Υγειονομική θωράκιση στο νησί του Ιπποκράτη – Τεστ για τουρισμό -τοπική οικονομία (το δυσμενές σενάριο ενός τοπικού lockdown)

12
1750

Υγειονομική θωράκιση στο νησί του Ιπποκράτη – Τεστ για τουρισμό -τοπική οικονομία (το δυσμενές σενάριο ενός τοπικού lockdown)

Ασφαλώς και δεν πρέπει να βλέπουμε τα πράγματα απαισιόδοξα αλλά αισιόδοξα.

Οι απαισιόδοξοι λένε ότι έχουν συνήθως δίκιο… Όμως αν η ανθρωπότητα έκανε τα βήματα που έκανε, αυτό οφείλεται εν πολλοίς στους αισιόδοξους. Ο αρχαίος Έλληνας φιλόσοφος Ηράκλειτος είχε πει «εάν μη έλπηται ανέλπιστον, ουκ εξευρήσει», δηλαδή αν δεν ελπίζεις στο ανέλπιστο, δεν θα το βρεις.

Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι παραμερίζουμε την Ιπποκρατική ρήση «κάλλιον (καλύτερα) τό προλαμβάνειν, παρά τό θεραπεύειν». Σε κάθε περίπτωση πρέπει να λαμβάνουμε υπόψη όλους τους πιθανούς κινδύνους με βάση τον διεθνή περίγυρο και προπάντων πως θα θωρακιστούμε κατά το δυνατόν καλύτερα.

Σε τοπικό επίπεδο έχουν χτυπήσει «καμπανάκι» με επιστολές τους για τα θέματα υγειονομικής θωράκισης του νησιού Δήμαρχος-Έπαρχος για Νοσοκομείο-ΤΟΜΥ, αλλά και ο Περιφερειακός σύμβουλος Σωτήρης Μαραγκός για το Κέντρο Υγείας Αντιμάχειας (για το τελευταίο θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση -σύμφωνα με πληροφορίες- από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και τον κ. Κικίλια).

Υπάρχουν όμως κάποια ζητήματα που δεν περνούν απαρατήρητα όπως η πρόσφατη επίσκεψη του Υπ. Υγείας κ. Κικίλια στο Νοσοκομείο Λέρου (θα πει κανείς ότι ήταν δίπλα στο νησί που έχει εξοχικό η σύζυγός του και ότι αναμένονται ανακοινώσεις σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο* σε ότι αφορά τα τεστ ενόψει έναρξης των πτήσεων από το εξωτερικό την 1η Ιουλίου στα Περιφερειακά Αεροδρόμια αλλά και για την ενίσχυση των υγειονομικών δομών). Αλλά και η επιλογή της Σαντορίνης από τον Πρωθυπουργό με οδηγίες προς ναυτιλλομένους, για το άνοιγμα του τουρισμού.

Καταλαβαίνει κανείς πόσο κρίσιμη είναι η σωστή διεκδίκηση, μιας πραγματικής υγειονομικής θωράκισης για το νησί του Ιπποκράτη που παίζει την φήμη του για την επόμενη και την μεθεπόμενη τουριστική περίοδο (όπως και οι άλλοι τουριστικοί προορισμοί, ας μην γελιόμαστε) κορώνα-γράμματα, σε περίπτωση εισαγόμενων μαζικών κρουσμάτων είτε από τουρίστες του εξωτερικού, είτε από συντοπίτες μας ομογενείς που θα έρθουν στο νησί για τις διακοπές τους.

Ο κίνδυνος που ελλοχεύει είναι ένα τοπικό lockdown** και για να αποφευχθεί αυτό το δυσμενές σενάριο (που θα στιγματίσει το νησί) δεν αρκούν μόνο επιστολές από τις τοπικές αρχές και όλους τους αρμόδιους, αλλά και τοπικός σχεδιασμός – συντονισμός, μέτρα πρόληψης και κινητοποίηση, (όπως έγινε άλλωστε και στο κρίσιμο διάστημα Μαρτίου-Απριλίου).

 

*Τεστ και εισαγόμενα κρούσματα

Όσον αφορά τα ανησυχητικά κρούσματα από το εξωτερικό τις τελευταίες μέρες, ο κ. Πέτσας είπε ότι προήλθαν από πτήσεις όπου περίπου τέσσερις στους πέντε ήταν Έλληνες που ζουν στο εξωτερικό και δεν σχετίζονται τόσο με τουριστικά ρεύματα, τα οποία αναμένουμε να αυξηθούν σιγά-σιγά από τις 15 Ιουνίου και μετά και φυσικά με μεγαλύτερη ένταση από την 1η Ιουλίου.

Ξεκαθάρισε δε ότι για το ολοκληρωμένο σχέδιο θωράκισης του τουρισμού μας από πιθανά εισαγόμενα κρούσματα του κορωνοϊού, θα υπάρξουν,  λεπτομερείς ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας. Σήμερα Παραασκευή, 4μμ θα γίνουν ανακοινώσεις από το Υπουργείο Υγείας και τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, όσον αφορά τα τεστ – πόσα, πότε, πού, πώς θα γίνονται- καθώς και την ενίσχυση των υγειονομικών δομών της χώρας μας με ιδιαίτερη έμφαση στα νησιά, ώστε να αντιμετωπιστούν ενδεχόμενα κρούσματα κορωνοϊού.

Όπως είπε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, η υγεία και η ασφάλεια για όλους -για τους εργαζόμενους στο χώρο του τουρισμού, για τους κατοίκους των τουριστικών προορισμών και βεβαίως για τους επισκέπτες μας- αποτελεί βασική κυβερνητική προτεραιότητα.

Στη Σαντορίνη ο πρωθυπουργός το Σάββατο για το άνοιγμα του τουρισμού

Επιπλέον, ο κ. Πέτσας ανέφερε ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, το Σάββατο, 13 Ιουνίου θα μεταβεί στη Σαντορίνη, εν όψει του ανοίγματος του τουρισμού στη χώρα μας.

Τα 3 στάδια του τοπικού lockdown

Τα τρία στάδια του lockdown Σε ό,τι αφορά το ενδεχόμενο lockdown σε τοπικό επίπεδο ο Λοιμωξιολόγος κ. Γώγος εξήγησε ότι υπάρχουν τρία στάδια.
-Το πρώτο είναι η «καραντίνα» σε ένα ξενοδοχείο
-Το δεύτερο είναι οι περιορισμοί σε μια σειρά ξενοδοχείων
-Το τρίτο στάδιο είναι να μπει σε «καραντίνα» ένα ολόκληρο νησί
Ο λοιμωξιολόγος συμπλήρωσε: «Φαντάζομαι ότι δεν θα φτάσουμε σε αυτό το σημείο, αν τηρηθούν αυτά που έχουν προγραμματιστεί», αναφερόμενος στο γενικό lockdown για ένα νησί. «Δεν είναι μυθοπλασία, είναι πραγματικότητα, είναι ένα διαφορετικό καλοκαίρι και πάντα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας σε πιθανότητα παρουσίας κρουσμάτων κορονοϊού. Εικόνες όπως αυτές που είδαμε πρέπει να αποφεύγονται. Είναι αφενός επικίνδυνες για τη δημόσια υγεία και αφετέρου άσχημες για τον τουρισμό», υπογράμμισε ο κ. Γώγος.
«Αυτό το καλοκαίρι δεν πρέπει να στριμωχνόμαστε σε μπαρ και να χορεύουμε. Είμαι ο τελευταίος άνθρωπος που θα σπείρει φόβο και πανικό, όμως υπάρχει μια απίστευτη χαλάρωση. Οι μάσκες έχουν αρχίσει και αραιώνουν τριγύρω, ακόμη και στο αεροδρόμιο ή στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς κάποιοι δεν φορούν» πρόσθεσε ο Χαράλαμπος Γώγος.

Υγειονομική θωράκιση των νησιών- Έγιναν οι πρώτες προσλήψεις και η ενίσχυση των νοσοκομείω

Το σχέδιο για την υγειονομική θωράκιση των νησιών της χώρας μας, ενόψει της επανεκκίνησης του τουρισμού, παρουσίασε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ, σύμφωνα με τον καθηγητή Παθολογίας Λοιμώξεων της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Σωτήρη Τσιόδρα, ο δείκτης μεταδοτικότητας (R0) του νέου κοροναϊού στη χώρα μας έχει περιοριστεί δραστικά κάτω από το… 0,3!

Σύμφωνα με πολύ καλά πληροφορημένες πηγές των «Π», έχουν ήδη πραγματοποιηθεί οι προσλήψεις 687 γιατρών, νοσηλευτών, διασωστών του Εθνικού Κέντρου Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) και λοιπού προσωπικού, ενώ έχουν ήδη εγκριθεί οι προσλήψεις ακόμη 1.239 υγειονομικών όλων των ειδικοτήτων, προκειμένου να ενισχυθούν με ανθρώπινο δυναμικό οι μονάδες Υγείας της νησιωτικής Ελλάδας.

Επίσης, σύμφωνα πάντα με το σχέδιο του Βασίλη Κικίλια, έχουν εξασφαλιστεί και δεσμευθεί μέχρι σήμερα περίπου 450 κλίνες για ασθενείς με νόσο COVID19 και ο στόχος είναι ο συνολικός αριθμός τέτοιων κλινών να φθάσει στα τέλη του ερχόμενου Ιουλίου τις 650.Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση και το υπουργείο Υγείας δίνουν τη δυνατότητα σε ιδιώτες γιατρούς να ενισχύσουν υγειονομικές μονάδες των νησιών με δελτίο παροχής υπηρεσιών και αμοιβή η οποία θα φθάνει μηνιαίως τα 2.000 ευρώ μεικτά. Σημειώνεται, εξάλλου, ότι οι προσλήψεις του υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τα νησιά δεν αφορούν απλώς τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα απαιτηθεί η αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων της νόσου COVID19, δηλαδή το καλοκαίρι, αλλά διακηρυγμένη πρόθεση της κυβέρνησης είναι οι γιατροί, οι νοσηλευτές, οι διασώστες του ΕΚΑΒ και το λοιπό προσωπικό να παραμείνουν μονίμως στις θέσεις τους, οι οποίες θα είναι, άλλωστε, οι οργανικές τους. Ενδεικτικά και μόνον: 361 γιατροί, νοσηλευτές και διασώστες του ΕΚΑΒ έχουν ήδη προσληφθεί για τις μονάδες Υγείας της Κρήτης, 16 για εκείνες της Ρόδου, 27 για τη Σάμο, τις μονάδες Υγείας της οποίας επισκέφθηκε χθες ο Βασίλης Κικίλιας, 23 για τη Λευκάδα, 20 για τη Ζάκυνθο, 11 για τη Νάξο, 6 για την Κω. Όσον αφορά τις 1.239 επικείμενες προσλήψεις υγειονομικού προσωπικού όλων των ειδικοτήτων για τις μονάδες Υγείας των νησιών, σε αυτές περιλαμβάνονται, ενδεικτικά επίσης, 89 για την Κεφαλλονιά, 92 για τη Ζάκυνθο, 29 για τη Σάμο και 25 για τη Λέσβο.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι το προσωπικό να παραμείνει μόνιμα στις θέσεις του στα νησιά, οι οποίες θα είναι άλλωστε οι οργανικές
Τέλος, στοχευμένη διενέργεια μαζικών τεστ θα πραγματοποιούν διαρκώς στα νησιά δεκάδες Κινητές Ομάδες Υγείας (ΚΟΜΥ), σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και σε ένα εύρος δράσης το οποίο εκτείνεται από τη Σαλαμίνα και την Αίγινα μέχρι την Κρήτη και την Κάρπαθο. Το σχέδιο του κ. Κικίλια περιλαμβάνει επίσης την ενίσχυση του υγειονομικού προσωπικού των νησιών σε ατομικά μέσα προστασίας, καθώς και των πλωτών και πτητικών διακομιδών. Σημειώνεται ότι ο υπουργός Υγείας θα επισκεφθεί μεθαύριο, Κυριακή, τις υγειονομικές μονάδες της Λέρου.

ΤΕΣΤ ΣΤΟ ΕΣΥ

Την ίδια ώρα, με απόφαση του υπουργού Υγείας οι Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ) και το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας (ΕΚΕΑ), σε συνεργασία με την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, ξεκίνησαν από τη ∆ευτέρα τεστ αντισωμάτων στους εργαζομένους στα νοσοκομεία, τα Κέντρα Υγείας, τις Τοπικές Ομάδες Υγείας και τα τοπικά και περιφερειακά ιατρεία της 1ης ΥΠΕ Αττικής. Εντός του Ιουνίου μάλιστα προβλέπεται, η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί σε όλες τις υγειονομικές δομές των 7 ΥΠΕ της χώρας. Το τεστ αντισωμάτων αφορά, πέραν των επαγγελματιών Υγείας και του μόνιμου προσωπικού των δομών, πάσης φύσεως προσωπικό που υπηρετεί με οποιαδήποτε σχέση εργασίας (αποσπασμένοι-μετακινημένοι υπάλληλοι, συμβασιούχοι, συνεργεία καθαρισμού, υπηρεσίες security, υπεργολάβοι κ.λπ.), που θα μπορεί να το κάνει στον φορέα όπου υπηρετεί σήμερα. Εκτός από τις δομές παροχής υπηρεσιών Υγείας, τεστ αντισωμάτων θα διεξαχθούν και σε προσωπικό δομών που υπάγονται στο υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα στους εργαζομένους σε δομές του ΟΚΑΝΑ, στο προσωπικό των φαρμακείων του ΕΟΠΥΥ, καθώς και σε εργαζομένους σε αποκεντρωμένες δομές των ψυχιατρείων του ΕΣΥ (ξενώνες, οικοτροφεία). Η συμμετοχή στο τεστ είναι εθελοντική για όλους τους εργαζομένους. Η αιμοληψία διενεργείται στα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας του ΕΣΥ όλης της χώρας, στο πλαίσιο λειτουργίας των τακτικών ιατρείων, και τα δείγματα αποστέλλονται είτε στο πλησιέστερο νοσοκομείο όπου υπάρχει εγκατεστημένος αναλυτής είτε στο ΕΚΕΑ. Με μέριμνα κάθε ΥΠΕ γίνεται η συλλογή αποτελεσμάτων, που θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς.

 

Πηγή: parapolitika.gr

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ……Σοβαρευτητε!!
    Αφηστε τον κοσμακι να δουλεψει το καλοκαιρι!
    Θα πεινασουμε τον χειμωνα!!!
    1 απλη γριπη ειναι !!

    • μπαρμπα σσουλλη σταματα να εισαι μαγιασουλης!
      ατε πιο!!

      μας τα ζαλισες με την απλη γριπη ….

      ασε τα αλλα κι αλλα

  2. Ελληνική βραδιά σε All Inclussive,να χορεύουν συρτάκι με χειρουργικές μάσκες...

    ή να δω πελάτες να τραγουδούν karaoke με πάνινη μάσκα,που θα γράφει το όνομα του 5άστερου,στο ίδιο χρώμα με το βραχιολάκι ,ασορτί…και δίπλα στην κονσόλα τη μάσκα..οξυγόνου.Καλά μιλάμε γα ιστορικές στιγμές με ασπίδα το μακάβριο χιούμορ.

  3. Το επόμενο στάδιο είναι το πιστοποιητικό υγείας που θα αναφέρει και για covid.Θα είναι προαπαιτούμενο για εγγραφή τέκνου στο σχολείο ή για πρόσληψη εργαζόμενου σε δημόσιο και ιδιωτικό φορέα.Έρχεται από του χρόνου.

  4. τα καράβια για τα νησιά μας είναι μέσα στη βρωμιά και κανένα μέτρο όταν το πλοίο ξεκινήσει δεν τηρείτε … αίσχος . Έλεγχοι επειγώντος . Είναι υγειονομικές βόμβες

  5. Στο νησί της Κω σε καιρούς Κορονοιού ζητάμε τουρισμό 🤣 . Πραγματικά λυπάμαι γιατί κανείς δεν γνωρίζει την τραγική κατάσταση του νοσοκομείου. Όχι κρούσμα δεν μπορεί πλέον να εξυπηρετήσει αλλά πολύ πιο απλά περιστατικά …

    • Εδώ υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που επειδή δεν πιστεύουν στον κορονοιο δεν σέβονται τίποτα και κανέναν,όποιος θέλει να πεθάνει δικαίωμα του, οι υπόλοιποι δεν φταίμε σε τίποτα

  6. «.Άνοιξε η ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου»

    Μια βασική προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης και δική μου υλοποιείται σήμερα το πρωί, με το άνοιγμα της πλήρως εξοπλισμένης Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Ζακύνθου» δήλωσε μεταξύ άλλων ο βουλευτής Ζακύνθου της ΝΔ Διονύσιος Ακτύπης και ευχαρίστησε τον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια και τον υφυπουργό Βασίλη Κοντοζαμάνη, καθώς και τον διοικητή του Γ.Ν.Ζ. Γιώργο Ραγκούση για την άψογη συνεργασία του και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ Γιάννη Καρβέλη για την πολύτιμη βοήθειά του…. Μια παρακληση να μας στειλετε στην Κω μια φωτογραφια της ΜΕΘ που εγκαινιασατε για να ξερουμε και εμεις οι υπο αναπτυκτοι της Χωρας πως ειναι και για ποιο λογο χρειαζεται

    Υ.γ Αυτη η ειδηση ειναι αφιερωμενη σε οσους διετελεσαν βουλευτες Δωδεκαννησου ανεξαρτητου κοματος τα τελευταια 20 χρονια….Ο Ζακυνθινος σας εβαλε τα γιαλια!

    Τελικα το νησι του Ιπποκρατη δεν ειναι η Κως,η Ζακυνθος πρεπει να ειναι

  7. Οι απειλές ότι μπορεί η Αστυνομία να πάρει τηλέφωνο επισκέπτη από χώρα με εκτός λευκής λίστας ότι ώρα θέλει,ή να κτυπήσει το κουδούνι ακόμα και νύχτα αν δεν απαντάει,έδιωξε αρκετούς και το ξέρω από πρώτο χέρι.Οι παλινωδίες,οι εκτός τόπου και χρόνου απαιτήσεις αν δεν αρθούν σύντομα,θα πεινάσει κόσμο και το κράτος δεν θα μπορέσει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.Το τεστ στο αεροδρόμιο μπορεί να δείξει αρνητικό,αλλά όχι 100%,επειδή κάποιος ταξιδιώτης ακόμα και στο αεροπλάνο,λεωφορείο,chech in/out μπορεί να κολλήσει και να μην ανιχνεύεται ο ιός σε 3-4 ώρες ταξιδιού..Ή παίρνει το ρίσκο,ή μειώνει τα πάντα πάγια,δάνεια,φόρους,ΕΝΦΙΑ,δόσεις ,κάρτες κ.λ.π και πάμε για του χρόνου.Απ την στιγμή που ανοίγουν τα σύνορα ,θα μεταδοθεί ο ιός.Έχουν μπερδευτεί και οι ξένοι.Γιατί δεν απαγόρευσε είσοδο από χώρες που είχαν θετικά επιδημιολογικά αποτελέσματα πριν 1 μήνα,αλλά τις τελευταίες μέρες αυξήθηκαν ραγδαία τα θύματα.Άλλα κ Άλλα.

  8. Μόλις πέσουν τα πρώτα κρούσματα θα καταπιητε την γλώσσα σας εσείς που θέλετε να δουλέψετε για να μην πεινασετε και καλα, δεν θα πάθετε τίποτα αν κλείσετε για έναν χρόνο, γιατί όταν γίνη το ολικό lockdown στο νησί θα ψάχνετε καράβι να φύγετε.
    Αφήστε το νησί ήσυχο από τουρίστες φέτος.
    Έτσι και αλλιώς και λίγοι να έρθουν πάλι δεν θα δουλέψετε όλοι, ήδη η σεζόν είναι χαμένη και ένα κλείσιμο θα διαλυση το νησί κανονικα

    • Εκτός από βλάκας,είσαι ορισμός του τομαριού,της 'πέτσας' που λέγανε στην Αντιμάχεια

      ανίδεος,άσχετος,βολεμένος,πανηλίθιος,επικίνδυνος .Το ‘να κλείσουμε για ένα χρόνο’,σε κατατάσσει σε μια κατηγορία που μόνο φύκια ή πλαγκτόν μπορεί να σε συναγωνιστεί σε IQ.Λες και η καμαριέρα των 580 ευρώ επί 5 μήνες,που τα διαιρεί με 12 έχει κάτι ν ανοίξει ή να κλείσει.Στον ανεμιστήρα του μικρού σου εγκεφάλου,οι υποχρεώσεις θα ‘κλείσουν’ ,όπως και τα μαγαζιά.Απορώ γιατί δεν μπαίνεις στο θέμα με τις Πανελλήνιες να επεξηγήσεις τα θέματα τα Κειμένου και Λόγου που έπεσαν στους μαθητές, τι συγγραφική κατεύθυνση είχαν,να δώσεις και θέματα Φυσικής,αλλά και Άλγεβρας,αδικείσαι εδώ παχύδερμο και να θυμάσαι.Αν δεν έρθει τουρισμός ,πολλοί θα παρακάλαγαν να νοσούσαν από τον Convid,παρά να υποστούν το ξεφτίλισμα νέων περικοπών και κόκκινων χρεών.

    • αλλά το μένος σου Τιμωρέ,χρήζει νοσηλείας.Έχει 5ψήφια για το γιατρό σου,πάρε και τον ΕΟΔΥ ,έχει σήμερα διαθέσιμα εμβόλια για τη λύσσα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ