Ο μιναρές του Τεμένους DEFTERDAR στην κεντρική πλατεία της Κω, σύμβολο πολιτισμού

22
6741

Γράφει ο αρχιτέκτονας
Αγαπητός Ξάνθης

Ο σεισμός στην Κω εκτός των υλικών καταστροφών στο παραδοσιακό τμήμα, τον άδικο χαμό δύο ατόμων και τον κατακρεουργησμό άλλων δύο, έχει αφήσει και άλλα μηνύματα. Σε ένα τόπο που πνίγεται από ιστορία και πολιτισμό το κάθε τι έχει τη σημασία του.

Το γκρέμισμα του μουσουλμανικού μιναρέ, ένα από τα χαρακτηριστικότερα δείγματα μουσουλμανικής αρχιτεκτονικής, από τα 6,6 ρίχτερ, στην κεντρική πλατεία της πόλης σηματοδοτεί ότι η Φύση δεν γνωρίζει θρησκείες, διαχωρισμούς και ετερότητες. Όλοι οι πολιτισμοί στέκονται με ευλάβεια μπροστά στο μένος της Φύσης.

Ακόμη και η καμπύλη κόγχη του ιερού του Αγίου Νικόλαου, λίγο πιο κάτω από τον μιναρέ γνώρισε το ίδιο πρόσωπο του σεισμού μαρτυρώντας ότι οι εκφάνσεις του χριστιανισμού και του μουσουλμανισμού υπόκεινται στις ίδιες προκλήσεις, αγωνίες, απειλές. Οι πολιτισμοί κτίζονται από ανθρώπους, από διαφορετικές κουλτούρες με κοινούς στόχους και ήθη στα διάβα του χρόνου. Η πτώση τους μπορεί να είναι από μια φυσική καταστροφή, αλλά μπορεί να είναι και από ανθρώπινο χέρι.

Ο πολιτισμός φέρεται να είναι η ανώτερη ομαδοποίηση των ανθρώπων με την κουλτούρα και το υψηλότερο επίπεδο πολιτιστικής ταύτισης που διαθέτουν οι άνθρωποι.

Ο πολιτισμός πολλές φορές ταυτίζεται με την κουλτούρα, όμως οι γερμανοί φιλόσοφοι διέκριναν μια διαφορά της κουλτούρας με τον πολιτισμό ο οποίος σχετίζεται με την μηχανική, την τεχνολογία και τους υλικού παράγοντες, ενώ η κουλτούρα σχετίζεται με τις αξίες, τα ιδανικά, με τα υψηλά διανοητικά, τα καλλιτεχνικά, τα ηθικά χαρακτηριστικά της κοινωνίας.

Σε αυτό το μείγμα κουλτούρας και πολιτισμού, ζούμε σήμερα σε ένα πολυπολικό-πολυπολιτισμικό κόσμο, όπου ο ένα πολιτισμός «συναλλάσσεται» με τον άλλο.
Η παγκόσμια πολιτική είναι ταυτόχρονα πολυπολική και πολυπολιτιστική και
οι σημερινοί ηγέτες οφείλουν να αποδεχτούν τον πολυπολιτιστικό χαρακτήρα της παγκόσμιας πολιτικής και να συνεργαστούν για να τον διατηρήσουν.

Ο διάλογος ο οποίος  υπάρχει σήμερα είναι ότι οι δυτικοί ηγέτες να μην διαμορφώσουν άλλους πολιτισμούς κατ΄ εικόνα και ομοίωση της Δύσης (το αποτυχόν παράδειγμα της  Αραβικής Άνοιξη στις χώρες της Βόρειας Αφρικής) αλλά να διατηρήσουν,  να προστατευόσουν και να ανανεώσουν τα μοναδικά χαρακτηριστικά του δυτικού πολιτισμού.

Αντί να προωθούμε ένα πολιτισμό ως να είναι ο ιδανικότερος, η συνύπαρξη μέσα από διαφορετικές κουλτούρες απαιτεί την αναζήτηση κοινών στοιχειών που υπάρχουν στους περισσότερους πολιτισμούς. Σε έναν πολυπολιτιστικό κόσμο το εποικοδομητικότερο είναι να αποκηρύξεις την παγκοσμιότητα, να αποδεχθείς την ποικιλία και να αναζητήσεις ομοιότητες.
Η ασφάλεια του κόσμου χρειάζεται την αποδοχή των πολλαπλών ειδών κουλτούρας σε παγκόσμια κλίμακα.

Σήμερα ο ανταγωνισμός των μεγάλων δυνάμεων αντικαταστάθηκε από τη «σύγκρουση των πολιτισμών» (κατά τα γραφόμενα από τον διεθνολόγο Samuel Huntington) μέσω της  κατάπτωσης της Δύσης και της ανάλογης αύξησης της δύναμης των μη δυτικών κοινωνιών οι οποίες ενισχύουν την πιστή, τις αξίες, τους θεσμούς και την κουλτούρα τους (πολλές φορές και με στρεβλό τρόπο όπως στην περίπτωση των  φονταμενταλιστών) με συνέπεια να ανοίγει μια νέα σελίδα στο βιβλίο της σύγχρονης ιστορίας.

Δυστυχώς ο φανατισμός καλύπτει πολλές φορές το κενό που προκαλείται από την κατάρρευση της  ιδεολογίας και του δικαίου, την απουσία αναγνώρισης της ετερότητας, της έλλειψης της ισότητας και της ελευθερίας που αποτελούν τη βάση του δυτικού πολιτισμού αλλά και την απομείωση του πνεύματος και τους κάλους που θεμελιώνουν το αρχαίο ελληνικό πολιτισμό.

Με όλες αυτές τις σκέψεις αναφωνώ την πρωτογενή αναγκαιότητα της αναστήλωσης του μιναρέ του τεμένους της Κω από ελληνικά χέρια, ως δήλωση αναγνώρισης του «Άλλου».
Στην πολυπολιτιστική συμπεριφορά μας μπορεί να στηριχθεί η αλληλεγγύη προς τη γείτονα μας. Από τις χαμηλές πολιτικές (low politics) μπορεί να αναδυθεί η λύση σε θέματα υψηλού ενδιαφέροντος (high politics)…Ας το αποδείξουμε με την άμεση αναστήλωση του μιναρέ, του εμβληματικού αρχιτεκτονικού αυτού στοιχείου της Κω…

Υ.Γ. Το παρόν άρθρο είναι αφιερωμένο στους κατοίκους της Κω, που απέδειξαν ότι πολιτισμός είναι κάτι παραπάνω από μικροψυχίες

Πηγή : rodiaki.gr/

22 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Θα συμφωνείτε και με την μετατροπή της Αγιά Σοφιάς σε τζαμί. Εμείς στηρίζουμε τον πολιτισμό τους αλλά εκείνοι όχι.

    • Ρε παρτε καλα ΧΑΜΠΑΡΙ κατι. Ο τουρκος φιλος δεν γινεται με τιποτα. Δες τε πως σκοτωνονται μεταξυ τους. Μεχρι ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ σε δικα τους δημοσια κτηρια. Τι αλλο θελετε? ΑΥΤΑ….

  2. Σύμβολο πολιτισμού Ελλήνων γιατι αν πάρουμε πως κατάντησαν οι μουσουλμάνοι την Αγια Σοφία τοτε κατανοούμε και για τι πολιτισμό μιλάμε….

    • Και όχι μόνο άλλους ναούς τους έκαναν : εκθέση για μπιντέδες , μαγαζί με τουριστικά .. αα Αχυρώνας !!
      κ. Ξάνθη Σύνελθε !!

  3. Bεβαιως και πρεπει να αναστυλωθει καποια στιγμη το τζαμι για να μη ξεχασουμε ποτε την»» πολιπολιτιστικη συναλλαγη» και συνυπαρξη με τους οθωμανους στην πατριδα μας στο ιστορικο παρελθον.

  4. Οχι, δεν κατάλαβα, θα φτιάξετε πρώτα τις δικές μας Εκκλησίες και τα σχολεία των παιδιών μας και να αφήσετε τους μιναρέδες! Γιατί τέτοια φαγούρα για τον μιναρέ; Και ο ναός Agnus Dei – Ο αμνός του Θεού υπέστη μεγάλες ζημιές,εκεί δηλαδή γιατί; Δεν το αναφέρετε πουθενά! Οι καθολικοί, δεν είναι φίλοι μας;; Απαράδεκτοι!!

  5. Τόσο οι 2 εκκλησίες όσο και το τζαμί πρέπει να επισκευαστούν άμεσα για την εξυπηρέτηση των αναγκών και των ορθόδοξων Ελλήνων συμπολιτών μας και των μουσουλμάνων Ελλήνων συμπολιτών μας. Η θρησκεία (χριστιανός/μουσουλμάνος) είναι ανεξάρτητη από την εθνικότητα . Οι Ελληνες μουσουλμάνοι έχουν τα ίδια δικαιωματα με τους Ελληνες χριστιανούς.

  6. Ο αρθρογράφος προφανώς και εσκεμμένα προσπαθεί να μας πείσει για μιά ανύπαρκτη και δήθεν πολυπολιτισμικότητα στον τόπο μας, στηριζόμενος στην ύπαρξη -μέσω επιβολής απαχθούς κατοχής – μνημείων αναμφίβολα διατηρητέων αλλά στο βαθμό και στην προτεραιότητα που τους αναλογούν.
    Τα χαλκευμένα διλήμματα των εθνομηδενιστών και των ανθελλήνων δεν πρέπει να αγγίζουν κανένα Έλληνα, Χριστιανό, και ιδίως Μουσουλμάνο αν νιώθει και αισθάνεται Έλληνας.
    Μιά αναδρομή στις ιστορικές πρωτότυπες πηγές και στοιχεία, τού πώς έγιναν- εμφανίστηκαν μουσουλμάνοι στην Κω ή στον Ελληνικό χώρο – όπως η εισβολή επι των ημερών μας γιά να ενισχύσουν την δήθεν πολυπολιτισμικότητα ή τις ύπουλες εδαφικές βλέψεις – θα πείσει και τον κάθε άπιστο Θωμά ή Μωάμεθ ή Βούδα ή ότι άλλο θέλετε.
    Τέλος στην ανοχή των ψευδοανθρωπιστών.
    Φθάνει η σπίλωση και διαστρέβλωση της χιλιετιών ιστορίας μας.
    Συνειδητοποιήστε ότι και να καταστρέψετε τα μνημεία μας, να κλέψετε την περιουσία μας, να καπηλευτείτε την ένδοξη Ηρωική κληρονομιά μας και Ιστορία μας, δεν θα δαμάσετε ποτέ το πνεύμα μας και την ψυχή μας!
    Τέλος στην Ανοχή!

    • Να γκρεμίσουμε ο,τι εχει απομείνει απ’το κουφάρι και να το μετατρέψουμε σε πρότυπο κρυφό σκολιο, που οι εθνομηδενιστές ανθελληνες, αλλα Έλληνες, (δήθεν) ακαδημαϊκοί προσπαθούν να μας πείσουν οτι προκειται για μύθο. Αν και την φυσική και την πληροφορική τις θεωρώ του διαβολου, σας συγχωρώ λόγω του αγώνα που κανετε που θα οδηγήσει στην πολυπόθητη νεα ελληνική επανάσταση. Οταν ο γερμαναρας παλιο-αινσταιν έλεγε πως η ανθρώπινη βλακεία ειναι άπειρη, φαινεται δεν ειχε γνωρίσει ακομα τον γνήσιο πραγματικό Έλληνα.

      • άσχημη ιδέα. Ισως τότε μαθαίνοντας την ιστορία μας.και την γλώσσα μας βγούμε από τον λήθαργο που έχουμε πέσει.

        • ειδικά για τους πραγματικούς πατριώτες. Η ανορθρογραφια τους ειναι εγκληματική. Δεν μένει παρα να διαβάσετε μερικές απο τις αναρτήσεις τους εδω μεσα. Η δυσπιστία σου παντως ειναι κατανοητή, αλλα δυστυχως το κρυφό σκολιο εχει ανακηρυχθεί επίσημα σαν ‘μυθος’ απο ολόκληρη την ελληνική ακαδημαϊκή κοινότητα.

  7. Όταν ο Ερντογάν διεκδικεί τα νησιά μας με το πρόσχημα οτι ακούει τους κόκορες να του κακαρίζουν τούρκικα και βλέπει τα τζαμιά του μάλλον δεν πρέπει να αποτελεί η επιδιόρθωση τους προτεραιότητά μας. Συγνώμη στους φίλους μουσουλμάνους αλλά οι αλυτρωτικές βλέψεις του Σουλτάνου πρέπει κάπου να σταματάνε. Και μάλλον το λύση την έδωσε η φύση. Πως να σεβαστείς κάποιον που εξακολουθεί να αλώνει εκκλησίες Ορθόδοξες, γιατί τέτοια είναι η Αγια Σοφία και για να σωθεί το γύρισαν σε μουσείο. Δυστυχώς ο κάθε λαός έχει τον ηγέτη που επιλέγει και με αυτόν στο τιμόνι, δεν μας παίρνει να είμαστε συγκαταβατικοί.

    • Οπως έκαναν την Αγία Σοφιά τζαμί, να κάνουμε τους μιναρέδες αεροφάρους γιά τα drones! Πιό χρήσιμοι θα είναι.

  8. Οι Ιταλοί έφτιαξαν τον πολιτισμό στο νησί, γι’αυτό ευκαιρία να ξεβρωμιση η πλατεία, δύο μπουλντόζες και σε μία ημέρα ο πολιτισμός επιστρεφει

  9. είναι ντροπη για το νησι ,είμαι απόγονος Μικρασιατων και δεν γουστάρω καθολου να θυμαμαι τα μεμετια που σκοτωσαν τους ανθρώπους μας,για ποιον πολιτισμο μιλατε ;των 400 χρονων τουρκοκρατιας επρεπε να τα ειχαν κατεδαφισει οι Ελληνες αμεσως μετα την Απελευθερωση,

  10. ΟΧΙ ΑΛΛΟΥΣ ΝΕΚΡΟΥΣ ΣΕ ΝΕΟ ΣΕΙΣΜΟ. ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑ.ΚΑΙ ΠΡΟΛΗΨΗ ΓΙΑ ΟΛΑ ΤΑ ΚΤΗΡΙΑ. ΥΠΕΥΘΥΝΟΤΗΤΑ.Κ ΟΧΙ ΑΦΗΓΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΨΗΦΟΥΣ.

  11. Οι Ιταλοί ότι έχτισαν σε αυτό το νησί έδωσαν την ομορφιά του, όχι οι Τούρκοι Μογγόλοι, . Δύο μπουλντόζες και σε μία μέρα όλα θα είναι πεντακάθαρα με μια μεγάλη πλατεία όπως ήταν και ο προορισμός της

  12. ΤΙΣ ΣΦΑΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΒΙΑΣΜΟΥς ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΕΠΙ 400 ΧΡΟΝΙΑ Η ΤΙΣ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΕΣ ΤΩΝ ΠΟΝΤΙΩΝ ΚΑΙ ΤΑ ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΕΠΙ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΒΑΣΑΝΙΣΘΗΚΑΝ ΜΕ ΖΩΩΔΗ ΤΡΟΠΟ ΑΠΟ ΑΥΤΑ ΤΑ ΖΩΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ