«Έφυγε» σε ηλικία 95 ετών ο Άλεξ Σπανός, δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης των Los Angeles Chargers

0
991

Ο ομογενής από τις ΗΠΑ αγόρασε την ομάδα του NFL το 1984, έναντι 70 εκατ. δολαρίων – Είχε δραστηριοποιηθεί στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές – Πώς ξεκίνησε να κτίζει την αυτοκρατορία του

Ο ομογενής ιδιοκτήτης της ομάδας αμερικανικού ποδοσφαίρου Los Angeles Chargers (NFL) Άλεξ Σπανός άφησε σήμερα την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 95 ετών.

Η ομάδα ανακοίνωσε τον θάνατο του Σπανού σήμερα το πρωί.

Ο Σπανός αγόρασε την ομάδα το 1984 έναντι 70 εκατομμυρίων δολαρίων. Παρέδωσε όμως τον έλεγχό της στον πρωτότοκο γιο του, Ντιν, πριν από τη σεζόν του 1994. Ο Ντιν Σπανός είναι σήμερα πρόεδρος της ομάδας και ήταν εκείνος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη μεταφορά της έδρας της από το Σαν Ντιέγκο στο Λος Άντζελες.

Τις τρέχουσες επιχειρηματικές δραστηριότητες της ομάδας έχουν αναλάβει από το 2015 οι εγγονοί του Άλεξ Σπανού, ΈιΤζι και Τζον.

Ο Άλεξ Σπανός έγινε δισεκατομμυριούχος δραστηριοποιούμενος στον κτηματομεσιτικό τομέα και τις κατασκευές. Η σύζυγός του, Φαίη, πέθανε τον περασμένο Αύγουστο.

spanos
spanos_main1

Ποιος είναι ο Άλεξ Σπανός

Ο Άλεξ Σπανός μετουσιώνει όλα όσα ονειρεύεται ένας Έλληνας μετανάστης. Ο σπουδαίος, όπως εξελίχθηκε επιχειρηματίας, γεννήθηκε το 1923 στο Στόκτον της Καλιφόρνια. Οι γονείς του, Κωνσταντίνος και Ευανθία, ήταν μετανάστες και φρόντισαν από τα πρώτα του βήματα να τον ενημερώσουν για τη σπουδαία καταγωγή του.

Ο Άλεξ Σπανός ήταν αυτοδημιούργητος εργολάβος και δισεκατομμυριούχος και ιδιοκτήτης της ομάδας San Diego Chargers. Το 2016 το περιοδικό Forbes τον συμπεριέλαβε στη λίστα με τους 400 πιο πλούσιους επιχειρηματίες των ΗΠΑ και δη στη θέση 290, με περιουσία ύψους 2,4 δις δολαρίων. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Pacific (Bachelor of Arts/Science) και υπηρέτησε στην Αμερικανική αεροπορία κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν επέστρεψε, εντάχθηκε στην επιχείρηση του πατέρα του.

Το 1951, σε ηλικία 27 ετών, ο Άλεξ δανείστηκε 800 δολάρια, αγόρασε ένα μεταχειρισμένο φορτηγάκι και ξεκίνησε τη δική του επιχείρηση (“AG Spanos Agricultural Catering Service”) κέιτερινγκ για τους μετανάστες που δούλευαν στα χωράφια στην κοιλάδα της Καλιφόρνια. Μαζί με τη γυναίκα του, τη Φέι (παντρεύτηκαν το 1948 και έκαναν 4 παιδιά: Dean, Dea, Alexis και Michael, 15 εγγόνια, 8 δισέγγονα) έφτιαχναν σάντουιτς και τα πουλούσαν στους αγρότες της περιοχής.

Η εταιρεία του επεκτάθηκε στο κομμάτι των ακινήτων (real estate) και των κατασκευών. Τελικά, έγινε ένας από τους ιδιοκτήτες των San Diego Chargers. Το επιχειρηματικό κομμάτι των Chargers το παρέδωσε στο μεγαλύτερο γιο του, τον Dean, το 1994, δέκα χρόνια μετά την αγορά της ομάδας την 1η Αυγούστου 1984. Σήμερα είναι συνταξιούχος και παρακολουθεί τους γιους του, Dean και Michael, μαζί με τους εγγονούς του A.G. και John να διοικούν τους Chargers.

To 2008 o Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας απένειμε στον Σπανό το βραβείο του ανώτερου Ταξιάρχη του Τάγματος της Τιμής σαν αναγνώριση της προσφοράς του στην πατρίδα.

Η ζωή του Έλληνα μεγιστάνα αποτυπώθηκε στην αυτοβιογραφία του: «Μοιράζοντας τον πλούτο: Η Ιστορία μου». Όπως τονίζει ο ίδιος σε μήνυμά του: «Η επιτυχία, δε συνοψίζεται σε μία φράση, αλλά μπορεί να γίνει κατανοητή μέσα από μια ιστορία».

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ