ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με λαμπρότητα ο εορτασμός του Αγ. Σπυρίδωνα στο Ζηπάρι – κ. Ναθαναήλ: Ας τον παρακαλέσουμε να «ακινητοποιήσει» και τους κλέφτες της πατρίδας μας

3
2083

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με τη δέουσα λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου κ. Ναθαναήλ πλαισιωμένου από πολλούς Ιερείς του νησιού μας εψάλη απόψε ο μέγας πανηγυρικός εσπερινός στον εορτάζοντα Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνα στο Ζηπάρι.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Πρόεδρος Ασφενδιού Σ. Μαλιλής, η επικ. του Οράματος Ι. Ρούφα, ο Τοπ. σύμβουλος και πρ. Πρόεδρος Μ. Γιωργαλλής και μεγάλος αριθμός προσκυνητών όπως κάθε χρόνο.

Ο Σεβασμιώτατος μίλησε για τον απλό και συνάμα θαυμαστό βίο του Αγίου Σπυρίδωνα ο οποίος ήταν βοσκός ξέροντας μόνο να διαβάζει την Αγία Γραφή και μετά το θάνατο της γυναίκας και της κόρης του αφιερώθηκε στο Θεό. Ήταν τέτοια η απλότητα, η ζωή και η ευσέβειά του που κλήρος και λαός τον ανέδειξαν όχι μόνο Ιερέα αλλά και Επίσκοπο στην περιοχή του.

Παρά το γεγονός ότι ήταν αμόρφωτος στην σύνοδο η οποία καταδίκασε τον Άρειο ο Άγιος Σπυρίδωνας πήρε το λόγο, οι  οπαδοί του αιρεσιάρχη χαμογέλασαν, σαν τον είδαν. Οι άλλοι πατέρες στενοχωρέθηκαν. Γνώριζαν πώς ο άγιος ήταν αγνός κι ενάρετος. Ήταν όμως, κι ο άνθρωπος ο απλοϊκός, με τα λίγα γράμματα και χωρίς αυτό που λέμε κατά κόσμο σοφία και γνώση. Πώς θα μπορούσε λοιπόν ο ταπεινός βοσκός να τα βγάλει πέρα μ’ ένα ρήτορα σοφό και διεστραμμένο; Γι’ αυτό στενοχωρέθηκαν και μερικοί αγωνιζόντουσαν να τον εμποδίσουν να ομιλήσει. Φοβόντουσαν μήπως ο τραχύς κι αδιάντροπος ρήτορας ζητήσει να τον εκθέσει και να τον γελοιοποιήσει.

Τότε ο άγιος έβαλε το αριστερό χέρι στην τσέπη του κι έβγαλε ένα κεραμίδι και δείχνοντας το, έκαμε με το δεξί του το σημείο του σταυρού κι είπε:

— «Εις το όνομα του Πατρός».

Κι έσφιξε το κεραμίδι. Οι πατέρες που παρακολουθούν τη σκηνή, συγκλονίζονται κυριολεκτικά. Γιατί με τις λέξεις του αγίου, η φωτιά με την οποία ψήθηκε το κεραμίδι ανέβηκε πάνω.

– «Και του Υιού»,

Πρόσθεσε. Τότε το νερό με το οποίο ζυμώθηκε το ξερό κεραμίδι, έτρεξε κάτω.

— «Και του Αγίου Πνεύματος».

Συμπλήρωσε ο πρακτικός και θεοφώτιστος διδάσκαλος. Το χώμα έμεινε στο χέρι του.

– Αδελφοί και πατέρες μου, συνέχισε ο θαυματουργός• όπως το κεραμίδι αποτελεί ένα πράγμα μιας ουσίας και μιας φύσεως, αλλά είναι τρισύνθετο – φωτιά, νερό, χώμα — έτσι κι ο Άγιος Θεός. Αν και δεν πρέπει να παρομοιάσουμε την Άκτιστο και Υπερούσια αυτή Φύση με κτιστό και φθαρτό δημιούργημα, εν τούτοις για να κάνουμε τα ακατάληπτα καταληπτά, – ας μας συγχωρήσει το άπειρο έλεος Του – λέμε και τονίζουμε:

– Ο Θεός είναι ένας κατά την ουσία και τη φύση. Αλλά κατά τα πρόσωπα ή τις υποστάσεις είναι Τριαδικός: Πατήρ, Υιός και Άγιο Πνεύμα.

Τα λόγια του αγίου κατέπληξαν τους παριστάμενους.

Ένα άλλο θαύμα του Αγίου ήταν όταν είχε αφήσει το μαντρί του αφύλακτο αφήνοντας το στην Θεία πρόνοια. Τότε πήγαν κλέφτες και μόλις είχαν διαλέξει αυτά που θα έπαιρναν με θαυμαστό τρόπο ακινητοποιήθηκαν κι έμειναν  ακούνητοι μέχρι το πρωί. Όταν ο Άγιος πήγε το πρωί και τους βρήκε τους είπε «τι κάνετε εδώ ευλογημένοι;» Τότε αυτοί ντράπηκαν και κατέβασαν τα μάτια, τότε ο Άγ. Σπυρίδων κατάλαβε και τους έδωσε από ένα αρνί για τον κόπο τους… Όπως τους είπε.

«Ας παρακαλέσουμε κι εμείς από δω σήμερα τον Άγιο Σπυρίδωνα να ακινητοποιήσει όλους τους κλέφτες της πατρίδας μας που ζητούν να διαχωρίσουν και να πάρουν ότι καλύτερο διαθέτει» κατέληξε με δάκρυα στα μάτια ο Σεβασμιώτατος.

Ευχαρίστησε δε θερμά για άλλη μια φορά τους κτήτορες που έκτισαν και συντηρούν παραδειγματικά τον Ιερό Ναό του Αγ. Σπυρίδωνα στο Ζηπάρι (ο Ναός ανηγέρθη το 2006 σε οικόπεδο της οικ. Χατζηπέτρου) καθώς και όλους τους προσκυνητές με την ευχή να έχουν τη χάρη και την ευλογία του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δοξασμενο το όνομά Του Αγίου Σπυρίδωνα.Μανώλη,Άννα, θεία – Όλγα να είστε πάντα αξιοι και ο Άγιος να σας χαρίζει υγεία και ευλογία.Χρόνια πολλά στον Σπύρο & την Σπυριδουλα.

  2. Εκτος απο τους κλεφτες της πατριδας μας οπως ειπε, ας κυνηγησει και τους κλεφτες που υπαρχουν στους κολπους της εκκλησιας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ