ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο Εορτασμός της Ομογένειας της Ν. Υόρκης για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

0
875

Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής γιόρτασε την 69η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα με Αρχιερατική Δοξολογία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων και των πεσόντων Δωδεκανήσου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Iερσέης κ.κ. Ευαγγέλου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Με λαμπρότητα οι εορτασμοί της Ομογένειας για την επέτειο Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου (βίντεο)

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Του Μιχάλη Κακιά.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων Αμερικής γιόρτασε την 69η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου με τη Μητέρα Ελλάδα με Αρχιερατική Δοξολογία και μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών των ηρώων και των πεσόντων Δωδεκανήσου προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Νέας Iερσέης κ.κ. Ευαγγέλου στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Δημητρίου στην Αστόρια την Κυριακή 12 Μαρτίου.

Ακολούθησε στο κατάμεστο Κοινοτικό Κέντρο «Πέτρος Πατρίδης» η καθιερωμένη πολιτιστική εκδήλωση για την Ενσωμάτωση με χαιρετισμούς και αντιπροσωπευτικούς παραδοσιακούς χορούς από έξι παιδικά συγκροτήματα των νησιών.


Βίντεο: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη

Στο κήρυγμά του προς τους πιστούς ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος είπε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα ευλογημένος και εθνικά υπερήφανος ως γόνος της Δωδεκανήσου και συγκεκριμένα της Καλύμνου. «Οι γονείς μου ερχόμενοι στη μεγάλη αυτή φιλόξενη χώρα άφησαν πίσω τους ένα κομμάτι του εαυτού τους, όπως και όλοι οι μετανάστες. Ομως, αν και ζούμε μακριά, καθημερινά μυρίζουμε τον αέρα του Αιγαίου, γευόμαστε την αλμύρα της θάλασσας, νιώθουμε τη ζεστασιά του ελληνικού ήλιου και κρατάμε ζωντανές τις αναμνήσεις.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Σήμερα τιμούμε και γιορτάζουμε την Ενσωμάτωση η οποία ήταν διακαής πόθος όχι μόνο των Δωδεκανησίων αλλά και όλης της Ελλάδας, καθώς αποτελούσε μεγάλη αδικία ο χωρισμός και η απομόνωση των νησιών από την υπόλοιπη χώρα. Ας μη λησμονούμε ότι ενώ η Ελλάδα είχε απελευθερωθεί από τον τουρκικό ζυγό για περισσότερο από έναν αιώνα και είχε εξέλθει νικήτρια από τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο η Δωδεκάνησος παρέμενε ακόμη σκλαβωμένη στον ιταλικό και γερμανικό ζυγό.

Ομως, με το πάθος των Δωδεκανήσιων για απελευθέρωση και με τη βοήθεια του Θεού και όλων των Δωδεκανήσιων αγίων ήρθε η πολυπόθητη Ενσωμάτωση με τη μητέρα πατρίδα. Η Δωδεκάνησος δεν είναι μόνο ελληνική είναι Ελλάς. Είναι φορέας πολιτισμού, παραδόσεων και πίστεως στον αληθινό Θεό. Η Δωδεκάνησος υπήρξε από τα λαμπρότερα αστέρια στον ουρανό του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού. Υπήρξε πάντοτε ένδοξο προπύργιο των αγώνων της φυλής. Υπήρξε πάντοτε πηγή ακτινοβολίας ελληνικού πνεύματος.

Σήμερα, οι Δωδεκανήσιοι εδώ στην Αμερική αποτελούν εγγύηση για τη διατήρηση και συνέχεια των παραδόσεων, των εθίμων, της γλώσσας και της Ορθόδοξης πίστης μας, συνεχίζοντας να γράφουν λαμπρές σελίδες στην ιστορία του Ελληνισμού της Αμερικής. Ζήτω η Ελλάς και το αθάνατο ελληνικό έθνος και γένος. Ζήτω η Δωδεκάνησος. Χρόνια πολλά και ευλογημένα» ανέφερε ο Μητροπολίτης κ. Ευάγγελος.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο πρόεδρος της Δωδεκανησιακής Ομοσπονδίας Αμερικής κ. Γεώργιος Ανδριώτης στον χαιρετισμό του ανέφερε ότι ο εορτασμός της Ενσωμάτωσης είναι το κορυφαίο και περίτρανο γεγονός της ιστορίας των Δωδεκανήσιων.

«Η 7η Μαρτίου του 1948 είναι η ημέρα που επίσημα τα νησιά μας επανασυντάχθηκαν στο φυσικό τους κορμό. Ηταν και θα είναι το ορόσημο και η πυξίδα προέλευσης και πορείας. Οι σχεδόν αναλλοίωτες ελληνικές μας παραδόσεις με τη μοναδική και μαγευτική έκφρασή τους μέσα από τη γλώσσα μας την ελληνική με την Ενσωμάτωση κατοχυρώθηκαν επίσημα και μη ανατρέψιμα πλέον. Από τα περίλαμπρα κλασσικά χρόνια, τα Ελληνιστικά μετά και μέχρι τη Βυζαντινή περίοδο τα Δωδεκάνησα ήταν συνυφασμένα και συνδεδεμένα με τον υπόλοιπο Ελληνισμό.

»Εκ μέρους της Ομοσπονδίας πολλά συγχαρητήρια και στα παιδιά μας τα οποία ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές σκόρπισαν σήμερα ρίγος συγκίνησης και υπερηφάνειας με τις χορευτικές τους ικανότητες» τόνισε ο κ. Ανδριώτης.

Ο γενικός πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη κ. Κωνσταντίνος Κούτρας σε δηλώσεις του στον «Εθνικό Κήρυκα» ανέφερε ότι πριν από λίγες ημέρες η Βουλή των Ελλήνων συνεδρίασε και κήρυξε το 2017 ως Ετος Ενσωμάτωσης των Δωδεκανήσων. Τα Δωδεκάνησα, είπε ο κ. Κούτρας, όπως όλοι ξέρουμε ήταν πάντα Ελληνικά, ήταν πάντα ένα σταυροδρόμι πολιτισμών και είμαστε πολύ υπερήφανοι για τον σημερινό εορτασμό.

Φωτογραφία: Εθνικός Κήρυξ, Κώστας Μπέη.

Ο κ. Χριστοφής Κορωναίος, δήμαρχος Νισύρου και επίτιμος πρόεδρος της Ομοσπονδίας, στην ομιλία του εξέφρασε θερμότατες ευχαριστίες για την τιμητική πρόσκληση που του έγινε να γιορτάσει την επέτειο της Ενσωμάτωσης μαζί με τους ομογενείς Δωδεκανήσιους της Νέας Υόρκης και ακολούθως έκανε μία ιστορική αναφορά των γεγονότων που οδήγησαν στην απελευθέρωση.

Η πρόεδρος του συλλόγου Καλυμνίων κ. Ευδοκία Κουλιά έστειλε μέσω «Ε.Κ.» θερμούς χαιρετισμούς σε όλους τους Καλύμνιους ανά την υφήλιο, στους οποίους εύχεται υγεία και χαρά.

Τόνισε δε, ότι ο σύλλογος καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για τη διατήρηση και διάδοση των εθίμων και των παραδόσεων του νησιού, έργο δυστυχώς πολύ δύσκολο λόγω καταστάσεων και συνθηκών όμως, όπως είπε, η προσπάθεια και ο αγώνας θα συνεχιστούν με επιμονή και θέληση.

Τέλος, ο πρόεδρος του Συλλόγου Νισυρίων κ. Ιωάννης Κωνσταντινίδης, ευχήθηκε μέσω «Ε.Κ.» χρόνια πολλά και καλά σε όλους του Δωδεκανήσιους και εξέφρασε την ευχή οι νέες γενιές να διδαχθούν την ελληνική γλώσσα, τα ήθη, έθιμα και τις παραδόσεις της πατρίδας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ