Γ. Μουζάλας: Κέντρα κράτησης σε Κω, Λέρο, Λέσβο, Σάμο, Χίο για 2 λόγους…

Νέα κέντρα κράτησης μεταναστών στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου προαναγγέλλει ο Γ. Μουζάλας

15
531

Αποφασισμένος να προχωρήσει με τη δημιουργία κέντρων κράτησης μεταναστών στα νησιά, όπως και με την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στο Ανατολικό Αιγαίο είναι ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, την ώρα που η κατάσταση σε Χίο, Σάμο, Λέσβο είναι έκρυθμη και η ασφάλεια κρέμεται από μία κλωστή.

«Κέντρα κράτησης θα γίνουν και στα πέντε νησιά (σ.σ.: Λέσβος, Χίος, Σάμος, Κως, Λέρος), για δύο λόγους» δήλωσε ο κ. Μουζάλας στο «Βήμα». «Ειδικά τώρα που έρχονται στην Ελλάδα πολλοί παράτυποι που δεν είναι οικογένειες, υπάρχει κίνδυνος να αυξηθεί η εγκληματικότητα και χρειάζεται ένας φόβος περιορισμού. Για παράδειγμα, στη Χίο δύο μετανάστες έβγαλαν μαχαίρια και απειλούσαν ταξιτζήδες. Αν τους πάμε στον εισαγγελέα, θα ορίσει δικάσιμο και θα τους αφήσει ελεύθερους. Με βάση τον μεταναστευτικό νόμο, έχουμε το δικαίωμα να τους κλείσουμε σε προαναχωρησιακό κέντρο (σ.σ.: κράτησης)».

Ο δεύτερος και πολύ ουσιαστικός λόγος είναι ότι με τα κλειστά κέντρα θα προχωρήσει πιο γρήγορα η διαδικασία ασύλου στα νησιά. Οσοι φθάνουν στο Ανατολικό Αιγαίο από την Αλγερία, το Μαρόκο, το Πακιστάν, το Μπανγκλαντές κ.λπ. καταθέτουν αίτηση για άσυλο η οποία απορρίπτεται σε πρώτο βαθμό. «Ολοι προσφεύγουν για να εξεταστεί η αίτησή τους δευτεροβάθμια και στη συνέχεια πολλοί εξαφανίζονται. Οταν έρχεται η ώρα για την επανεξέταση, δεν βρίσκονται. Υπάρχουν κυκλώματα που τους περνούν με βάρκες σε άλλα νησιά και μετά στην ηπειρωτική Ελλάδα. Οι περισσότεροι τελικά χάνονται. Αν όμως μπουν σε κλειστά κέντρα μέχρι να ολοκληρωθεί η εξέταση της αίτησής τους, δεν θα μπορούν να εξαφανιστούν».

«Στο κόκκινο» η κατάσταση στα νησιά
Τα νησιά βράζουν. Οταν δεν ξεσπά βία στα κέντρα υποδοχής, ξεσπούν πυρκαγιές, όπως προχθές στη Μόρια της Λέσβου όπου σκοτώθηκαν μια 60χρονη κουρδικής καταγωγής από το Ιράκ και ο 6χρονος εγγονός της όταν εξερράγη το γκαζάκι που χρησιμοποιούσε για να μαγειρεύει στη σκηνή τους.

«Ανησυχούμε ότι την ερχόμενη εβδομάδα που προβλέπεται να χαλάσει ο καιρός μπορεί να υπάρχουν πάλι εντάσεις» λέει στο «Βήμα» η Ρόουζ ντε Γκονγκ, επικεφαλής του γραφείου της Υπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες στη Σάμο. Στις αρχές Νοεμβρίου, όταν οι βροχοπτώσεις πλημμύρισαν τις σκηνές όπου διαμένουν οι πρόσφυγες, η ένταση ήταν διάχυτη στο κέντρο καταγραφής και ταυτοποίησης στο Βαθύ για μία εβδομάδα.

Στη Χίο, από τα μέσα Νοεμβρίου ξεσπούν συγκρούσεις ανάμεσα σε «αγανακτισμένους» ντόπιους και στους πρόσφυγες και μετανάστες που διαμένουν στον χώρο φιλοξενίας στη Σούδα.

«Τα αποτελέσματα των επεισοδίων είναι εμφανή: οικογένειες τρομοκρατήθηκαν και στρώνουν να κοιμηθούν, χωρίς σκηνές, στην κοντινή ιχθυόσκαλα. Μερικές μετακινήθηκαν πίσω στη Σούδα, άλλες συνεχίζουν να φοβούνται και τα βράδια πηγαίνουν να κοιμηθούν στην ιχθυόσκαλα – γιατί τα επεισόδια ξεσπούν συνήθως νύχτα» λέει στο «Βήμα» η Μαρία Λαβίδα, συντονίστρια των Γιατρών του Κόσμου στη Χίο.

Τα νεύρα των μεταναστών είναι τεντωμένα λόγω των συνθηκών διαβίωσης και του υπερπληθυσμού των δομών. Στη Λέσβο φιλοξενούνται 5.900 άτομα σε χώρους χωρητικότητας 3.500, ενώ στη Σάμο 2.200 σε χωρητικότητας 850.

«Θα δοθούν χώροι του Δημοσίου»
Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προωθεί την επέκταση των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης στα νησιά για να επιτευχθεί η αποσυμφόρηση. Στη Χίο, η μετακίνηση των 800-850 ατόμων από τη Σούδα (η οποία στην πραγματικότητα είναι η τάφρος του κάστρου της πόλης) στον χώρο του ΧΑΔΑ, που ανήκει στον Δήμο Χίου, αποδείχθηκε τόσο προβληματική που το σχέδιο εγκαταλείφθηκε.

«Εδώ που έφθασαν τα πράγματα, θα βρεθούν χώροι που δεν ανήκουν στον δήμο» λέει στο «Βήμα» ο κ. Μουζάλας, μη αποκλείοντας να χρησιμοποιηθεί χώρος στο νησί που ανήκει στο υπουργείο Αμυνας. «Τη χρηματοδότηση την είχαμε πάρει για το ΧΑΔΑ και τώρα τρέχουμε να την αλλάξουμε» συνεχίζει. Αύριο Δευτέρα αναχωρεί για Γερμανία και Βρυξέλλες για να συζητήσει και αυτό το θέμα, αλλά «και να καθυστερήσει η χρηματοδότηση από την ΕΕ, θα πληρώσουμε προς το παρόν με κρατικά χρήματα».

 

15 ΣΧΟΛΙΑ

  1. λοιπον οποιος ξαναπει οτι αυτη η κυβερνηση δεν ειναι ακρως επικινδυνη ας ερθει να το πει την επομενη φορα εξω απ το δημαρχειο που θα χουμε παλι τα περσινα.οποιος εχει τα κακαλα ας ερθει κι ας μας αποκαλεσει παλι χρυσαυγιτες γιατι θα γινουμε τελικα ολοι.οσο για το κοντοπιθαρο την επομενη της συστασης του νεου χοτ σποτ ας παει και στην καλυμνο που τοσο του αρεσει γιατι η κως θα του φαινεται πολυ μικρη πλεον.τελος γι αυτους που ηταν σιγουροι οτι θα χουμε καλη τουριστικη σαιζον θα χει γλαρο σε σουπα,ας ετοιμαστουμε ερχονται

    • Πούντοι οι ΓΙΑΤΡΟΙ κοντέ; Εδώ νοσηλευτές δεν υπάρχουν, κάθε βράδυ μια για κάθε όροφο αλλά περισσεύει προσωπικό για γραφείο τύπου!!!

      Τώρα που μετατρέπετε σε ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΦΥΛΑΚΗ τύπου ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑ θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες στον Περιφερειάρχη ΧΑΤΖΗΠΑΠΑΡΑ που φροντίζει μόνο για την διαφήμιση της Ρόδου, στους βλάκες του ΕΒΕΔ που μαζί με τη «πρόεδρο» των ξενοδόχων ξεπούλησαν την κοινή προσπάθεια των Κώων για την μη δημιουργία HOT SPOT ΛΑΘΡΟ στο νησί όπως κατάφεραν οι Ροδίτες. Πίστεψαν τον ΣφΥΡΙΖΑ και τους «ξεγέλασε», η παραμονή των 72 ωρών έγινε μόνιμη και η χωρητικότητα των 1.000 ατόμων έχει φτάσει τους 2.000 που με την νέα του επέκταση θα γίνει για 2.500 και είναι φυσικό οι εγκλωβισμένοι για μήνες στο νησί πολύ γρήγορα να εξεγερθούν όπως στην Μόρια της Λέσβου, στην Χίο και την Σάμο καίγοντας τα στρατόπεδα… καταλαμβάνοντας την πόλη και τα χωριά… ΤΩΡΑ Ο ΚΑΜΑΤΕΡΟΣ ΜΑΣ ΕΤΤΟΙΜΑΖΕΙ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΠΑΚΙΣΤΑΝΩΝ-ΑΦΓΑΝΩΝ.

      • ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΌ ΚΕΝΤΡΟ - ΦΥΛΑΚΗ ΛΑΘΡΟ. Η Επέκταση του Hot spot ΈΡΓΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ... για επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Πυλί.

        ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΛΑΘΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ γίνεται τύπου ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ και όσοι περισσέψουν θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί… Θα κλέβουν για να φάνε, θα ορμάνε σε γυναίκες και θα στήσουν σκηνές στο πάρκο απέναντι από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δηλαδή ΑΚΤΗ-ΝΕΡΟ-ΤΡΙΤΩΝ. Θα καταλάβει η εξαπατηθήσα από τον ΣφΥΡΙΖΑ πρόεδρος των ξενοδόχων και τα ζωντανά του ΕΒΕΔ;;;;;;

    • ΑΡΙΣΤΕΡΟΙ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΟΙ και όλα τα στελέχη του ΣφΥΡΙΖΑ, να περάσετε ΜΟΝΟ ΜΙΑ ΝΥΧΤΑ ΣΤΑ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΑ ΨΥΧΩΝ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ...

      Θα απολαύσετε την αριστερή αλληλεγγύη στις εγκαταστάσεις που θυμίζουν στρατόπεδα των Ναζί όλοι αυτοί οι ανίκανοι που το μόνο που ξέρουν να κάνουν καλά είναι να ΒΑΦΤΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΟΛΑΣΤΗΡΙΑ, ΔΟΜΕΣ ή ΚΕΝΤΡΑ ΠΡΩΤΗΣ ΥΠΟΔΟΧΗΣ… όπως βάφτισαν την τρόικα – ΘΕΣΜΟΥΣ, τα μνημόνια – ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ και την περικοπή των συντάξεων ΑΝΑΔΙΑΡΘΡΩΣΗ…

  2. αντε παλι απ την αρχη ειναι που ολα θα πηγαιναν καλα.κοντε ετοιμασου κι εσυ και το κομμα σου

    • ΠΡΟΑΝΑΧΩΡΗΣΙΑΚΌ ΚΕΝΤΡΟ - ΦΥΛΑΚΗ ΛΑΘΡΟ. Η Επέκταση του Hot spot ΈΡΓΟ ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ... για επέκταση της τουριστικής περιόδου στο Πυλί.

      ΤΟ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟ ΜΟΝΙΜΗΣ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΛΑΘΡΟ ΜΕΓΑΛΩΝΕΙ γίνεται τύπου ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΑΣ και όσοι περισσέψουν θα κυκλοφορούν ελεύθερα στο νησί… Θα κλέβουν για να φάνε, θα ορμάνε σε γυναίκες και θα στήσουν σκηνές στο πάρκο απέναντι από τα γραφεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, δηλαδή ΑΚΤΗ-ΝΕΡΟ-ΤΡΙΤΩΝ. Θα καταλάβει η εξαπατηθήσα από τον ΣφΥΡΙΖΑ πρόεδρος των ξενοδόχων και τα ζωντανά του ΕΒΕΔ;;;;;;

  3. ποσο ουγκανοι ειναι αυτοι οι συριζαιοι?οταν ηταν αντιπολιτευση ουρλιαζανε κατα της αμυγδαλεζας γιατι εκοπτοντο οι ΨΕΥΤΕΣ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ.ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ(ΤΣΙΡΚΟ) ΕΧΤΙΣΑΝ ΠΑΝΤΟΥ ΑΜΥΓΔΑΛΕΖΕΣ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡ ΤΩΝ ΚΛΕΙΣΤΟΥ ΤΥΠΟΥ ΚΕΝΤΡΩΝ ΓΙΑ ΛΟΓΟΥΣ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΑΦΟΥ ΕΙΔΑΝ ΟΤΙ ΤΑ ΕΚΑΝΑΝ ΠΟΥΤΑΝΑ ΚΑΙ Σ ΑΥΤΟ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΚΙ ΕΠΕΙΔΗ ΒΕΒΑΙΩΣ ΤΟ ΕΚΛΟΓΙΚΟ ΤΟΥΣ ΠΟΣΟΣΤΟ ΒΥΘΙΖΕΤΑΙ ΟΠΩΣ Ο ΤΙΤΑΝΙΚΟΣ ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΩΣ.ΤΑ 500 ΕΚ ΕΥΡΩ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΓΙΑΤΙ ΤΑ ΚΡΑΤΑΤΕ Κ ΜΟΥΖΑΛΑ ?ΕΧΕΤΕ ΝΑ ΤΑΙΣΕΤΕ ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΕΤΣΙ?ΤΟΝ ΠΟΥΛΟ ΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

  4. ΚΑΜΑΤΕΡΕ ΟΣΟ ΜΙΛΑΣ ΕΣΥ ΚΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ ΚΟΛΟΚΥΘΕΣ ΣΥΝΤΡΟΦΙΑ ΣΟΥ ΣΤΗΝ ΑΡΠΑΧΤΗ ΟΥΤΕ ΤΟ 5 ΤΟΙΣ ΕΚΑΤΟ ΔΕΝ ΘΑ ΠΙΑΣΕΤΕ ΒΡΕ ΟΥΣΤ

  5. χοτ σποτ.εκει να πανε οι μκο.το νησι μας το κατεστρεψαν οι λαθραιοι ο καματερος και ο κυριτσης.

  6. ΤΙ ΑΠΟΓΙΝΕ Ο ΣΥΡΙΟΣ «ΠΡΟΣΦΥΓΑΣ» ΣΤΗΝ ΧΙΟ ΠΟΥ ΕΦΑΓΕ ΠΕΤΡΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΚΑΙ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕ Η ΖΩΗ ΤΟΥ; (ΒΙΝΤΕΟ)Σίγουρα θα θυμάστε την ιστορία… ‘Όταν –προ εβδομάδος- ξέσπασαν τα μεγάλα επεισόδια στο hot spot της Χίου, με οργανωμένη εμπρηστική επίθεση στα παρακείμενα του hot spot σπίτια, καταστήματα και αυτοκίνητα των Ελλήνων της Χίου, αλήτες – ρουφιάνοι – δημοσιογράφοι και αλήτες-προδότες-κομμουνιστές κυκλοφόρησαν την «είδηση» -η οποία σε πλείστα ΜΜΕ ήταν πρώτη είδηση- ότι νεαρό «προσφυγάκι» από την Συρία, ενώ έπινε τον καφέ του, δέχτηκε –στα καλά καθούμενα!- πέτρα στο κεφάλι, προερχόμενη από τα τείχη του Κάστρου (άρα την πέταξαν «ακροδεξιοί»…) και χαροπαλεύει στο νοσοκομείο! Μάλιστα, στην «είδηση» αυτή βασίστηκε το κόκκινο τσογλαναριό της Χίου, για να οργανώσει «αντιφασιστική» συγκέντρωση κατατρομοκράτησης των Ελλήνων του νησιού.

  7. Φυσικά, τις επόμενες ημέρες, οι αλήτες-ρουφιάνοι-δημοσιογράφοι, δεν είπαν κουβέντα για την τύχη του «ετοιμοθάνατου»…
    Ποια είναι η αλήθεια; Ότι επρόκειτο για ελεεινή ΠΡΟΒΟΚΑΤΣΙΑ των αληταράδων της αριστεράς (και της… προόδου)! Όπως αποκαλύπτει στην ιστοσελίδα της Χίου ChiosPress.gr κάποιο άλλο «προσφυγάκι», ο δήθεν τραυματίας από πέτρα «ακροδεξιών», αντιμετώπιζε κάποιο πρόβλημα υγείας, λιποθύμησε κι έπεσε στο έδαφος, με αποτέλεσμα να αποκτήσει ένα επιπόλαιο τραύμα πάνω από το φρύδι! Μετέβη δε για καθαρά προληπτικούς λόγους στο νοσοκομείο του νησιού, όπου και παρέμεινε επ’ ολίγον…
    Ιδού και η απόδειξη της αλητείας των «αλληλέγγυων» κομμουνιστών:https://www.youtube.com/watch?v=58C5XQ5AQoM

  8. Κατα τα αλλα οι κωοι ειναι φασιστες και για ολα αυτα φταει η δημοτικη αρχη κ ο κυριτσης.
    Και ακους και διαβαζεις απο συγγεκριμενα ατομα οτι το νησι το κατεστρεψαν περσυ ο κυριτσης και οι ανθρωποι του λινοποτι.

    • αυτα που λες φιλε ο πολυς κοσμος τα ξερει.εσεις ξυπνηστε πριν σας παρουν οι λιγοι μαζι τους

  9. Καλα ρε Κώοι, πως αφηνεται να συμβαίνουν αυτά τα πράγματα στο νησί σας. Θα σας καταστρέψουν και μαζί με σας και εμάς στην Κάλυμνο και τα γύρω νησιά ,που εξαρτώμαστε απο εσάς. ΞΕΣΗΚΩΘΗΤΕ ! Μην περιμένετε τον Κυρίτση νας σας πεί πότε θα βγείτε στους δρόμους. Αυτός έχει πάρει γραμμή απο το κλεφτοπασόκ του , ώστε να μην αγανακτέί τον κόσμο και να τους οδηγεί στο τρίτο πολιτικό κόμμα.

  10. Η καταστροφή των νησιών θα ενταθεί το επόμενο διάστημα από τους ανίδεους κατσαπλιάδες των συριζανελ. Επιδείνωσαν το μεταναστευτικό με διάφορες βλακώδεις δικαιολογίες,και τώρα θα γεμίσουν τα νησιά με φυλακές και ανθρώπους χωρίς ελπίδα που θα μετατραπούν σε θηρία.
    Απαιτείται εγρήγορση και αντίδραση στα άθλια αυτά σχέδια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ