Ν. Γεωργαντής στην εφ. ΣΤΑΘΜΟΣ: Απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» Μάιος 2016 – Σεπτέμβριος 2019

12
1303

Μάιος 2016 – Σεπτέμβριος 2019: Απολογισμός πεπραγμένων της Διοίκησης του ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ»

Νεκτάριος Γεωργαντής, αναπληρωτής Διοικητής:

«Όλοι μαζί, κοινωνία, εργαζόμενοι και διοίκηση, καταφέραμε να εξισορροπήσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου»

«Τώρα μπορούμε να ονειρευτούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε ουτοπικό, την δρομολόγηση κατασκευής νέου νοσοκομείου – Η υπόθεση του νέου νοσοκομείου είναι κάτι που μας υπερβαίνει όλους και για αυτό πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας ο καθένας την δική του υπέρβαση»

«Παράλληλα όμως πρέπει να γίνουμε διεκδικητικοί και ευρηματικοί για την Αξιοποίηση του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας που θα καλύψει τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών και όλων των επισκεπτών των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή»

Όπως έχουμε ήδη αναφέρει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Σ», ο μέχρι σήμερα αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Κω Νεκτάριος Γεωργαντής, έχει υποβάλλει αίτηση υποψηφιότητας για τη θέση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου. Με αφορμή αυτό, ζητήσαμε από τον κ. Γεωργαντή έναν απολογισμό των πεπραγμένων της θητείας της διοίκησης του Νοσοκομείου μας, έτσι ώστε να έχουμε μια «εικόνα» του έργου της, το οποίο αναμένεται να κριθεί από την αρμόδια επιτροπή αξιολόγησης.

«Βασικός μου στόχος από την αρχή της ανάληψης των καθηκόντων στην διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» ήταν η καλλιέργεια αισθήματος ασφάλειας και εμπιστοσύνης σε κατοίκους και επισκέπτες μέσω της παροχής ποιοτικών υπηρεσιών υγείας με σεβασμό και αξιοπρέπεια προς όλους. Για αυτό εργάστηκα με όλες μου τις δυνάμεις. Συμπαραστάτες μου σε αυτή την πορεία είναι όλοι οι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο και όλοι εσείς που προσφέρετε με συγκινητική γενναιοδωρία» μας είπε ο κ. Γεωργαντής. Αφού μας υπενθύμισε πως, υπηρετεί σε αυτή τη θέση από τις 4 Μαΐου 2016, συμπλήρωσε: «Είναι ένα διάστημα που μπορεί και πρέπει κάποιος να παρουσιάσει ένα απολογισμό πεπραγμένων. Τονίζω ιδιαίτερα ότι η Διοικήτρια του Ενιαίου ΝΠΔΔ ΓΝ Ρόδου – ΓΝ-ΚΥ Κω – ΓΝ-ΚΥ Καλύμνου από την πρώτη ημέρα ανάληψης των καθηκόντων μου, μεταβίβασε με σχετική πράξη το σύνολο των αρμοδιοτήτων της για το ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟ» λόγω νησιωτικότητας. Έτσι καθ’ όλη την διάρκεια της θητείας μου ασκώ το σύνολο των αρμοδιοτήτων Διοικητή και Αναπληρωτή Διοικητή. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τον χειρισμό του συνόλου των υποθέσεων του νοσοκομείου μας. Διοίκηση Ανθρώπινου Δυναμικού, Διαχείριση Κρίσεων, Εκπροσώπηση στα ΜΜΕ, Επικοινωνία με τις τοπικές αρχές και τους τοπικούς φορείς, Αναζήτηση Δωρεών και χορηγιών, κ.α.».

Επανέλαβε δε, για πολλοστή φορά πως, «όλοι μαζί, κοινωνία, εργαζόμενοι και διοίκηση καταφέραμε να εξισορροπήσουμε τη λειτουργία του νοσοκομείου. Τώρα μπορούμε να ονειρευτούμε και να διεκδικήσουμε αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε ουτοπικό, την δρομολόγηση κατασκευής νέου νοσοκομείου».

Ο ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Προσπαθώντας να αναφέρουμε τα σημαντικότερα σημεία, για λόγους οικονομίας, μπορούμε να ξεχωρίσουμε τα εξής, όπως τα ανέφερε ο κ. Γεωργαντής:  

Ενίσχυση Ιατρικής Υπηρεσίας & Βελτίωση Παρεχομένων Υπηρεσιών

Μηδενικός χρόνος αναμονής για διενέργεια βιοχημικών και μικροβιολογικών εξετάσεων με ταυτόχρονη αύξηση του αριθμού των ραντεβού όταν το 2015 ο μέσος χρόνος αναμονής ήταν 3 μήνες. Ταυτόχρονη αύξηση του είδους των εργαστηριακών εξετάσεων.

Λειτουργία Παιδιατρικής κλινικής μετά από 11 χρόνια έπειτα από πρόσληψη παιδιάτρου. (Την Τρίτη 12 Μαρτίου 2019 ανέλαβε καθήκοντα η Ιατρός κα. Βιολέττα Μολέντα ειδικότητας Παιδιατρικής. Η συγκεκριμένη πρόσληψη ευελπιστούμε να καλύψει, ως ένα βαθμό, ένα σημαντικό κενό που υπάρχει τα τελευταία 11 χρόνια στην Ιατρική Υπηρεσία του νοσοκομείου μας).

Πρόσληψη 2 μόνιμων καρδιολόγων και ταυτόχρονη συνεργασία με  Ιδιώτη καρδιολόγο μέσω σύναψης σύμβασης με δελτίο παροχής υπηρεσιών για την διασφάλιση της ασφαλούς εφημέρευσης της κλινικής. Σημειώνουμε ότι όταν ανέλαβα υπηρετούσε μόνο ένας επικουρικός καρδιολόγος. (Την Παρασκευή 28 Ιουνίου 2019 ορκίστηκε και ανέλαβε καθήκοντα ο Ιατρός ΕΣΥ κ. Τζανέτος Ιωαννίδης ειδικότητας Καρδιολογίας με βαθμό Διευθυντή. Σημειώνουμε ότι πλέον στην καρδιολογική κλινική υπηρετούν 2 μόνιμοι καρδιολόγοι, ο Διευθυντής κος Τζανέτος Ιωαννίδης και ο Επιμελητής Α’ κος Δημήτριος Βλάχος, ενώ και η συνεργασία με τον κ. Άγγελο Δελλαπόρτα θα έχει συνέχεια).

Επαναλειτουργία του Ουρολογικού Τμήματος.

Πρόσληψη για πρώτη φορά Ιατροδικαστή και οργάνωση Ιατροδικαστικού Τμήματος.

Ενίσχυση της χειρουργικής κλινικής με 2 επιπλέον νέους Γενικούς Χειρουργούς και επανέναρξη διενέργειας λαπαροσκοπικών επεμβάσεων. Τα τελευταία 2 έτη έχουν πραγματοποιηθεί περισσότερες από 120 επεμβάσεις λαπαροσκοπικά.

Μονιμοποίηση μέσω προκηρύξεων ιατρικών θέσεων 3 Ιατρών (Νεφρολόγος, Αναισθησιολόγος, Παθολόγος) και προκήρυξη θέσεων για Ορθοπεδικό και Ακτινοδιαγνώστη. Αφορούσε πέντε θέσεις στις οποίες υπηρετούσαν επικουρικοί ιατροί που κάλυπταν πάγιες ανάγκες.

Προκήρυξη θέσεων για δεύτερο Οφθαλμίατρο ΩΡΛ, και δεύτερο Νεφρολόγο.

Διαρκής συνεργασία με την Διοίκηση 80 ΑΔΤΕ και ενίσχυση με στρατιωτικούς γιατρούς.

(Εγκρίθηκε από το Γενικό Επιτελείο Στρατού και την Διοίκηση της 80 ΑΔΤΕ το αίτημα μας που αφορούσε στην  ενίσχυση του νοσοκομείου μας από στρατιωτικό ιατρό ειδικότητας Πνευμονολογίας που υπηρετεί στο νησί μας. Έτσι από την Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019 και κάθε Πέμπτη πραγματοποιούνται τακτικά εξωτερικά ιατρεία Πνευμονολογίας. Υπενθυμίζουμε ότι το τελευταίο έτος το ΓΝ-ΚΥ Κω ενισχύει επίσης στρατιωτικός Ιατρός ειδικότητας Ψυχιατρικής που πραγματοποιεί εξωτερικά ιατρεία κάθε Τετάρτη ενώ πρόσφατα ξεκίνησε κάθε Παρασκευή ειδικός Νευρολόγος).

Πρόσληψη συνολικά 10 νέων μόνιμων ιατρών

Ενίσχυση της Ιατρικής Υπηρεσίας με 9 νέους επικουρικούς Ιατρούς.

Αύξηση αριθμού ιατρικού, νοσηλευτικού και παραϊατρικού προσωπικού

Αύξηση είδους και αριθμού Χειρουργικών επεμβάσεων

Έναρξη απογευματινών ιατρείων

Προγράμματα πρόληψης υγείας

Έρευνα για τους εργαζόμενους του νοσοκομείου για την Επαγγελματική Εξουθένωση.

Ενημερωτικό φυλλάδιο για οικογενειακές σχέσεις σε νέους γονείς στην Μαιευτική κλινική.

Πρόγραμμα αξιολόγησης – εκτίμησης για ένδειξη άνοιας σε υπερήλικες.

Υπηρεσίες κοινωνικής – ψυχολογικής υποστήριξης σε ευάλωτα άτομα και ομάδες

Υπηρεσίες Τηλεϊατρικής. Συμμετοχή των ασθενών σε τηλεσυνεδρία σε διάφορες ειδικότητες (Νευρολογικής – Ψυχιατρικής – Συμβουλευτικής Ιατρικής).

Οργανώθηκε και δικτυώθηκε με άλλες υπηρεσίες της κοινότητας η Κοινωνική Υπηρεσία του Νοσοκομείου.

Οικονομικά Στοιχεία

Σημαντική αύξηση των ταμειακών διαθεσίμων (8,5 εκ €  την 31/8/2019 από 3,6 εκ. € την 30/4/2016), σημαντική μείωση των ληξιπρόθεσμων (1,5 εκ € την 31/8/2019 από 2,7 εκ. € την 30/4/2016) και αύξηση των Βεβαιωμένων εσόδων μέσω της λειτουργίας ταμείου και γραμματείας εξωτερικών ιατρείων το απόγευμα και μέσω της εντατικοποίησης στην υποβολή των νοσηλίων και των παρακλινικών εξετάσεων (13,5 εκ € την 31/8/2019 από 4,9 εκ € την 30/4/2016)

Λειτουργία Απογευματινής βάρδιας ταμείου για την είσπραξη από πολίτες τρίτων χωρών με αποτέλεσμα την σημαντική αύξηση των εσόδων του νοσοκομείου.

Εξοικονόμηση Πόρων

Δράση εξοικονόμησης οικονομικών πόρων μέσω της λειτουργίας γεννήτριας παραγωγής οξυγόνου και αναβάθμισής της. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρωθεί η προμήθεια εφεδρικού αεροσυμπιεστή που θα συντελέσει στην σχεδόν αδιάλειπτη λειτουργία της γεννήτριας.

Aναβάθμιση της μονάδας παραγωγής οξυγόνου από 7 σε 12 κυβικά/ώρα

Επέκταση του δικτύου οξυγόνου σε όλα τα τμήματα και τους χώρους του νοσοκομείου με ταυτόχρονη κατάργηση εξάρτησης από φιάλες οξυγόνου σε αυτούς τους χώρους. (Πραγματοποιήθηκε επέκταση του δικτύου ιατρικού οξυγόνου σε τομείς του νοσοκομείου όπου δεν διέθεταν επίτοιχες λήψεις. Με το συγκεκριμένο έργο εγκαταστάθηκαν 45 νέες επίτοιχες λήψης ιατρικού οξυγόνου. Ο στόχος της επέκτασης του δικτύου είναι η μέγιστη δυνατή αξιοποίηση της γεννήτριας οξυγόνου, η πληρέστερη κάλυψη των ασθενών και η περαιτέρω εξοικονόμηση πόρων. Μαζί με την επέκταση του δικτύου οξυγόνου έγινε και η προμήθεια νέων ροόμετρων για την αντικατάσταση φθαρμένου εξοπλισμού).

Βελτίωση Υποδομών και Εξοπλισμού

Επανασχεδιασμός, Επέκταση και Πλήρης Ανακαίνιση των ΤΕΠ και του Θαλάμου Βραχείας Νοσηλείας που περιελάμβανε:

Είσοδος των περιστατικών που διακομίζονται με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ απευθείας στον χώρο των επειγόντων από ειδική εξωτερική πόρτα. Ταυτόχρονα κατασκευάστηκαν και οι απαραίτητες σχετικές εξωτερικές ράμπες ώστε να είναι ομαλή η πρόσβαση στον εσωτερικό χώρο.

Ο Θάλαμος Βραχείας Νοσηλείας χωροθετήθηκε εγγύτερα στο Ιατρείο Επειγόντων Περιστατικών. Η νέα θέση παρέχει εύκολη και γρήγορη πρόσβαση του νοσηλευτικού και ιατρικού προσωπικού με αποτέλεσμα να επιτευχθεί η καλύτερη δυνατή παρακολούθηση των ασθενών που νοσηλεύονται στην Βραχεία Νοσηλεία.  

Επέκταση του χώρου επειγόντων προσαρτώντας και ενοποιώντας τον χώρο του πρώην Ιατρείου Υπερήχων  και βελτιωτικές παρεμβάσεις στον υφιστάμενο  χώρο.

Υλοποιήθηκε φωτισμός επιπέδου φωτεινότητας χειρουργείου ώστε να διευκολύνει την εργασία του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού.

Υλοποιήθηκε επέκταση του δικτύου οξυγόνου ώστε να υπάρχουν αρκετές λήψεις οξυγόνου για την εξυπηρέτηση του συνόλου των περιστατικών.

Αύξηση των ταυτοχρόνως εξυπηρετούμενων περιστατικών

Αισθητική αναβάθμιση του χώρου

Συνεχής Εκπαίδευση του Ιατρονοσηλευτικού Προσωπικού από τους προϊσταμένους του ΤΕΠ του Νοσοκομείου Νίκαιας

Σύνταξη κανονισμού λειτουργίας και ορισμός υπευθύνων τμήματος.

Δημιουργία νέου θαλάμου Μεταγγισιοθεραπείας για τους πάσχοντες με Μεσογειακή Αναιμία. Όταν ανέλαβα οι χρήστες εξυπηρετούνταν στον ίδιο θάλαμο όπου λάμβαναν την θεραπεία τους οι ογκολογικοί ασθενείς στην παθολογική κλινική. (Την Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2016 παραδόθηκε στους χρήστες ο νέος χώρος στον οποίο θα πραγματοποιούνται αποκλειστικά οι μεταγγίσεις αίματος σε πολυμεταγγιζόμενους ασθενείς. Στο νοσοκομείο μας πριν την δημιουργία του δικού τους χώρου εξυπηρετούνταν σε δωμάτιο της παθολογικής κλινικής)

Δημιουργία μικρού Ιπποκρατικού κήπου στο αίθριο επί της οδού Ιπποκράτους. Είχε προηγηθεί εθελοντικός καθαρισμός από πολίτες της Κω. (Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες που αφορούσαν στην διαμόρφωση του αίθριου χώρου του νοσοκομείου επί της οδού Ιπποκράτους. Πραγματοποιήθηκε ήπια παρέμβαση μέσω ανάπλασης με βοτσαλόπλακες και δημιουργήθηκε μικρός κήπος με Ιπποκρατικά βότανα).

Δημιουργία χώρου στάθμευσης Εφημερευόντων Ιατρών στην είσοδο επί της οδού Ελ. Βενιζέλου. Τονίζουμε ότι το νοσοκομείο της Κω βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και η στάθμευση είναι εξαιρετικά δύσκολη πέριξ του νοσοκομείου.

Προμήθεια 2 νέων σύγχρονων επαγγελματικών πλυντηρίων. Αντικαταστάθηκε το παλαιό που λειτουργούσε 40 χρόνια και δεν είχε λειτουργία στυπτηρίου. (Ολοκληρώθηκε η προμήθεια και η εγκατάσταση 2 νέων επαγγελματικών πλυντηρίων 27 κιλών σύγχρονων προδιαγραφών για την αναβάθμιση του αντίστοιχου τμήματος του νοσοκομείου. Με τα δυο (2) νέα πλυντήρια οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου θα μπορούν να επιμελούνται της καθαριότητας και της υγιεινής του ιματισμού και των κλινοσκεπασμάτων με τον πλέον σύγχρονο εξοπλισμό εγκαταλείποντας οριστικά εξοπλισμό που είχε εγκατασταθεί στο νοσοκομείο πριν από 40 περίπου έτη και που η λειτουργία του στυψίματος γινόταν σε δεύτερο περιστροφικό στεγνωτήρα).

Ένταξη πράξης στο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου που αφορά στον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού συνολικού ύψους 360.000€ .

Πλήρης ανασχεδιασμός και ανακαίνιση της Μαιευτικής κλινικής. (Οι εργασίες αφορούσαν σε βελτιωτικές παρεμβάσεις και ανακαίνιση που υλοποιήθηκαν από τον Σύλλογο Γυναικών Πυλίου «ΑΝΑΞΙΚΛΕΙΑ». Πιο συγκεκριμένα υλοποιήθηκαν οι εξής βελτιωτικές παρεμβάσεις:

Μεταφορά του γραφείου Μαιών εντός της κλινικής. Εγκατάσταση αυτόματης πόρτας ασφαλείας για τον έλεγχο της εισόδου και εξόδου στους θαλάμους νοσηλείας συμβάλλοντας με αυτόν τον τρόπο στην μέγιστη δυνατή ασφάλεια και στον καλύτερο δυνατό έλεγχο του επισκεπτηρίου.

Εκτεταμένες ξυλουργικές εργασίες που περιλαμβάνουν την κατασκευή αποθηκευτικού χώρου για την τοποθέτηση του υγειονομικού υλικού, ντουλάπες για τα αποδυτήρια των Μαιών, κ.α.

Ανακατασκευή του μπάνιου στην αίθουσα τοκετών με αντικατάσταση του νιπτήρα και κατασκευή ντουλαπιών. Ελαιοχρωματισμός του συνόλου των κοινόχρηστων χώρων και της πλειοψηφίας των θαλάμων της κλινικής. Αισθητική αναβάθμιση του χώρου).

Εκσυγχρονισμός ιατρικών μηχανημάτων (καρδιολογικών μόνιτορ παρακολούθησης, αναλυτής ΤΚΕ, ρεζεκτοσκόπιο, Πιστόλι Βιοψίας Προστάτου, Ουρολογικός Υπέρηχος, φορητός υπέρηχος, πλυντήριο χειρουργείου, κ.α )

Εκσυγχρονισμός εξοπλισμού (Η/Υ, εκτυπωτές, έπιπλα, γραφεία, κ.α)

Συνεχείς κτιριακές συντηρήσεις (μονώσεις, ελαιοχρωματισμοί, κ.α)

Προμήθεια νέου σύγχρονου Αξονικού. (Τον Σεπτέμβριο του 2019 ολοκληρώθηκε η προμήθεια ενός νέου σύγχρονου αξονικού 16 τομών. Με αυτό τον τρόπο επιλύθηκε ένα ακόμα χρόνιο πρόβλημα που ταλαιπωρούσε το νοσοκομείο μιας και ο παλαιός αξονικός που εγκαταστάθηκε το 2004 όντας μεταχειρισμένος είχε πολλές και κοστοβόρες βλάβες ενώ το 2017 είχε πλέον σταματήσει να υποστηρίζεται από την κατασκευάστρια εταιρεία με νέα ανταλλακτικά. Ταυτόχρονα έγινε η Διασύνδεση του Αξονικού με το δίκτυο της ΔΕΗ και η εγκατάσταση συστημάτων αδιάλειπτης παροχής ενέργειας σε συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου καταργώντας την εξάρτηση από το ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος που τον τροφοδοτούσε μέχρι πρότινος).

Δημιουργία ψυκτικού θαλάμου για την προσωρινή αποθήκευση μολυσματικών αποβλήτων με ταυτόχρονη κατάργηση και απομάκρυνση του ψυγείου κοντέινερ επί της Μητροπόλεως. (Πραγματοποιήθηκε προμήθεια και εγκατάσταση ψυκτικού θαλάμου σε σταθερή κατασκευή του Νοσοκομείου. Ο ψυκτικός θάλαμος είναι συνολικού όγκου 15 περίπου κυβικών μέτρων και λειτουργεί σε θερμοκρασία -2 έως 0 βαθμούς Κελσίου. Παράλληλα απομακρύνθηκε ο φορητός ψυκτικός θάλαμος του αναδόχου (κοντέινερ ψυγείο) από την είσοδο του Νοσοκομείου από την οδό Μητροπόλεως που μέχρι πρότινος χρησιμοποιούνταν για την κάλυψη των αναγκών του Νοσοκομείου και επιβάρυνε με ηχορύπανση την περιοχή και τους περίοικους).

Με τις 2 παραπάνω παρεμβάσεις σταμάτησαν να οχλούνται από θόρυβο και καυσαέρια μόνιμοι κάτοικοι και καταστηματάρχες της Μητροπόλεως που δεν μπορούσαν να ανοίξουν τα παράθυρα τους μέχρι πρότινος.

Εξυπηρέτηση των Χρηστών Υπηρεσιών Υγείας

Αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης στο 1,1 εκ. ώστε όλοι οι ογκολογικοί ασθενείς να εξυπηρετούνται στον τόπο τους.

Νέα τμήματα εξωτερικών ιατρείων με νέες ιατρικές ειδικότητες. Τα τακτικά ραντεβού έχουν αυξηθεί κατά 20% από περίπου 12.000 το διάστημα 5/2015-4/2016 σε 14.500 το διάστημα 5/2018-4/2019 .

Λειτουργία της 1ης  ΤΟΜΥ Δήμου Κω στο  κτήριο του πρώην ΙΚΑ στο Πλατάνι.

Μείωση των χρόνων αναμονής στο Μικροβιολογικό και Αιματολογικό εργαστήριο σε 1 μόλις ημέρα !

Έναρξη διαδικασιών διαλογής ασθενών στα ΤΕΠ με την χρήση σχετικού κανονισμού λειτουργίας,

Νέος τρόπος προγραμματισμού ραντεβού μέσω του τετραψήφιου 1535 και μέσω internet 1535.gr για βελτιστοποίηση της διαθεσιμότητας της υπηρεσίας προγραμματισμού ραντεβού και για πλήρη διαφάνεια.

Συγκρότηση γραφείου προστασίας των δικαιωμάτων Ληπτών Υπηρεσιών Υγείας

Συγκρότηση και Λειτουργία Κοινωνικής Υπηρεσίας.

Συγκρότηση και Λειτουργία Γραμματείας Εξωτερικών Ιατρείων

Πρόσληψη 17 νέων υπαλλήλων για την ενίσχυση της νοσηλευτικής και διοικητικής υπηρεσίας

Πλήρης στελέχωση του Νοσοκομειακού Φαρμακείου με μόνιμο  και επικουρικό Φαρμακοποιό, Βοηθό φαρμακοποιού και διοικητικό. Όταν ανέλαβα το φαρμακείο εξυπηρετούνταν από μια νοσηλεύτρια ΔΕ που είχε πτυχίο βοηθού φαρμακοποιού από ΙΕΚ.

Συνεργασία με την τοπική κοινωνία (συλλόγους, φορείς, επιχειρηματίες και οργανισμούς)

και άλλες δράσεις

Συνεργασία με το Σύλλογο «ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΑΡΚΙΝΟ» για την αγορά ρεζεκτοσκοπίου για το Ουρολογικό τμήμα, συστημάτων αναμονής και κατασκευής τουαλέτας ΑΜΕΑ που δεν διέθετε το Νοσοκομείο, κ.α.

Προσφορά εθελοντικής εργασίας σε διάφορες υπηρεσίες του Γ.Ν- Κ.Υ Κω από πολίτες της Κω και φοιτητές –σπουδαστές ΑΕΙ,ΤΕΙ,ΙΕΚ και ιατρικών σχολών

Συνεργασία με το Μη κερδοσκοπικό σωματείο «Γυναίκες χωρίς Σύνορα» για την διοργάνωση εκδήλωσης την Παγκόσμια Ημέρα Αλληλεγγύης την 20η Δεκεμβρίου, κ.α.

Συνεργασία με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου αναφορικά με την υλοποίηση προγράμματος εμβολιασμού

Συνεργασία με λέσχη LIONS Κω με την αγορά 2 μόνιτορ παρακολούθησης για την καρδιολογική κλινική, πλυντηρίου για το χειρουργείο. κ.α.

Συνεργασία με τον Ροταριανό Όμιλο Κω για την επέκταση των Επειγόντων, κ.α.

Συνεργασία με τον σύλλογο «Γονείς στην Κω μοιράζονται»

Σύλλογος Μηχανικών Αυτοκινήτων

Σωματείο Οδηγών ΤΑΞΙ

Προσφορές ιδιωτών σε υγειονομικό υλικό σε όλη τη διάρκεια του έτους

Συνεργασία με τη ταξιαρχία που εδρεύει στη νήσο ΚΩ και η οποία μας παρείχε πολύτιμη βοήθεια με την ιατρική υποστήριξη από στρατιωτικούς ιατρούς ειδικότητας ΩΡΛ, ουρολογίας, δερματολογίας, ψυχιατρικής που το νοσοκομείο μας δεν διαθέτει καθώς επίσης και τεχνικών στο ακτινολογικό εργαστήριο

Προσφορές επιχειρηματιών για ιματισμό, ιδιωτών, κ.α.

Υλοποίηση δράσεων προαγωγής της δημόσιας υγείας μέσω ενημερωτικών ομιλιών και επισκέψεων του ιατρικού προσωπικού στα σχολεία

Υλοποίηση δράσης για την πρόληψη των τροχαίων μέσω της δημιουργίας ειδικού εντύπου και διανομής του σε όλα τα σχολεία του νησιού με παράλληλες ομιλίες από ειδικούς.

Διοργάνωση ενημερωτικής ημερίδας για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε συνεργασία με τον σύλλογο ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ.

Παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στους κατοίκους του νησιού μετά τον σεισμό του 2017 σε συνεργασία με την ομάδα άμεσης παρέμβασης του ΔΑΦΝΙΟΥ.

Μελέτη Σκοπιμότητας για Νέο Νοσοκομείο. Προκηρύξαμε και ολοκληρώθηκε η σύνταξη μελέτης σκοπιμότητας για νέο νοσοκομείο. Έγιναν ευρύτατες διαδικασίες διαβούλευσης, για πρώτη φορά, τόσο εντός του νοσοκομείου και του ιατρικού κόσμου όσο και με τους φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης αλλά και με όλους τους τοπικούς φορείς. Η μελέτη έχει διαβιβαστεί στην αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Υπουργείου Υγείας.

Σταθερή συνεργασία με τον όμιλο ξενοδοχείων Τριανταφυλλόπουλου Αντώνη & Μαραβέλια Χαράλαμπου για την διενέργεια εκτεταμένων συντηρήρσεων από τα τεχνικά συενργεία του ομίλου.

Συνεχή συνεργασία με την Ένωση Ξενοδόχων Κω για την φιλοξενία μετακινούμενων Ιατρών και Διασωστών του ΕΚΑΒ. Οι Κώοι Ξενοδόχοι κ. Νίκος Πουλιού, κα. Κωνσταντίνα Σβύνου, κα. Μαίρη Τριανταφυλλοπούλου, κ. Ελπιδοφόρος Άμαλλος, Οικ. Πλατανίστα, κ. Γεώργιος Δρόσος, κ. Ηλίας Χατζημιχαήλ, Οικ. Παρισίδη, Όμιλος Κουλιά, κα. Χρ. Μπακάλογλου, κ.α. προσέφεραν δωρεάν διαμονή και σημαντικές δωρεές σε εξοπλισμό και αναλώσιμα. 

Συνεχή συνεργασία με το Σωματείο  Εστιατόρων και τον Πρόεδρο του  κ Βασίλειο Μανιά για την φιλοξενία μετακινούμενων Ιατρών.

Δημόσια Λογοδοσία

Η σημερινή διοίκηση από την αρχή της θητείας της έθεσε σε λειτουργία Γραφείο Τύπου προκειμένου να ενημερώνει συνεχώς για όλες τις εξελίξεις που αφορούν είτε σε προσλήψεις προσωπικού, σε προμήθειες εξοπλισμού, στον προγραμματισμό ραντεβού, ανακαινίσεις κτιριακών εγκαταστάσεων, δωρεές και χορηγίες από την τοπική κοινωνία.

Συγκρότηση & Λειτουργία, στην αρχή της θητείας, επιτροπής κοινωνικού ελέγχου  με ενεργούς πολίτες.

Στα πλαίσια της εκπόνησης μελέτης σκοπιμότητας για νέο νοσοκομείο πραγματοποιήθηκε ανοικτή συγκέντρωση όπου παρουσιάσθηκαν μεταξύ άλλων τα πεπραγμένα της διοίκησης όσων αφορά την οικονομική διαχείριση τις προσλήψεις προσωπικού, τα στατιστικά της κίνησης των κλινικών, των χειρουργικών, των εξωτερικών ιατρείων κ.α.

Στα πλαίσια της επίσκεψης του Υπουργού Υγείας για τα εγκαίνια της 1ης ΤΟΜΥ Κω πραγματοποιήθηκε δημόσια παρουσίαση των πεπραγμένων της διοίκησης στο νοσοκομείο στο αίθριο επί της οδού Ιπποκράτους με ιδιαίτερη έμφαση στα χρόνια προβλήματα και τις ελλείψεις στις δομές υγείας του νησιού. Παράλληλα υπήρξε γόνιμος διάλογος με όλους τους εργαζόμενους και τους εκπροσώπους του σωματείου εργαζομένων, του Συλλόγου Νοσοκομειακών Ιατρών και του Ιατρικού Συλλόγου Κω.

Γεγονότα Ορόσημα

Σεισμός 21ης Ιουλίου 2017

Στην διαχείριση των συνεπειών του σεισμού της 21ης Ιουλίου 2017 που έλαβε χώρα στο νησί της Κω πέρα από την διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κλήθηκα να εκπροσωπήσω το Νοσοκομείο σε διεθνή και εθνικά τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά δίκτυα. Επίσης ήμουν σε διαρκή επικοινωνία με το Υπουργείο Εξωτερικών και πρεσβείες ξένων χωρών που επιθυμούσαν να ενημερωθούν για τους πολίτες τους. Κατά την διάρκεια της κρίσης, εγώ και οι συνεργάτες μου, κληθήκαμε να  λάβουμε σειρά κρίσιμων αποφάσεων υπό πίεση χρόνου κάτω από εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες. Η διαχείριση της υγειονομικής κρίσης κρίθηκε απόλυτα επιτυχημένη από το σύνολο των κομμάτων που επισκέφτηκαν το νησί και το νοσοκομείο. Υπήρξαν μάλιστα και σχετικές ανακοινώσεις στον τύπο που έκαναν ιδιαίτερη μνεία στην λειτουργία του νοσοκομείου συνολικά στην αντιμετώπιση των συνεπειών του σεισμού.

Προσφυγική Κρίση από το 2015 μέχρι και σήμερα – Λειτουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων  (Κέντρο Πρώτης Υποδοχής και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης)

Η αντιμετώπιση των συνεπειών της προσφυγικής κρίσης αποτελεί άλλο ένα κρίσιμο κεφάλαιο στην θητεία μου. Στο νησί δημιουργήθηκαν και λειτουργούν Κέντρο Πρώτης Υποδοχής (Hot Spot) και Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης (ΠΡΟ.ΚΕ.ΚΑ). Το σύνολο του πληθυσμού των προσφύγων, μεταναστών και παράτυπων μεταναστών εξυπηρετείται από το Νοσοκομείο μας το οποίο δέχεται καθημερινά τεράστια επιβάρυνση. Οι απαιτήσεις που δημιουργήθηκαν ήταν κάτι το εντελώς πρωτόγνωρο. Χρειάστηκε η συνεργασία και η διαρκής επικοινωνία με την Διοίκηση του ΚΕΕΛΠΝΟ, του Στρατού, της Αστυνομίας, του Hot-Spot, την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ, ΜΚΟ, κ.α. ώστε να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε.

Ιδιαίτερα αυξημένη τουριστική κίνηση το 2018 και το 2019

Η Κως αποτελεί τον τέταρτο τουριστικό προορισμό της χώρας. Την τουριστική περίοδο Μαΐου – Οκτωβρίου επισκέπτονται το νησί περί το 1,5 εκ. επισκέπτες. Όλος αυτός ο πληθυσμός για οποιοδήποτε πρόβλημα υγείας προκύψει εξυπηρετείται στην μοναδική δημόσια δομή υγείας παροχής δευτεροβάθμιας περίθαλψης του νησιού με ότι αυτό συνεπάγεται. Αυτή η ανισοκατανομή φόρτου εργασίας στην καλοκαιρινή και χειμερινή περίοδο δημιουργεί τεράστια προβλήματα που απαιτούν ειδικούς χειρισμούς.

Επίλογος

Όλα αυτά έγιναν με 4 βασικές αρχές:

σεβασμό και αναγνώριση στους εργαζόμενους του νοσοκομείου,

συνεχής διεκδίκηση με ανάδειξη των πραγματικών αναγκών από την πολιτική ηγεσία

με ειλικρινή και αγαστή συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς και συλλόγους

αξιοποίηση όλων των δωρεών από τους τοπικούς φορείς στην επίλυση άμεσων θεμάτων του νοσοκομείου με πλήρη διαφάνεια.

«Όταν ανέλαβα την διοίκηση του ΓΝ-ΚΥ Κω «ΙΠΠΟΚΡΑΤΕΙΟΝ» η εικόνα ήταν αποκαρδιωτική με πολλές και σημαντικές ελλείψεις σε όλα τα επίπεδα. Με ξεκάθαρη στοχοθεσία, πολύ δουλειά και αξιοποίηση στο μέγιστο όλων των διαθέσιμων πόρων, οικονομικών και ανθρώπινων, καταφέραμε να αναστρέψουμε την πορεία και να εξισορροπήσουμε την λειτουργία του νοσοκομείου. Σε αυτή την προσπάθεια ήμασταν όλοι μαζί, εργαζόμενοι, κοινωνία, διοίκηση και για αυτό καταφέραμε να ανταπεξέλθουμε κάτω από πολύ αντίξοες συνθήκες. Αυτό μας κάνει σήμερα να μπορούμε να ονειρευτούμε και να διεκδικήσουμε με όρους ρεαλιστικούς αυτό που μέχρι πρότινος φάνταζε ουτοπικό, την δρομολόγηση κατασκευής νέου νοσοκομείου στο νησί που θα καλύψει τις ανάγκες της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας για τα επόμενα 50 χρόνια τουλάχιστον. Η υπόθεση του νέου νοσοκομείου είναι κάτι που μας υπερβαίνει όλους και για αυτό πρέπει να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων κάνοντας ο καθένας την δική του υπέρβαση. Παράλληλα όμως πρέπει να γίνουμε διεκδικητικοί και ευρηματικοί για την Αξιοποίηση του Κέντρου Υγείας Αντιμάχειας που θα καλύψει τις ανάγκες της Δημοτικής Ενότητας Ηρακλειδών και όλων των επισκεπτών των ξενοδοχειακών μονάδων που είναι εγκατεστημένες στην περιοχή» κατέληξε ο κ. Γεωργαντής.

Εφημερίδα ΣΤΑΘΜΟΣ

[pdf-embedder url=»http://www.aegeanews.gr/wp-content/uploads/2019/10/Απολογισμός-Θητείας-Διοικητή-ΓΝΚΩ4.pdf» title=»Απολογισμός Θητείας Διοικητή ΓΝΚΩ4″]

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ετσι ειναι ,οπως τα γραφει ο Νεκταριος. Απο την ΔΙΑΛΥΣΗ της Δημοσιας Υγειας περασαμε σε μια ΑΝΑΣΥΝΤΑΞΗ και ΒΕΛΤΙΩΣΗ της μεσα στα ασφυκτικα ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ πλαισια των Μνημονιακων χρονων. Αυτο εγινε Εφικτο κυριως χαρις στην Σωστη Πολιτικη του Υπουργειου Υγειας τα τελευταια χρονια, την Σωστη Διοικηση του Νεκταριου, την στηριξη απο το Προσωπικο του Νοσοκομειου και τελος απο την στηριξη απο την Κοινωνια της Κω. Ητανε ενα πολυ δυσκολο εργο ,και αξιζουν Συγχαρητηρια σε ΟΛΟΥΥΣ που συνεβαλαν σ’ αυτο. Παρακαλω, ΜΗΝ ΤΑ ΔΙΑΛΥΣΕΤΕ ΞΑΝΑ !!!!!!!

  2. Σίγουρα από το αποτέλεσμα των ενεργειών κάποιου κρίνεται η ικανότητα του. Όμως είναι γνωστό ότι πολλές φορές το αποτέλεσμα δεν εξαρτάται μόνον από τον άνθρωπο που επιχειρεί αλλά και από εξωτερικούς παράγοντες. Το προσόν του κυρίου Γεωργαντή δεν είναι το πλούσιο έργο του και μάλιστα σε περιόδους οικονομικής κρίσης αλλά η ικανότητα να διοικήσει με ηρεμία πολλούς ανθρώπους και το σπουδαιότερο να συνεγείρει και να στρατεύσει δεκάδες οργανώσεις και συμπολίτες μας στην επίτευξη των στόχων. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η δημόσια υγεία είναι κρατική υπόθεση και άρα η συμπαράσταση της Κυβέρνησης στα δίκαια αιτήματα και στις προσπάθειες του κυρίου Γεωργαντή θα πρέπει έστω και μετά τις εκλογές να αναγνωριστεί.

  3. Μπράβο Νεκτάριε! Ελπίζουμε να μείνεις για πολλά χρόνια ακόμα εκεί και να προσφέρεις ακόμα περισσότερα.

  4. Ο διοικητής του νοσοκομείου πρέπει να είναι απλός ταπεινός μαζί με τον κοσμακι στην αρχή εισουνα τελιος τον τελευταίο χρόνο έγινες σας όλους τους άλλους απλός έργο έκανες Νεκτάριε καλή επιστροφή στο δήμο και με το καλο φίλε

  5. Αυτό που εισπράξαμε τα χρονια σας κυριε είναι η απαραδεκτη συτμπεριφορα στο νοσοκομειο από τις καθαριστριες ,νοσοκόμες και γιατρους.Τα τελευταια αυτά χρονια είναι πρωτοφανες.Δεν ξερω αν ηταν δικη σας διαταγή να φεροντε ετσι η απλα ετυχε.

  6. Αγναντεύοντας από το παλάτι σου το νοσοκομείο βλέπεις ο Τσίπρας σου να ξανάρθει για να ξανακατέβει

  7. Πόσα περιστατικά σοβαρά διαχειρίστηκε το νοσοκομείο?
    Πόσα είχε την επάρκεια (έμψυχο και άψυχο υλικό) να τα αντιμετωπίσει εδώ?
    Πόσα έστειλαν σε διακομιδές?
    Πόσα κατέληξαν ενω θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχατε τις πρέπουσες ειδικότητες?
    Έστω και σε έναν να καταλήγει ο απολογισμός, αποτύχατε και εσείς και το σύστημά σας. Οι γιατροί είναι η αλυσίδα που όλοι οι κρίκοι της στην σειρά απαιτούνται για να υπάρξει ένα σωστό αποτέλεσμα. Και στην προκειμένη είναι μια ανθρώπινη ζωή!

  8. Νομίζω η ……..είναι για τα πανηγύρια τι την φέρατε να παρει την σύνταξη της ανειδίκευτοι ειναι συνταγες δεν μπορει να γράψει πιοιος ο λόγος να υπάρχει στο νοσοκομείο

    • Και τι είναι βρε οι συνταγές να στις γράφει έτσι? Τσελεμεντές?απλά επειδή είσαι εσυ κοπρόσκυλο ή έγινες γιατρός μέσω google κα εσύ διαβάζωντας συμπτώματα?

  9. Νεκτάριε απέδειξες ότι τα πράγματα μπορούν να γίνουν καλύτερα.Ειναι αυτό που λένε πολλοί ότι έδειξες το δρόμο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ