ΣΥΡΙΖΑ Κω: Δύο χρόνια κυβέρνηση της Αριστεράς: «Καθημερινός αγώνας για διέξοδο από την κρίση»

41
1078

Το εκτενές σημείωμα κυβερνητικών πηγών για το τι πέτυχε η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ «ξηλώνοντας τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου και αποκτώντας τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσει απαραίτητες κοινωνικές παρεμβάσεις» σε μια σειρά από τομείς

 

Όπως αναφέρουν αναλυτικά κυβερνητικές πηγές:

Η συμπλήρωση δύο χρόνων διακυβέρνησης του τόπου από τον ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να αναλογιστούμε τι άλλαξε στη χώρα αυτή τη διετία. Μας δίνει, όμως, και τη δυνατότητα να σκεφτούμε δυο ακόμα πράγματα:

– Σε πόσο οριακό σημείο είχε βρεθεί η Ελλάδα στο τέλος του 2014, το οποίο κατάφερε να το υπερβεί με την πολιτική ανατροπή του Ιανουαρίου του 2015,

– Τη σημασία αυτής της πολιτικής ανατροπής, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά γενικότερα για την Ευρώπη.

Η συγκυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου θα μείνει στην ιστορία ως μνημείο κοινωνικής καταστροφής και πολιτικού τυχοδιωκτισμού. Η ανεργία, επί των ημερών της, άγγιξε το 28%, στο σύνολο, ενώ στους νέους εκτινάχθηκε μέχρι και 60%! Οι ελαστικές μορφές απασχόλησης έφτασαν στο 60% στο συνολικό μερίδιο της απασχόλησης, οι περικοπές στην υγεία και την παιδεία ήταν διαρκείς, οι συντάξεις και οι μισθοί κατέρρευσαν. Όλα αυτά ήταν το αποτέλεσμα των πολιτικών επιλογών, του πρωτοφανούς τυχοδιωκτισμού, αλλά και της ανικανότητας της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι Σαμαράς και Βενιζέλος, έσπευσαν, μετά τον πανικό που κατέκλυσε το καταρρέον πολιτικό σύστημα, λόγω της εκτόξευσης της επιρροής του ΣΥΡΙΖΑ στις διπλές εκλογές του 2012, να ναρκοθετήσουν την πορεία της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ συμφώνησε, στα τέλη του 2012, σ’ ένα μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα μέχρι το 2018 που προέβλεπε δυσθεώρητα πλεονάσματα, τα οποία μόνο με αίμα θα μπορούσαν να καθιστούν εφικτά. Παράλληλα, επιδιώκοντας να κερδίσουν πολιτικό κεφάλαιο, προχώρησαν στην καταστροφική λύση του PSI, ώστε να εμφανίσουν ως διαγραφή χρέους το σάρωμα των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων και των ομολογιούχων. Ήταν μια κίνηση που ισοδυναμούσε με βόμβα στα θεμέλια του συνταξιοδοτικού συστήματος, την οποία και πληρώνουν και σήμερα όλοι οι Έλληνες –συνταξιούχοι και ασφαλισμένοι. Πάνω στην καταστροφή της κοινωνίας έστησαν τη φαντασιοπληξία του success story, το οποίο, πλέον, έχει κατοχυρωθεί ως φράση που θυμίζει μια από τις πιο καταστροφικές και επικίνδυνες κυβερνήσεις που πέρασαν από τη χώρα.

Ο επικίνδυνος πολιτικός καιροσκοπισμός τους εντάθηκε, ακόμα περισσότερο, όταν πλέον αντιλήφθηκαν ότι επίκειται η κατάρρευσή τους. Ενόψει των Ευρωεκλογών και των αυτοδιοικητικών εκλογών του 2014, αλλά και των πολιτικών εξελίξεων που θα έφερνε αναπόφευκτα η εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, στο τέλος του χρόνου, πήραν την πολιτική απόφαση να σταματήσουν να υλοποιούν το πρόγραμμα, αφήνοντας σε εκκρεμότητα την 5η αξιολόγηση. Στόχος τους, να φέρουν τον ΣΥΡΙΖΑ προ τετελεσμένων: μια οικονομία εκτροχιασμένη δημοσιονομικά και, φυσικά, με άδεια ταμεία. Αρνήθηκαν ακόμα και την πρόταση για εξάμηνη παράταση του τότε προγράμματος, επενδύοντας στην περιβόητη «αριστερή παρένθεση».

Μέσα σε αυτές τις πρωτοφανείς συνθήκες, οικονομικής ασφυξίας και πολιτικής πίεσης, αναδείχθηκε η κυβέρνηση μας. Από την πρώτη μέρα δώσαμε διπλή μάχη. Στο εσωτερικό απέναντι στη χαοτική κατάσταση που παρέδωσαν ΝΔ – ΠΑΣΟΚ, και στο εξωτερικό απέναντι σε όσους επέμεναν στην επιθετική λιτότητα. Για πρώτη φορά, όμως, από την αρχή της κρίσης, η Ελλάδα είχε, πλέον, μια κυβέρνηση που άρχισε να διαπραγματεύεται σκληρά. Συγκρούστηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων βάζοντας στην ατζέντα τα δίκαια της ελληνικής κοινωνίας αλλά και τις μεγάλες προοπτικές της οικονομίας, που για χρόνια λίμναζε. Η απέναντι πλευρά, πέραν από τη δογματική προσήλωση της στη λιτότητα, τον αυταρχισμό και τη διάλυση του κοινωνικού ιστού, κράδαινε ως βασικό επιχείρημα τις δεσμεύσεις των Σαμαρά – Βενιζέλου, που ήταν, δυστυχώς, δεσμεύσεις της χώρας.

Μετά από σκληρή μάχη, φτάνοντας στα όρια τη σύγκρουση με τους οπαδούς της τυφλής και εκδικητικής λιτότητας, η κυβέρνησή μας κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία. Μια συμφωνία που δεν αποτυπώνει τους πολιτικούς στόχους της σημερινής κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ απέτρεψε, όμως, εκείνη τη στιγμή, την καταστροφή, ενώ έδωσε προοπτική και χαράσσει το δρόμο για την οριστική έξοδο της χώρας από την επιτροπεία και τα μνημόνια, το 2018.

Κεντρικό σημείο της διαπραγμάτευσης ήταν η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων, η οποία θα εξασφάλιζε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για την ελληνική οικονομία. Η προηγούμενη συμφωνία Σαμαρά – Βενιζέλου όριζε ως στόχους πλεονασμάτων 3% για το 2015, 4,5% για το 2016, 4,5% για το 2017 και 4,2% για το 2018. Προσθετικά σε αυτά, το περιβόητο success story είχε αφήσει πίσω του ακόμα ένα δημοσιονομικό κενό ύψους, περίπου, 2 δισ. ευρώ, που για να καλυφθεί απαιτούνταν νέα μέτρα, καθώς η κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ δεν πέτυχε τον στόχο για 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2014.

Αντίθετα, η συμφωνία του Ιουλίου του 2015 ορίζει ως στόχους -0,25% για το 2015, 0,5% για το 2016, 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018. Αυτό σημαίνει ότι 20 δισ. ευρώ θα παραμείνουν στην πραγματική οικονομία, στην κοινωνία, μέσα σ’ αυτή την τετραετία, αντί να τροφοδοτήσουν τα παράλογα μέτρα που θα απαιτούνταν για να εκπληρωθούν οι στόχοι της προηγούμενης συμφωνίας της ΝΔ – ΠΑΣΟΚ.

Αυτή ήταν η βάση πάνω στην οποία καταφέραμε να ξηλώσουμε τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, αλλά και να αποκτήσουμε τον απαραίτητο δημοσιονομικό χώρο για να υλοποιήσουμε απαραίτητες κοινωνικές παρεμβάσεις.

– Αποτρέψαμε τη συρρίκνωση όλων των συντάξεων, που θα επέφερε η εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, καθώς και τη συνολική κατάρρευση του ασφαλιστικού συστήματος.

– Χορηγήθηκε, τα Χριστούγεννα του 2016, η 13η σύνταξη, συνολικού ύψους 630 εκ. ευρώ, για 1.577.4421 συνταξιούχους με αποδοχές κάτω από 850 ευρώ.

– Αποτρέψαμε τις προγραμματισμένες περικοπές στην υγεία και την παιδεία, που περιγράφονταν στον προϋπολογισμό του 2014.

– Αποτρέψαμε την οριστική κατάργηση του ΕΚΑΣ, την οποία Σαμαράς και Βενιζέλος είχαν συμφωνήσει να αρχίσει να υλοποιείται από το δεύτερο εξάμηνο του 2015.

– Αποτρέψαμε την άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς, η οποία από 1/1/2015 θα επέφερε κοινωνικό χάος.

– Αποτρέψαμε τον διπλασιασμό του φόρου στο ηλεκτρικό ρεύμα και στο νερό, που αποτελούσε δέσμευση της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.

– Αποτρέψαμε το σχεδιαζόμενο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, ώστε να χρηματοδοτείται το χρέος. Καταφέραμε και βρήκαμε λύση που συνδυάζει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και την εξασφάλιση πόρων για τα κρατικά ταμεία, πέραν του χρέους.

Παράλληλα, δόθηκε μια σημαντική ανάσα στους πολίτες μέσα από μια σειρά παρεμβάσεων υπέρ του κοινωνικού ιστού:

– Νομοθετήσαμε τη ρύθμιση των 100 δόσεων για τα χρέη προς το δημόσιο.

– Καταργήθηκε επί της ουσίας, το διαρκές αυτόφωρο και η προσωποκράτηση για εκατομμύρια οφειλέτες του δημοσίου. Το όριο για την ποινική δίωξη που ήταν μόλις στα 5.000 ευρώ, προσδιορίστηκε πρώτα στις 50.000 και, πλέον, με νέα απόφαση βρίσκεται στις 100.000 ευρώ, προστατεύοντας έτσι τη συντριπτική πλειοψηφία των οφειλετών από τον κίνδυνο της φυλάκισης.

– Υλοποιήθηκε σε πρώτη φάση  και σήμερα πλέον διευρύνεται το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης.

Αυτά, μεταξύ άλλων, υπήρξαν σημεία αναφοράς της μάχης που δώσαμε την πρώτη περίοδο της διακυβέρνησης μας. Μιας μάχης κάτω από δυσμενείς συσχετισμούς εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οποία κυριαρχεί ο δογματικός νεοφιλελευθερισμός. Αυτή η Ευρώπη, όμως, δεν μένει ίδια. Ο πυρήνας αυτών των πολιτικών, οι οποίες οδήγησαν στα βράχια την Ελλάδα την πενταετία 2010-14, πλέον αμφισβητείται εκ των πραγμάτων. Η Ελλάδα βρέθηκε και συνεχίζει να συνιστά οργανικό κομμάτι εκείνης της πλευράς που εισηγείται το τέλος της λιτότητας και τη στροφή σε αναπτυξιακές πολιτικές με σεβασμό στα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα. Πληθαίνουν, πλέον, οι φωνές, που ζητούν την αλλαγή πορείας. Φωνές που δεν εξαντλούνται μονάχα στην Αριστερά, αλλά ακούγονται και από ευρύτερες πολιτικές δυνάμεις, καθώς και ηγεσίες χωρών που βίωσαν οδυνηρά την αδιέξοδη πολιτική της λιτότητας.

Γι’ αυτό το λόγο, τόσο η απόφαση μας να φτάσουμε στα όρια τη σύγκρουση με την τυφλή λιτότητα όσο όμως και η προσήλωση μας στην ευρωπαϊκή συνεργασία και συμπόρευση, είμαστε πεπεισμένοι ότι αποδίδει. Η υπόθεση για την αλλαγή πορείας της Ευρώπης είναι διαρκής, μακρά και παραμένει ανοιχτή.

Αυτή η απόφαση μας, όμως, είναι ευθέως συνδεδεμένη με τις επιθυμίες και τις επιδιώξεις του ελληνικού λαού. Ακριβώς σε αυτή τη βάση, επιλέξαμε μετά τον Ιούλιο-Αύγουστο του 2015 να καταφύγουμε στο μοναδικό εντολέα μας, τους πολίτες αυτής της χώρας. Καταθέσαμε τα πεπραγμένα μας αλλά και το σχέδιο διεξόδου της χώρας από τη δίνη της κρίσης. Ο λαός μας εμπιστεύτηκε ξανά, ως τη μοναδική πολιτική δύναμη που έχει τη δυνατότητα να φέρει εις πέρας αυτό το τιτάνιο έργο. Η κοινωνία επανεπιβεβαίωσε τη χρεοκοπία του πολιτικού συστήματος της διαπλοκής το οποίο, όσο θράσος και να επιστρατεύει, ευθύνεται αποκλειστικά για την κατάρρευση της χώρας τα προηγούμενα χρόνια.

Έχοντας, λοιπόν, τη νωπή εντολή του ελληνικού λαού, προχωρήσαμε στην υλοποίηση ενός προγράμματος που από τη μια σέβεται ασφαλώς τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις (και τους περιορισμούς που προκύπτουν από αυτές), αλλά από την άλλη έχει ως άξονες την ανοικοδόμηση του κοινωνικού κράτους, την προστασία των χαμηλότερων στρωμάτων και, φυσικά, τον αναπτυξιακό – παραγωγικό σχεδιασμό της χώρας.

Στον πρώτο σκέλος, των δημοσιονομικών δεσμεύσεων, έχουμε καταφέρει, δεδομένης της ηπιότερης δημοσιονομικής προσαρμογής που περιγράφεται στο πρόγραμμα, να επαναφέρουμε σε σταθερές ράγες την ελληνική οικονομία.

Το 2015 υπερκαλύφθηκε ο στόχος για το πρωτογενές πλεόνασμα. Διαμορφώθηκε στο 0,7% έναντι -0,25% που ήταν ο στόχος. Και το 2016, ο προβλεπόμενος στόχος του πρωτογενούς υπερκαλύφθηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά. Σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία εκτέλεσης του κρατικού προϋπολογισμού, διαμορφώθηκε στα 4,437 δισ. ευρώ έναντι στόχου 1,983 δισ.

Στο δεύτερο σκέλος, τους άξονες που αφορούν την κοινωνική πολιτική, έγιναν μεγάλες προσπάθειες προκειμένου, κυρίως στην υγεία και την παιδεία, να ανατραπεί η κατάσταση που άφησε πίσω της η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.

Στην Υγεία

Καταργήθηκε το απαράδεκτο «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα νοσοκομεία.

– Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές υγείας για 2,5 εκατ. ανασφάλιστους πολίτες.

– Η σημαντικότερη, όμως, παρέμβαση έγινε και συνεχίζει να γίνεται στον τομέα της στελέχωσης. Σε αντίθεση με την καταστροφική πενταετία 2010-2014 και τις 8.000 αποχωρήσεις, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της Υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3.380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό κ.ά.) τους επόμενους μήνες. Πέραν αυτών, υπάρχουν ακόμα εξασφαλισμένες πιστώσεις για τη στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία.

– Εξασφαλίστηκαν, επίσης, 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.

– Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα, εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών, αθροιστικά, για το διάστημα 2015 – 2018, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Στην Παιδεία

Για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια, όλα τα σχολεία της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας, άνοιξαν στην ώρα τους με το απαραίτητο προσωπικό και τα αντίστοιχα συγγράμματα.

– Αυξήθηκε για πρώτη φορά στα χρόνια της κρίσης, ο προϋπολογισμός για την παιδεία στο 2,85% του ΑΕΠ. Ανατρέπεται έτσι η απαράδεκτη δέσμευση ΝΔ- ΠΑΣΟΚ, που με βάση την προηγούμενη συμφωνία θα μείωναν σχεδόν κατά 1 δισ. ευρώ τον προϋπολογισμό της εκπαίδευσης, ρίχνοντάς τον στο 1,9% του ΑΕΠ, το 2018.

Στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, έγιναν φέτος 23.000 προσλήψεις αναπληρωτών (23% παραπάνω από πέρσι), ενώ στον ευαίσθητο τομέα της Ειδικής Αγωγής έγιναν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από ποτέ (50% περισσότερες σε σχέση με πέρσι).

– Μετά από 6 χρόνια γίνονται διορισμοί σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ (500 μέλη ΔΕΠ για το 2016 και άλλα τόσα μέσα στο 2017).

– Προχωρήσαμε στη θεσμοθέτηση του νέου τύπου ολοήμερου δημοτικού σχολείου και νηπιαγωγείου.

– Αλλάξαμε το αντιπαιδαγωγικό εξεταστικό κεντρικό σύστημα στο Γυμνάσιο και επεξεργαζόμαστε την αλλαγή του τρόπου πρόσβασης στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Ανάπτυξη

Η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι γεγονός, δεν είναι πρόβλεψη. Τα ίδια τα στοιχεία αμφισβητούν την άσχημη εικόνα που προσπαθεί να καλλιεργήσει η ΝΔ προκειμένου να κάνει μικροπολιτική. Τα νούμερα είναι αποκαλυπτικά:

– Αύξηση 1,8% στο πραγματικό ΑΕΠ το τρίτο τρίμηνο του 2016.

–Αύξηση 12,6% στον όγκο των ακαθάριστων επενδύσεων παγίου κεφαλαίου (ιδιωτικές επενδύσεις).

– Αύξηση 10,2% στις εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, παράγοντας πλεόνασμα στις τρέχουσες συναλλαγές για πρώτη φορά από το 1948.

– Αύξηση 5,1% στην ιδιωτική κατανάλωση σε ετήσια βάση σε πραγματικούς όρους οικονομίας το ίδιο διάστημα.

– Αύξηση 228% στις ξένες άμεσες επενδύσεις την περίοδο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου: από 703 εκατ. το 2015 σε 2,303 δισ. το 2016.

– Αύξηση της απασχόλησης κατά 232.000 άτομα από το 1ο τρίμηνο του 2015 έως το 3ο τρίμηνο του 2016, ενώ το ποσοστό ανεργίας μειώθηκε αντίστοιχα κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες από 26,6% σε 22,6%.

– Άνοδος 2,3% σε ετήσια βάση του γενικού δείκτη βιομηχανικής παραγωγής στο 11μηνο 2016 έναντι 0,5% την αντίστοιχη περίοδο του 2015.

– Άνοδος στις 94,6 μονάδες του δείκτη οικονομικού κλίματος του ΙΟΒΕ τον Δεκέμβριο, από 92,4 μονάδες τον Νοέμβριο

Το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων αναμένεται να φέρει πρόσθετες επενδύσεις 1,6 δισ. ευρώ περίπου το 2017, ενώ το 2016 είχαμε ρεκόρ αφίξεων στον τουρισμό. Επίσης,  κορυφώθηκε το επενδυτικό ενδιαφέρον για ελληνικά ξενοδοχεία με 140 επενδύσεις.

Με τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία και μέσω της ΕΕ, την ΕΤΕπ, τα ΕΣΠΑ, το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων, υπάρχει μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων που θέλει να επενδύσει σε τομείς όπως ο τουρισμός, η μεταποίηση, τα αγροτοδιατροφικά προϊόντα, οι νεοφυείς επιχειρήσεις.

Απλή αναλογική και τομές στη λειτουργία του κράτους

Έγινε νόμος του κράτους η απλή αναλογική. Είναι μια ιστορική στιγμή καθώς υλοποιήθηκε το πάγιο και διαχρονικό αίτημα, όχι μόνο της Αριστεράς, αλλά και ευρύτερων προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων για δεκαετίες σε αυτό τον τόπο. Το εκλογικό σύστημα, το οποίο βασίζεται στη λογική της ισοτιμίας της ψήφου, δικαιώνει τους αγώνες δεκαετιών για πραγματική ισότητα και δημοκρατία.

Για πρώτη φορά σχεδιάστηκε και εφαρμόζεται ένα ενιαίο πλέγμα μεταρρυθμίσεων, με γνώμονα τη δημιουργία μιας σύγχρονης και αποτελεσματικής δημόσιας διοίκησης. Προχωρήσαμε στον εκδημοκρατισμό και την ανασυγκρότηση της δημόσιας διοίκησης, μπήκε τέρμα στην κομματικοποίηση, ενώ ταυτόχρονα καταπολεμάμε αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία με την καθιέρωση της Ηλεκτρονικής Διακίνησης Εγγράφων για την ταχύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη και την μείωση του κόστους της τάξης των 400 εκατ. ευρώ κατ’ έτος.

Όλα στο φως

Η κυβέρνηση κάνει πράξη την προεκλογική της δέσμευση για το ξερίζωμα του τριγώνου της διαπλοκής  που χρεοκόπησε τη χώρα. Παρά τις λυσσαλέες αντιδράσεις, η κυβέρνηση δεν κάνει πίσω γιατί δεν μετείχε στο πάρτι με τα εξοπλιστικά, τις μίζες και θαλασσοδάνεια, και δεν είχε σχέσεις με τη Siemens.

– Προχωρήσαμε στη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τα δάνεια ΜΜΕ και κομμάτων. Το πόρισμα με το οποίο ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της, επιβεβαιώνει με ομολογίες και παραδοχές των ίδιων των πρωταγωνιστών την ύπαρξη και γιγάντωση του τριγώνου της διαπλοκής με βαρύτατες πολιτικές ευθύνες ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα δάνεια 1,3 δισ. ευρώ σε ΜΜΕ και 420 εκατ. ευρώ μονάχα στα δύο κόμματα του πρώην κυβερνητικού συνασπισμού. Ωστόσο, η μάχη ενάντια στη διαπλοκή δεν σταματά εδώ, καθώς η πρωτοβουλία της κυβέρνησης άνοιξε το δρόμο στη Δικαιοσύνη, στην οποία βρίσκεται πλέον το πόρισμα, για την πλήρη διερεύνηση τόσο τυχόν ποινικών ευθυνών εκδοτών, τραπεζιτών, πολιτικών προσώπων αλλά και ενδεχομένως ατόμων που εμπίπτουν στο νόμο περί ευθύνης υπουργών.

– Ανοίξαμε το δρόμο για τη διερεύνηση του σκανδάλου της Αγροτικής Τράπεζας, ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα της μεταπολίτευσης. Οι παράνομες δανειοδοτήσεις από το 2000 μέχρι το 2012, τα δανεικά και αγύριστα, έφτασαν τα 5 δισ. ευρώ.

– Έχουν κατατεθεί στον εισαγγελέα όλα τα στοιχεία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, το εκκολαπτήριο της διαφθοράς, όπου σύμφωνα με τους ελέγχους των αρμόδιων σωμάτων δεν είναι δυνατόν ακόμα να προσδιοριστεί πού δαπανήθηκαν ποσά ύψους 10 εκατ. ευρώ επί υπουργίας του Α. Λοβέρδου.

– Η υπόθεση της Novartis αποτελεί ένα κορυφαίο οικονομικό και, κατά πάσα πιθανότητα, πολιτικό σκάνδαλο. Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ανοιχτή προκαταρκτική διαδικασία.

– Οι λίστες της φοροδιαφυγής αξιοποιούνται, πλέον, στο έπακρο. Ενώ οι βεβαιώσεις από τις λίστες από το 2013 μέχρι το 2014 ήταν μόλις 26,6 εκατ. ευρώ, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και μέσα σε ενάμιση μόλις χρόνο έχουν αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.

– Αξιοποιείται η νέα λίστα από τις αρχές της Ρηνανίας – Βεστφαλίας, από το υπουργείο του κ. Μπόργιανς, με 475 μεγαλοκαταθέτες σε τράπεζα της κεντρικής Ευρώπης, για την οποία λίστα η κυβέρνηση Σαμαρά είχε προκλητικά αδιαφορήσει.

Αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης

Η Ελλάδα έσωσε την τιμή και την αξιοπρέπεια ολόκληρης της Ευρώπης. Από την απάνθρωπη πολιτική της δίωξης και της καταπάτησης των δικαιωμάτων μεταναστών και προσφύγων, που τόσες καταδίκες είχε κοστίσει στη χώρα μας και εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, περάσαμε σε μια νέα πολιτική που βάζει την ανθρωπιά και την αλληλεγγύη σε πρώτο πλάνο. Παρά τις συνθήκες βαθιάς κρίσης που μαστίζουν τη χώρα μας, η ελληνική πολιτεία και κοινωνία αγκάλιασε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους. Ο ελληνικός λαός ανέδειξε τα αποθέματα φιλοξενίας και αλληλεγγύης που διαθέτει – και αυτό βέβαια δεν θα μπορούσε να γίνει αν συνεχιζόταν η πολιτική της ξενοφοβίας και του μίσους, της προηγούμενης κυβέρνησης.

Άλλες θεσμικές προοδευτικές τομές

– Νόμος για την ιθαγένεια. Ψηφίστηκε, δίνοντας τέλος στην ομηρία των παιδιών της δεύτερης γενιάς μεταναστών. Είναι ένα βήμα σύμφωνο με τις αρχές της ισονομίας, της ισοπολιτείας και μιας ανοιχτής κοινωνίας, σύμφωνο με τους ευρωπαϊκούς ορίζοντες της χώρας. Ένα βήμα που η κυβέρνηση Σαμαρά αρνούνταν πεισματικά να κάνει, προσκολλημένη στις ακροδεξιές αγκυλώσεις της. Είναι ένας νόμος που εξασφαλίζει την ένταξη χιλιάδων παιδιών, τα οποία θα αποτελέσουν μοναδικό πλούτο για την ελληνική κοινωνία.

– Ψηφίστηκε το διευρυμένο σύμφωνο συμβίωσης για ετερόφυλα και ομόφυλα ζευγάρια. Ήταν κάτι που όχι μόνο αποτελούσε υποχρέωση της χώρας (και είχε καταδικαστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για τη μη θεσμοθέτησή του), αλλά και γενναίο βήμα στην κατεύθυνση μιας κοινωνίας ανοιχτής και ανεκτικής για όλους.

– Άρχισε να μπαίνει τάξη στο τηλεοπτικό τοπίο, σταμάτησε το καθεστώς ασυδοσίας όλων των προηγούμενων χρόνων. Γι’ αυτό και η λυσσαλέα αντίδρασή τους, ενώ η ΝΔ ταυτίστηκε απροκάλυπτα μαζί τους.

– Βελτιώθηκαν σημαντικά οι συνθήκες ζωής στις φυλακές, με τα μέτρα αποσυμφόρησης, αλλά και τη μέριμνα για την καθημερινότητα των φυλακισμένων. Πρόκειται για μέτρα που επηρέασαν ευεργετικά τη ζωή χιλιάδων συμπολιτών μας (κρατούμενων, προσωρινά κρατούμενων, των οικογενειών τους, σωφρονιστικών υπαλλήλων).

– Τα δικαιώματα των πολιτών είναι σεβαστά ξανά, έπειτα από μια μαύρη περίοδο με σωρεία καταδικών από διεθνή δικαστήρια και όργανα.

41 ΣΧΟΛΙΑ

 1. ΤΣΙΠΡΑΣ ΚΑΙ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΓΕΡΜΑΝΟΤΣΟΛΙΑΔΕΣ ΔΟΣΙΛΟΓΟΙ ΝΕΟΝΑΖΙ ΙΣΛΑΜΙΣΤΕΣ

  ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΟΡΘΟΔΟΞΟΥ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΦΟΝΙΑΔΕΣ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΒΡΥΚΟΛΑΚΕΣ ΑΙΜΟΔΙΨΕΙΣ .

  • Γιορτάζουν οι φασιστοαριστεροί ΣΗΜΕΡΑ δύο χρόνια της κυβέρνησης ΣφΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ αντί για την ΠΡΩΤΑΠΡΙΛΙΑ όπως θα έπρεπε...

   Γιορτάζουν τα μνημόνια που δεν έσκισαν αλλά ΨΗΦΙΣΑΝ ΤΡΙΤΟ στα τέσσερα, την δέκατη τρίτη σύνταξη, το αφορολόγητο που αντί για 13.000 που έταξαν στα 5.000, τον ΦΠΑ ΣΤΑ ΝΗΣΙΑ ΠΟΥ ΔΕΝ ΘΑ ΑΝΕΒΑΖΑΝ αλλά και μερικοί σαν τον συγΚΑΜΕΝΟ και τον ΚΑΜΑΤΕΡΟ θα έριχναν την κυβέρνηση, την μείωση μισθών και συντάξεων, μείωση στις αναπηρικές, μείωση των επικουρικών συντάξεων, αύξηση της φορολογίας εισοδήματος και των ασφαλιστικών εισφορών και την μετανάστευση 500.000 νέων επιστημόνων και ανέργων. Καταστρέφουν όσο κάθονται στην καρέκλα με το μέλι την οικονομία, τις επιχειρήσεις και την κοινωνία όλη.

 2. ΤΗΝ ΜΠΙΠ ΔΕΝ ΤΗΝ ΓΛΥΤΩΝΕΤΕ.ΚΑΝΤΕ ΕΚΛΟΓΕΣ ΡΕ ΚΟΤΟΥΛΕΣ ΝΑ ΔΙΑΛΥΘΕΙΤΕ ΝΑ ΗΡΕΜΗΣΟΥΜΕ ΑΠΟ ΣΑΣ ΤΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΛΑΒΟΥΣ ΠΟΥ ΜΠΛΕΞΑΜΕ.ΣΗΚΩΘΕΙΤΕ ΝΑ ΦΥΓΕΤΕ ΑΧΡΗΣΤΟΙ ΤΑ ΡΗΜΑΞΑΤΕ ΟΛΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΕΚΛΑ ΚΑΙ ΜΑΣΑΜΠΟΥΚΑ ΠΑΛΙΟΑΠΑΤΕΩΝΕΣ

  • Επειδή ένας …. σαν τον Καματερό έγινε Βουλευτής δεν είναι όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ άχρηστοι τι λέτε για τις αποκαλύψεις του κράτους μαφία που μας κυβερνούσε τόσα χρόνια και τώρα βγαίνουν στην φόρα

   • ενω ο σφυριζα σας που προλαβε και διορισε ολους τους δικους του σε ενα χρονο μεσα,και τρωνε με χρυσα κουταλια απο τις ΜΚΟ και ειναι τιγκα στην προπαγανδα και την φιμωση των μεσων ειναι μες την καλη χαρα,τι λες ρε πιωμενε;;;

 3. ΘΑ ΦΑΤΕ ///// ΝΑ ΚΡΥΒΕΣΤΕ ΚΟΥΤΕΝΤΕΔΕΣ ΣΑΣ ΜΙΣΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟΣ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΛΑΟΣ ΕΚΤΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΒΟΛΕΜΕΝΟΥΣ ΣΑΣ ΚΑΙ ΚΑΠΟΙΟΥΣ ΠΑΝΗΛΙΘΙΟΥΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ ΑΚΟΜΑ.ΤΗΝ ΚΑΤΣΑΤΕ ΑΣΧΗΜΑ

 4. – Έχει γενέθλια ο ΣΥΡΙΖΑ – Πόσα έκλεισε; – Πολλά μαγαζιά, επιχειρήσεις, σπίτια,…!!
  – Θα κόψουν τούρτα; – Όχι, θα κόψουν συντάξεις…!!

 5. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!!

  Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 200 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ – Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία….
  Ο ΣΥΡΙΖΑ η κυβέρνηση της πρώτης φοράς αριστερά κλείνει δύο χρόνια διακυβέρνησης αλλά ο απολογισμός όσο και εάν ωραιοποιηθεί αποδεικνύεται βάρβαρος για την ελληνική κοινωνία και οικονομία.
  Στα 200 δισ. η ζημία της Ελλάδος στους 24 μήνες παταγώδους αποτυχίας της αριστεράς.
  Αυτή η παταγώδης οικονομική αποτυχία θα μείνει ανεξίτηλη για να θυμίζει στην Αριστερά ότι απέτυχε.
  Παρήλθαν 24 μήνες επιπόλαιων, αφρόνων και απερίσκεπτων διαπραγματεύσεων από την ελληνική κυβέρνηση με το αποτέλεσμα να είναι συνεχείς φοροκαταιγίδες….http://attikanea.blogspot.de/2017/01/200.html

 6. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 1

  Οι έμμεσοι και έμμεσοι φόροι φθάνουν τα 46,8 δισεκ. ευρώ ενώ για το 2017 προβλέπεται ότι το ΑΕΠ θα φθάσει στα 180,8 δισεκ.
  Στην διετία του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε μια σωρευτική μείωση του ΑΕΠ 4%.
  Το εντυπωσιακό πάντως είναι ότι για το διάστημα 2015 με 2020 θα επιβληθούν 14 δισεκ. νέοι φόροι.
  Το ακόμη πιο εντυπωσιακό είναι ότι μεταξύ 2007 και 2017 η σύνθεση των εσόδων άμεσων και έμμεσων φόρων δεν έχει αλλάξει.
  Στα 51 δισεκ. το 2007 και στα 51 δισεκ. το 2017 όμως έχει αλλάξει δραματικά το μείγμα των φορολογικών εσόδων αλλά και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
  Η μείωση του ΑΕΠ συνοδεύτηκε από αύξηση φόρων, οπότε η πραγματική καθαρή επίδραση στην κοινωνία ήταν πολύ μεγαλύτερη της ζημίας που υπέστη η κοινωνία.

 7. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 2

  Οι καταθέσεις μειώθηκαν στα 124,8 δισκ. ή μείωση 36 δισεκ. σε 24 μήνεςΟι καταθέσεις ο κοινωνικός πλούτος της χώρας υπέστη δραματική μείωση.
  Όμως τι συνέβη αυτούς τους 24 μήνες πώς συμπεριφέρθηκαν οι Έλληνες καταθέτες;
  Τέλη Δεκεμβρίου του 2014 οι καταθέσεις είχαν μειωθεί στα 160 δισεκ. ενώ ακολούθησε μείωση 12 δισεκ. μόνο τον Ιανουάριο του 2015.
  Η απώλεια αυτή των 12 δισεκ. ήταν απόρροια της διαφαινόμενης ανατροπή πολιτικού σκηνικού με την νίκη ΣΥΡΙΖΑ. Από τον Ιανουάριο του 2015 έως και τις 16 Ιουλίου του 2015 οι καταθέσεις είχαν συρρικνωθεί στα 120,8 δισεκ. ευρώ ή μείωση 40 δισεκ. ευρώ.
  Από τον Αύγουστο του 2015 έως τον Νοέμβριο του 2016 η αύξηση ήταν μόλις 4 δισεκ. δηλαδή σε διάστημα 15 μηνών η αύξησης ήταν μόλις 4 δισεκ.

 8. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 3

  Οι καταθέσεις μειώθηκαν κατά 36 δισεκ. και αυτή η απώλεια καταθέσεων στους 24 μήνες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσε τεράστιο σοκ στο τραπεζικό σύστημα που οδήγησε στην ντροπιασμένη απόφαση των capital controls.
  Τα capital controls είναι ο μηχανισμός προστασίας των τραπεζών….από τους καταθέτες… και ο μηχανισμός που αποδεικνύει πόσο έχει αποτύχει μια κυβέρνηση.
  Το ΤΧΣ έχασε 39 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαιο και funding gap
  Το ΤΧΣ επένδυσε το 2013 περίπου 25 δισεκ. σε κεφάλαιο και 14 δισεκ. σε funding gap για την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού στα στοιχεία ενεργητικού από την διάσπαση σε καλές και κακές τράπεζες.
  Συνολικά επενδύθηκαν 39 δισεκ.

 9. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 4

  Με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 τα 39 δισεκ. μηδενίστηκαν οριστικά και αμετάκλητα.
  Τα 39 δισεκ. χάθηκαν αλλά τα 39 δισεκ. ο ελληνικός λαός θα τα πληρώσει γιατί αφορούν δάνεια του μνημονίου που έλαβε η Ελλάδα από τους μηχανισμούς στήριξης.
  Οι έλληνες θα πληρώσουν 39 δισεκ. τα οποία δεν είχαν ανταποδοτικό όφελος.
  Το αμερικανικό δημόσιο πούλησε στρατηγικά ποσοστά που είχε αποκτήσει στην Citigroup με σημαντικές κεφαλαιακές υπεραξίες, τα capital gains ήταν εντυπωσιακά για το ΥΠΟΙΚ των ΗΠΑ.
  Το επιχείρημα που προβάλλεται ότι το ΤΧΣ με την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 απέκτησε πλήρη δικαιώματα, κοινές μετοχές μετά ψήφου άρα διασφαλίζει την επένδυση του είναι παραπλανητικό.

 10. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 5

  Π.χ. στην Eurobank η τρέχουσα αξία του ΤΧΣ είναι 32 εκατ ευρώ και ξέρετε πόσα έχει επενδύσει σε Eurobank, TT και Proton bank το ΤΧΣ σε κεφάλαια , funding gap και προνομιούχες μετοχές περίπου 11,9 δισεκ. ευρώ.
  Στην Πειραιώς επένδυσε συνολικά 15 δισεκ. ευρώ σε κεφάλαια και funding gap. στην Εθνική 10,3 δισεκ.
  Επιπτώσεις σε χρηματιστήριο και ιδιωτική οικονομία
  Το σοκ στην πραγματική οικονομία δεν έχει ιστορικό προηγούμενο. Η ζημία στις αποτιμήσεις εκτιμάται τουλάχιστον 6 δισεκ. ευρώ μέχρι να ισορροπήσει η κατάσταση και στην ιδιωτική οικονομία ζημίες από τα capital controls και ύφεση καθώς και νέοι φόροι περί τα 10 δισεκ. ευρώ.
  Η ιδιωτική οικονομία, η μόνη ζωντανή και παραγωγική πηγή πλούτου στην Ελλάδα αποδεκατίζεται με την εμμονική πολιτική της αριστερής κυβέρνησης.

 11. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 6

  Η αγορά έχει τελειώσει, ενώ η ιδιωτική οικονομία κατεδαφίζεται με τις επιπόλαιες και προσβλητικές για την εθνική οικονομία πρακτικές της αριστερής διακυβέρνησης.
  Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και νέο δάνειο 86 δισεκ.
  Η Ελλάδα υποχρεώθηκε να συρθεί σε τρίτο μνημόνιο και σε τρίτο δανειακό πρόγραμμα 86 δισεκ. επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
  Εσχάτως βρίσκεται σε εξέλιξη μια διαπραγμάτευση η οποία θα οδηγήσει σε μέτρα στο διάστημα 2015 με 2020 στα 14 δισ. μέτρα.
  Τα NPLs και NPEs των τραπεζών εκτινάχθηκαν στα 115,5 δισεκ.
  Αν και στο θέμα των NPLs και NPEs ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την μικρότερη ευθύνη επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ οι τράπεζες διενήργησαν επιπλέον 18 δισεκ. νέες προβλέψεις μετά τις ζημίες του 2015 που ήταν ιστορικών διαστάσεων.

 12. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!!! 7

  Τα σωρευτικά NPEs έχουν φθάσει στα 115,5 δισεκ. ευρώ.
  Επιβλήθηκαν capital controls από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και όχι την ΕΚΤ
  Η επιβολή capital controls δηλαδή ο δραματικός περιορισμός της οικονομικής ελευθερίας της κοινωνίας είναι έγκλημα ηθικό και οικονομικό.
  Τα capital controls επιβλήθηκαν για να αποτρέψουν την κατάρρευση των τραπεζών και μέσω αυτού διασώθηκαν οι τράπεζες.
  Όμως αυτό δεν αναιρεί τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης που αντί να αποτρέψει τα capital controls συνέβαλλε καταλυτικά στην επιβολή τους.
  Τα capital controls δεν θα αρθούν πριν τα μέσα ή τέλη του 2018.
  Συμπέρασμα
  Ζημία από το ΑΕΠ 2015 με 2016 περί τα 10 δισεκ.
  Ζημία από τις καταθέσεις 36 δισεκ.
  Ζημία από τα NPLs 18 δισεκ.

 13. Δύο χρόνια ΣΥΡΙΖΑ - Ζημιώθηκε η εθνική οικονομία όχι πολλά μόνο 200 δισ. ευρώ!! 8.http://attikanea.blogspot.de/2017/01/200.html

  Ζημία στην ιδιωτική οικονομία και αγορά όπως το χρηματιστήριο 10 δισεκ.
  Ζημία 39 δισεκ. από την αποτυχημένη επένδυση του ελληνικού κράτους στις τράπεζες.
  Σε 23 μήνες η εθνική οικονομία υπέστη ζημία 113 δισεκ. ευρώ.
  Η αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ υποχρεώθηκε να συνάψει δάνειο 82-86 δισεκ. ευρώ για να καλύψει όλη αυτή την εθνική τραγωδία.
  Άρα ζημία 113 δισεκ. από τους 24 μήνες διακυβέρνησης της Αριστεράς και 82-86 δισεκ. νέο δάνειο για να καλυφθεί η ζημία που προκάλεσε η διακυβέρνησης της Αριστεράς.
  Η αριστερή διακυβέρνηση κόστισε στον ελληνικό λαό 200 δισεκ. ευρώ δηλαδή κόστισε ένα ΑΕΠ.
  Αυτό ονομάζεται εθνική οικονομική τραγωδία που θα παραμείνει για αιώνες στην ιστορία….

 14. ΚΡΥΒΟΥΝ ΤΗΝ ΑΙΤΙΑ ΘΑΝΑΤΟΥ 22ΧΡΟΝΟΥ ΑΙΓΥΠΤΙΟΥ ΣΤΟ HOT SPOT ΤΗΣ ΛΕΣΒΟΥ… ΓΙΑΤΙ ΑΡΑΓΕ;

  Να, λοιπόν, που στην επέτειο της «πρώτης/δεύτερης φοράς αριστερά», είχαμε κι έναν πολύ περίεργο θάνατο ενός νεότατου (22 χρονών) ανθρώπου εξ’ Αιγύπτου, στο hot spot της Μόριας Λέσβου.
  Μάλιστα, αμέσως μετά τον θάνατό του, το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής (Λαθρομετανάστευσης) έσπευσε να διαψεύσει τις πληροφορίες που κυκλοφορούσαν για την αιτία θανάτου του – εισπνοή αερίων από θερμαντικό σώμα- παραπέμποντας στην ιατροδικαστική εξέταση.
  Η οποία έγινε σήμερα και απεφάνθη ότι η αιτία θανάτου είναι… άγνωστη!!!
  Μήπως γιατί κάποιοι στην συγκυβέρνηση νιώθουν υπεύθυνοι και θέλουν να το κρύψουν, γιατί θα χαλάσει το… αντιρατσιστικό τους image;
  (ΥΓ) 1: Και γιατί σιωπούν όλοι εκείνοι οι επαγγελματίες «αντιρατσιστές», που ωρύονται σε κάθε περίπτωση που αφορά «προσφυγάκι»; Μήπως γιατί είναι κι αυτοί συνένοχοι στον ρατσιστικό φόνο;
  (ΥΓ) 2: Αλήθεια συντρόφια, τι έγιναν τα λεφτά που είχατε πάρει από την Ε.Ε. για να μην μένουν αυτοί οι ταλαίπωροι στις πανάθλιες σκηνές και να τοποθετηθούν κοντέινερς; Μήπως όλοι μαζί τα φάγατε;

 15. ΣΥΡΙΖΑ.Δύο χρόνια ξεπουλήματος, μνημονιακής απάτης και παράνομης εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών.

  Μέσα σε μόλις επτά μήνες οι προεκλογικές εξαγγελίες για «σκίσιμο των Μνημονίων», για «κατάργησή τους μ’ έναν νόμο», όπως και η υπόσχεση ότι θα «χτυπάμε τα νταούλια να χορεύουν οι αγορές» είδαμε πού οδήγησαν τελικά.Οδήγησαν στην απόλυτη συνθηκολόγηση της 13ης Ιουλίου 2015 στο Eurosummit και το ψήφισμα του τρίτου Μνημονίου στις 14 Αυγούστου του ιδίου έτους, αφού προηγουμένως, με τον πιο ελεεινό και τρισάθλιο τρόπο ο ΣΥΡΙΖΑ πήρε το Υπερήφανο «ΟΧΙ» του Ελληνικού Λαού στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου και το μετέτρεψε σε ταπεινωτικό «ναι». Και τυπικά, η «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση έγινε το ένα και το αυτό με τις μέχρι τότε μνημονιακές δυνάμεις του υπόλοιπου «Συνταγματικού τόξου», καθώς η πλήρης και ταχύτατη εφαρμογή (και) του τρίτου Μνημονίου αποτέλεσε τον νέο «εθνικό στόχο» για όλα τα κοινοβουλευτικά κόμματα, πλην ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

 16. ΟΙ ΕΥΡΩΠΑΙΟΙ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΤΡΕΛΑΝΑΤΕ ΣΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΠΡΟΣΛΑΜΒΑΝΕΤΕ Μ ΑΥΤΟΥΣ ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΟΣΚΥΛΑ ΣΑΣ ΚΑΙ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΕΤΕ ΚΙ ΑΠΟ ΠΑΝΩ?ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΘΑ ΚΟΨΕΤΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΩΡΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΕΤΕ ΠΟΥ ΝΑ ΚΡΥΦΘΕΙΤΕ ΠΑΛΙΟΜΠΙΝΕΔΕΣ ΑΡΡΩΣΤΑΚΗΔΕΣ Τ Ε Λ Ε Ι Ω Σ Α Τ Ε ΣΙΧΑΜΑΤΑ

 17. ΕΙΝΑΙ ΟΤΙ ΑΛΛΑΞΑΤΕ ΤΗΝ ΧΩΡΑ 100000000000000000000000000 ΠΡΟΣ ΤΟ ΧΕΙΡΟΤΕΡΟ ΤΗ ΒΡΑΔΙΑ ΤΩΝ ΕΚΛΟΓΩΝ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ?

 18. ΤΕΛΟΣ Ο ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΛΟΦΑΟΜΕΝΗ ΣΑΣ ΑΠΟ ΤΩΡΑ ΧΛΕΧΛΕΔΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΤΕ ΝΑ ΚΡΥΦΤΕΙΤΕ?ΒΕΝΕΖΟΥΕΛΑ Η ΚΟΥΒΑ?

 19. ΤΕΜΠΕΛΗΔΕΣ ΦΘΟΝΕΡΟΙ ΨΕΥΤΕΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΥΠΟΚΡΙΤΕΣ ΚΑΙ ΠΑΡΤΑΚΗΔΕΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΣΑΣ ΣΤΕΙΛΕΙ Ο ΛΑΟΣ ΕΚΕΙ ΟΠΟΥ ΑΝΗΚΕΤΕ ΣΤΟΝ ΥΠΟΝΟΜΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΚΑΘΑΡΜΑΤΑ

 20. ΣΥΡΙΖΑ.Δύο χρόνια ξεπουλήματος, μνημονιακής απάτης και παράνομης εισβολής χιλιάδων λαθρομεταναστών.

  Ο Ελληνικός Λαός όχι μόνο βλέπει τα πράγματα να χειροτερεύουν ολοένα και περισσότερο, αλλά στο βάθος να προβάλει ακόμη πιο εφιαλτικό και ένα τέταρτο Μνημόνιο, το οποίο έρχεται για να αποτελειώσει τα πάντα.
  Δύο χρόνια μετά την 25η Ιανουαρίου 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ, κινούμενος στα γνώριμα βρώμικα νερά της πολιτικάντικης αγυρτείας και αλητείας, προσπαθεί να πείσει τους Έλληνες ότι «τίποτα διαφορετικό δεν ήταν δυνατόν να γίνει», ότι υπέγραψε «με το πιστόλι στον κρόταφο», ότι «εκβιάστηκε» κ.ο.κ. Το μόνο ζητούμενο πλέον για τους συριζοανελαίους είναι να παραμείνουν στην (τόσο γλυκιά για τα δικά τους στενά συντηρητικά συμφέροντα) εξουσία για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Γι’ αυτό και είναι διατεθειμένοι, για μια ακόμη φορά, να παραχωρήσουν ό,τι τους ζητηθεί από τους διεθνείς τοκογλύφους.
  Η μόνη λύση πολιτικής αντίστασης απέναντί τους δεν είναι σε καμία περίπτωση η επιστροφής στις δοκιμασμένες «λύσεις» αποτυχίας της ΝΔ, που οδηγούν ακόμη βαθύτερα στον βάλτο των Μνημονίων, αλλά η συνειδητή συνταύτιση κάθε Έλληνα και Ελληνίδας στο μαχητικό μετερίζι της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ.

 21. Απαράδεκτο χαρίζουν ΤΑ ΚΑΤΑΣΧΕΜΕΝΑ ΣΠΙΤΙΑ στους λαθρομετανάστες ΤΣΙΠΡΑΣ - ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ!!!!!

  Εγγυητής το κράτος για δάνεια απόκτησης σπιτιού σε μετανάστες – Απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ και όλους του λοιπούς φόρους της εφορίας για την αγορά κατοικίας από μετανάστες
  Το εξοργιστικό δεν είναι όμως μόνο αυτό αλλά και το γεγονός ότι όσοι είναι μετανάστες και αποκτήσουν σπίτι στην χώρα μας ανεξαρτήτου αν είναι με δάνειο ή με ιδία κεφάλαια θα απαλλάσσονται για 5 χρόνια από τον ΕΝΦΙΑ και τους λοιπούς φόρους ιδιοκτησίας.Μετά τα λεφτά που μοιράζει ο Μουζάλας σε κάθε μετανάστη τώρα οι κυβέρνηση θα δώσει το δικαίωμα κυρίως, σε οικογένειες μεταναστών να αποκτήσουν σπίτια με εγγύηση το κράτος μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ.
  http://scoops.gr/oi-metanastes-den-tha-pleirwnoun-enfia-kai-forous-stin-eforia/#

 22. δυο χρονια κυβερνησης των μεγαλυτερων πολιτικων ΑΠΑΤΑΙΩΝΩΝ στην ιστορια του πλανητη..Ντροπη σας το κριμα των δυστυχησμενων σε…. σας!!!!!

 23. ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΟΝ ΕΝΦΙΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΟΥ ΑΥΞΗΣΑΤΕ ΤΟΥΣ ΦΟΡΟΥΣ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΦΥΛΑΞΑΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΣΒΟΛΗ ΤΩΝ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΦΤΕΙΑΞΑΤΕ ΤΟ HOT SPOT ΜΕ ΤΗ ΒΙΑ ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΕΛΠΙΖΩ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΔΙΩΞΑΤΕ 5ΟΟ.ΟΟΟ ΕΛΛΗΝΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ ΚΑΙ ΜΕΙΩΣΑΤΕ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ,ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΥ ΚΑΤΑΝΤΗΣΑΤΕ ΦΤΩΧΟΥΣ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΜΙΣΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ.ΘΑ ΚΑΝΩ ΥΠΟΜΟΝΗ ΚΑΙ ΘΑ ΣΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΩ ΣΤΗΝ Κ Α Λ Π Η ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΞΥΡΙΖΟΥΝ ΤΟΝ ΓΑΜΠΡΟ,ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ, Κ Α Λ Η Α Ν Τ Α Μ Ω Σ Η..

 24. ΚΑΤΑΡΓΗΣΑΤΕ ΤΟ ΕΚΑΣ ΚΛΕΙΣΑΤΕ ΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΦΕΡΑΤΕ ΤΑ CAPITAL CONTROLS ΒΑΛΑΤΕ ΦΟΡΟΥΣ ΠΑΝΤΟΥ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΜΕ ΚΑΡΑΝΙΚΕΣ ΣΤΗΣΑΤΕ ΤΗΝ ΔΙΚΗ ΣΑΣ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΜΑΣ ΓΕΜΙΣΑΤΕ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΠΕΙΡΑΤΕ ΤΟΝ ΕΘΝΙΚΟ ΔΙΧΑΣΜΟ ΜΑΣ ΞΕΥΤΙΛΙΣΑΤΕ ΔΙΕΘΝΩΣ ΦΤΙΑΞΑΤΕ ΝΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΕΣ ΠΕΤΣΟΚΟΨΑΤΕ ΜΙΣΘΟΥΣ-ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ ΜΑΣ ΦΟΡΤΩΣΑΤΕ ΑΛΛΑ 85 ΔΙΣ ΜΕΤΡΑ ΚΥΒΕΡΝΑΤΕ ΜΕ ΖΟΥΡΑΡΙΔΕΣ ΚΑΤΡΟΥΓΚΑΛΟΥΣ ΤΣΑΚΑΛΩΤΟΥΣ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΥΣ ΤΡΕΛΟΥΣ ΚΙ ΕΣΕΙΣ ΚΑΝΕΤΕ ΓΙΟΡΤΗ ΓΙΑ ΤΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΕΡΓΑ ΣΑΣ Ε ΡΕ ΜΑΥΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΦΑΤΕ

 25. αγωνας για πληρη αδιεξοδο θαπρεπε να λεγεται κι οχι διεξοδο,εσεις που κοροιδευατε τους προηγουμενους κια εχετε διορισει καθε αριστερο στοιχειο,εχετε γεμισει την χωρα αλλοδαπους και καθε λογης παραβατικα στοιχεια εσεις που βαζετε τους ηλικιωμενους να ψαξουν στα σκουπιδια κι εσεις που εχετε απελασει 500.000 ελληνοπουλα στην ξενιτια μιλατε για ΔΙΕΞΟΔΟ.ΡΕ ΟΥΣΤ ΑΠΟ ΔΩ ΑΡΙΣΤΕΡΟΦΑΣΙΣΤΟΠΟΡΔΕΣ

 26. ΑΝΑΞΙΟ ΟΠΟΙΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΗΣ.
  ΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ ΚΩ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΧΕΤΕ ΠΑΘΕΙ ΕΓΚΕΦΑΛΙΚΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΣΑΣ ΤΟ ΕΙΠΑΝ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.