Στην «Manoli’s Greek Taverna», στην Αυστραλία, χτυπά η καρδιά της Ελλάδας

0
2010

Συνέντευξη στη Μαίρη Φώτη

Τους ανθρώπους που βρίσκονται μακριά από την Ελλάδα, τους ενώνει η νοσταλγία για την πατρίδα και το όνειρο να καταφέρουν, κάποια στιγμή, να επιστρέψουν στο «σπίτι τους». Στον «ξένο τόπο», προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατούν την φλόγα της αγάπης για την πατρίδα αναμμένη, μέσα από απλά πράγματα της καθημερινότητας όπως είναι το ελληνικό φαγητό, η ελληνική μουσική, η ελληνική παράδοση, τα ελληνικά ήθη και έθιμα…
Στο μακρινό Ντάργουιν της Αυστραλίας, υπάρχει ένα σημείο συνάντησης για τους Δωδεκανήσιους, όπου μοιράζονται τις ελπίδες τους, τις αγωνίες τους και, κυρίως, την αγάπη τους για την Ελλάδα. Η ταβέρνα του Μανώλη… Ή αλλιώς «Manoli’s Greek Taverna», εκεί όπου όλα έχουν άρωμα από το Αιγαίο.
Ο 34χρονος ιδιοκτήτης, Μανώλης Παπαθωμάς, Ελληνας δεύτερης γενιάς, με καταγωγή από την Κάλυμνο αλλά και ρίζες από την Χάλκη, άνοιξε την ταβέρνα πριν από 8 χρόνια και σήμερα αποτελεί στέκι για πολλούς Ελληνες και κυρίως Δωδεκανήσιους, που συναντιούνται εκεί για να ξεχαστούν και να «νιώσουν» πως είναι, έστω και νοητά, στην πατρίδα.
Σε συνέντευξή του στην «δημοκρατική», μιλά για την Ελλάδα που κουβαλούν μέσα τους όλοι όσοι ζουν στην Αυστραλία, για το όνειρο να γυρίσουν στην πατρίδα και για την αγωνία όλων εκείνων που πήραν την μεγάλη απόφαση και μετανάστευσαν στα τελευταία χρόνια, με την ελπίδα να βρουν εκεί καλύτερη τύχη.
Μας εξηγεί πώς στην ταβέρνα του «χτυπά η καρδιά της Ελλάδας», λέει ότι αν και δεύτερης γενιάς Ελληνας γεννημένος στην Αυστραλία, όταν έρχεται στην Ελλαδα νιώθει πως είναι στο σπίτι του και εξομολογείται το μεγάλο του όνειρο…
• Πόσο χρόνια έχεις την ταβέρνα στην Αυστραλία;
Την ταβέρνα, την άνοιξα πριν από οκτώ χρόνια.
• Αποτελεί σημείο συνάντησης για Ελληνες;
Ναι, κυρίως συχνάζουν Ελληνες πελάτες στο μαγαζί μου. Από την στιγμή που θα μπεις μέσα, κυριαρχεί το ελληνικό στοιχείο.
• Ξέρω ότι στο «Manoli’s Greek Taverna», έχεις πολλούς πελάτες από τα Δωδεκάνησα.
Ναι, είναι αλήθεια. Στο μαγαζί έρχονται Ελληνες από τη Ρόδο, από την Κάλυμνο, από την Κω, από την Κάρπαθο… Εχω όμως και πολλούς Κρητικούς πελάτες όπως και από την Πελοπόννησο.

7

Ο Μανώλης Παπαθωμάς με την μητέρα του Ειρήνη, η οποία φτιάχνει όλα τα ελληνικά γλυκά της ταβέρνας

• Η κουζίνα σας είναι καθαρά ελληνική;
Ναι, έχουμε ελληνική κουζίνα, ελληνικά φαγητά και πολλά μεζεδάκια… Στο μαγαζί μπορεί κανείς να βρει ό,τι θα έβρισκε σε μια ταβέρνα στην Ελλάδα. Από τα φαγητά, τα ποτά, τα γλυκά, τα τραπεζομάντη, τα δίχτυα στους τοίχους. Όλα!
• Στα τελευταία χρόνια βλέπεις περισσότερους Δωδεκανήσιους να έρχονται στην Αυστραλία;
Ναι, έρχεται πάρα πολύς κόσμος από τα Δωδεκάνησα στην Αυστραλία. Κυρίως στα τελευταία τέσσερα έχει αυξηθεί σημαντικά ο αριθμός των ανθρώπων που έρχονται εδώ για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη. Περισσότερο στο Ντάργουιν, έρχονται Καλύμνιοι αλλά και πολλοί από την Κω και από την Ρόδο. Στο Ντάργουιν είμαστε 16.000 Ελληνες!
• Τι ηλικίας είναι οι άνθρωποι που μεταναστεύουν αυτή την περίοδο στην Αυστραλία;
Ερχονται νέοι άνθρωποι αλλά και μεγαλύτερης ηλικίας. Όμως περισσότερο βλέπουμε νέους ανθρώπους να έρχονται εδώ για να κάνουν νέο ξεκίνημα.
• Το μαγαζί γνωρίζω ότι είναι σημείο συνάντησης των Ελλήνων στο Ντάργουιν!
Ναι, είναι αλήθεια. Ερχονται εδώ και αισθάνονται ότι είναι στην Ελλάδα. Εκτός από την αυθεντική ελληνική κουζίνα, τα ελληνικά ποτά, τα ελληνικά γλυκά, το μαγαζί είναι έτσι διακοσμημένο που παραπέμπει σε ελληνική παραλιακή ταβέρνα. Ερχονται εδώ και νιώθουν κοντά στην πατρίδα, νιώθουν ότι είναι στο σπίτι τους…
• Τι κυριαρχεί στις συζητήσεις; Τους απασχολούν τα προβλήματα της Ελλάδας, η οικονομική κατάσταση και όλα όσα συμβαίνουν εδώ;
Η Ελλάδα είναι πάντα θέμα συζήτησης εδώ. Και τα καλά της και τα προβλήματά της. Η Ελλάδα είναι στις καρδιές μας, και σε εμάς τους Ελληνες που γεννηθήκαμε εδώ αλλά και σε εκείνους που μετακόμισαν πρόσφατα στην Αυστραλία και ακόμα προσπαθούν να βρουν τα βήματά τους. Πολλοί κάνουν τον σταυρό τους, που είχαν μια δεύτερη πόρτα να χτυπήσουν και να έρθουν εδώ για να αναζητήσουν καλύτερη τύχη, εξαιτίας όσων συμβαίνουν στην Ελλάδα. Οι περισσότεροι έρχονται στην Αυστραλία καλεσμένοι συγγενών τους που ήδη μένουν εδώ κι έτσι είναι κάπως πιο εύκολο να προσαρμοστούν. Όμως ποτέ δεν ξεχνούν την Ελλάδα.
• Οι περισσότεροι με τι ασχολούνται επαγγελματικά; Είναι εύκολο να βρει κανείς δουλειά ερχόμενος στην Αυστραλία;
Εχει δουλειές στην Αυστραλία. Οι περισσότεροι Ελληνες που μένουν εδώ, ασχολούνται με την οικοδομή. Οι περισσότερες οικοδομές, τα περισσότερα καταστήματα και σπίτια, έχουν χτιστεί από Ελληνες.
• Εχετε βραδιές με ελληνική μουσική στο μαγαζί;
Ναι. Κάθε Παρασκευή και Σάββατο έχουμε ελληνική ορχήστρα, το γνωρίζουν οι Ελληνες και έρχονται να διασκεδάσουν, να ξεχαστούν. Γίνεται πραγματικά χαμός.
Κάποιες φορές φέρνω και Ελληνες τραγουδιστές και ο κόσμος διασκεδάζει με την ψυχή του, είναι σαν να βρίσκεται στην Ελλάδα, έστω και για λίγο.
• Εχω δει σε φωτογραφίες της ταβέρνας και τον Νίκο Κουρκούλη.  
Ο Νίκος μένει εδώ στην Αυστραλία τα τελευταία χρόνια με την σύζυγό του Κέλλυ και έρχονται συχνά στο μαγαζί για φαγητό. Κάποιες φορές ο Νίκος τραγουδάει κιόλας και αμέσως ξεσηκώνει τον κόσμο!

9

Το ψητό γουρουνόπουλο είναι από τα δημοφιλή πιάτα του Μανώλη!

• Εσύ γεννήθηκες στην Αυστραλία;
Εγώ γεννήθηκα εδώ, όπως και η μητέρα μου. Ο πατέρας μου γεννήθηκε στην Κάλυμνο και ήρθε μετά στην Αυστραλία. Ουσιαστικά είμαι δεύτερης γενιάς Ελληνας εδώ.
• Η Ελλάδα σας λείπει;
Ναι βέβαια, η Ελλάδα λείπει σε όλους μας. Είναι πάντα στο μυαλό μας και στην καρδιά μας.
• Ακόμα κι εσένα που δεν έχεις μεγαλώσει στην Ελλάδα…
Οποτε πηγαίνω στην Ελλάδα νιώθω πως είμαι στο σπίτι μου. Δεν μπορώ να σας το εξηγήσω… Είναι παράξενο και σε πολλούς φαίνεται παράξενο, γιατί εγώ γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αυστραλία, όμως το αίμα μου είναι ελληνικό!
• Ερχεσαι συχνά στην Ελλάδα;
Εγώ έχω πάει στην Ελλάδα 5-6 φορές, για την υπόλοιπη οικογένεια, τους γονείς μου και τα αδέρφια μου είναι πιο δύσκολο να μετακινηθούν. Αλλά του χρόνου προγραμματίζουν να πάνε ταξίδι στην Ελλάδα.
• Εχεις σκεφτεί ποτέ να ζήσεις στην Ελλάδα;
Αν το έχω σκεφτεί; Κάθε μέρα! Αυτό είναι το όνειρό μου, να ζήσω στην Ελλάδα. Όμως, όπως είναι τώρα η κατάσταση στην Ελλάδα δεν μπορώ να κάνω αυτό το βήμα. Πολλοί άνθρωποι που ήρθαν παλαιότερα στην Αυστραλία, κυρίως Καλύμνιοι, πούλησαν όλα τους τα υπάρχοντα εδώ ό,τι είχαν και δεν είχαν, και πήγαν στην Ελλάδα να ζήσουν, αυτό ήταν πάντα το όνειρό τους. Πολλοί όμως από αυτούς δεν άντεξαν την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, με τα προβλήματα και την κρίση και ξαναγύρισαν πίσω στην Αυστραλία πολύ γρήγορα, ξεκινώντας να φτιάξουν την ζωή τους πάλι από το μηδέν!
• Πώς σκέφτηκες να ανοίξεις ελληνική ταβέρνα στο Ντάργουιν σε τόσο μικρή ηλικία;
Ηταν το όνειρο του πατέρα μου να ανοίξει ταβέρνα, είναι μάγειρας. Νομίζω ότι από εκείνον πήρα το μικρόβιο!
• Ο μπαμπάς μαγειρεύει στην ταβέρνα;
Όχι, ο μπαμπάς επιβλέπει μόνο! Μαγειρεύω εγώ. Όταν τελείωσα το σχολείο ασχολήθηκα με την μαγειρική, είναι κάτι που μου αρέσει πολύ και γι αυτό αποφάσισα να το κάνω επάγγελμα.
• Είναι και το προσωπικό Ελληνες;
Ναι στο μαγαζί εργάζονται Ροδίτες, Καλύμνιοι, Μυτιληνιοί, Κύπριοι…
• Ποιου συνταγές χρησιμοποιείς;
Κυρίως του μπαμπά! Και της οικογένειας.
• Πάντως οι κριτικές που έχει λάβει το μαγαζί είναι εξαιρετικές. Οι περισσότεροι λένε πως οι γεύσεις είναι ίδιες με τις ελληνικές.
Προσπαθούμε οι γεύσεις μας να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στις ελληνικές, αυτός είναι ο στόχος μας. Να τρώμε ελληνικό φαγητό κι ας είμαστε μακριά από την πατρίδα.
• Ποια φαγητά προτιμούν περισσότερο οι πελάτες σου;
Χταπόδι, μουσακά, λαχανοντολμάδες, καλαμάρι, παϊδάκια και όλα της σούβλας. Επίσης κάνουμε ολόκληρα κατσίκια και γουρουνόπουλα τα οποία τα προτιμάει ο κόσμος.

4
• Καλύμνικες συνταγές κάνεις;
Ναι βέβαια, αλλά δεν είναι το ίδιο όπως όταν τρώμε φαγητά στην Κάλυμνο. Δεν είναι ίδιες γεύσεις, επειδή δεν έχουμε τα υλικά απευθείας από την Κάλυμνο. Όμως προσπαθούμε για το καλύτερο αποτέλεσμα, να είναι οι γεύσεις όσο το δυνατόν πιο κοντά στις γεύσεις της Ελλάδας.
• Εκτός από Ελληνες έρχονται και άλλοι στο μαγαζί να δοκιμάσουν την φημισμένη ελληνική σου κουζίνα;
Ναι, έρχονται πολλοί ξένοι να δοκιμάσουν τα πιάτα μας. Υπάρχουν πολλοί πελάτες που δεν είναι Ελληνες αλλά αγαπούν την ελληνική κουζίνα.
• Εργάζονται και άλλα μέλη της οικογένειας στην ταβέρνα;
Οι αδελφές μου εργάζονται εδώ και η μητέρα μου κάνει τα ελληνικά γλυκά!
• Οι Ελληνες βρίσκεστε μεταξύ σας στην Αυστραλία;
Ναι, βέβαια, όποτε έχουμε ελεύθερο χρόνο προσπαθούμε να συναντιόμαστε. Εδώ στο Ντάργουιν έχουμε ένα πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο, το “Greek Glenti” που γίνεται σε ένα μεγάλο πάρκο και στήνεται πραγματικά μεγάλο γλέντι με σούβλες, γύρο, ελληνικά γλυκά και ποτά και γλεντάμε για ώρες. Μαζευόμαστε 40.000 Ελληνες σε αυτό το γλέντι!

• Το επόμενο σου ταξίδι στην Ελλάδα πότε θα είναι;
Του χρόνου! Πρώτα θα έρθουν οι γονείς μου και μόλις επιστρέψουν θα φύγω εγώ για την Ελλάδα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ