ΤΡΑΜΠ Νέος Πλανητάρχης. Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα; Τι θα γίνει με το ΔΝΤ

12
636
Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα; Τι θα γίνει με το ΔΝΤ;

Τι σημαίνει η νίκη Τραμπ για την Ελλάδα; Τι θα γίνει με το ΔΝΤ;

Αναμφισβήτητα η νίκη του Τραμπ είναι ένα σενάριο για το οποίο η Ελλάδα δεν είχε προετοιμαστεί. Η ελληνική κυβέρνηση περίμενε το Μπαράκ Ομπάμα στην Αθήνα και είχε επενδύσει αρκετά στη στήριξή του για το χρέος, ωστόσο πλέον η συγκεκριμένη επίσκεψη αποκτά άλλη διάσταση.

Από την άλλη στη Γερμανία, στο υπουργείο Οικονομικών έγιναν μια σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των «κακών» αποτελεσμάτων.

Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία με την κυβέρνηση Τραμπ και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας.

Ο Τραμπ για το θέμα της Ελλάδας φαίνεται να μην επιθυμεί ιδιαιτέρως να αναμιχθεί, ενδεχομένως να μην έχει και σφαιρική γνώση του θέματος.

Άλλωστε σύμφωνα με πρόσφατες δηλώσεις του νέου πλανητάρχη, η Αμερική πρέπει να κάνει τουλάχιστον βήμα πίσω σε ό,τι αφορά το ελληνικό ζήτημα και να αφήσει να λύσει το θέμα η Γερμανία ή ακόμη και ο Βλαντιμίρ Πούτιν.

«Εμείς δεν έχουμε καμιά δουλειά με την Ελλάδα. Ας αφήσουμε τη Γερμανία να ασχοληθεί με το θέμα αυτό, που άλλωστε το γνωρίζει καλύτερα. Ή ακόμα και τον Βλαντιμίρ Πούτιν και τη Ρωσία. Αυτοί μπορούν να χειριστούν την κατάσταση», είχε πει ο μεγιστάνας σε συνέντευξή του, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής του εκστρατείας. Βέβαια αυτά όλα ειπώθηκαν προεκλογικά…

Μάλιστα, αρκετές φορές ο Τραμπ είχε τονίσει ότι η Ελλάδα είναι μια προβληματική χώρα, λέγοντας πως ήταν λάθος της το ότι έμεινε στο ευρώ.

«Η Ελλάδα θα έπρεπε να έχει γυρίσει στο εθνικό της νόμισμα. Ηταν ο μόνος τρόπος για να καταφέρει να ορθοποδήσει, πιθανότατα. Δεν βλέπω πώς μπορεί να το κάνει τώρα», είχε δηλώσει ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ.

Τον περασμένο Μάιο, δε, μιλώντας στο CNBC, ο μεγιστάνας είχε ρίξει στο τραπέζι το… σχέδιό του για το εθνικό χρέος των ΗΠΑ, κάνοντας ειρωνική αναφορά στη χώρα μας. «Ας αντιγράψουμε την Ελλάδα. Θα ζητήσουμε από τους πιστωτές κούρεμα ή μείωση της ονομαστικής αξίας του χρέους μας», είχε πει.

Ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Πάνος Καμμένος πάντως, έσπευσε ήδη να συγχαρεί τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, με ανάρτησή του στο twitter, στην οποία αναφέρει: «Συγχαρητήρια στον νέο πρόεδρο Τραμπ σημαντική η θέση πλέον του Ελληνοαμερικανού Γιώργου Παπαδόπουλου για την Ελλάδα».

Η αλλαγή του Τραμπ

Όλα όσα ανέφερε ο Ντόναλντ Τραμπ για την Ελλάδα ήταν βέβαια προεκλογικά. Επίσης το επιτελείο του παραμένει υποστελεχωμένο και εμφανίζει σημάδια αδυναμίας στους τομείς της εξωτερικής πολιτικής και της διεθνούς οικονομίας, κάτι για το οποίο έχουν κατηγορήσει το νέο Πρόεδρο.

Πάντως ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εμφανίστηκε αλλαγμένος στις πρώτες του δηλώσεις.

Για παράδειγμα εώ δήλωσε ότι η Χίλαρι Κλίντον έπρεπε να είναι στη φυλακή, δήλωσε σήμερα στη διάρκεια της ομιλίας του μετά την εκλογή του ότι θα είναι «πρόεδρος όλων των Αμερικανών» και πρόσθεσε ότι έδωσε συγχαρητήρια στην αντίπαλό του για τη σκληρή μάχη που έδωσε.

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε ότι «η πρώην υπουργός Εξωτερικών εργάστηκε πολύ σκληρά και για μακρό χρονικό διάστημα και η Αμερική της οφείλει μεγάλη ευγνωμοσύνη για τις υπηρεσίες της».

Η Αμερική δεν θα συμβιβάζεται πλέον με τίποτα λιγότερο από το καλύτερο, τόνισε, εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ θα τα πηγαίνουν καλά με τις χώρες που επιθυμούν να τα πηγαίνουν καλά με αυτές. Θα αντιμετωπίσουμε δίκαια τους πάντες, είπε ο Τραμπ απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα και προσθέτοντας ότι θα επιζητήσει να βρεθεί κοινός τόπος και όχι εχθρότητα.

Παρόλα αυτά στην επινίκια ομιλία του ο Τραμπ δεν αναφέρθηκε καθόλου στο διαβόητο τείχος που θέλει να ανεγείρει στα νότια σύνορα των ΗΠΑ με το Μεξικό για τους μετανάστες.

Οι Τούρκοι εκτιμούν ότι θα ενισχυθεί η συνεργασία τους με τις ΗΠΑ

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχάρη σήμερα τον Ντόναλντ Τραμπ για την νίκη του στις αμερικανικές προεδρικές εκλογές και δήλωσε πως η Άγκυρα θα ενισχύσει τις «βασισμένες στην εμπιστοσύνη σχέσεις και τη συνεργασία» της με τις ΗΠΑ.

Μουδιασμένη παρακολουθεί αυτή την στιγμή η ελληνική κυβέρνηση τα αναπάντεχα αποτελέσματα των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, καθώς είχε ποντάρει όλα της τα λεφτά στην υπόθεση της διευθέτησης του χρέους με βοήθεια από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού στην περίπτωση όμως μόνο νίκης της κυρίας Χίλαρι Κλίντον. Δίχως διπλωματικά ανοίγματα προς την πλευρά Τραμπ και με την Ελληνοαμερικανική κοινότητα να έχει στηρίξει δυναμικά την υποψήφια των Δημοκρατικών, η χώρα μας τοποθετείται σήμερα στους ηττημένους των εκλογών. Κι αυτό διότι η υπόθεση χρέος είχε τοποθετηθεί κάτω από την ομπρέλα Κλίντον – Ομπάμα και τώρα όλη η αρχιτεκτονική ανατρέπεται.

Ταυτόχρονα στο υπουργείο Εξωτερικών όπου και παρακολουθούν τις εξελίξεις επικρατεί προβληματισμός κι αυτό διότι καμία ανάλυση δεν έδινε στον κ. Τραμπ προβάδισμα, με αποτέλεσμα η εικόνα που μεταφερόταν προς τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα ήταν η σίγουρη επικράτηση της Χίλαρι Κλίντον. Για το λόγο αυτό η κυβέρνηση εδώ και δέκα ημέρες επικοινωνιακά σηκώνει τις προσδοκίες από την επίσκεψη του Μπαράκ Ομπάμα την επόμενη εβδομάδα στην Αθήνα, με τις προσδοκίες όμως να πάρει μια στήριξη η χώρα μας πλέον να εξανεμίζονται.

Πολύ περισσότερο, πιθανή αξιοποίηση από την πλευρά του κ. Ομπάμα του βήματος που θα του προσφερθεί η κυβέρνηση στην Ακρόπολη για μια πολιτική τοποθέτηση κατά των όσων κομίζει πολιτικά ο κ. Τραμπ και σε περίπτωση που υπάρξει οποιαδήποτε μορφή κριτικής εναντίον του, ενδεχομένως θα οδηγήσει σε αμηχανία την κυβέρνηση Τσίπρα η οποία οφείλει τώρα να ρίξει γέφυρες προς μια συντηρητική και ξενοφοβική αμερικανική νέα κυβέρνηση.

Θα πρέπει να τονίσουμε πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν έχει ασχοληθεί καθόλου στην προεκλογική του καμπάνια με το χρέος τρίτων χωρών οδηγώντας στο συμπέρασμα μιας πιο αδιάφορης για την εξωτερική πολιτική σκηνή προεδρικής θητείας, δίχως τις πρωτοβουλίες που χώρες όπως η Ελλάδα με υψηλό δημόσιο χρέος προσδοκούσαν.

Πως θα πορευτεί σε περίπτωση εκλογής του; Μπορεί να ελπίζει σε σύμπλευση για την Ελλάδα είναι μερικά από τα ερωτήματα που επιχειρεί να αναλύσει η Handelsblatt. Οπως σημειώνει το  βασανιστικό ερώτημα που απασχολεί τη γερμανική κυβέρνηση είναι τι περιμένει τη χώρα σε περίπτωση εκλογής του Ντόναλντ Τραμπ. «Είναι δύσκολο να γίνουν εκτιμήσεις» παραδέχθηκε στη Handelsblatt ο Γιούργκεν Χαρντ, συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης για τις διατλαντικές σχέσεις. «Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών έχει ελάχιστους συμβούλους με τους οποίους τα μέλη της γερμανικής κυβέρνησης θα μπορούσαν να έχουν επαφές και όλο το στενό του περιβάλλον αποτελείται από ανθρώπους που δεν προέρχονται από τον πολιτικό χώρο».

Τι θα γίνει με το ΔΝΤ και την Ελλάδα;

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι τα διάφορα υπουργεία δεν προετοιμάζονται για ενδεχόμενη νίκη του Τραμπ. Στο υπουργείο Οικονομικών γίνονται σενάρια επί χάρτου και αναλύσεις για το πώς θα αντιδράσουν οι χρηματαγορές την επομένη της ανακοίνωσης των «κακών» αποτελεσμάτων. Θα σημειωθούν αναταραχές; Η απάντηση είναι μάλλον αρνητική, τουλάχιστον αυτό υποστηρίζουν όσοι έχουν γνώση των αναλύσεων. Και όμως. Ο κατάλογος των κίνδυνων είναι μακρύς. Ένα βασικό σημείο είναι η συνεργασία – με μια πιθανή κυβέρνηση Τραμπ – και βασικούς οργανισμούς όπως είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Μέχρι τώρα και παρά τις διαφωνίες οι Αμερικανοί στάθηκαν στον πλευρό των Ευρωπαίων όταν επρόκειτο να επιβάλουν το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας παρά τη θέληση των υπό ανάπτυξη χωρών. Θα συνεχιστεί η ίδια πολιτική; Υπάρχει εμπιστοσύνη στον Τραμπ για την οικονομική διάσωση της Ελλάδας; Το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διακατέχεται από αμφιβολίες.

Τις ίδιες αμφιβολίες έχει και το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών στο θέμα της πολιτικής ασφάλειας. Οι απειλές του Τραμπ, ότι σε περίπτωση νίκης του θα βγάλει τη χώρα του από το ΝΑΤΟ δεν έχουν ξεχαστεί αλλά διασκεδάστηκαν με τη σκέψη ότι πρόκειται για λόγια της προεκλογικής εκστρατείας. Σε κάθε περίπτωση ένα είναι σαφές: ο επόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ είτε ονομάζεται Τραμπ ή Κλίντον, θα αναγκάσει του Ευρωπαίους να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες για τα του οίκου τους, βλέπε Ουκρανία. Πρόκειται για μια πρόβλεψη που για το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών αποτελεί βεβαιότητα. Η επόμενη αμερικανική κυβέρνηση δεν θα είναι πλέον διατεθειμένη  να επιλύει κάθε διένεξη στη γηραιά ήπειρο θεωρεί ο Σόιμπλε και αυτός είναι ο λόγος που τον ωθεί να αυξήσει μεσοπρόθεσμα τα κονδύλια των αμυντικών δαπανών.

Άκρως απρόβλεπτος

Στο γερμανικό υπουργείο Οικονομίας που βρίσκεται στα χέρια του σοσιαλδημοκρατικού κόμματος έχει γίνει ήδη μια εσωτερική πεντασέλιδη ανάλυση για το οικονομικό πρόγραμμα των δύο υποψηφίων. Τα στελέχη του υπουργείου διαπίστωσαν ένα κοινό σημείο: οι προτάσεις τους σε σχέση με τον εμπορικό προσανατολισμό της χώρας είναι μάλλον περιοριστικές, βλέπε ΤΤΙΡ. Αλλά πέραν αυτού δεν χρειάζεται να καταβάλει κανείς μεγάλο κόπο για να αντιληφθεί ποιον ή μάλλον ποιαν θέλουν για πρόεδρο στο Λευκό Οίκο και προειδοποιούν ότι οι συντηρητικές ιδέες του Τραμπ για τη μετανάστευση και την εμπορική πολιτική θα απομόνωναν τις ΗΠΑ ως παγκόσμιο οικονομικό παίκτη.

Ωστόσο πέραν όλων αυτών  εκείνο που τρομάζει πραγματικά τη γερμανική κυβέρνηση είναι το απρόβλεπτο του χαρακτήρα του Τραμπ. «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος είναι οι αυθορμητισμός του», υποστηρίζει ο Γιούργκεν Χαρντ. Θεωρεί ότι είναι ένας πολιτικός που μπορεί να αποφασίζει αυθόρμητα χωρίς να ακούει τους συμβούλους του. Είναι το ακριβώς αντίθετο από τη Μέρκελ που παίρνει χρόνο για να ζυγίσει τις αποφάσεις της. Και να ψάξει κανείς δεν πρόκειται να βρει δημόσιες τοποθετήσεις της καγκελαρίου υπέρ της μιας ή της άλλης υποψηφιότητας. Αλλά ενδόμυχα είναι σαφές ποιον υποψήφιο προτιμά. Στην καγκελαρία και σε όλα τα υπουργεία εύχονται καλή τύχη στην Χίλαρι Κλίντον.

Πηγή: Deutsche Welle

Δεν χρειάζεται να ωραιοποιούμε την κατάσταση, ούτε να προσπαθούμε να τετραγωνίσουμε τον κύκλο. Διότι τα πράγματα είναι ξεκάθαρα, οι θέσεις ή οι μη θέσεις του κάθε υποψήφιου είναι δημόσιες. Την απάντηση λοιπόν στο ερώτημα μπορούμε να την «κλείσουμε» σε μία λέξη: Τίποτα.

Οι θέσεις της κ. Κλίντον είναι γνωστές από τη μέχρι τώρα παρουσία της στην πολιτική σκηνή των ΗΠΑ. Υποστηρίζει με αφηρημένο τρόπο την Ελλάδα και την Κύπρο, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα βάλει το χέρι της στη φωτιά για να τις «σώσει». Άλλωστε η κ. Κλίντον τρέχει προς όλους όταν πρόκειται μόνο για το συμφέρον της. Χωρίς αμφιβολία, και με βάση τις δημόσιες θέσεις της, έχει εξυπηρετήσει την Τουρκία του Ταγίπ Ερντογάν. Ακόμα και στο θέμα  του Μουφτή της Θράκης, όταν πρότεινε την επίσημη εγκατάσταση του ως όρο για να ανοίξει η Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

Όμως, μία αναφορά της στο θέμα των Κούρδων της Συρίας, στη διάρκεια ενός εκ των τηλεοπτικών μονομαχιών, έδειξε μία αλλαγή σε ότι αφορά τουλάχιστον το Κουρδικό, το οποίο αποτελεί μείζον θέμα για τον Ταγίπ Ερντογάν. Ανακοίνωσε ότι θα ενισχύσει τους Κούρδους της Συρίας, μία κίνηση που θα τινάξει στον αέρα τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις. Εάν η κ. Κλίντον εκλεγεί και εάν κάνει πράξη την υπόσχεση της, το στρατηγικό σκηνικό στην περιοχή μας θα σημειώσει θεαματική αλλαγή.

Ο αντίπαλος της, δεν παρουσίασε τις θέσεις του για τα ελληνικά εθνικά θέματα πέραν των παρεμβάσεων του συμβούλου του, Τζόρτζ Παπαδόπουλου, ο οποίος έχει πάντα σταθερές απόψεις, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την στρατηγική σημασία της Κύπρου και της Ελλάδας.

Εάν εκλεγεί ο κ. Τραμπ, αναμένεται να ανατρέψει πολλές εκ των πολιτικών της Αμερικής, που θεωρούνταν «αδιαπραγμάτευτες» και αφορούν την εξωτερική και την αμυντική της πολιτική. Εάν οι ανατροπές αυτές ωφελήσουν την Ελλάδα και την Κύπρο είναι άγνωστο. Ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών δείχνει μία τάση να συμπαθεί τους αυταρχικούς ηγέτες, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο -όπως είπε- θα προχωρήσει και σε συνεργασία. Αυταρχικός ηγέτης είναι και ο Ερντογάν, με τον οποίο όμως δεν δέχθηκε να συναντηθεί τον Σεπτέμβριο, στην έδρα του ΟΗΕ. Προτίμησε να συναντήσει τον πρωθυπουργό Νετανιάχου και τον στρατηγό Σίσι, στον οποίο φαίνεται να είπε ότι θα βασίσει την πολιτική του αναφορικά με τη Μεσόγειο στο Κάιρο και τα Ιεροσόλυμα. Η θέση αυτή είναι «θετική» για την Ελλάδα και την Κύπρο αλλά ουδείς μπορεί να έχει εμπιστοσύνη σε ένα αλλοπρόσαλλο άνθρωπο.

Αυτό που έχει σημασία, όμως, είναι τι κάνει Ελλάδα και οι πολιτικοί της για να βελτιώσουν τη θέση της χώρας και τις ζωές  των ανθρώπων. Διότι, στο τέλος της ημέρας περιμένουμε όλοι από κάποιον …ξένο να λύσει τα προβλήματά μας…

Γερμανία: Μεγάλο σοκ η νίκη Τραμπ

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε ότι οι εξελίξεις στις αμερικανικές εκλογές ήταν ένα «τεράστιο σοκ».

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ARD η φον ντερ Λάιεν επεσήμανε: «Πιστεύω ότι οΤραμπ γνωρίζει ότι αυτή δεν ήταν μια ψήφος υπέρ εκείνου, αλλά μάλλον μια ψήφος κατά της Ουάσινγκτον, κατά του κατεστημένου».

Ο Νόρμπερτ Ρέτγκεν των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), του κόμματος της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ, επεσήμανε ότι «η φρασεολογία και ο τρόπος συμπεριφοράς του Τραμπ είναι μια παράλογη παρακαταθήκη, την οποία δεν μπορεί τόσο εύκολα να αποτινάξει (…) Πιστεύω ότι θα πρέπει να τον εκλάβουμε έτσι όπως μας έχει παρουσιαστεί». Ο ίδιος επισήμανε ότι δεν έχουμε καμιά ιδέα τι θα κάνει ο Τραμπ ως πρόεδρος των ΗΠΑ σε μια πολύ αβέβαιη γεωπολιτική κατάσταση.

Ο Μπερντ Ρίξινγκερ, επικεφαλής του κόμματος Die Linke, εκτίμησε ότι ο Τραμπ «δεν θα μπορέσει να προσφέρει τίποτε στους ανθρώπους στους οποίους έχει υποσχεθεί ό,τι ήταν δυνατό (…) Θα κινηθεί προς μια απολυταρχική κοινωνία

Έκπληξη, σοκ και τρόμος στην Αυστρία για τη νίκη Τραμπ

Έκπληξη, σοκ και τρόμος στην Αυστρία για τη νίκη Τραμπ

Για έκπληξη, σοκ και τρόμο, που συνοδεύουν τη διαγραφόμενη νίκη του υποψήφιου των Ρεπουμπλικάνων στις αμερικανικές εκλογές,Ντόναλντ Τραμπ, κάνουν λόγο πολιτικοί αναλυτές και σχολιαστές που συμμετέχουν στις σημερινές πρωινές συζητήσεις στο δεύτερο πρόγραμμα της δημόσιας Αυστριακής Τηλεόρασης, η οποία -όπως παράλληλα και το πρώτο πρόγραμμα της Αυστριακής Ραδιοφωνίας- ήδη από χθες το απόγευμα παρακολουθεί την εξέλιξη της εκλογικής διαδικασίας, σε συνεχή μαραθώνια εκπομπή με το δημοσιογραφικό επιτελείο της στηΒιέννη, τους ανταποκριτές και τους απεσταλμένους της στις ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο αυτό, οι συμμετέχοντες προσπαθούν να προβλέψουν και να αναλύσουν τις επιπτώσεις της εκλογικής νίκης του Ντόναλντ Τραμπ, στην ίδια τη χώρα του και στο εξωτερικό, στην διεθνή πολιτική, στις διεθνείς σχέσεις, στην οικονομία, αλλά και να αναζητούν απαντήσεις σε ερωτήματα ως προς τους λόγους και τις αιτίες που οδήγησαν σε αυτό το αποτέλεσμα, αλλά και ερωτήματα ως προς τον ίδιο τον μελλοντικό πρόεδρο των ΗΠΑ, τον «βίο και την πολιτεία του».

Στην εκπομπή υπήρχαν αναλυτικές παρουσιάσεις των πορτρέτων και των προγραμμάτων των υποψηφίων και των κομμάτων τους, όπως επίσης αναδρομές στο «αλλοπρόσαλλο» της εκστρατείας για τις αμερικανικές προεδρικές εκλογές που είχε συγκεντρώσει ήδη τις προηγούμενες ημέρες και εβδομάδες το ενδιαφέρον του αυστριακού κοινού, ενώ μεγάλη τηλεθέαση φέρεται να είχαν στην Αυστρία οι τηλεοπτικές αναμετρήσεις των δύο «αμφιλεγόμενων» υποψήφιων, Χίλαρι Κλίντον και Ντόναλντ Τραμπ.

Σε καθημερινή βάση ήταν τις τελευταίες εβδομάδες τα μακροσκελή δημοσιεύματα, οι αναλύσεις και τα σχόλια στις αυστριακές εφημερίδες, που παρουσίαζαν τις διακυμάνσεις και το «χάος» ή το «θρίλερ» των δημοσκοπήσεων, τις αλληλοκατηγορίες μεταξύ των υποψηφίων, τις συνωμοσιολογικές θεωρίες, τις έξωθεν παρεμβάσεις, τις πιθανότητες και τα ενδεχόμενα διαδοχικής ανατροπής των συσχετισμών δυνάμεων.

Ενδεικτικοί ήταν και οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποιούνταν, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης, για την περιγραφή της προεκλογικής ατμόσφαιρας, όπως : «Αηδιαστικά τρικ στον προεκλογικό αγώνα», «βρώμικη σφαγή στην τελική ευθεία», «παράλογο βίντεο από το επιτελείο του Τραμπ για τη Γερμανία ως ισλαμικό κράτος», όπως επίσης «ένα φινάλε με πολλά ερωτηματικά και μεγάλους κινδύνους», ή το ερώτημα «πόσο βαθιά μπορεί να κατέβει ακόμη το επίπεδο για την προσέλκυση αναποφάσιστων».

Αναλυτικές ήταν οι επανειλημμένες αναφορές στην ιδιαιτερότητα των αμερικανικών εκλογών, που προσπαθούσαν να εξηγήσουν το αμερικανικό εκλογικό σύστημα, το τί κρίνονταν σε αυτές τις εκλογές, ή τη σημασία τους για τον υπόλοιπο κόσμο, ενώ υπήρχαν εκτενείς αναδρομές στις προηγούμενες εκλογές και στους 44 προέδρους στην σχεδόν 230 χρόνων ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.

Σε όλα αυτά δεν έλειπαν βέβαια όλες οι εικοτολογίες για δήθεν ανάμιξη του Κρεμλίνου στις αμερικάνικες προεδρικές εκλογές, όπως επίσης και ο προβληματισμός για τον κλονισμό της αξιοπιστίας με όλα τα σκάνδαλα που συνόδευσαν την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΤΙΕΙΧΕΣ ΓΙΑΝΝΗ ΜΟΥ ΤΙΕΙΧΑ ΠΑΝΤΑ. ΑΠΟ ΤΗ ΜΙΑ Η ΕΞΟΥΣΙΟΜΑΝΙΑ ΤΗΣ ΚΛΙΝΤΟΝ ΤΩΝ ΦΘΑΡΜΕΝΩΝ Η ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΩΝ ΚΛΙΝΤΟΝ ΠΟΥ ΧΡΗΜΑΤΙΣΑΝ ΓΙΑ ΔΥΟ ΤΕΤΡΑΕΤΙΕΣ ΣΤΟΝ ΛΕΥΚΟ ΟΙΚΟ ΠΟΥ ΥΠΗΡΞΕ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΜΥΝΑΣ Η ΥΠΕΡΦΙΑΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΔΟΞΗ ΚΥΡΙΑ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΗΣ ΚΑΙ ΚΟΡΗ ΓΕΡΟΥΣΙΑΣΤΟΥ.
    ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΕΝΑΣ ΝΕΟΣ ΜΠΕΡΛΟΥΣΚΟΝΙ ΧΡΥΣΟΣ ΜΕΙΔΑΣ ΠΟΥ ΙΔΕΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΑΠΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΕΛΗΞΗ. ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΩΡΑ.

  2. ΜΕΤΑΞΥ ΔΥΟ ΚΑΚΩΝ ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΝ ΒΕΛΤΙΣΤΟΝ. ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΕ ΔΥΟ ΚΑΚΑ ΤΟ ΜΗ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ. ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΚΡΥΒΕΙ Η ΕΞΟΥΣΙΑ Η ΜΑΓΙΣΑ ΤΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ.

  3. Στις αμερικανικές εκλογές νίκησαν οι δυνάμεις που αντιμάχονται την παγκοσμιοποίηση, αντιμάχονται τη λαθρομετανάστευση και είναι υπέρ των καθαρών εθνικών κρατών, υπέρ της αυτάρκειας στην εθνική οικονομία.

    Μία μεγάλη παγκόσμια αλλαγή έχει ξεκινήσει και θα συνεχιστεί με την επικράτηση των εθνικιστών στην Αυστρία, της Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα.
    Στην Ελλάδα, όπου θρηνούν όλα τα κανάλια και τα κόμματα του κατεστημένου, που στήριζαν την Κλίντον, η οποία παίρνει μαύρα λεφτά από τον Ερντογάν και υποθάλπει τους πιο ακραίους, αλβανικούς, ανθελληνικούς κύκλους.
    Μαζί τους θρηνούν και τα κοράκια των αγορών, οι διεθνείς τοκογλύφοι που καταστρέφουν την Πατρίδα μας με το μνημόνιο και την υφαρπαγή της εθνικής μας περιουσίας.

  4. Η Χρυσή Αυγή θεωρεί θετική την νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις εκλογές των ΗΠΑ, μία νίκη που επιτεύχθηκε ενάντια στις δυνάμεις του πολιτικού και οικονομικού κατεστημένου των ΗΠΑ.
    Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλη την διάρκεια της προεκλογικής περιόδου ο Ντόναλντ Τραμπ λυντσαρίστηκε κυριολεκτικά από όλα τα μεγάλα ΜΜΕ των ΗΠΑ, καθώς βέβαια και από τους εγχώριους ολιγάρχες.
    Η ώρα των Εθνικών κρατών ενάντια στην παγκοσμιοποίηση έρχεται!

  5. Τον λοιδόρησαν, τον πρόσβαλαν. Μίλησαν για ρητορική μίσους. Στράτευσαν εναντίον του όλους τους μετανάστες της Αμερικής. Όλα αυτά πήγαν στο βρόντο. Οι αμερικανοί πολίτες Διεκδίκησαν την πατρίδα τους πίσω! Και τα κατάφεραν. Γιατί όταν αγωνίζεσαι για την ηθική και το δίκιο πάντα στο τέλος Νικάς.
    Ο Ντόναλντ Τραμπ είναι και επίσημα ο 45ος πρόεδρος των ΗΠΑ καθώς συγκέντρωσε τουλάχιστον 276 εκλέκτορες στις αμερικανικές εκλογές ενώ χρειαζόταν 270 για να αναδείχθει πρόεδρος των ΗΠΑ.
    Πρώτο τη νίκη του Τραμπ ανακοίνωσε λίγο πριν τις 9:30 το πρωί (ώρα Ελλάδος) το Associated Press μέσω Twitter.
    O υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων κατέκτησε τη νίκη εξασφαλίζοντας την πρωτιά στις περισσότερες πολιτείες-κλειδιά όπως το Οχάιο, η Φλόριντα, η Πενσυλβάνια και το Ουισκόνσιν.

  6. Οι Ρεπουμπλικανοί εξασφάλισαν επίσης την κυριαρχία τους τόσο στη Γερουσία όσο και στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
    «Θα εργαστούμε μαζί και θα ξαναχτίσουμε το έθνος μας», τόνισε στις πρώτες δηλώσεις του ο νέος Αμερικάνος Πρόεδρος
    Oι Αμερικανοί έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα σε όλο τον κόσμο εναντίον της παγκοσμιοποίησης και βροντοφώναξαν θέλουμε την πατρίδα μας πίσω.
    Υ.Γ. Οι ομοιότητες της Αμερικής με την δική μας Κρίση (οικονομική, πολιτική, κοινωνική και αξιών), είναι πολλές, οι Αμερικάνοι έστειλαν ένα μήνυμα και στην Ελληνική κοινωνία, Έλληνες πάρτε την πατρίδα σας πίσω.

  7. THE WASHINGTON POST (ΝΟ1 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ): «ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ» 1

    Η πρώτη σε κυκλοφορία αμερικανική εφημερίδα “The Washington Post” δημοσιεύει εκτενέστατο αφιέρωμα στην Χρυσή Αυγή και τον Ντόναλντ Τραμπ.
    Ακολουθεί ένα ενδεικτικό απόσπασμα: «Η Χρυσή Αυγή, η ιδεολογία της οποίας πηγάζει από την κληρονομιά των μυθικών Σπαρτιατών, είναι η τρίτη πολιτική δύναμη στην Ελλάδα. Επιδοκιμάζει από το βήμα της ελληνικής βουλής την υποψηφιότητα του Ντόναλντ Τραμπ, σημειώνοντας πως ένας πατριωτικός άνεμος πνέει από την Ευρώπη μέχρι την άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Ηλίας Κασιδιάρης τόνισε: Ο ίδιος πατριωτικός άνεμος πνέει και στις ΗΠΑ, όπου ο επόμενος πρόεδρος θα είναι ένας πραγματικός πατριώτης. Θα αλλάξει τις γεωπολιτικές ισορροπίες και το πιο ενδιαφέρον από όλα είναι ότι τον αυριανό Πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών τον υποστηρίζει στην Ελλάδα μόνο η Χρυσή Αυγή».

  8. THE WASHINGTON POST (ΝΟ1 ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ): «ΟΙ ΘΕΡΜΟΠΥΛΕΣ, Η ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ ΚΑΙ Ο ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΤΡΑΜΠ» 2

    Ο αρθρογράφος της Washington Post σημειώνει επίσης πως: «κάθε χρόνο το αντιμεταναστευτικό κίνημα των Ελλήνων Εθνικιστών διοργανώνει εκδήλωση Τιμής και Μνήμης στις Θερμοπύλες. Στο σημείο εκείνο που μια μικρή ομάδα Σπαρτιατών πολεμιστών έβαλε φραγμό στις στρατιές της Περσικής αυτοκρατορίας πριν 2500 χρόνια. Τα μέλη της Χρυσής Αυγής συγκεντρώνονται κάθε χρόνο με δάδες στα χέρια γύρω από το άγαλμα του Λεωνίδα, ο οποίος έπεσε μαζί με τους 300 συντρόφους του. Οι Έλληνες Εθνικιστές ψέλνουν τον Εθνικό Ύμνο και φωνάζουν συνθήματα όπως: «Η Ελλάδα ανήκει στους Έλληνες» και «Λαός – Στρατός – Εθνικισμός»!».
    Στην συνέχεια ο αρθρογράφος εξηγεί γιατί η μάχη των Θερμοπυλών και ο συμβολισμός της βρίσκει τεράστια απήχηση στους υποστηρικτές του Τραμπ. Όπως λέει χαρακτηριστικά «οι Θερμοπύλες ήταν το «Άλαμο της αρχαιότητας», μια καταδικασμένη μάχη ανάμεσα σε λίγους γενναίους απέναντι σε ένα τιτάνιο εχθρό. Αν ο Πέρσης αυτοκράτορας, Ξέρξης είχε εξαφανίσει κάθε Ελληνική αντίσταση, τότε οι διασκορπισμένες πόλεις – κράτη θα είχαν μετατραπεί σε επαρχίες μιας αχανούς πολυεθνικής αυτοκρατορίας«.

  9. Reuters, Guardian, Time, Skynews και όλα τα διεθνή ΜΜΕ για την στήριξη της Χρυσής Αυγής σε Τραμπ

    Έκδηλη είναι η ανησυχία των διεθνών Μέσων για την εκλογή του Τραμπ στην Προεδρεία των ΗΠΑ και την στήριξή του από τις Πατριωτικές δυνάμεις της Ευρώπης.
    Προφανώς το παγκόσμιο πολιτικό, οικονομικό και μιντιακό σύστημα βολευόταν από την επιλογή Κλίντον, αλλά υπολόγισαν χωρίς την ετυμηγορία του αμερικανικού λαού.
    Εντύπωσε προκάλεσε επίσης και η στήριξη της Χρυσής Αυγής στην επιλογή Τραμπ, καθώς το παγκόσμιο σύστημα είδε στις αμερικανικές εκλογές μια προβολή του μέλλοντος σε Ελλάδα και Ευρώπη, καθώς η ώρα των Ελλήνων Εθνικιστών ολοένα και ζυγώνει.
    Να σημειωθεί πως η ανακοίνωση του Λαϊκού Συνδέσμου αναπαράχθηκε αυτούσια από όλα τα διεθνή ΜΜΕ.
    Παρατίθενται ενδεικτικά οι ακόλουθοι σύνδεσμοι: reuters.com, time.com, theguardian.com, skynews.com, cnbc.com. http://www.xryshaygh.com

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ