Μέσος όρος πτώσης 50%… στις αφίξεις; στο ατομικό μας εισόδημα; στις συνθήκες διαβίωσης; Υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης;

4
1219
Êüóìïò óå ðáñáëßá ôçò ÁôôéêÞò ãéá íá áíôéìåôùðßóåé ôï êýìá êáýóùíá ôçí Ôñßôç 2 Éïõëßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÁÍÍÇÓ ÐÁÍÁÃÏÐÏÕËÏÓ)

Μέσος όρος πτώσης 50%… στις αφίξεις; στο ατομικό μας εισόδημα; στις συνθήκες διαβίωσης; Υπάρχει σχέδιο ανασυγκρότησης;

Έρχεται αυτές τις μέρες η δεύτερη φάση, αυτή της σταδιακής αποκλιμάκωσης των περιοριστικών μέτρων.

Αναμφίβολα μας δίνει μια βαθειά ανάσα αισιοδοξίας για ανασκούμπωμα δυνάμεων και «επανεκκίνηση» (κατά τον δήμαρχο Κω και το επιτελείο του) της τουριστικής μας οικονομίας, αλλά και της τοπικής μας κοινωνίας, μετά την πρωτόγνωρη και ιδιότυπη καραντίνα του τελευταίου διμήνου.

Δεν παύει όμως η σταδιακή άρση των μέτρων να είναι μια πολύ δύσκολη και επικίνδυνη διαδικασία, ειδικά για τις ομάδες υψηλού κινδύνου των συμπολιτών μας (ευπαθείς ομάδες, ηλικιωμένοι, παιδιά), αλλά και για την επάρκεια των υγειονομικών δομών ειδικά στη νησιωτική περιοχή μας.

Οπότε, χρειάζεται προσοχή και επαγρύπνηση.

Η χαραμάδα αισιοδοξίας για την τουριστική μας οικονομία περνάει μέσα από τις δηλώσεις του Υπ. Τουρισμού Χ. Θεοχάρη, ο οποίος έκανε λόγο για τουριστική περίοδο τριών μηνών (ο Ιούλιος, ο Αύγουστος και ο Σεπτέμβριος , θα σηκώσουν το βάρος της τουριστικής χρονιάς εφέτος, με βάσιμες ενδείξεις και για επέκταση της περιόδου τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο).

Προϋπόθεση των παραπάνω είναι φυσικά  (αυτό που επισημάναμε και πιο πάνω) να μην υπάρξουν απρόοπτες εξελίξεις στο μέτωπο του κορονοϊού.

Το μεγάλο ωστόσο στοίχημα της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς είναι η ασφαλής είσοδος και έξοδος των επισκεπτών μας στην Ελλάδα και για το λόγο αυτό προωθείται το «υγειονομικό διαβατήριο», όπως ανάφερε ο υπουργός προκειμένου να περιγράψει μια μεθοδολογία «ασφαλούς εισόδου», όπως είπε.

Προς την κατεύθυνση αυτή ο κ. Θεοχάρης ανάφερε, ότι γίνεται διαβούλευση στην ΕΕ προκειμένου σε κάθε Ευρωπαίο πολίτη που θα θέλει να ταξιδεύσει να του γίνεται ένα αξιόπιστο τεστ για την ανίχνευση του κορονοϊού. Μάλιστα εξήγησε ότι αυτό θα πρέπει να γίνεται στη χώρα εκκίνησης των διακοπών.

Στην Ελλάδα τον πρώτο λόγο στο μέτωπο των τεστ θα έχει ο ΕΟΔΥ, όπως αναφέρθηκε. ο υπουργός αφού ανάφερε, ότι ένα από τα μοντέλα πρόβλεψης της εξέλιξης της τουριστικής χρονιάς εφέτος κάνει λόγο και για πτώση κατά 50%, συμπλήρωσε ότι οι ελεύσεις τουριστών από χώρες πέραν της Ευρώπης δεν αναμένονται στην Ελλάδα.

Στον αντίποδα, η Ελλάδα διατηρεί το πλεονέκτημα της ασφαλούς υγειονομικής χώρας στη Μεσόγειο (διεθνή δημοσιεύματα πλέκουν το εγκώμιο στην ελληνική κυβέρνηση και στον Σ. Τσιόδρα για την αποτελεσματική διαχείριση της καραντίνας) στοιχείο ιδιαίτερα θετικό, υπό το πρίσμα των «νέων πραγμάτων».

Σε ότι αφορά τον εσωτερικό τουρισμό ο Υπ. Τουρισμού τόνισε ότι θα εισηγηθεί στο οικονομικό επιτελείο κίνητρα για ενίσχυση του.

Σε ότι αφορά την τουριστική Κω: αν πιάσουμε το μέσο όρο της πτώσης κατά 50% που εκτιμά ο κ. Θεοχάρης σίγουρα δεν αφήνει κανέναν ιδιαίτερα ευχαριστημένο.

Αν σκεφτούμε όμως ότι το προηγούμενο διάστημα της καραντίνας υπήρχαν ακόμα πιο απαισιόδοξες σκέψεις και σενάρια σύμφωνα με τα οποία χάναμε τη γη κάτω από τα πόδια μας… τώρα, μπορούμε να ελπίζουμε ότι -τουλάχιστον με τα νέα δεδομένα- όχι μόνο πατάμε στα πόδια μας αλλά μπορούμε να κρατηθούμε όρθιοι και να επανακάμψουμε.

Απαραίτητη προϋπόθεση ο δήμος και οι τοπικοί φορείς να επιδείξουν γρήγορα αντανακλαστικά δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση της τοπικής και στο μέγιστο βαθμό που μπορούμε αλληλοϋποστηρικτικής οικονομίας.

Χρειάζεται επεξεργασία ενός έκτακτου σχεδίου ανασυγκρότησης της οικονομίας και της κοινωνίας. Όχι μόνο από τον δήμο, αλλά πάντα σε συνεργασία  δήμου-περιφέρειας-κυβέρνησης (καλή η κίνηση με το συσσίτιο και απ’το δήμο, αλλά προτιμότερο είναι να εφαρμοστεί στο μέτρο του δυνατού η γνωστή Κινέζικη παροιμία: καλύτερα να μάθεις τον άλλον πως να ψαρεύει παρά να του δίνεις καθημερινά ψάρια… Το σχέδιο για την τοπική οικονομία στο σύνολό της που λέγαμε: Πρωτογενή-δευτερογενή τομέα & Τουρισμό)

Γιατί ακόμα και αν πιάσουμε ή ξεπεράσουμε τον μέσο όρο πτώσης (στις αφίξεις; στο ατομικό μας εισόδημα; στο μέσο όρο συνθηκών διαβίωσης;) του 50%. Τα μάτια όλων θα πρέπει να είναι στραμμένα προς τους κοινωνικά αδύναμους ή αδικημένους της όλης ιστορίας… (θυμόμαστε όλοι ακόμα και στις καλές τουριστικά χρονιές τα εύλογα παράπονα προς το τέλος της σεζόν για το «άνισο μοίρασμα της πίτας»).

Και ακόμη χειρότερα έρχεται ο βαρύς χειμώνας στην οικονομία, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν την ύφεση στο 10%. Για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος αυτό, ακόμη και στο βαθύτερο σημείο της κρίσης των μνημονίων, καμία χρονιά η ύφεση δεν ξεπέρασε το 7% *.

 

* Σύμφωνα με οικονομικούς αναλυτές: το 2010, το ΑΕΠ έχασε 7,8% και 9,5% το 2011 (σε σταθερές τιμές). Με βάση τις προβλέψεις του ΔΝΤ, η μείωση θα κυμανθεί το 2020 από 10% έως 13% του ΑΕΠ. Δεύτερο, το δημοσιονομικό έλλειμμα θα είναι διψήφιο και, τρίτο, το δημόσιο χρέος θα ξεπεράσει το 200% του ΑΕΠ.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μετά τα ευχάριστα μαντάτα για επικίνδυνη μετάλλαξη του ιού και νέες καραντίνες στην Κίνα

    νομίζω πως μόνο οι νυχτερίδες θα επιβιώσουν…αν δεν βρεθεί εμβόλιο σύντομα.

  2. Τι 50%. Καποιος ξενοδοχος μου ειπε οτι περσυ τετοια μερα ειχε 550 κρατησεις. Τωρα εχει 15 για σεπτεβρη. Βγαλε συμπερασμα .

  3. Μπας και γίνει κάτι και καταλάβουμε ότι δεν πρέπει να εξαρτώμαστε από τον μαζικό τουρισμό αλλά δεν νομίζω να υπάρχει ελπίδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ