Κατερίνα Παπαθωμά: Ενιωσα βαθιά θλίψη με την εικόνα του ΕΜΠ

0
1726

Ενιωσα βαθιά θλίψη με την εικόνα του ΕΜΠ

Κύριε διευθυντά
Πολλές ασχήμιες συναντάμε καθημερινά περπατώντας στους δρόμους της Αθήνας. Ανάλογα βέβαια με τον τρόπο που βλέπει και σκέφτεται κανείς. Κατά κανόνα προσπερνάμε, όλα πια τα συνηθίζουμε.

Υπάρχουν όμως και κάποιες περιπτώσεις που κυριολεκτικά δεν αντέχονται. Με κανένα τρόπο. Κάτι θέλεις να κάνεις. Αμεσα. Να φωνάξεις. Να διαμαρτυρηθείς, αν και τώρα πλέον δεν σ’ ακούει σχεδόν κανείς.

Αναφέρομαι συγκεκριμένα στο εμβληματικό και καπηλευόμενο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, όπου έτυχε να βρεθώ πρόσφατα. Η αθλιότητα της ρύπανσης των εσωτερικών χώρων με γέμισε θλίψη και ντροπή. Μου έδωσε μία εικόνα που δεν έχει, πιστεύω (ας μου επιτραπεί η σκληρή λέξη), ούτε το ευτελέστερο λαϊκό χαμαιτυπείο,  της Αθήνας.

Οποιος αμφιβάλλει, ας κάνει τον κόπο να μπει από την πλαϊνή είσοδο και να περπατήσει σε διαδρόμους, κλιμακοστάσια, τουαλέτες, αίθουσες κ.λπ. Θα αντικρίσει μία φρικτή εικόνα, που όχι απλά μας προσβάλλει, αλλά κυριολεκτικά μας καταρρακώνει.

Γεννάται ευλόγως το ερώτημα: Δεν υπάρχει κανείς υπεύθυνος για το μεγάλο και ιστορικό αυτό πνευματικό ίδρυμα της χώρας μας; Γιατί αυτή η απίστευτη αθλιότητα σε αντίθεση, για παράδειγμα, με το κτίριο της Νομικής, όπου επικρατεί εντυπωσιακή ευπρέπεια και υποδειγματική καθαριότητα ευρωπαϊκού ιδρύματος;
Είναι τόσο δύσκολο να παρουσιάζει και το Πολυτεχνείο μια ανάλογη εικόνα, ώστε να απονέμεται ταυτόχρονα και κάποιος σεβασμός προς τους μεγάλους  ευεργέτες των ιστορικών αυτών κτιρίων;

Και ένα τελευταίο ερώτημα: τιμωρήθηκε ποτέ κανείς που επιλέγει να «εκφράζεται» με πολύχρωμα σπρέι στους τοίχους του Πολυτεχνείου (και όχι μόνον) αδιαφορώντας για τους πάντες και τα πάντα; Οχι βέβαια. Απεναντίας τον πείσαμε πως αυτή η απόλυτη ελευθερία λέγεται «δημοκρατία» και ουχί αναρχία. Μια και ζούμε την εποχή της γενικής μετάλλαξης των πάντων, χάριν της «προοδευτικότητας», μεταλλάξαμε και τον Πλάτωνα: «Η γαρ άγαν ελευθερία έοικεν ουκ εις άλλο τι ή εις άγαν δουλείαν, μεταβάλλειν και ιδιώτη και πόλει…».

Κατερινα Παπαθωμα – Μαστοροπουλου, Φιλόλογος – αρχαιολόγος, λέκτωρ Φιλοσοφικής Σχολής Παν/μίου Αθηνών

Εφ. Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ