ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Μεγάλη λαϊκή συγκέντρωση των Νισυρίων της Νέας Υόρκης με το δήμαρχο του νησιού τους Δρα Χριστοφή Κορωναίο

1
237

Νέα Υόρκη.- Του Αποστόλη Ζουπανιώτη

Φωτογραφίες: Δημήτρης Πανάγος

Με μία λαϊκή συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου στο οίκημα του Συλλόγου Νισυρίων, οι Νισύριοι της Αμερικής έδειξαν έμπρακτα της αγάπη και το ενδιαφέρον για το νησί τους, αλλά και ταυτόχρονα την εκτίμηση για το σημαντικό έργο που έχει επιτελέσει τα τελευταία 4 χρόνια, ο δήμαρχος δρ. Χριστοφής Κορωναίος, στον οποίο επιφύλαξαν θερμότατη υποδοχή.

Στη Νέα Υόρκη ζουν περισσότεροι Νισύριοι από τον πληθυσμό του νησιού και μάλιστα το 2014 εξελέγη δημοτικός σύμβουλος και ο αείμνηστος Αντώνης Καρπαθάκης, στο οποίος ο δρ. Κορωναίος απέτισε φόρο τιμής για την προσφορά του. Με το συνδυασμό του θα κατέλθει υποψήφια και η ελληνοαμερικανίδα ηθοποιός Ανθούλα Κατσιματίδη.

Τον δήμαρχο και τη σύζυγό του Πόπη Καβαλιώτη, καθώς και τους πάνω από 100 παρευρεθέντες, καλωσόρισε ο πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων, Νίκος Παπαμιχαήλ, που ευχήθηκε στον δρα Κορωναίο καλή επιτυχία στις εκλογές του Μαΐου.

Παρουσιάζοντας το δήμαρχο Νισύρου, ο Νίκος Αντριώτης είπε ότι οι Απόδημοι δεν έχουν ξεχάσει τις ρίζες τους και την καταγωγή τους.

«Τα τελευταία χρόνια στη Νίσυρο είχαμε δήμαρχο που έζησε πολλά χρόνια στην Αμερική. Είναι σαν κι εμάς. Ξέρει τι θα πει Αμερική, τι θα πει Νίσυρος και τι μπορεί να γίνει – και γίνεται – για να αλλάξουμε το νησί μας, παρόλο που δυσαρεστούμε και μερικούς».

Είπε ποτέ δεν παρενέβη προσωπικά στο έργο του δημάρχου, γιατί έχει και την ικανότητα, τη μόρφωση και τη δύναμη να κάνει αυτό που πρέπει.

«Ο Χριστοφής θα σας κάνει μια αναφορά των πεπραγμένων της δημοτικής αρχής κι αυτών που σχεδιάζουν να κάνουν στο μέλλον. Μόνο στραβοί δεν μπορούν να δουν ότι πράγματα έχουν γίνει αλλαγές. Πρέπει να είσαι όλως διόλου κακόπιστος και ζηλιάρης για να μην το δεις».

Ο κ. Ανδριώτης χαρακτήρισε ως ιδιαίτερα θετική τη μεταφορά στο δήμο από το δημόσιο, του μεταλλείου Περλίτη και ευχαρίστησε τον δήμαρχο για τις υπηρεσίες του. Ενώ δεν παρέλειψε να εισηγηθεί στο δήμαρχο – μεταφέροντας αίτημα όλων – αλλαγή στα δρομολόγια των λεωφορείων στη διάρκεια του καλοκαιριού.

 

ΦΟΡΟΣ ΤΙΜΗΣ ΣΤΟΥΣ ΑΠΟΔΗΜΟΥΣ

 

Ο Χριστοφής Κορωναίος μίλησε με νοσταλγία για τη Νέα Υόρκη, την πόλη και τα μέρη που πέρασε «το μεγαλύτερο, το σπουδαιότερο, το δημιουργικότερο  και το πιο όμορφο μέρος» της ενήλικης ζωής του., θεωρώντας πάντα την επιστροφή του «επιστροφή στη δεύτερη πατρίδα του.

«Εδώ μαζί με πολλούς από εσάς και μέσα από τις τάξεις του ΓΝΩΜΑΓΟΡΑ και της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας δημιουργήσαμε και ανεβάσαμε στα ύψη το Νισύρικο όνομα σε αυτή την φιλόξενη χώρα. Θέλω να ευχαριστήσω το συμβούλιο και ιδιαίτερα τον πρόεδρο του συλλόγου των Νισυρίων,  για την οργάνωση αυτής της μάζωξης σήμερα.  Αυτός ο σύλλογος και ο κάθε σύλλογος εκτός Νισύρου αποτελούν μέρος της Νισύρικης ψυχής και της Νισύρικης γής».

Είπε πως θεωρεί τον εαυτό του έναν από τους Νισύριους της Αμερικής και αναφέρθηκε στη μεγάλη συμβολή τους στη ζωή του νησιού, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς στις δεκαετίες των αρχών του 20ου αιώνα έως την δεκαετία του 50 και έως σήμερα.

«Εμείς οι Νισύριοι δεν χρειαζόμαστε να κοιτάξουμε μακριά για να βρούμε παραδείγματα που να μας εμπνεύσουν για να χτίσουμε το μέλλον του τόπου μας.  Το τρανότερο παράδειγμα αποτελείτε εσείς, αποτελούν οι Νισύριοι της Αμερικής».

Είπε ότι τα παιδιά των Νισυρίων στην Αμερική, πρώτης, δεύτερης, τρίτης, τέταρτης γενιάς έχουν μια καταπληκτική πρόοδο στα γράμματα, στις επιστήμες, στην επιχειρηματικότητα, μια αξιοζήλευτη θέση μέσα στην Αμερικάνικη κοινωνία και αποτελούν τους καλύτερους πρεσβευτές της Νισύρου στην μεγαλύτερη και πιο ανεπτυγμένη χώρα του κόσμου, τη χώρα που στηρίζει τη δύναμη της στην ειρηνική διαβίωση όλων των εθνοτήτων και τη δημοκρατία.

«Στην Ελληνική ομογένεια, οι Νισύριοι αποτελούν υπόδειγμα. Σε όλες τις Ελληνικές κοινότητες όπου ζουν Νισύριοι είναι πάντα πρωτοστάτες. Το Ελληνικό σχολείο στην Αστόρια είναι δημιούργημα Νισύρικο, μπροστά μου είναι ο Νίκος ο Ανδριώτης ο οποίος αποτελεί υπόδειγμα προσφοράς για όλο τον Ελληνισμό και για όλη την πολιτισμένη ανθρωπότητα που βλέπει μέσα από την μόρφωση το μέλλον. Οι Νισύριοι όλοι έχουν δημιουργήσει οικογένειες με αρχές και αυτός είναι ο κύριος λόγος που όλα τα νέα παιδιά μορφώνονται και κατακτούν αξιοζήλευτες θέσεις στην Αμερικάνικη κοινωνία»

Ο Δρ. Κορωναίος αναφέρθηκε στις μεγάλες δωρεές των Νισυρίων της Αμερικής προς την ιδιαίτερη πατρίδα τους.

«Το δημοτικό σχολείο στο Μανδράκι, την ΟΜΗΡΕΙΟ κοινοτική σχολή την έκτισαν το 1910 οι Νισύριοι του πρώτου συλλόγου του ΟΜΗΡΟΥ που ιδρύθηκε το 1904. Τα ιαματικά λουτρά του Μανδρακίου τα έκτισαν οι Νισύριου του συλλόγου ΠΟΡΦΥΡΙΣ που Ιδρύθηκε το 1906. Το Θεολόγειο σχολείο στα Νικειά που σήμερα στεγάζεται το ηφαιστειολογικό μουσείο,  το έκτισε ο σύλλογος «Αγιος Ιωάννης ο Θεολόγος» που ιδρύθηκε το 1909.

Η συντήρηση του σχολείου στον Εμπορειό και η τεράστια βοήθεια στον Εμπορειό προήλθε από το σύλλογο «Παναγία Θερμιανή» που ιδρύθηκε το 1909 και συσπείρωσε όλους του Μποριάτες».

Υπενθύμισε πως ο Σύλλογος Ο ΓΝΩΜΑΓΟΡΑΣ που προήλθε από την ένωση της ΠΟΡΦΥΡΙΔΑΣ  και του ΟΜΗΡΟΥ το 1915 έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην διατήρηση του Μανδρακίου με την συνεχή συμβολή στα σχολεία, στα λουτρά, στην ηλεκτροφώτιση, στο παγοποιείο, στους δρόμους, στα μοναστήρια.

«Η έκδοση του Δελτίου του Γνωμαγόρα από το 1931 συνέδεσε όλους τους απανταχού Νισύριους στις δύσκολες εκείνες εποχές. Οι Καζαβήδες, ο Στρίκης, ο Οικονομίδης, ο Λούης ο Κοντοβερός, παρουσίασαν αξιοζήλευτα πνευματικά έργα.

Ο σύλλογος ΧΑΡΑΥΓΗ συσπείρωσε και συσπειρώνει όλες τις Νισυριές και έχει συμβάλει τα μέγιστα στη διατήρηση των παραδόσεων μας.  Ο σύλλογος Παναγία Σπηλιανή βοήθησε τα μέγιστα στην διατήρηση του ομώνυμου μοναστηριού.

Ολοι οι σύλλογοι ενωμένοι σήμερα σε κοινή στέγη , εδώ που βρισκόμαστε, με μεγαλύτερη δύναμη από ποτέ, μπορούν να συμβάλουν τα μέγιστα στην Νέα Νίσυρο της προόδου και της δημιουργίας».

Απευθυνόμενος στους Νισύριους της Αμερικής, ο δήμαρχος του νησιού είπε πως δεν υπάρχει Νισύριος που να μην έχει συγγενείς ή φίλους στην Αμερική ή που να έχουν ζήσει στην Αμερική.

«Η Νίσυρος, η Ελλάδα μας, η πατρίδα μας, σας χρειάζεται. Σας χρειάζεται όχι μόνο γιατί είσαστε οι πιο πειστικοί υπερασπιστές της. Σας χρειάζεται γιατί ενσαρκώνετε το πρότυπο του ευρηματικού και ακούραστα εργαζόμενου Έλληνα και Νισύριου  στη σύγχρονη παγκοσμιοποιημένη πραγματικότητα.  Γιατί με τις επιτυχίες και τις κατακτήσεις σας στην Αμερική, ορισμένες φορές σε μη φιλικά περιβάλλοντα, δείχνετε ποιες διαβατήριες ικανότητες έχει ανάγκη ο άνθρωπος σήμερα».

 

ΚΑΝΑΜΕ ΤΑ ΛΟΓΙΑ ΠΡΑΞΗ

Πριν τον απολογισμό του έργου της δημοτικής αρχής, υπενθύμισε ότι ο συνδυασμός της Πατριωτικής Ενωτικής Κίνησης Αναγέννησης της Νισύρου (Π.Ε.Κ.Α.Ν.), επικράτησε στις 18 Μάη του 2014, με την πρωτοφανή διαφορά των 210 ψήφων.

«Βρισκόμαστε στα τέσσερα χρόνια μιας θητείας που ο λαός της Νισύρου μας εμπιστεύτηκε, αναγνωρίζοντας το ήθος, την εντιμότητα και την αποφασιστικότητα μας, και για κάτι ακόμα. Για τη προοπτική να υπάρξει μια Δημοτική αρχή  θεμελιωμένη στην ανιδιοτέλεια, στην περιβαλλοντική ευαισθησία και στην κοινωνική πρόοδο. Το παράδειγμα του πρόσφατου παρελθόντος απείχε πολύ από αυτό το πρότυπο διακυβέρνησης».

Υπενθύμισε ότι για να γίνει κατορθωτή η νίκη, χρειάστηκε η ιστορική απόφαση του πρωτοδικείου Κώ, στο οποίο είχαν προσφύγει, να διαγράψει από τους εκλογικούς καταλόγους του Δήμου Νισύρου 149 παράνομα εγγεγραμμένους αλλοδαπούς Βουλγάρους και Ρουμάνους από την προηγούμενη δημοτική αρχή. «Απετράπη η άλωση της Νισύρου από μια μειοψηφία που στόχο έχει τον έλεγχο της πολιτικής και οικονομικής ζωής της Νισύρου. Είναι τραγικό το γεγονός ότι έλαβα επιστολή από τον πρωτοστάτη της παρανομίας και ρωτά για το που βρίσκεται το θέμα επανεγγραφής τεσσάρων αλλοδαπών».

Ο Χριστοφής Κορωναίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι όλοι πλέον έχουν συνειδητοποιήσει ότι η Νίσυρος έχει γυρίσει σελίδα.

«Αφήνουμε πίσω αυτή την περίοδο όχι στα λόγια, αλλά στην πράξη, ανοίγοντας ένα διαφορετικό δρόμο ο οποίος διαμορφώνεται απ΄ όσα ήδη γνωρίζετε και από αυτά που θα σας πώ και από αυτά που είτε έχουν  ενσωματωθεί στον προϋπολογισμό του ΄19 που ψηφίστηκε τον προηγούμενο μήνα, είτε απ’ αυτά τα οποία βλέπετε τον τελευταίο καιρό να γίνονται πράξη».

 

Τόνισε ότι το 2019 βρίσκει τη Νίσυρο σε δρόμο ανάπτυξης και προόδου και σε μια νέα εποχή που έχει ανατείλει.

«Αυτή η πορεία θα πρέπει να συνεχιστεί και αυτό είναι το διακύβευμα των επόμενων δημοτικών εκλογών. Τα τελευταία τέσσερα χρόνια παρά την καμένη γή που βρήκαμε, παρά τις δυσκολίες και αντιξοότητες που αντιμετωπίσαμε με τις δυό εκλογικές αναμετρήσεις το 2015, τις απεργίες που παρέλυσαν όλα τα έργα για ένα χρόνο, τις αλλαγές στον ΦΠΑ δύο φορές που προσέθεσε περισσότερες καθυστερήσεις, τις αλλαγές στο νομοθετικό πλαίσιο και με τα μνημόνια, κατορθώσαμε με την οργανωμένη δουλειά μας και την άμεση στήριξη μας από την κυβέρνηση με την υλοποίηση όλων των αιτημάτων μας, η Νίσυρος να προχωρήσει εμπρός με γοργά βήματα. Νικήσαμε όλες τις δυσκολίες και βάλαμε τα θεμέλια για να αλλάξει η Νίσυρος και πάνω σε αυτά τα θεμέλια έχουμε αρχίσει να χτίζουμε».

 

Αναφέρθηκε στα όσα επιτεύχθηκαν στη διάρκεια της θητείας του – και παρουσιάσαμε στη συνέντευξη του δημάρχου προς την Greek News στην προηγούμενη έκδοση της εφημερίδας μας – σημειώνοντας ότι η Νίσυρος σήμερα βρίσκεται στο υψηλότερο οικονομικό και αναπτυξιακό επίπεδο των τελευταίων χρόνων. Η

«Η Νισύρικη κοινωνία έχει αρχίσει να στέκεται στα πόδια της και βρίσκει την αισιοδοξία και την αυτοπεποίθηση της. Σήμερα η Νίσυρος έχει αλλάξει όψη σε όλα τα επίπεδα, στην διοίκηση, στα οικονομικά του Δήμου, στην όψη των οικισμών, στην καθαριότητα, στο νοικοκυριό. Το καθεστώς της διαπλοκής και της διαφθοράς έχει εξαλειφθεί και ο Δήμος μας βρίσκεται σε πλήρη οικονομική ευρωστία μετά από τη συνετή και  ενάρετη χρήση των πόρων του λαού της Νισύρου. Σήμερα η κάθε γωνιά της Νισύρου έχει αλλάξει όψη. Μικρά και μεγάλα έργα προσθέτουν ομορφιά και θέσεις εργασίας στη Νίσυρο.

Η Νίσυρος της προόδου έχει εγκατασταθεί δυναμικά σε όλους τους τομείς  διεκδικώντας τη θέση που αξίζει στο νησί μας στο Ελληνικό στερέωμα και στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη.

Η συνεχής ανανέωση των δυνάμεων μας και των πολιτικών μας θα μας κρατήσει ζωντανούς στο όραμα της αναγέννησης της Νισύρου και της συνεχούς προόδου, της αλλαγής και της αέναης δημιουργίας».

 

Αναφερόμενος στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση του Μαΐου, είπε ότι μετά από πάρα πολλά χρόνια ονειρευόμαστε ξανά για μια διαφορετική Νίσυρο, μια πιο όμορφη κοινωνία «και δεν θα επιτρέψουμε να οδηγηθεί ξανά η Νίσυρος σε τέλμα».

«Όση λάσπη, όσα ψέματα, όση χυδαιότητα και αν χρησιμοποιεί μια μικρή  κοινωνικά απομονωμένη ομάδα των νοσταλγών του παρελθόντος της διαφθοράς και της διαπλοκής, εμείς προχωρούμε πάντα εμπρός με την κοινωνία στο πλευρό μας.  Συνεχίζουμε πλαισιωμένοι με νέα άτομα με την ίδια αγάπη για το νησί μας, διακατεχόμενοι με τις ίδιες προοδευτικές αξίες και ιδανικά για μια κοινωνία της προόδου και της αλληλεγγύης. Συνεχίζουμε έχοντας απέναντι μας τους παλιούς γνώριμους που επιστρέφουν και τους άλλους που υποδύονται το νέο μέσα στη μούχλα που κουβαλούν. Ο λαός της Νισύρου δεν θα επιτρέψει να γυρίσει η Νίσυρος στο παρελθόν».

 

Είπε πως η δημοτική αρχή οικοδομεί πάνω στο έργο της που συνεχίζεται και

ό,τι απαιτείται για την πρόοδο του νησιού, σημειώνοντας ότι έχει επιτευχθεί η αύξηση του βιοτικού επιπέδου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων της καθημερινότητας.

«Απαιτείται η ολοκλήρωση έργων υποδομών που έχουν ήδη δρομολογηθεί και που είχαν παραμεληθεί για πολλά χρόνια και ταυτόχρονα ο επανασχεδιασμός έργων που έγιναν στο παρελθόν με κακοτεχνίες. Απαιτείται η συνέχιση της προσπάθειας για οικολογική συνείδηση και αλληλεγγύη στην κοινωνία της Νισύρου.

Το 2019 αποτελεί έτος υλοποίησης των έργων που έχουν δρομολογηθεί τον τελευταίο χρόνο μετά την ομαλοποίηση λειτουργίας των θεσμικών αλλαγών του νέου πλαισίου λειτουργίας της τοπικής αυτοδιοίκησης, που θα συμβάλουν ακόμη περισσότερο στην αναγέννηση της πατρίδας μας».

Αναφερόμενος στις δυσλειτουργίες του δήμου, είπε πως οφείλονται κυρίως:

  • Στην απουσία τεχνικής υπηρεσίας που έχει μεγάλο κόστος σε χρόνο
  • Στην απουσία νομικής υπηρεσίας
  • Στην πολυνομία και την πολυπλοκότητα κάθε διαδικασίας για την προώθηση λύσεων και προσέγγισης στόχων
  • Στη δυσκολία εφαρμογής μέτρων λόγω μη επαρκούς αστυνόμευσης
  • Στην έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού που θα στελεχώσει ανάγκες του Δήμου
  • Στη δυσκολία χειρισμού εκτάκτων αναγκών (προμήθειες, πληρωμές, διαθεσιμότητα).

«Με όλα αυτά τα προβλήματα, η προσπάθεια μας εντείνεται στο έπακρο, η πολιτική μας δεν χαράσσεται μόνο με βάση κριτήρια τεχνοκρατικά αλλά επιστρατεύει τον συναισθηματικό κόσμο του καθενός μας, που είναι το ηθικό μας χρέος και η πίστη μας σε ένα σκοπό που οδηγεί στην καθημερινή αλλαγή.

Έχουμε ανοίξει μια νέα ιστορική περίοδο για τη Νίσυρο βασισμένη στην αρετή του κάθε πολίτη που συμμετέχει σε αυτή την προσπάθεια μέσα από την οποία εκτρέφεται η ελπίδα και κυοφορείται το μέλλον της Νισύρου».

Καταλήγοντας ανέφερε ότι στις επόμενες δημοτικές εκλογές ο συνδυασμός θα δώσει δυναμικά το παρών και εξέφρασε την πεποίθηση πως «ο λαός της Νισύρου, όλοι εσείς στην ομογένεια της Αμερικής, θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου και στους συνεργάτες μου και θα μας εμπιστευθεί και για την επόμενη δημοτική περίοδο το τιμόνι του νησιού. Για το 2019, έτος εκλογών, το στοίχημα είναι εάν η Νίσυρος συνεχίσει στο δρόμο της προόδου ή θα επανέλθει στις ημέρες του σκοτεινού παρελθόντος. Το διακύβευμα είναι καθαρά πολιτικό και θα αποφασιστεί από εσάς».

Στη συνέχεια ο Δρ. Κορωναίος δέχθηκε και απάντησε σε ερωτήσεις του ακροατηρίου.

greeknewsonline.com

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Γιατί ανέβαλε για μια εβδομάδα ο καθηγητής την επίσκεψη στον σύλλογο και προσκολλήθηκε στη κοπή της πίτας του συλλόγου;;; Έτσι είναι οι λαϊκές συγκεντρώσεις;

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ