Κατερίνα Παπαθωμά-Μαστοροπούλου: Η Ιστορία, τα σύνορα και οι πινακίδες

3
349

Η Ιστορία, τα σύνορα και οι πινακίδες

Κύριε διευθυντά
Επιστρέφοντας πρόσφατα οδικώς από την Κεντρική Ευρώπη και φθάνοντας στα σύνορα του κρατιδίου των Σκοπίων, παρατηρούσα τα σχεδόν ακινητοποιημένα αμέτρητα οχήματα, που έφεραν πινακίδες ως επί το πλείστον ευρωπαϊκών κρατών. Προσπάθησα να φαντασθώ τον εαυτό μου ως έναν από τους πολλούς αυτούς οδηγούς ή επιβάτες: ανενημέρωτο, απροκατάληπτο, ουδέτερο, να παρατηρώ για πολλή ώρα μπροστά μου τη μεγεθυμένη πινακίδα του σκοπιανού συνοριακού σταθμού: «Welcome to Macedonia». Προφανώς όλοι αισθάνονται ότι μπαίνουν στην περιοχή της Μακεδονίας. Οταν όμως οι ξένοι ταξιδιώτες φθάνουν και καθηλώνονται στον επόμενο συνοριακό σταθμό των Ευζώνων, έχουν, χωρίς αμφιβολία, την αίσθηση πως στο σημείο αυτό τελειώνει η Μακεδονία και αρχίζει ένα άλλο άσχετο κράτος, η Greece. Ομολογώ πως ενοχλήθηκα, για να μην πω ότι θύμωσα.

Αν και έχουμε χάσει πολύτιμο χρόνο, θα προτείναμε να τοποθετηθεί, έστω και τώρα, ει δυνατόν σε όλο το προβαλλόμενο μέτωπο του ελληνικού συνοριακού κτίσματος, η εξής τηλεθέατη ελληνική και αγγλική επιγραφή: «Καλώς ήλθατε στην κεντρική περιοχή της Αρχαίας Ελληνικής Μακεδονίας». Υπεράνω δε της επιγραφής αυτής να τοποθετηθεί ένας τεράστιος χάρτης με αναγραφή των τριών όμορων κρατών και χρωματισμένη ολόκληρη την έκταση της αρχαίας Μακεδονίας με τα ονόματα των σημαντικότερων αρχαίων μακεδονικών πόλεων, όπως των Στόβων, των Αιγών, της Πέλλας, του  Δίου, της Θεσσαλονίκης και άλλων. Η προτεινόμενη επιγραφή και ο χάρτης θα προσφέρουν έτσι «ακόπως» στους απληροφόρητους ταξιδιώτες τη σωστή ενημέρωση, με την οποία και θα υποδηλώνεται σαφώς η σημερινή παραχάραξη της Ιστορίας.

Κατερίνα Παπαθωμά – Μαστοροπούλου, Φιλόλογος-αρχαιολόγος, λέκτωρ Κλασ. Φιλολ., Φιλοσ. Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών

kathimerini.gr/

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ειδικά εσείς θα πρέπει να κάνετε προτάσεις φιλίας και συνεργασίας μεταξύ των λαών.

  2. Κυρία Μαστοροπούλου έχετε δίκιο που οργιστήκατε. Ελπίζω ότι με το ταξίδι σας να καταλάβατε πόσο αναγκαία ήταν η συμφωνία των Πρεσπών. Η μετονομασία σε Βόρεια Μακεδονία δεν θα χρειασθεί να τοποθετήσουμε εμείς ταμπέλες περί αρχαίας Μακεδονίας αλλά σκέτο Μακεδονία που μόνο εμείς δικαιούμαστε να έχουμε. Και ελπίζω τα δύο κράτη να συνεργασθούν καλύτερα χωρίς εθνικιστικές κορόνες στα πολύπαθα Βαλκάνια.

  3. καλα τα λεει η κυρια αλλα εδω ειναι ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ γερμανοτσολιαδες δοσιλογοι τουρκοπροσκυνημενοι ραγιαδες δουλοι.

    των αμερικανων και γερμανων.ΕΥΓΕ ΚΥΡΙΑ .

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.