Ο «καράφλας», ο «κοντός» και το μαγαζί στη Φραντζή | Αγόραζαν τρακαρισμένα & έκλεβαν πανομοιότυπα οχήματα παραποιώντας τους αρ. πλαισίου…

0
571

Ο «καράφλας», ο «κοντός» και το μαγαζί στη Φραντζή – Ποιους έβγαλαν από την… κυκλοφορία οι αστυνομικοί της ΥΔΕΖΙ

Επταμελές, επαγγελματικά οργανωμένο, καλά εκπαιδευμένο, συνωμοτικό και άκρως επικερδές ήταν το κύκλωμα, που εξάρθρωσαν τα στελέχη του Τμήματος Δίωξης Εγκλημάτων Κατά
Ιδιοκτησίας, ύστερα από πολύμηνη έρευνα.
Τα μέλη του αγόραζαν τρακαρισμένα αυτοκίνητα σε άθλια κατάσταση και στη συνέχεια έκλεβαν πανομοιότυπα, προκειμένου να παραποιήσουν τους αριθμούς πλαισίου και να τα ως μεταχειρισμένα. Τα ανταλλακτικά, που περίσσευαν, τα διοχέτευαν σε κατάστημα μέλους του κυκλώματος στην οδό Φραντζή, ο οποίος τα πωλούσε σαν νόμιμα.

Από τον περασμένο Δεκέμβριο ξεκίνησε η έρευνα των αστυνομικών της ασφάλειας, αλλά τα μέλη του κυκλώματος ήταν ιδιαίτερα προσεκτικά. Χρησιμοποιούσαν συνδέσεις κινητών τηλεφώνων με ιδιοκτήτες φαντάσματα και, όταν συνομιλούσαν το έκαναν πάντα με κωδικούς.

«Να πάμε για καφέ» έλεγαν, όταν κανόνιζαν να συναντηθούν για να διαπράξουν κλοπές.

«Θα έρθεις για νυχτερινό ψάρεμα;» όταν ήθελαν να αποσυναρμολογήσουν κάποιο όχημα νυχτερινές ώρες.

«Καράφλας», «κοντός» και «ψηλός» ήταν οι λέξεις, που χρησιμοποιούσαν αντί ονομάτων.

Στην κλοπή του αυτοκινήτου ή της μοτοσικλέτας λάμβαναν μέρος τρία ή τέσσερα μέλη. Ένα ή δύο έκαναν την κλοπή και οι υπόλοιποι λειτουργούσαν ως τσιλιαδόροι.

Το κλεμμένο όχημα το πήγαιναν γύρω από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, στην Καλλιθέα, για να βεβαιωθούν ότι δεν ήταν εφοδιασμένο με σύστημα εντοπισμού.

Μέσα σε ελάχιστο χρόνο έκοβαν τα ανταλλακτικά ή άλλαζαν τους αριθμούς πλασίου και το… καινούργιο ήταν έτοιμο.

Δώδεκα περιπτώσεις έχουν διαπιστώσει οι αρχές, αλλά εικάζουν ότι θα είναι πολλαπλάσια τα περιστατικά.

Πέρασαν χειροπέδες σε έξι μέλη, ενώ ταυτοποίησαν και αναζητούν ακόμα ένα.
Όλοι τους είχαν συλληφθεί για αντίστοιχα αδικήματα, ενώ ένας από τους κατηγορούμενους συμμετείχε σε περιστατικό ληστείας σε τράπεζα στον Πειραιά, το 2010, με ομηρία.

Μανώλης Ασαριώτης

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ