ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εντυπωσιακή ανακαίνιση του ΙΝ της Παναγίας στο Λαγούδι | Θερμές ευχαριστίες του Σεβασμιωτάτου στον κ. Χ. Μαραβέλια

2
2312
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Κυριακή του τυφλού στο χωριό Λαγούδι 3/12/2017

 ΓΕΝΝΑΙΑ Η ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΟΥ ΞΕΝΟΔΟΧΟΥ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥ ΜΑΡΑΒΕΛΙΑ

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Ο καλός άνεμος, το Δεκεμβριανό αεράκι του Νοτιά, μας έσπρωχνε μέχρι το ορεινό χωριό Λαγούδι. Σε μια Χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα αγνή και γνήσια, με την φύση γύρω μας να γιορτάζει ο άρχοντας Δίκαιος από ψηλά παρακολουθεί τα πάντα. Παρακολουθήσαμε και εμείς μετά το κάλεσμα της Κυριακάτικης καμπάνας, μαζί με πολλούς ευλαβείς προσκυνητές την Αρχιερατική Θεία λειτουργία. Η πανέμορφη Βυζαντινού ρυθμού Εκκλησιά, πλημμύρισε με τα τροπάρια της Γεννήσεως του Χριστού. Ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, μαζί με τον εφημέριο παπά Κυριάκο Παρασκευαδάκη και τον ιερέα παπά Αναστάσιο Τσουκνιά, τέλεσαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Κυριακή του τυφλού και το αναμφίβολο θαύμα του Ιησού, σύμφωνα με το Ιερό Ευαγγέλιο, όπου ανέβλεψε ο εκ γενετής τυφλός, συμβολίζει παράλληλα και την τύφλωση από την κακία των ανθρώπων, οι οποίοι δεν μπορούν να δουν το φως της αγάπης, παρά μέσα από τα διδάγματα του Κυρίου μας.

Στο τέλος ο Δεσπότης ευχαρίστησε τους ευσεβείς δωρητές και ιδιαίτερα τον γνωστό επιχειρηματία του τουρισμού κ. Χαράλαμπο Μαραβέλια, για τις εργασίες μιας γενναίας ανακαίνισης του ιστορικού Ιερού Ναού της Παναγιάς στο Λαγούδι τις οποίες επέβλεψε και στήριξε οικονομικά προσφέροντάς του, τιμής ένεκεν, μια εικόνα των Εν Δωδεκανήσω Αγίων. (ΒΙΝΤΕΟ). Ο περικαλλής Ιερός Ναός της Παναγίας που δεσπόζει στον πανέμορφο λόφο στο Λαγούδι θα φωτίζεται επίσης εξωτερικά με φωτιστικά τα οποία θα τον αναδεικνύουν.

Επίσης ευχαρίστησε θερμά τον δραστήριο εφημέριο παπά Κυριάκο για την πολύχρονη εποικοδομητική διακονία του, στην Εκκλησία και στην ενορία του καθώς και την δραστήρια εκκλησιαστική επιτροπή.

Έπειτα η Ενοριακή Αδελφότης, παρέθεσε φιλόξενο πρωινό στον Δεσπότη και την ακολουθία του, καθώς και στους ευσεβείς προσκυνητές που ανηφόρησαν μέχρι το γραφικό ορεινό χωριό. Να σημειώσουμε ότι οι ανακαινισμένες αίθουσες, όπου προσφέρεται το πρωινό, ήταν οι παλιές προπολεμικές αίθουσες οι οποίες λειτουργούσαν μέχρι και το 1957 ως Σχολικές μονάδες. Πρωταγωνίστριες στο νόστιμο πρωινό, ήταν οι ελιές πράσινες τσακιστές και οι Ασφενδιανές χαμάδες.

-Εφέτος έχουμε λαδοχρονιά, μας είπαν με χαρά οι τελευταίοι λεσπέριδες αγρότες και νοικοκυραίοι των αιωνόβιων ελαιώνων.

Πράγματι βγαίνω στο προαύλιο της θαυμαστής Εκκλησιάς της Παναγιάς στο Λαγούδι και αφήνω το βλέμμα μου να ταξιδέψει ‘’απ’ άκρου εις άκρον’ και να κολυμπήσει στον απέραντο μπλε Αιγαιοπελαγίτικο ορίζοντα.

Περιδιαβαίνω τα σοκάκια του παραδοσιακού χωριού, με τα χαμηλόχτιστα σπίτια και τις ασβεστωμένες αυλές και με υποδέχονται γλάστρες με χρυσάνθεμα και σκόρπιες εύοσμες τριανταφυλλιές

Κατηφορίσω προς την πόλη, αρμέγοντας με την ματιά μου τόσα άμορφα ποικίλα τοπία, γεμάτα με αειθαλείς ασημόχρωμους ελαιώνες και γυμνούς φυλλοβόλους αμπελώνες.

Ο ήλιος του Δεκέμβρη πεισματικά λαμπερός, λογχίζει με τις ακτίνες του, το απέναντι δάσος και τους γύρω λόφους. Παράλληλα μακαρίζω όσους κατοικούν αυτό τον ευλογημένο τόπο, όπως την φίλη μου την κ. Μαρία, που όταν πάω επίσκεψη μόνη της έγνοια είναι να με τρατάρει ό,τι καλλίτερο έχει το σπιτικό της. Μου προσφέρει με πάντα φιλόξενη διάθεση, από ντοματάκι Κώτικο φτιαγμένο δικό της, μέχρι ξηρά καρύδια από την διπλανή καρυδιά, καθώς και ελιές από τον παλιό ελαιώνα της. Ευλογημένο Ασφενδιού, ευλογημένα χωριά της πανέμορφης εύφορης Κω. Πέρασε άλλη μια ηλιόλουστη Κυριακή στο χωριό, πλούσιο δώρο για όλους εμάς.

Ξανθίππη Αγρέλλη

2 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Σαν Ασφενδιανοι και σαν Λαγουδιανοι ωφειλουμε να ευχαριστησουμε τον κ. Χαραλαμπο Μαραβελια για την πολύτιμη δωρεά προς την Παναγία μας, ευχομαστε η Παναγία να χαρίζει πάντα υγεία και ευλογία σε εκείνον και στην οικογένειά του.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ