ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Η εορτή της Παναγίας στην ακριτική Ψέριμο

0
3062

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Στον γραφικό και μοναδικό οικισμό του νησιού δεσπόζει η Εκκλησία της Παναγίας της Ψερίμου η Παναγία η «μελαχρινή», όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι λόγω του σκούρου χρώματος της ρωσικής τεχνοτροπίας εικόνας.

Με πλοιάρια κάτοικοι από την Κω και την Κάλυμνο κατέφθασαν να τιμήσουν τη χάρη της Παναγίας και να συνεορτάσουν στο μεγάλο πανηγύρι που γίνεται κάθε χρόνο με τους ντόπιους κατοίκους, οι οποίοι κατα τους χειμερινούς μήνες αριθμούν μόλις εικοσιπέντε άτομα.

Οι καμπάνες ήχησαν πανηγυρικά τη στιγμή που έγινε η περιφορά του επιταφίου της Θεοτόκου. Συγκινητικές ήταν οι στιγμές όταν κλήρος και λαός, ντόπιοι και τουρίστες, συμμετείχαν στη λιτανεία η οποία πέρασε από τους δρόμους και τα σοκάκια της νήσου ακόμα και από την αμμουδιά στην άκρη της θάλασσας.
Η εορτή του Δεκαπενταυγούστου ξεπρόβαλε ως ηλιακτίδα στο μέσον του καλοκαιριού και γέμισε ζωντάνια αυτή την άκρη του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας, την ακριτική Ψέριμο. Η Παναγιά είναι η παρηγοριά και το στήριγμα σε αυτές τις περιοχές γεγονός μέσα από το πανηγύρι και την εντυπωσιακή για άλλη μια φορά συνάθροιση μεγάλου εριθμού προσκυνητών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ