Σφαγή με τα μερίσματα στις τράπεζες: Γιατί αδειάζουν οι λογαριασμοί χιλιάδων συνταξιούχων

0
771

Γιατί αδειάζουν οι λογαριασμοί χιλιάδων συνταξιούχων στις τράπεζες; Τι αλλάζει στα μερίσματα;

Ξανά και ξανά κοιτάνε από το πρωί τον τραπεζικό τους λογαριασμό δεκάδες χιλιάδες συνταξιούχοι, αφού δεν μπορούν να πιστέψουν ότι το μέρισμα του Δημοσίου που έπαιρναν έγινε… καπνός!

Από αυτόν τον μήνα αρχίσει η παρακράτηση των αναδρομικών και έτσι οι αποδοχές των 280.000 δικαιούχων μερισμάτων του Δημοσίου είναι ψαλιδισμένες έως και 50%.

Ο λόγος είναι ότι οι μειώσεις που εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2016 κρατούνται από τους δικαιούχους αναδρομικά σε δύο δόσεις, με την πρώτη να παρακρατείται σήμερα και την επόμενη στις 31 Δεκεμβρίου.

Οι μειώσεις που εφαρμόζονται από την 1η Ιουνίου 2016 θα κρατηθούν από τους δικαιούχους αναδρομικά. Έτσι, είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τις αναδρομικές μειώσεις μηνών σε δύο δόσεις, με την πρώτη να παρακρατείται σήμερα και την επόμενη στις 31 Δεκεμβρίου.

Το μπαράζ μειώσεων άρχισε χθες με τους τραπεζοϋπάλληλους που είδαν περικοπές έως και 400 ευρώ στη σύνταξή τους (προσυνταξιοδοτική παροχή) αλλά και με την αύξηση της παρακράτησης υπέρ ΕΟΠΠΥ στις διπλές συντάξεις που εισπράττουν περίπου 400.000 συνταξιούχοι (πχ μία κύρια σύνταξη από το δημόσιο και μια από το ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, κ.λπ.) καθώς πλέον τους επιβάλλεται εισφορά ασθένειας 6% στο άθροισμα των δύο κύριων συντάξεων, ενώ μέχρι τώρα η εισφορά 6% επιβαλλόταν στη μικρότερη σύνταξη που επέλεγε ο συνταξιούχος.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι η ΟΤΟΕ κάνει λόγο για «μαζικές εκτελέσεις» των συνταξιούχων του Ενιαίου Ταμείου Ασφάλισης Τραπεζοϋπαλλήλων (ΕΤΑΤ) με τη μέθοδο της ισοπέδωσης των συντάξεων που μειώθηκαν άμεσα σε ποσοστό που υπερβαίνει το 25%.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ