Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων σε άλλους δήμους – Στο δήμο Κω; (Ομάδα marketing, Παρατηρητήριο προϊόντων, ΕΦΤ, μελέτη νέου Νοσοκομείου;)

4
1355

Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης σε άλλους δήμους – Στο δήμο Κω; (Ομάδα marketing, Παρατηρητήριο προϊόντων, ΕΦΤ, μελέτη νέου Νοσοκομείου;)

Για να μην ξεχνιόμαστε…

Τώρα που σιγά σιγά οι συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου επανέρχονται στον «διά ζώσης» τρόπο διεξαγωγής τους, ας ελπίσουμε ότι θα προχωρήσουν οι συγκεκριμένες δεσμεύσεις της δημοτικής αρχής για τα μέτρα στήριξης των πληττόμενων επιχειρήσεων και εργαζομένων από τα μέτρα αποτροπής της διασποράς του κορονοϊού, αλλά και από τις συνέπειες στον τουρισμό.

Σε ότι αφορά τον δήμο της Κω:  ο Δήμαρχος Κω με τους συνεργάτες του υπεύθυνους στα οικονομικά του δήμου και τον τουρισμό στην συνέντευξη τύπου που έδωσαν στις 24/4 με τον χαρακτηριστικό τίτλο «Μέτρα και προτάσεις για την επανεκκίνηση της τουριστικής οικονομίας- Τοπικό Κοινωνικό Συμβόλαιο-Στρατηγική Ασφαλούς προορισμού- Διεκδικήσεις από κυβέρνηση» έθεσαν ένα συγκεκριμένο πλαίσιο δράσεων.

Δεν μένει παρά να εξειδικευθεί και να συναποφασιστεί αυτό το κοινωνικό συμβόλαιο, στο οποίο ο δήμος θα είναι εγγυητής, όπως δήλωσε χαρακτηριστικά ο δήμαρχος.

Παράλληλα όμως θα πρέπει και να προχωρήσουν οι δεσμεύσεις του δήμου:

Να εξειδικεύσει και να αποφασίσει την μείωση τελών (μέχρι τώρα μόνο η ΔΕΥΑΚ έλαβε σχετική απόφαση) και τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και εργαζομένων όπως έχουν ήδη κάνει άλλοι δήμοι της χώρας (Δείτε για παράδειγμα την σχετική πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων*).

Και να προχωρήσει στην υλοποίηση των δεσμεύσεών του (πέρα από τις διεκδικήσεις από την κυβέρνηση, εξαγγέλθηκαν συγκεκριμένα πράγματα που έπρεπε να προχωρήσουν από τότε): [1. Δημιουργεί, σε συνεργασία με τα συλλογικά όργανα παραγωγών και ξενοδόχων, Παρατηρητήριο διάθεσης της παραγωγής του πρωτογενή και δευτερογενή τομέα του νησιού μας. 2. Μειώνει το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου, για τις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν αυτό το καλοκαίρι. Με δεδομένο την εφαρμογή της οδηγίας περί κοινωνικής απόστασης και στους κοινόχρηστους χώρους των επιχειρήσεων αλλά και στις παραλίες. 3. Οργανώνουμε ξανά τον διαλυμένο Ενιαίο Φορέα Τουρισμού, ώστε να αναλάβει τον συντονιστικό ρόλο προβολής και διαφήμισης του νησιού μας,
 συγκροτούμε τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Κω, σε συνεργασία με τους Δήμους Νισύρου και Αστυπάλαιας, ώστε να δώσουμε από κοινού λύσεις στα προβλήματα των Δήμων που προκύπτουν ως αποτέλεσμα της υποστελέχωσής τους 4. δημιουργούμε άμεσα ομάδα marketing του Δήμου Κω, για να αναλάβει την προβολή και προώθηση του νησιού μας ιδιαίτερα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο.
 αναβαθμίζουμε την παρουσία της Κω στο διαδίκτυο και αξιοποιούμε τα νέα μέσα.
 επικοινωνούμε την Κω στους Έλληνες ταξιδιώτες. Συνεργαζόμαστε με τις ακτοπλοϊκές και αεροπορικές εταιρίας για να διευκολύνουμε την πρόσβαση και τρέχουμε οικονομικές καμπάνιες στην υπόλοιπη Ελλάδα.]

Αυτά έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ήδη… Μετά τον Ιούλιο ή τον Αύγουστο θα είναι πλέον πολύ αργά.

Το ίδιο θα έπρεπε να είχε «τρέξει», μαζί με τους κυβερνητικούς βουλευτές στα συναρμόδια υπουργεία η παράλληλη πρόταση του Δήμου Κω να διαθέσει ένα (1) εκατομμύριο στο υπουργείο υγείας για την μελέτη κατασκευής του νέου Νοσοκομείου.

Γιατί, καλές οι εξαγγελίες, αλλά η υλοποίηση και κυρίως το αποτέλεσμα μετράει, σε κάθε περίπτωση…

 

*Δήμος Λαρισαίων: Σε λειτουργία η πλατφόρμα για τα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης επιχειρήσεων 

Σε λειτουργία έχει τεθεί η πλατφόρμα του Δήμου Λαρισαίων για τους επαγγελματίες και τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν την λειτουργία τους με κρατική εντολή και εντάσσονται  στα έκτακτα οικονομικά μέτρα στήριξης.

Ειδικότερα, με τις υπ’ αριθμ. 85&86/2020 Αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Λαρισαίων αποφασίσθηκε η λήψη έκτακτων μέτρων οικονομικής στήριξης από το Δήμο Λαρισαίων για πολίτες και επιχειρήσεις για όσο χρονικό διάστημα διακόπηκε υποχρεωτικά με κρατική εντολή η λειτουργία των επιχειρήσεων λόγω των μέτρων αποτροπής της διασποράς του κορωνοϊού.

Τα έκτακτα αυτά μέτρα οικονομικής στήριξης είναι τα κάτωθι:

  • Απαλλαγή καταβολής των δημοτικών τελών που χρεώνονται στους επαγγελματικούς λογαριασμούς παροχής ρεύματος των επιχειρήσεων
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών κατάληψης κοινόχρηστων χώρων.
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών διαμονής παρεπιδημούντων 0,5%
  • Απαλλαγή καταβολής των τελών επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%.
  • Διευκρινίζεται, ότι όσο αφορά τα τέλη διαμονής παρεπιδημούντων 0,5% και τα τέλη επί των ακαθάριστων εσόδων των καταστημάτων 0,5% και κέντρων διασκέδασης 5%, απαλλάσσονται μόνο οι επιχειρήσεις που διέκοψαν υποχρεωτικά τη λειτουργία τους με κρατική εντολή και μόνο για το χρονικό διάστημα που δεν λειτουργούσαν, με την προσκόμιση μηδενικών περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α.

Ως εκ τούτου, όσοι υπάγονται στις παραπάνω κατηγορίες προκειμένου να απαλλαγούν από την καταβολή δημοτικών τελών, θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στην ειδική εφαρμογή Local Government στον σύνδεσμο

https://bit.ly/2zUQ1rH

επισυνάπτοντας τη δήλωση αναστολής λειτουργίας στο ΕΡΓΑΝΗ και τον τελευταίο λογαριασμό παροχής ρεύματος.

Επισημαίνεται, ότι στην περίπτωση που ήδη καταβλήθηκαν κάποια εκ των παραπάνω τελών που αντιστοιχούν στο διάστημα απαλλαγής αυτών, θα υπάρχει η δυνατότητα συμψηφισμού με μελλοντικές απαιτήσεις τελών.

Πληροφορίες βρίσκονται και στην ιστοσελίδα του Δήμου Λαρισαίων www.larissa-dimos.gr

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Αγαπητε κ.Κιαρη οι απαντησεις ειναι πολλες σε σχεση με τους αλλους δημους της χωρας.
    Θα σταθω στον πιο βασικο κατα την γνωμη μου.
    Ο δημαρχος στον οποιον κανετε αναφορα,προφανως ο ανθρωπος μαζι με ολο
    το τιμ εκλεχθηκαν γιατι το γουσταραν,και ειχαν σκοπο να προσφερουν στον τοπο τους!!!
    Αυτοι εδω με τον ευκαιριακο συνασπισμο τους,εχουν αλλες προτεραιοτητες
    προσωπικες και εξοφληση γραμματιων στο λομπι το οποιο τους βοηθησε….
    ΚΩΣ ΚΑΛΗΝΥΧΤΑ……..

  2. Γιάννη, πας φιρί φιρί να σου στείλει καμιά ΕΠΙΣΤΟΛΉ επίπληξης ο Τριώφλορος...

    Μην μιλάς για περικοπές ΔΗΜΟΤΙΚΏΝ ΤΕΛΏΝ, τα υποζύγια οι δημότες της ΚΩ αντέχουν…
    Για τους μισθούς όμως αντιδήμαρχοι και προέδρων Προσοχή, ΜΗΝ τολμήσεις να γράψεις τίποτε….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ