ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με συγκίνηση & το αίτημα για παράταση της έκτακτης ανάγκης, ο Εσπερινός του Αγίου Αντωνίου στην Κω

3
1237

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Σε κλίμα συγκίνησης πραγματοποιήθηκε απόψε ο Εσπερινός της εορτής του Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου στο πρόσφατα ανακαινισμένο (είχε υποστεί ζημιές κι αυτό από τον σεισμό) Ιερό Παρεκλήσιο το οποίο βρίσκεται πίσω από τον Μητροπολιτικό Ναό του Αγ. Νικολάου, επί της οδού Γ. Ιωαννίδη στην Κω,

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ, παρουσία του Δημάρχου Κω Γ. Κυρίτση, του Διοικητή της 80 ΑΔΤΕ, Ταξίαρχου Λ. Ναζίφη και επιτελικών στελεχών της 80 ΑΔΤΕ, της Προέδρου του ΔΗΡΑΣ Β. Παντελίκιζη και αρκετών προσκυνητών.

Το ιστορικό αυτό παρεκκλήσιο χρονολογείται από τις αρχές του 1700 οπότε και λειτούργησε ως ενοριακός Ναός. Στην συνέχεια ανακατασκευάστηκε εκ βάθρων, έπειτα από σεισμό, από την Θάλεια Παρθενιάδου (εις μνήμην του γιου της Αντωνίου) το 1897.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ευχαρίστησε θερμά τον πολιτικό μηχανικό Ν. Μυλωνά ο οποίος έκανε αφιλοκερδώς την μελέτη και την επίβλεψη του έργου καθώς και όλους τους δωρητές.

Συνεχάρη, επίσης τον Δήμαρχο Κω Γ. Κυρίτση που κατέθεσε εκ νέου το αίτημα παράτασης της κατάστασης έκτακτης ανάγκης ώστε να ολοκληρωθεί η ανακατασκευή και των άλλων εκκλησιών μας.

Αναφέρθηκε τέλος στον θαυμαστό βίο του Αγίου Αντωνίου του καθηγητή της ερήμου.

Σε κανέναν Άγιο της Εκκλησίας μας δεν έκανε τόσες και τέτοιες άγριες επιθέσεις πειρασμών ο διάβολος, όσες στον Μέγα Αντώνιο. Μεταχειρίστηκε ο δόλιος όλα τα μέσα για να τον γκρεμίσει, άλλα δεν μπόρεσε. Πάμπλουτος αλλά Αγράμματος Το 251 μ.Χ. γεννήθηκε στην Αίγυπτο ένα μεγάλο και φωτεινό αστέρι της χριστιανοσύνης: Ο Μέγας Αντώνιος. Ιδιαίτερη πατρίδα του ήτανε ένα μικρό χωριό, Κόμα ονομαζόμενο, που βρισκότανε ανατολικά της όχθης του ποταμού Νείλου, στην Νότιο Μέμφιδα. Οι γονείς του ήτανε πλούσιοι και ευσεβείς χριστιανοί. Μπορούσανε να δώσουμε μεγάλη μόρφωση στον μικρό τους Αντώνιο και να τον αναδείξουν μεγάλο επιστήμονα, αλλά τους φόβιζε η συναναστροφή στο σχολείο με τα παιδιά των ειδωλολατρών. Δεν θέλανε να χάση την πίστη του το παιδί τους, από την πλάνη της ειδωλολατρίας. Προτιμούσανε να δούνε το παιδί του στον Παράδεισο αγράμματο, παρά γραμματισμένο στην Κόλαση. Έμεινε, λοιπόν, εξαιτίας αυτού, τελείως αγράμματος ο Αντώνιος. Αυτό όμως δεν τον εμπόδισε να αναδειχθεί Μέγας.

Βίος Αγίου Αντωνίου του Μεγάλου

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Δέσποτα ευλόγησον. Είναι πασίγνωστο ότι ο Αγιος Αντώνιος δεν πλενόταν ποτέ. Μας προτείνεις να ακολουθήσουμε το παράδειγμα του;

  2. ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΎΩ ΌΤΙ ΕΊΣΑΙ ΚΑΙ ΕΣΎ ΤΩΝ ΑΠΕΥΘΕΙΑς ΑΝΑΘΈΣΕΩΝ. ΓΙΑΤΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΘΑ ΨΑΧΝΩ ΓΙΑ ΑΜΙΑΝΤΟΥΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ