Κρήτη: Ο λυράρης που »δάγκωσε» την εφορία – Η συνταγή για επιστροφή φόρου 245.000 ευρώ!

1
1901
Στις δικαστικές αίθουσες αναβίωσε χθες η υπόθεση με την απάτη ολκής σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου, στην οποία φέρεται να εμπλέκεται Κρητικός λυράρης. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων…

Ανατολικής Κρήτης κάθισε ένας 57χρονος άνδρας, ο οποίος φέρεται να εξαπάτησε την ελληνική Πολιτεία, εισπράττοντας χρηματικό ποσό περίπου 245.000 ευρώ. Συγκατηγορούμενη του 57χρονου είναι εξάλλου πρώην γραμματέας Αγροτικού Συνεταιρισμού της ενδοχώρας του νομού Ηρακλείου, η οποία φέρεται να τον βοηθούσε στις έκνομες πράξεις που του αποδίδονται.

Η πολύκροτη υπόθεση διαδραματίστηκε πριν από περίπου εννέα χρόνια, το 2008. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο 57χρονος μουσικός φέρεται να είχε προσκομίσει πλαστά εικονικά τιμολόγια στην εφορία, συνολικής αξίας 3.000.000 ευρώ. Μέσω των επίμαχων πλαστών τιμολογίων, ο κατηγορούμενος φέρεται να έλαβε ως επιστροφή φόρου από το κράτος χρηματικό ποσό περίπου 245.000 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, ο 57χρονος κατέθετε τα εν λόγω τιμολόγια σε Αγροτικό Συνεταιρισμό χωριού της ενδοχώρας του Ηρακλείου, γραμματέας του οποίου ήταν η συγκατηγορούμενή του.

Ειδικότερα, ο κατηγορούμενος φέρεται να προσκόμιζε εικονικά τιμολόγια, τα οποία παρουσίαζαν πωλήσεις αγροτικών προϊόντων σε ανύπαρκτες – νομικά και φορολογικά – εταιρείες, οι οποίες ωστόσο δεν είχαν γίνει ποτέ. Σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών Ανατολικής Κρήτης, τα τιμολόγια είχαν συνταχθεί στο δικό του όνομα, και όχι μόνο. Ειδικότερα, κάποια από αυτά ήταν στο όνομα συγγενικών του προσώπων.

Ωστόσο, ο κατηγορούμενος δε φέρεται να έμεινε μόνο εκεί: Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, υποβλήθηκαν στην εφορία μέσω του Αγροτικού Συνεταιρισμού και κάποια πλαστά τιμολόγια στα ονόματα κατοίκων διαφόρων χωριών της ηρακλειώτικης ενδοχώρας. Σημειώνεται ότι, σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, οι συγκεκριμένοι άνθρωποι έχουν δηλώσει ότι ουδέποτε υπέβαλαν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ.

Η δίκη ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο. Τόσο ο 57χρονος λυράρης, όσο και η πρώην γραμματέας του Αγροτικού Συνεταιρισμού κάθισαν στο εδώλιο του δικαστηρίου, βαρυνόμενοι με κακουργηματικές κατηγορίες. Στην πρώτη ημέρα της δίκης εξετάστηκαν οι μάρτυρες του κατηγορητηρίου και διαβάστηκαν από την Έδρα τα αναγνωστέα έγγραφα της υπόθεσης. Εν συνεχεία, το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης διέκοψε τη συνεδρίαση για την Τρίτη 16 Μαΐου.

Πηγή: zarpanews.gr

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ