Ν. Μ: Λιμάνι Κω – Αποκατάσταση ζημιών β’ φάση | Μια χαμένη ευκαιρία με περιθώρια μικροβελτιώσεων

3
670

 

Θεμα: ‘’Αποκατάσταση ζημιών λόγω του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017 στο λιμένα Κω – Β Φάση’’

μια χαμένη ευκαιρία με περιθώρια μικροβελτιώσεων

Α. Είναι η καρδιά του καλοκαιριού. Πολύς κόσμος, μεγάλη κίνηση και πολλά προβλήματα!

Η κατάσταση που υπάρχει από την αρχή της περιόδου στο λιμάνι του Μανδακίου της πόλης της Κω, είναι μια ντροπή. Δεν είναι τόσο οι καθυστερήσεις της κυβέρνησης (17 Οκτ 2017 aegeanews: ‘’Συνάντηση Βούρδα – Κυρίτση – Καματερού – Γερασκλή: Τον Ιανουάριο 2018 αρχίζουν οι εργασίες για την επισκευή του λιμανιού Κω) αλλά ούτε και οι υπάρχουσες καθιζήσεις και τα σπασμένα δάπεδα. Αυτή είναι μια αναμενόμενη κατάσταση που όμως χρειάζονταν διαχείριση. Το κύριο πρόβλημα της καλοκαιρινής περιόδου είναι η έλλειψη οργάνωσης και απουσία φροντίδας για την λειτουργικότητα, την ασφαλή διέλευση, την ευπρέπεια και την εμφάνιση του λιμενικού χώρου. Αυτό είναι αρμοδιότητα και πολιτικό καθήκον της τοπικής αρχής. Είναι ακατανόητη η αντιμετώπιση του θέματος από την δημοτική αρχή και το λιμενικό ταμείο. Υπήρχαν προσωρινές, πρόχειρες επεμβάσεις χαμηλού κόστους για να βελτιωθεί η κατάσταση και να αποφύγουμε την έκθεση και το ..κράξιμο. Για παράδειγμα δημιουργία ξύλινου διαδρόμου ασφαλούς διέλευσης των πεζών (πλάτους 2,50, μήκος 300μμ, κόστος 15-20.000 ευρώ, σημάνσεις, κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, φυτεύσεις, κλπ) και το ελάχιστο μια δίγλωσση πινακίδα: ‘’συγγνώμη… περνάτε με προσοχή!

B. Μελετήσαμε την προκήρυξη του έργου ‘’Αποκατάσταση ζημιών λόγω του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017 στο λιμένα Κω – Β Φάση’’ που χρηματοδοτεί η κυβέρνηση (την επισυνάπτουμε). Η διαδικασίες δημοπράτησης ολοκληρώθηκαν 14/06/2018 χωρίς να γνωρίζουμε την συμβασιοποίηση και τον χρόνο ολοκλήρωσης. Μάλλον δεν θα έχουν ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2018. Το συμπέρασμα της ανάγνωσης των ντοκουμέντων του έργου είναι ότι προβλέπονται μόνο έργα αποκατάστασης και έτσι χάνεται μια μοναδική ευκαιρία για την βελτίωση των εγκαταστάσεων έτσι ώστε να εξυπηρετηθούν μακροχρόνιες αναπτυξιακές ανάγκες. Το λιμάνι μας λοιπόν είναι αυτό που είναι σε επίπεδο διαστάσεων και υποδομών και έτσι θα μείνει! Η βελτίωση αφορά μόνο την στατική του επάρκεια! Το ερώτημα είναι: μέσα σε αυτές τις περιοριστικές συνθήκες τι μπορούμε να προτείνουμε στο Δήμος μας που μπορεί να παρέμβει βελτιωτικά; Τι πρέπει να κάνουμε ώστε το καλοκαίρι του ‘19 να διαφέρει από το φετινό; Δεν έχει απαντηθεί από την δημοτική αρχή και ούτε άνοιξε δημόσιος διάλογος για να ακουστούν προτάσεις και να προετοιμαστεί η κοινωνία για νέες ρυθμίσεις και ποιοτικούς στόχους που θέτουμε για το 2019 και μετά.

Γ. Πρώτο ανώδυνο θεμα είναι η αισθητική, ο σχεδιασμός των διαδρομών και των κινήσεων στην περιοχή, η ποιότητα των υλικών που θα χρησιμοποιηθούν ως δάπεδα και ο λεγόμενος αστικός εξοπλισμός, οι φυτεύσεις, η χωροθετηση στάθμευσης των πλοίων, οι εικαστικές προσθήκες, η ασφάλεια και η φύλαξη με νέες μεθόδους κλπ. όλο αυτό το πλέγμα είναι αρμοδιότητα του λιμενικού ταμείου και των τεχνικών υπηρεσιών του δήμου μας.

-Το δεύτερο πολύ πιο σημαντικό είναι οι υποδομές που πρέπει να ενσωματωθούν στην φάση των επισκευών. Είναι τα νέα δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης που πρέπει να κάνει η ΔΕΥΑΚ. Είναι οι υπόγειες εγκαταστάσεις για απορρίμματα που πρέπει να κάνει ο Δήμος μας. Είναι το δίκτυο καυσίμων που πρέπει να κάνει ο Δήμος (ενδεχομένως με την συνεργασία κάποιου ιδιώτη). Είναι οι υποδομές μαρίνας σε όλο το ανάπτυγμα της λιμενολεκάνης για την διαφαινόμενη σταδιακή μελλοντική μετατροπή του Μανδρακίου σε σταθμό φιλοξενίας τουριστικών σκάφων (ρευματοδότης, τηλεφωνικές γραμμές, ιντερνέτ, καλωδιακή τηλεόραση, κλπ).

– το τρίτο είναι η εγκατάσταση εξοπλισμού αυτόματης παρακολούθησης της ποιότητας του θαλάσσιου νερού και επισήμανσης των ρυπάνσεων όπως και επισήμανσης-ενημέρωσης των παλιρροϊκών κυματισμών για την περίπτωση σεισμών, ηλεκτρονικές πληροφοριακές πινακίδες για το νησί κλπ.

Δ. Η δεύτερη δημοτική περίοδος του κ. Δημάρχου, σε αντίθεση με την πρώτη, συνοδεύτηκε με την απουσία πολιτικής για την ανανέωσης της πόλης και των υποδομών της. Η όψη εγκατάλειψης, άφεσης, αδιαφορίας στο λιμάνι είναι απλά το επιστέγασμα της περιόδου και είναι και δυσεξήγητο και κρίμα! Κρίμα γιατί οι καλές διακηρύξεις και καλές προθέσεις υπήρχαν και μάλιστα συνδυασμένες με τις καλές υποκειμενικές δυνατότητες που ήταν ενσωματωμένες στο νικηφόρο ψηφοδέλτιο της ΔΑ-ΝΠ.

Όλοι κατανοούμε την οικονομική δυσπραγία Δήμου, Κυβέρνησης, Κράτους στις συνθήκες καταναγκασμού του μνημονιακού καθεστώτος. Όμως και μέσα σε αυτές τις κακές καταστάσεις υπάρχουν κάποια περιθώρια θετικών κινήσεων και δυστυχώς δεν έγιναν και εξακολουθούν να μην γίνονται! και από τις 3 βαθμίδες της διαχείρισης! Αλλά αυτές είναι που θα τεθούν υπό την κρίση του Λαού στις προσεχείς εκλογές.

Ευχόμαστε ο Δήμος μας να καθιστά αυτό το κείμενο… περιττό και κακόπιστο!

Ν. Μυλωνάς

δημοπρατηση 2018-OJS100-227533-el

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. μπατε σκυλοι αλεστε,και αλεστικα μην δωσετε.Τι κανει η μαρινα,το λιμενικο ταμειο,το τελωνειο.Τα φορτωσατε όλα στον κοκορα,και στο λιμανι γινετε πανηγυρι.ο λαθραίος του λαθραιου,ωωωωωωω λαθρο-καταντια στο λιμανι.Γυφτοι τελικα διοικουν αυτό το νησι.

  2. χαχα μιλαει ο λαγος του κυριτση!ο προεδρος του δημοτικου συμβουλειου!

    αερολογιες και να χαμε να λεγαμε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.