ΠΟΚ Ο ΦΙΛΗΤΑΣ: Η καταστροφή ενός μνημείου (του πρώτου Νοσοκομείου της πόλης μας – φωτό)

4
1814

Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΕΝΟΣ ΜΝΗΜΕΙΟΥ

Το 1879 με χρήματα που είχε κληροδοτήσει το 1866 στην Μητρόπολη της Κω ο πρόκριτος της εποχής Αντώνιος Παντελόγλου ετέθη ο θεμέλιος λίθος του πρώτου ελληνικού Νοσοκομείου, του αποκαλούμενου και «Παντελόγλειου» στο προαύλιο της εκκλησίας του Σταυρού στη σημερινή οδό Μητροπόλεως απέναντι από το σημερινό Νοσοκομείο.  Στους χρόνους που ακολούθησαν με εισφορές και άλλων ευκατάστατων Κώων αλλά και με εράνους που διενεργούνταν στις εκκλησίες, το Νοσοκομείο αποπερατώθηκε στις αρχές του 20ου αιώνα. Για ένα μικρό διάστημα λειτούργησε ως θεραπευτήριο και από το 1918 φιλοξένησε στις αίθουσες του το πρώτο ελληνικό Γυμνάσιο.

Σχηματική αναπαράσταση του πρώτου Νοσοκομείου της πόλης μας

 

Με την μεγαλοπρεπή του είσοδο το μνημειακό υπέρθυρο και τις επτά παραστάδες της πρόσοψής του, το «Παντελόγλειο» Νοσοκομείο αποτελούσε το παλαιότερο ίσως νεοκλασικό κτίριο  της πόλης μας. Δυστυχώς και με αληθινό πόνο ψυχής, είδαμε τις τελευταίες μέρες να γκρεμίζονται οι πέντε από τις επτά παραστάδες της πρόσοψης εξαφανίζοντας έτσι τα ίχνη ενός από τα πλέον ιστορικά μνημεία της τοπικής ιστορίας μας. Για την καταστροφή αυτή, ο Πολιτιστικός Όμιλος  Κώων «Ο Φιλητάς» εκφράζει την θλίψη του.

 

Τα ίχνη της καταστροφής των πέντε νεοκλασικών παραστάδων

 

Το Δ.Σ.  του Π.Ο.Κ. «Ο Φιλητάς»

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δεν ευθύνεται η πολεοδομία, άδειες βγάζει και η μητρόπολη. Καταστρέφουν μνημεία και εκκλησιές όπως στον Ασώματο...

    Και να μην ξεχνάμε, το οικόπεδο γύρω από το πρώτο νοσοκομείο που αργότερα έγινε και το πρώτο γυμνάσιο, επί Εμμανουήλ το μοίρασαν μεταξύ τους σε οικόπεδα, και τα έχτισαν ΟΙ ΠΑΠΑΔΕΣ ΤΟΥ ΑΓΊΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ… -Αλεξίκακος –

    • Εγώ δεν θυμάμαι αυτό το κιτς ντεκόρ που θυμίζει τσίρκο να υπήρχε στην δεκαετία του 80. Από τον σεβασμό στην παράδοση στο κιτσαριό…

      Και στον Ασώματο τα ίδια χάλια, έχουν ξεφύγει οι παπάδες και έχουν μετατρέψει το ξύλινο τέμπλο σε σκηνικό τσίρκου με τις πολύχρωμες χαλκομανίες στο εικονοστάσιο του περασμένου αιώνα… Κάθε παπάς και το γούστο του, καταστρέφουν έργα τέχνης με ανόητες επεμβάσεις σε εκκλησιές και εξωκλήσια σαν την Παναγιά στην Τσουκαλαριά που την έβαλαν σε μια αποθήκη από μπετό.

  2. Ναοδομία λέγεται η πολεοδομία της μητρόπολης που βγάζει οικονομικές άδειες με την επιφοίτηση του Αγίου Πνεύματος...

    Έτσι γέμισε η Τήνος και η Μύκονος με τεράστιες βίλες που σε μια άκρη του οικοπέδου έφτιαχναν και ένα μικρό εκκλησάκι. Τεράστια τα κέρδη για τους ιδιώτες και τους παπάδες…

    • Έχεις απόλυτο δίκαιο, σε κτήρια που έχουν ξεπεράσει τα 100 χρόνια οποιαδήποτε επέμβαση χρειάζεται άδεια από την αρχαιολογική υπηρεσία.

      Στην περίπτωση της εκκλησίας του Ασώματου οι κακόγουστες επεμβάσεις έγιναν χωρίς καμιά άδεια, ξηλώθηκαν σοβάδες εξωτερικά της εκκλησίας και του καμπαναριού για να αποκαλυφθεί η πέτρα που μελλοντικά θα προκαλέσουν διάβρωση και αλλοιώθηκε ένα πανέμορφο τέμπλο που αφού «το καθάρισαν με διαβρωτικά υγρά και το πέρασαν με γυαλιστερό βερνίκι συμπλήρωσαν την καταστροφή με πολύχρωμες χαλκομανίες γύρω από την εικόνα του Αρχαγγέλου που θυμίζουν τσίρκο.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ