒΙΚΩ ή ακόμα και του παλιού εργοστασίου της «Αλεξάντερ φάσιον». Θυμόμαστε ότι ο πρώην Δήμαρχος Κ. Καΐσερλης όταν παραχώρησε το πρώην δημοτικό σφαγείο στις θεατρικές ομάδες «μεταμορφώνοντάς» τα σε έναν πολυχώρο τέχνης, είχε εξαγγείλει παρόμοια αξιοποίηση και για τα δύο αυτά ιστορικά κτήρια (Οινοποιείο-ΑΒΙΚΩ) που ωστόσο δεν προχώρησε τότε.

Το ίδιο θα μπορούσε να γίνει και με το παλιό κτήριο στα Θερμά. Οι παλαιότεροι θυμούνται ότι όσο ήταν εκεί ο άνθρωπος που διατηρούσε την ταβέρνα (παλαιότερα και τις μπανιέρες) η περιοχή ήταν πιο «ζωντανή» και πολύ πιο προσεγμένη από κάθε άποψη.

Αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι απεμπολείται οποιοδήποτε μελλοντικό σχέδιο συνολικής αξιοποίησής τους. Τουλάχιστον όμως θα πάρουν ζωή και δεν θα είναι στο χάλι που είναι τώρα.

Όπως και να ‘χει, αυτό που θα πρέπει να έχουμε πάντα κατά νου είναι ότι: «ένας τόπος δεν είναι μόνο τα κτίρια, οι δρόμοι, οι πλατείες και τα πάρκα. Είναι πάνω απ’ όλα οι κάτοικοί του», όλοι εμείς δηλαδή!

 

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. …Ε ναι!
    Πολυ καλη ιδεα!
    Αρκει στην πλατεια η στο παρκο που θα αναπτυχθει να μπορει να πηγαινει η μανουλα με το παιδι οχι οπως τωρα το παρκο της αγ Αννας που γεμισε σκηνες!

    • Δημοτική παράταξη ΚΟΥΛΟΥΒΆΧΑΤΑ του ΤΡΙΏΡΟΦΟΥ κοψιμιού 3flor ΤΕΟΝΤΟΣΗ, κάθε συνιστώσα και γραμμή..

      …. και πρόεδρος που ρετάρει στην ανάγνωση και κάνει λάθος στην πρόσθεση, 7+3=9 σαν στάσιμος μαθητής… Μάπα η καρπούζα που σου πλάσαρε Τριώροφε το καφενείο της παρακμής και ο γητευτής των ποτηριών. Πάντως πολύ γρήγορα θα διαπιστώσουμε για ποιους προορίζονται αποκλειστικά οι κοινόχρηστοι χώροι δωρεάν για εκμετάλλευση… #Αγαθίας ο Σχολαστικός #

      • Αγαθία, πες το ψέματα, μην ψάχνεις πόσες φορές έμεινε στάσιμος ο πρόεδρος που υπονοείς.

        Φτάνει να είσαι άβουλος, υποτακτικός και να μην παίρνεις χαμπάρι τις δοσοληψίες του Δημάρχου. Είπαμε, άβουλος και υπάκουος μπορεί να γίνεις και πρόεδρος του περιφερειακού συμβουλίου.

  2. Εδώ δεν κλαδεύουν τα κλαδιά από τις αυλές τους δεν κόβουν τα χόρτα του πεζοδρομίου β του χωραφιού και περιμένουν από τον δήμο.

  3. Πατε καλά να μας πάνε μέσα. Αφού η Νέα Τάξη Πραγμάτων ( έχέι σχεση το IOT και το 5G αραγε;) εχει απαγορεύσει την κατοχή και ιδιωτικη χρήση των σπόρων…..Πατε καλά;

  4. βρωμια και δυσωδια παντου.παρτερια γεματα σκ@τα σκυλων ξερα σκουπιδοτοποι.οι

    εργαζομενοι στον δημο μασα ξαπλα και αδιαφορια.οι δημοτικες αρχες περα βρεχει.μονο οι καρεκλες.

  5. Καμμια σχεση η ΠΟΛΙΤΙΚΗ του Καισερλη για την χρηση των Δημοτικων χωρων με τις Μητσοτακηκες μπουρδες της σχολης του Σικαγου …. Η μερα με την νυχτα !!! Βεβαια αν …ξεχασεις οτι ο Καισερλης παραχωρουσε τους χωρους σε πολιτιστικα και κοινωνικα ΣΥΝΟΛΑ για την αναπτυξη των ανθρωπινων δραστηριοτητων τους χωρις ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ σε ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ ,τοτε ΟΛΑ ειναι ΙΔΙΑ !!!!! (για τα μυαλα σας)…Σε λιγο στις πλατειες και τα πεζοδρομια…θα προστεθουν και το ….Καστρο, το Μουσειο και το Ασκληπειο. Και τελος ο…Παρθενωνας !!!!! Ακουστε, ηλιθιοι νεοφιλελε ελληναρες, ετσι κι’αλλιως ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ ησασταν μια ζωη…. Απλως τωρα ησαστε πιο ….»κομψα» ΠΟΥΛΗΤΑΡΙΑ καθ’οτι σπουδασατε και στο ….Χαρβαντ !!!!! Παναθεμα σας !!!! Αμορφωτα πουληταρια ησαστε και με Χαρβαντ και χωρις Χαρβαντ!!!!!!!

  6. Βρε ξυπνάτε!! ποια πάρκα και ποιο περιβάλλον λέτε?? Εαν δεν φυγουν απο το νησί οι ΛΑΘΡΟΠΑΚΙΣΤΆΝΟΙ που έρχονται ο κοσμος δεν θα βγαίνει απο το σπιτι του παρτε το χαμπάρι καντε κατι με τους λαθρομετανάστες ειναι SOS αυτο για το νησί μας!!

  7. Αυτές τις ιδέες μόνο ο Κυρίτσης της πρώτης τετραετίας θα μπορούσε να τις υλοποιήσει.

  8. Μακάρι να εφαρμοστεί!!!μόνο έτσι θα πάμε μπροστά!αν έχουμε την ευθύνη για τον τόπο μας στα χέρια μας!!!και σε κάθε …έξυπνο που δεν το σέβεται ενι μίνι σεμινάριο από μας τους ίδιους!!!μπράβο εκ των προτερων

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ