Παραδοσιακό ζαχαροπλαστείο στη Μελβούρνη από οικογένεια Λεριών

0
755

Της Ζωής Θωμαΐδου στο “NeosKosmos”

 

Μπορεί να έχουν περάσει μόλις μερικοί μήνες από τότε που το ζαχαροπλαστείο Theo’s Cakes άνοιξε τις πόρτες του στο Keilor Park, αλλά ήδη από την πρώτη ημέρα κουβαλούσε παράδοση… δεκαετιών

Για κάποιον που έχει δοκιμάσει τα γλυκά της Ελλάδας, η αναζήτηση των ίδιων πιστών γεύσεων εκτός συνόρων είναι σίγουρα δύσκολη αποστολή με κατάληξη συχνά κάτω των προσδοκιών.

Αυτό το “κενό” στην αγορά αναγνώρισε και ο Θεολόγος Καρανικόλας όταν ήρθε στη Μελβούρνη μαζί με τη σύζυγό του και την κόρη τους πριν από περίπου 7 χρόνια. Για τον ίδιο βέβαια η σύγκριση ήταν αναπόφευκτη, μεγαλωμένος σε οικογένεια ζαχαροπλαστών και έχοντας δουλέψει από 14 χρονών στην παρασκευή γλυκών.

Γι’ αυτό και το πάθος του για το επάγγελμα και η υπερηφάνεια για μια παράδοση τριών γενιών από τη Λέρο τον οδήγησε να υλοποιήσει το όνειρο που είχε από τη στιγμή που έφτασε στη νέα πατρίδα, ανοίγοντας ένα ζαχαροπλαστείο 100% ελληνικό.

Το στοίχημα που έβαλε με τη σύζυγό του, να φτιάχνουν γλυκά που κάνουν όσους τα γεύονται να ξεχνούν προς στιγμήν ότι βρίσκονται στην Αυστραλία!

Λίγο προτού ξεκινήσουν οι εντατικές προετοιμασίες για την Πασχαλινή περίοδο, ο “Νέος Κόσμος” επισκέφθηκε το εργαστήρι του Theo’s Greek Cakes στο Keilor Park. επιβεβαιώνοντας από την πλευρά μας ότι… το στοίχημα κερδήθηκε.

Άποψη του εσωτερικού του ζαχαροπλαστείου με τραπέζια για όσους θέλουν να απολαύσουν εκεί τον καφέ τους

Άποψη του εσωτερικού του ζαχαροπλαστείου με τραπέζια για όσους θέλουν να απολαύσουν εκεί τον καφέ τους

“Ο παππούς μου ήταν ζαχαροπλάστης όπως και ο πατέρας μου όπως κι εγώ, και μάλιστα ο παππούς μου είχε ανοίξει το πρώτο ζαχαροπλαστείο στη Λέρο.

“Από την αρχή που ήρθα στην Αυστραλία το είχα στο μυαλό μου ότι θέλω να ανοίξω το μαγαζί, από την πρώτη μέρα το σκεφτόμουν”, μας λέει ο Θεολόγος.

Τα πράγματα όμως, εξομολογείται, ήταν δύσκολα στην αρχή. Παρότι είχε την αυστραλιανή υπηκοότητα και συγγενείς εδώ, η γλώσσα ήταν βασικό εμπόδιο για να ξεκινήσει την επιχείρηση. Τελικά, με τη βοήθεια ενός οικογενειακού φίλου συμπαροίκου το τόλμησε, με το εγχείρημα να ολοκληρώνεται πριν από περίπου 8 μήνες.

ΤΟ “ΣΠΙΤΙ” ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΛΥΚΟΥ ΣΤΗ ΜΕΛΒΟΥΡΝΗ
“Όλα γίνονται όπως ακριβώς φτιάχνονται στην Ελλάδα, με βάση παραδοσιακές συνταγές που έχουν περάσει από γενιά σε γενιά, από τον παππού Θεολόγο, στον πατέρα μου και μετά σε μένα”.

“Εδώ δεν θα βρείτε mudcakes”, μας λέει γελώντας, “αλλά οτιδήποτε αντιπροσωπευτικό ενός τυπικού ελληνκού ζαχαροπλαστείου το έχουμε”.

Πράγματι, μπαίνοντας κανείς στο κατάστημα βρίσκεται περικυκλωμένος από κάθε είδους σιροπιαστά, ραβανί, πορτοκαλόπιτες, πολίτικα, πτι φουρ, λαδοκούλουρα, παξιμάδια και η λίστα… συνεχίζεται!

“Έχουμε πάνω από δέκα διαφορετικά είδη σε πάστες”, προσθέτει αραδιάζοντας έναν κατάλογο γεύσεων, μεταξύ άλλων σοκολατίνα, φράουλα, βατόμουρο, κλασικά γλυκά όπως tiramisu αλλά και αυτά που έχουν αναδειχθεί δημοφιλή τα τελευταία χρόνια με γεύση ferrero rocher και nutella, ενώ μας δείχνει με υπερηφάνεια και μια πάστα με γεύση μπακλαβά που δημιούργησε κατόπιν έμπνευσης από την επιθυμία μιας πελάτισσας.

“Και περισσότερα μπορούμε να φτιάξουμε, αλλά βλέπουμε και τι έχει ζήτηση στην αγορά εδώ”, λέει αναφέροντας ενδεικτικά μια παραδοσιακή συνταγή με αμυγδαλόψωμο και την εισαγωγή των γλυκισμάτων cannoli και crostoli που έχουν πέραση και στους ιταλικής καταγωγής κατοίκους της γειτονιάς.
“Μετά τις γιορτές σκεφτόμαστε να βγάλουμε επίσης δίπλες και άλλα γλυκά”.

Ο Θεολόγος με τον βοηθό του Αντώνη εν δράσει ετοιμάζοντας τσουρέκια

Ο Θεολόγος με τον βοηθό του Αντώνη εν δράσει ετοιμάζοντας τσουρέκια

Τον ρωτάμε για τα best-sellers του μαγαζιού και απαντά χωρίς δισταγμό το γαλακτομπούρεκο και το εκμέκ, που είναι μάλλον όχι τυχαία και τα προσωπικά αγαπημένα του ίδιου και της συζύγου του, ενώ στην κορυφή των προτιμήσεων και ιδιαίτερα την περίοδο των γιορτών βρίσκονται οι κουραμπιέδες και τα τσουρέκια.
“Για το Πάσχα στην Ελλάδα παραδοσιακά ετοιμάζαμε τσουρέκια και κουλούρια κυρίως, όμως εδώ έχουμε επιπλέον και τα… Χριστουγεννιάτικα, μελομακάρονα δηλαδή και κουραμπιέδες”.

Ο ΟΡΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ
Με το Ελληνικό Πάσχα να βρίσκεται μόλις λίγες μέρες μακριά, το ζαχαροπλαστείο κινείται σε πυρετώδεις ρυθμούς.

“Έχει πέσει πολλή δουλειά[…] κλείνουμε μόνο τη Μεγάλη Δευτέρα και θα είμαστε ανοιχτά και την Κυριακή του Πάσχα”, μας έλεγε ο Θεολόγος την περασμένη εβδομάδα.

Βλέποντάς τον να ετοιμάζει τσουρέκια, αντιλαμβάνεται κανείς ότι πρόκειται για απαιτητικό έργο, ακόμη και για κάποιον που το κάνει εδώ και παραπάνω από δύο δεκαετίες.

Δοκιμάζοντας βέβαια ένα από τα φρεσκοψημένα τους με γέμιση σοκολάτα, μπορούμε να εγγυηθούμε ότι αξίζει τον κόπο!

“Η όλη διαδικασία διαρκεί συνολικά γύρω στις 3,5 ώρες”.

Είναι δουλειά για δύο άτομα τα τσουρέκια; “Και παραπάνω”, απαντά, “αλλά τις περισσότερες φορές τα φτιάχνω μόνος μου”.

Ουσιαστικά, το μαγαζί φαίνεται να είναι ο ορισμός της οικογενειακής επιχείρησης, καθώς πέρα από τις τελευταίες μέρες που τους βοηθούν προσωρινά δύο άτομα ενόψει και των γιορτών, το ζευγάρι Καρανικόλα είναι τα μοναδικά πρόσωπα που λειτουργούν το κατάστημα.

“Όλα τα κάναμε εξαρχής μόνοι μας εγώ και η Μαρία”, λέει ο Θεολόγος εξηγώντας πως το “κόλλημα” με τη ζαχαροπλαστική είναι οικογενειακή υπόθεση, αφού τόσο η 10χρονη σήμερα κόρη τους Αλεξάνδρα που ήρθε μαζί τους από την Ελλάδα όσο και ο 4χρονος Δημήτρης που γεννήθηκε στην Αυστραλία, ζουν το όνειρο κάθε παιδιού μεγαλώνοντας περιτριγυρισμένα από γλυκά.

“Να φανταστείτε, η κόρη μου πριν κλείσει τα 4 ήξερε να πλάθει!”

Στο επιχειρηματικό κομμάτι πάντως, το μεράκι και η εργατικότητα που επιδεικνύουν ο Θεολόγος με τη Μαρία με κάθε προϊόν να είναι χειροποίητο σημαίνει ότι δεν κάνουν καμιά υποχώρηση στην ποιότητα.

“Ξέρω τι κάνω και ξέρω τι πουλάω στον κόσμο. Μια υποψία να έχω ότι κάτι έχω ξεχάσει να βάλω ή αν δεν μου βγει όπως πρέπει 100% δεν το προσφέρω στον κόσμο και ακόμη αν περισσέψουν ένα – δύο κομμάτια απ’ το ταψί με το γλυκό τα πετάω γιατί αυτό που προσφέρω θέλω να είναι πάντα φρέσκο”.

Και αυτό ο κόσμος το αντιλαμβάνεται και το εκτιμά, με πελάτες μάλιστα να ταξιδεύουν, όπως μας λέει, ακόμη και από το… Geelong για να προμηθευτούν αυθεντικά ελληνικά γλυκά.

Την επόμενη φορά λοιπόν που θα νοσταλγήσετε γλυκά από την πατρίδα δεν χρειάζεται να περιμένετε μέχρι τις επόμενες διακοπές, αρκεί μια επίσκεψη στο Theo’s Greek Cakes για να νιώσετε γευστικά ότι βρίσκεστε πίσω στην Ελλάδα.

Οι κουραμπιέδες μας λέει ο Θεολόγος είναι από τα best seller του καταστήματος

Οι κουραμπιέδες μας λέει ο Θεολόγος είναι από τα best seller του καταστήματος

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ