Μ. Τουλαντά – Παρισίδου: Νοιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά την Κωακή Αδελφότητα Ρόδου (ΦΩΤΟ )

1
769

– Νιώθω την ανάγκη να ευχαριστήσω θερμά το Δ.Σ της Κωακής αδελφότητας Ρόδου καθώς και τον πρόεδρο κ. Μιλτιάδη Κώτσο που  επί σειρά ετών υπηρετεί   την ένωση και κρατά τα ήθη και έθιμα της πατρίδας μας προβάλλοντας το νησί μας και τους ανθρώπους του,  ανεβάζοντας σε ξεχωριστή θέση την Κω ανάμεσα στους άλλους άξιους παροικιακούς συλλόγους της Δωδεκανήσου.

Ιδιαίτερα συγκινητικές ΄οι ομιλίες όλων των συμπατριωτών μας που ζουν και ξεχωρίζουν στη Ρόδο και η ευαισθησία του προέδρου να βρει τα βιβλία που διακρίθηκαν σε Πανδωδεκανησιακό επίπεδο και απέσπασαν τα πρώτα βραβεία, 2006 και 2015.

Στο ίδιο πνεύμα και κλιμα με την ομιλία του κ. Κώτσου και της κ. Σούλας Πελεκάνου που μετά την ανάγνωση του πρακτικού δικαιολογούσε τεκμηριωμένα την απόφασή τους να μου χαρίσουν την τιμητική πλακέτα της αδελφότητας της οποίας διετέλεσα γραμματέας,  όταν ακόμη εργαζόμουν και ζούσα στη Ρόδο, πριν γυρίσω στην Κω.Τον βουλευτή Δωδεκανήσου  κ. Μάνο Κόνσολα που αναφέρθηκε σε άλλες αγαπημένες μου εργασίες που και σαν πρώην Πανεπιστημιακός φαίνεται να τις είχε εκτιμήσει δεόντως, όπως και τον κ. Νίκο Ζωϊδη που θύμισε τα φοιτητικά μας χρόνια στη Θεσσαλονίκη και το δέσιμο που είχαμε οι Δωδεκανήσιοι και οι Κώοι στα δύσκολα χρόνια.

Ευχαριστώ ακόμη το  Θανάση Καραναστάση για τα καλά του λόγια και τον Πρόεδρο των παροικιακών σωματείων της Ρόδου και πρόεδρο των Κασίων κ. Νίκο Κωνσταντινίδη, ο οποίος δεν ξέχασε και το σύζυγό μου Γιώργο, στον οποίο αφιέρωσα αυτή την τιμή, γιατί αγάπησε την Κω, ,όπως και την ιδιαίτερη πατρίδα του , τη Ρόδο.

Ακόμη ήταν ιδιαίτερη τιμή για μένα, όταν για το σύνολο των συγγραφικών μου εργασιών μίλησε ο πολυβραβευμένος συμπατριώτης μας και επίτιμο μέλος του Φιλητά κ. Μιχάλης Σκανδαλίδης. Η επισήμανσή του και ως εκπαιδευτικού για τη συμβολή μου στη συγγραφή της τοπικής ιστορίας για τα σχολεία με συγκίνησε πολύ και στην αντιφώνησή μου ανέφερα την ομάδα των συναδέλφων που δουλέψαμε για τον κοινό στόχο.
Για την ολοκλήρωση χρειαστήκαμε αρκετά χρόνια και ενώ αξιοιποιήσαμε τη νεότερη έρευνα και την τοπική βιβλιογραφία, παράλληλα ενισχύαμε τη συλλογικότητα και το δέσιμο μεταξύ μας. Όλγα Ασπετάκη Κυρίτση, Μ. Τουλαντά Παρισίδη, Χρυσάνθη Μανωλέρη -Κυρίτση, Μαρία Πανάγου, Ελένη Θετάκη, Μαίρη Φάκκου, Πωλίνα Τουρκομανώλη, Ανθούλα Κίννα, Δ. Κώστογλου, Πόπη Χατζηνικολάου- Θεωνά και Δόμνα Σοφού=Ζώη. Σημειωτέον ότι έγινε επανέκδοση μόνο του πρώτου τόμου  όταν ήμουν πρόεδρος της Επαρχιακής επιτροπής Κω- Νισύρου. Σημαντικός ο ρόλος και του Ανδρέα Χατζημιχάλη που συνέβαλε ως Πρόεδρος της Επαρχιακής επιτροπής παιδείας για την ολοκλήρωση του έργου.
Έκανα αυτή την αναφορά και δίνω την ομιλία  του κ. Σκανδαλίδη για δημοσίευση , γιατί  με συγκίνησε που ένας τόσο διακεκριμένος Δωδεκανήσιος   παρακολουθεί και εμβαθύνει τόσο στις μικρές, όσο και στις μεγάλες πνευματικές δημιουργίες του τόπου.
Μαρία Τουλαντά Παρισίδη

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. ΚΩΑΚΗ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΕΙΝΑΙ ΜΟΝΟ Η ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ…ΜΠΡΑΒΟ ΜΑΙΡΗ ΣΟΥΛΑ ΕΛΕΝΗ ΧΡΙΣΤΙΝΑ…ΦΙΛΙΑ ΑΠΟ ΑΝΤΙΜΑΧΕΙΑ.ΜΠΡΑΒΟ ΚΑΙ ΣΤΗ ΜΑΡΙΑ ΤΟΥΛΑΝΤΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ