Tommy Tsonis: Το πιο λαμπρό μπουζούκι της Αυστραλίας

0
454

Ο ομογενής Tommy Tsonis συμμετείχε μέχρι και στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ

Από την
Ντέμη Ντάβαρη

Θεωρείται ένας από τους κορυφαίους δεξιοτέχνες του μπουζουκιού όχι μόνο στο Σίδνεϊ όπου ζει, αλλά σε ολόκληρη την Αυστραλία! Ο Θωμάς Τσώνης, ή αλλιώς Tommy Tsonis, όπως είναι ευρύτερα γνωστός στην άλλη άκρη της Γης, έχει κάνει τους Αυστραλούς να λατρέψουν το μπουζούκι!

«Το μπουζούκι αρέσει σε όλο τον κόσμο! Είναι ιντερνάσιοναλ!» λέει ο ίδιος στην «Espresso» και εξηγεί ότι στα μαγαζιά όπου παίζει μουσική πηγαίνουν όχι μόνο Ελληνες και Αυστραλοί, αλλά και τουρίστες από κάθε άκρη του κόσμου που επισκέπτονται την Αυστραλία!

Ο ίδιος, αν και γεννήθηκε και μεγάλωσε εκεί, κατάγεται από το Καρπενήσι, το Αγρίνιο και τη Ναύπακτο. Μάλιστα, επισκέπτεται την Ελλάδα όσο πιο συχνά του επιτρέπει το φορτωμένο επαγγελματικό πρόγραμμά του. Στην Αυστραλία, εκτός από τα νυχτερινά κέντρα στα οποία εμφανίζεται, είναι περιζήτητος σε γαμήλιες δεξιώσεις, βαφτίσεις και πάρτι γενεθλίων.

Την παραμονή της Πρωτοχρονιάς θα διασκεδάσει με τη μουσική του περισσότερους από 400 επισκέπτες, που θα βρεθούν σε κεντρικό μαγαζί του Σίδνεϊ. «Και εδώ ο κόσμος διασκεδάζει ακριβώς όπως στην Ελλάδα! Ανεβαίνουν στις καρέκλες και στα τραπέζια, χορεύουν και τραγουδούν με την ψυχή τους» περιγράφει ο Τοmmy, το όνομα του οποίου καθιερώθηκε κατά τη φοίτησή του σε σχολείο του Σίδνεϊ.

Αγάπησε τη μουσική και το μπουζούκι από την ηλικία των επτά χρόνων! Με το ταλέντο και την επιμονή του κατόρθωσε γρήγορα να γίνει γνωστός εντός και εκτός συνόρων, κερδίζοντας την εκτίμηση των συναδέλφων του. Οι μουσικές επιρροές του ποικίλλουν, ενώ οι μεγάλες αδυναμίες του είναι ο Στέλιος Καζαντζίδης, ο Γιάννης Πάριος, ο Γιώργος Ζαμπέτας, ο Γιώργος Νταλάρας, η Γλυκερία και ο Δημήτρης Μητροπάνος. «Παίζω από καλαματιανά και κρητικά μέχρι ηπειρώτικα και ρεμπέτικα» λέει ο νεαρός Ελληνας, που ήρθε πριν από λίγα χρόνια στην πατρίδα μας και συνεργάστηκε με μεγάλες φωνές του ελληνικού πενταγράμμου!

Επαιξε σε μεγάλες πίστες

Μάλιστα, στις συνεργασίες που μετρά στο ενεργητικό του είναι και αυτές με τον Γιάννη Πλούταρχο, τον Αντώνη και τον Γιάννη Βαρδή, τον Γιώργο Τσαλίκη, τον Αλέκο Ζαζόπουλο και τον Μάκη Χριστοδουλόπουλο! Την περίοδο κατά την οποία παρέμεινε στην Ελλάδα βρέθηκε σε πίστες, όπως το Ποσειδώνιο, το Φραντζέλικο, το Ρομέο, τα Αστέρια κ.ά., ενώ έχει παίξει με το μπουζούκι του σε γαμήλια γλέντια και εορταστικές εκδηλώσεις στην Κρήτη και τη Σαντορίνη. Στην Αυστραλία ο Tommy συμμετείχε στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων του Σίδνεϊ, συγκινώντας μικρούς και μεγάλους, ενώ έχει λάβει μέρος σε ελληνικά, και όχι μόνο, φεστιβάλ.

Αυτές τις γιορτινές ημέρες, όπως λέει, οι Ελληνες της Αυστραλίας τιμούν τις ελληνικές παραδόσεις και περιμένουν πώς και πώς το εορταστικό τραπέζι με τα πλούσια ελληνικά εδέσματα! «Μαγειρεύουμε πάντα ελληνικά φαγητά για τις γιορτές και συγκεντρωνόμαστε με τους συγγενείς μας σε σπίτια για να γιορτάσουμε όλοι μαζί» λέει και προσθέτει: «Είναι η ευκαιρία για να περάσουμε χρόνο με τους δικούς μας ανθρώπους, να διασκεδάσουμε, να πιούμε, να τραγουδήσουμε και να χορέψουμε ακριβώς όπως στην Ελλάδα. Γιατί για μας η ελληνική παράδοση είναι ό,τι σημαντικότερο έχουμε!»

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ