ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ «Μετάνθρωπος: ζώντας σ᾿ έναν ψηφιακό κόσμο» Με μεγάλο ενδιαφέρον η παρουσίαση του βιβλίου από τον κ. Ναθαναήλ στην Πνευματική Εστία Κω

1
1178
 
Google has deprecated the Picasa API. Please consider switching over to Google Photos
ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή
Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον πραγματοποιήθηκε απόψε στην αίθουσα της Πνευματικής Εστίας Κω η παρουσίαση του βιβλίου «Μετάνθρωπος» το οποίο επιμελήθηκε ο Επιστημονικός Διευθυντής της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης» Δημήτρης Γερούκαλης.
Την κεντρική παρουσίαση έκανε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος και προλογίζει το βιβλίο (ΒΙΝΤΕΟ).
Την εκδήλωση παρακολούθησαν μεταξύ άλλων: ο Δήμαρχος Κω Γ. Κυρίτσης, ο Πρόεδρος του Δημ. συμβουλίου Α. Κρητικός, η εκπρόσωπος της Περιφέρειας και Αντιπρόεδρος στην Αστική Εταιρεία, Ε. Νάκη, ο Πρόεδρος της Μαρίνας Σεβ. Μαραγκός, ο εκπρόσωπος της παράταξης Όραμα & Δράση Ε. Μωραΐτης, ο πρ. Δήμαρχος Θ. Βαρκάς, ο Αστυνομικός Δντης Κ. Κοκορόσκος, εκπρόσωπος της 80 ΑΔΤΕ, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, ο Γεν. Αρχιερατικός π. Ιωάννης, Ιερείς, και αρκετοί ενδιαφερόμενοι.

Ζώντας σ᾿έναν ψηφιακό κόσμο

Με κείμενα των Σωτήρη Γουνελά «Κριτική στην επιστήμη» και το Προλογικό Σχόλιο, του Δημήτρη Μπεκριδάκη «Machina Ex Deo, Στοχασμοί γύρω από τον θεολογικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας», Ιωάννη Πλεξίδα «Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση στην έννοια του μετανθρώπου» και Αθανασίου Μουστάκη: «Άγιος: ο πραγματικός μετά-άνθρωπος».

Οι συγγραφείς του τόμου κινούμενοι στα μονοπάτια της φιλοσοφίας, της σύγχρονης επιστήμης καί των επιτευγμάτων της τεχνολογίας αναζητούν στην ελληνική και πατερική παράδοση απαντήσεις σε ερωτήματα που θα τα βρίσκουμε μπροστά μας όλο και περισσότερο, όλο και πιο συχνά:

Επιτρέπεται να δημιουργήσουμε νέους «ισχυρότερους» και «ικανότερους» ανθρώπους; Ανθρώπους της διεπαφής (interface) με τον ηλεκτρονικό υπολογιστή;  Επιτρέπεται να προχωρήσουμε στη διενέργεια εκτεταμένων βελτιωτικών παρεμβάσεων στον  άνθρωπο; Επιτρέπεται να παραμερίσουμε τούς ασθενείς, τούς αδυνάτους, τούς αναπήρους, τούς διανοητικά διαφορετικούς; Επιτρέπεται να συναινέσουμε σέ μία ηθική της σκοπιμότητας και της θεοποίησης της επιθυμίας; Είναι η λύση των προβλημάτων μας ο μετάνθρωπος; Είναι ο μετάνθρωπος το αναπόφευκτο μέλλον μας;

Ο τόμος αυτός εντάσσεται στην εκδοτική προσπάθεια της Αστικής Εταιρείας «Ιπποκράτης» / Κέντρο πρόληψης των εξαρτήσεων και προαγωγής της ψυχοκοινωνικής Υγείας, η οποία εδρεύει στην Κω και δραστηριοποιείται στα νησιά του Βορείου Συγκροτήματος της Δωδεκανήσου. Επιστημονικός υπεύθυνος της Εταιρείας είναι ο Δρ Δημήτριος Κ. Γερούκαλης, Ιατρός Νευρολόγος Ψυχίατρος.

Δείτε την παρουσίαση του βιβλίου και την πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με το κοινό, που ακολούθησε, εδώ:

Περιεχόμενα

Χαιρετισμός, Σεβ. Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ
Προλογικό σχόλιο, Σωτήρη Γουνελά
Εισαγωγική αναφορά, Δημητρίου Γερούκαλη
Η οικολογία του ψηφιακού κόσμου: μετάνθρωπος ή πρόσωπον; Δημητρίου Γερούκαλη
Κριτική στην επιστήμη, Σωτήρη Γουνελά
Machine Ex Deo, Στοχασμοί γύρω από τον θεολογικό πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας, Δημήτρη Μπεκριδάκη
Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση πυρήνα της σύγχρονης τεχνολογίας, Δημήτρη Μπεκριδάκη
Το τέλος του ανθρώπου: μία χριστιανική προσέγγιση στην έννοια του μετανθρώπου, Ιωάννου Πλεξίδα
Άγιος: ο πραγματικός μετά-άνθρωπος, Αθανασίου Μουστάκη
Επιλεγόμενα, Δημητρίου Γερούκαλη

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ