Η οικογένεια Κοντοβερού από την Κω είναι οι μεγαλύτεροι βιομήχανοι – ψαράδες της χώρας

0
5208

του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Η βιομηχανία Κοντοβερός Α.Ε.Β.Ε. ιδρύθηκε το 1968 στον Πειραιά. Σήμερα διαθέτει στον καταναλωτή τα προϊόντα της με τις επωνυμίες «Το Δελφίνι», «FRESKOT» και «SEAFOOD CLUB», με τις οποίες κατέχει μερίδιο της τάξεως του 25% στην εγχώρια αγορά, αποτελώντας κυρίαρχη δύναμη. Παράλληλα η εξαγωγική της δραστηριότητα παρουσιάζει σημαντική αύξηση.

Η εταιρεία εξάγει προϊόντα της σε Ευρώπη, Μεσόγειο και Βαλκάνια. Τα προϊόντα που διαθέτει μεταξύ άλλων είναι χταπόδια, γαρίδες, θράψαλα, σουπιές, ξιφίες, σφυρίδες, συναγρίδες. Πρόκειται για μια κυρίαρχη επιχειρηματική δύναμη, που απορροφά μεγάλο μέρος της παγκόσμιας πλέον παραγωγής αλιευμάτων, με σχέσεις στην Αφρική, την Ασία, γραφεία αγορών στις Ινδίες και τη Σαγκάη και παρουσία σε περιοχές όπως η Ισλανδία, η Νέα Ζηλανδία και η Λατινική Αμερική. Στη Γαλλία μάλιστα έφθασαν να τους αναγνωρίζουν επίσημα ως τον «παγκόσμιο Οίκο των χταποδιών».

Ιδρυτής της πρότυπης βιομηχανίας που με την παρουσία της άλλαξε τη ροή της ιστορίας στα νωπά αλιεύματα και συνολικά στο εμπόριο ψαριών στην Ελλάδα, υπήρξε ο Μανόλης Κοντοβερός. Ένας ευφυής και πληθωρικός άνθρωπος, που δύσκολα μπορεί κανείς να ξεχάσει την επαφή μαζί του και ο οποίος μαζί με τη σύζυγό του Κυριακή δημιούργησαν μια θαλασσινή πρότυπη βιομηχανία. Μια εταιρεία την οποία μετά το θάνατο τους τρέχουν σήμερα οι δύο από τους τρεις γιους τους.

Η περιπέτεια στο Βελγικό Κονγκό

Άνθρωπος με πηγαίο χιούμορ, στην ερώτησή μας πως οδηγήθηκε στην επιχειρηματικότητα, ο κ. Μανόλης Κοντοβερός είχε απαντήσει σε παλιότερη συνέντευξη: «πήγα μια ημέρα στην χαρτορίχτρα και μου είπε να κάνω εταιρείες»!.

Γεννημένος στο νησί της Κω, ο businessman αποφάσισε να κυνηγήσει την τύχη του στο εξωτερικό κι όχι στην καχεκτική Ελλάδα της δεκαετίας του ’60. Μιας περιόδου όπου η μετανάστευση αποτελούσε θεσμό για τη νεολαία της πατρίδας μας.

«Έχοντας τελειώσει την Ανωτάτη Εμπορική, έπρεπε να κάνω κάτι για να ζήσω. Έβλεπα λοιπόν τους αγράμματους συμπατριώτες μου που γύριζαν από το Βελγικό Κονγκό με χρήματα και είπα …γιατί όχι κι εγώ, που στο κάτω της γραφής έχω σπουδάσει; Κάπως έτσι, αποφάσισα να φύγω το 1963 για την Αφρική» μας είχε πει πριν από δέκα χρόνια. Ο Μανόλης Κοντοβερός, εγκαταστάθηκε στην Ελίζαμπεθ Βιλ, έχοντας στην τσέπη μόλις 120 δολάρια και δύο χρυσές λίρες.

«Αυτές μου τις είχε δώσει η μάνα μου για να έχω τους ναύλους για να επιστρέψω. Τόσο σίγουρη είχαν την αποτυχία μου» θυμάται. Κι όμως. Ο επιχειρηματίας όχι μόνο δεν γύρισε με κατεβασμένο το κεφάλι, αλλά μέσα σε ένα μόλις μήνα έγινε διάσημος στην ελληνική κοινότητα του Βελγικού Κονγκό. Συνεταιριζόμενος με έναν εβραϊκής καταγωγής επιχειρηματία, τον Μενασέ, ιδρύουν την εταιρεία «Societa Menase Contoveros» που απασχολούνταν στο γενικό εμπόριο.

Οι δουλειές πήγανε πολύ γρήγορα καλά, κυρίως χάρη στη νοοτροπία και την εξυπνάδα του δαιμόνιου Δωδεκανήσιου επιχειρηματία. Βέβαια το κακό σαράκι που κατατρώγει τη χώρα μας, ο φθόνος, λίγο έλειψε να του κοστίσει.

«Θυμάμαι πως ενώ είχα καταφέρει να είμαι πολύ γνωστός σε όλο το Κονγκό, κάποιος κακεντρεχής συντοπίτης μου, επειδή ζήλεψε έγραψε στην κουνιάδα μου πως απέτυχα και πως δεν είχα καν χρήματα για να γυρίσω. Όταν το έμαθα αυτό πείσμωσα και διέκοψα τη συνεργασία που επιχειρηματικά είχα με τον Έλληνα αυτό. Τόσος ήταν ο φθόνος που κάποιοι έκρυβαν γι’ αυτά που είχα πετύχει» μας είχε πει.

Η κυρία Κυριακή και η διπλωματία της

Ο γάμος του με την Κυριακή Κοντοβερού, την κόρη ενός από τους μεγαλύτερους καραβοκύρηδες στα αλιευτικά, με έδρα στον Πειραιά, σύντομα οδηγεί τον Μανόλη Κοντοβερό πίσω στην Ελλάδα.

Παράλληλα η επιστροφή του είχε να κάνει και με τις πολιτικές εξελίξεις στο Κονγκό με το κίνημα ανεξαρτητοποίησης υπό τον Πατρίς Λουμούμπα. «Εκεί ήταν που μπλεχθήκαμε με την ψαροσύνη» μας είχε διηγηθεί η κα. Κυριακή Κοντοβερού, η οποία αποτελούσε μέχρι τον ξαφνικό θάνατο της την ψυχή της εταιρείας και τον άνθρωπο που αφανώς συντόνιζε τα πάντα. Δυναμική γυναίκα η ίδια, στάθηκε στο πλάι της προσπάθειας του συζύγου της, καθώς όπως μας εκμυστηρεύθηκε «ο Μανόλης πάντοτε ήταν ο δυναμικός κι ανυποχώρητος επιχειρηματίας, που δύσκολα μπορούσε να συνδιαλλαγεί με τους στενόμυαλους φορείς του ελληνικού Κράτους. Κάπως έτσι, εγώ έπρεπε συχνά να διορθώνω καταστάσεις».

Η εταιρεία ιδρύεται το 1968, όμως είχε ένα πρόσθετο πρόβλημα να λύσει. Η Ελληνίδα νοικοκυρά δεν είχε συνηθίσει να καταναλώνει κατεψυγμένα προϊόντα. Όντας η πρώτη βιομηχανία που έφερε αυτού του είδους τα τρόφιμα, η Κοντοβερός ΑΒΕΕ κυριολεκτικά «έσκαψε» τον κλάδο της. «Ήτανε μια περίοδος σκληρής δουλειάς. Ποτέ δεν επέτρεψα στον εαυτό μου να αργήσει ούτε ένα λεπτό από το εργοστάσιο» μας έλεγε ο κ. Μανόλης Κοντοβερός.

Μάλιστα με το χιούμορ που τον διακρίνει θυμόταν ένα περιστατικό, χαρακτηριστικό της φιλοσοφίας του. «Σε κάποια στιγμή είχα ζητήσει ένα δάνειο από την Ιονική και λαϊκή τράπεζα για να αναπτύξω τη δουλειά. Θεωρώντας πως όλες οι δουλειές αφορούν έναν επιχειρηματία, δεν δίσταζα καμιά φορά να κάθομαι με φόρμα εργασίας και να καθαρίζω το εργοστάσιο. Μπαίνει λοιπόν στα γραφεία ο αρμόδιος διευθυντής για το δάνειο, με βλέπει και φυσιολογικά θεωρεί πως είμαι εργάτης. Όταν του αποκάλυψα πως εγώ είμαι ο επιχειρηματίας και λέγοντας του πως πλέον δεν περίμενα να μου δώσει το δάνειο μετά την εμφάνισή μου με φόρμα αγγαρείας, ο διευθυντής γέλασε και μου είπε: από εσένα, λεφτά δεν θα χάσουμε ποτέ. Αντιθέτως κάτι τύποι σαν κι εσένα είναι που μας δίνουν πολλά λεφτά πίσω».

Μια μονάδα – πρότυπο για όλο τον πλανήτη και η μεγάλη «ψαριά» του 1999 στο Ντακάρ

Ο αρχικές εγκαταστάσεις της εταιρείας δημιουργήθηκαν στο Μοσχάτο, όμως κατόπιν υπήρξε μεταστέγαση σε ιδιόκτητα οικόπεδα στον Ασπρόπυργο, όπου η βιομηχανία δημιούργησε το πιο μοντέρνο εργοστάσιο κατεψυγμένων αλιευμάτων σε όλο τον κόσμο. Επρόκειτο για μια αγορά που ο Μανόλης Κοντοβερός πραγματοποίησε παρά τις αντιρρήσεις όλης του της οικογένειας που θεωρούσε την περιοχή υποβαθμισμένη.

Όμως ο businessman λίγα χρόνια μετά δικαιώθηκε καθώς ακριβώς εκεί βρίσκεται ο βιομηχανικός πνεύμονας της Αττικής καθώς και το σύνολο των μεγαλύτερων κέντρων logistics της Ελλάδος.

Σημαντική για την ανάπτυξη της εταιρείας υπήρξε η χρονιά του 1999. Τότε μια πολύ μεγάλη παρτίδα χταποδιών που προέκυψε στο Ντακάρ έδωσε ώθηση στη βιομηχανία, η οποία μάλιστα διατηρούσε και στενές σχέσεις με την κινεζική πρεσβεία της περιοχής.

Κάπως έτσι, η κολοσσιαία εταιρεία China Fishing Corporation συνεργάστηκε με την Κοντοβερός ΑΒΕΕ, ενώ οι παραπάνω διεργασίες οδήγησαν την επιχείρηση στη διεθνή ανάπτυξη, καθώς συνδέεται με αλιευτικούς στόλους από όλο τον πλανήτη. Δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως κάθε μέλος της οικογένειας Κοντοβερού μιλάει τουλάχιστον 4 ξένες γλώσσες, όλοι μιλούν άπταιστα ισπανικά (καθώς έφθασαν στο σημείο να ζουν και για κάποιο διάστημα στα Grand Canarias) ενώ προσωπικά ο Χρήστος Κοντοβερός μιλά 7 γλώσσες, καθώς είναι απαραίτητες για τη δουλειά του.

Δημιούργησαν το πρώτο λουκάνικο και μπιφτέκι θαλασσινών στον κόσμο

Σήμερα στις νέες υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις της εταιρείας στο Ασπρόπυργο, παράγονται όλα τα προϊόντα σε κατεψυγμένα και έτοιμα μαγειρεμένα γεύματα με υψηλά στάνταρ ποιότητας, καθώς είναι πιστοποιημένες για τα συστήματα διασφάλισης ποιότητας HACCP και ISO 9000.

Η Κοντοβερός ΑΕΒΕ είναι η πρώτη εταιρεία που εισήγαγε κατεψυγμένα αλιεύματα στην Ελλάδα, η πρώτη που αντιλαμβανόμενη τη στροφή της αγοράς εξελίχθηκε σε μεταποιητική βιομηχανία και η πρώτη που στράφηκε στα προϊόντα προστιθέμενης αξίας.Αυτή τη στιγμή, η Κοντοβερός ΑΕΒΕ είναι μια ηγέτιδα εταιρεία στο χώρο των κατεψυγμένων αλιευμάτων, με μερίδιο αγοράς 25%. Μάλιστα έχει επεκτείνει το δίκτυό της και στο εξωτερικό, πραγματοποιώντας τα τελευταία χρόνια εξαγωγές των προϊόντων της. Αντιπροσωπεύει δε μεγάλο αριθμό ομοειδών επιχειρήσεων του εξωτερικού έχοντας παγκόσμια επαφή με όσα κράτη παρουσιάζουν εμπορικό ενδιαφέρον των ειδών της.

Στόχοι της εταιρείας είναι η ανεύρεση αλιευμάτων σε ποσότητες και τιμές τέτοιες που να της επιτρέπουν να διαθέτει τα προϊόντα της, σε ανταγωνιστικές τιμές, ενώ η συνεχής έρευνα της αγοράς συμβάλλει στην ανεύρεση νέων προϊόντων, που ικανοποιούν τις ανάγκες των καταναλωτών.

Ο Χρήστος Κοντοβερός αυτή τη στιγμή εκτός των άλλων είναι και ο Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Κατεψυγμένων Τροφίμων, ενώ ως μέλος της αντιπροσωπείας του Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, είχε την ευκαιρία να έχει επαφές ακόμα και με τον βασιλιά της Ισπανίας Χουάν Κάρλος.

Πολίτης του κόσμου, ο κ. Κοντοβερός παράλληλα επενδύει και σε άλλες δραστηριότητες αν και σήμερα εξακολουθεί να παραμένει δυναμικός στην οικογενειακή εταιρεία

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ