ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κυριακή των φουντών-της Σταυροπροσκυνήσεως με τον Σεβασμιώτατο στο Πλατάνι – Οφφίκιο Οικονόμου & στον π. Αναστάσιο Γιώτη

0
1654
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

(Πρόσθετες φωτό & βίντεο Χαρίκλεια Χριστοφή)

Κυριακή των φουντών η Κυριακή της Σταυροπροσκύνησης.

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη.

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Αθανασίου στο Πλατανι βρέθηκε ο Μητροπολίτης μας κ. Ναθαναήλ.

Ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε τησ Θείας Αρχιερατικής Λειτουργίας με συλλειτουργούς τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά και τον Εφημέριο του Ιερού Ναού π. Αναστάσιο Γιώτη.

Στον τελευταίο χειροθέτησε το οφίκκιο του Οικονόμου με τον αντίστοιχο, Σταυρό ευλογίας.

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στην ομιλία του στη σημερινή μεγάλη μέρα για την Εκκλησία μας.

Ονομάζεται Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως γιατί στην αγρυπνία ή στον Όρθρο αυτής της μέρας, μετά από τη μεγάλη Δοξολογία, ο Σταυρός μεταφέρεται σε μια σεμνή πομπή στο κέντρο του ναού και παραμένει εκεί όλη την υπόλοιπη εβδομάδα οπότε στο τέλος κάθε ακολουθίας γίνεται προσκύνηση του Σταυρού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα του Σταυρού, που κυριαρχεί στην υμνολογία αυτής της Κυριακής, παρουσιάζεται όχι μέσα στο πλαίσιο του πόνου, αλλά της νίκης και της χαράς. Ακόμα δε περισσότερο οι Ειρμοί του Κανόνα της Κυριακής είναι παραμένει από την πασχαλινή ακολουθία,«Αναστάσεως ημέρα», και ο Κανόνας είναι παράφραση του αναστάσιμου Κανόνα (Σταυροαναστάσιμος Κανόνας).

Ποιό, όμως, είναι το νόημα όλων αυτών; Βρισκόμαστε στη μέση της Μεγάλης Σαρακοστής. Από τη μια πλευρά η φυσική και πνευματική προσπάθεια, αν είναι συστηματική και συνεχής, αρχίζει να μας γίνεται αισθητή, το φόρτωμα να γίνεται πιο βαρύ, η κόπωση πιο φανερή.Έχουμε ανάγκη από βοήθεια και ενθάρρυνση. Από την άλλη πλευρά, αφού αντέξουμε αυτή την κόπωση και έχουμε αναρριχηθεί στο βουνό μέχρι αυτό το σημείο, αρχίζουμε να βλέπουμε το τέλος της πορείας μας και η ακτινοβολία του Πάσχα γίνεται πιο έντονη.

Η Σαρακοστή είναι η σταύρωσητου εαυτού μας, είναι η εμπειρία – περιορισμένη βέβαια – που αποκομίζουμε από την εντολή τουΧριστού που ακούγεται στο ευαγγελικό ανάγνωσμα αυτής της Κυριακής: «όστις θέλει οπίσω μου ακολουθείν, απαρνησάσθω εαυτόν και αράτω τον σταυρόν αυτού και ακολουθήτω μοι» (Μάρκ. 8,34). Αλλά δεν μπορούμε να σηκώσουμε το σταυρό μας και ν΄ ακολουθήσουμε το Χριστό αν δεν ατενίζουμε το Σταυρό που Εκείνος σήκωσε για να μας σώσει

Παράλληλα με το κήρυγμα της ημέρας  ο κ.κ. Ναθαναήλ αναφέρθηκε στο έργο και την ουσιαστική προσφορά του εφημέριου παπά Αναστάσιου Γιώτη.

Μετά την ευλογία των φουντών δηλ. τα μικρά ματσάκια με τα άνθη επoχής που μοιράζονται ως ευλογία το πλήθος ευλαβών προσκυνητών που κατέκλυσαν την Εκκλησία μαζί με το Αντίδωρο πήραν και την ευλογημένη παραδοσιακή φούντα.

Την Κυριακή των φουντών ή τη Σταυροπροσκυνήσεως τίμησαν με την παρουσία τους ο Διοικητής της 80 ΑΔΤΕ Ταξίαρχο Εμμ. Θεοδώρου μετά της συζύγου και επιτελών του. Ακολούθως η ενοριακή αδελφότης της Εκκλησίας προσέφερε στον Δεσπότη, τους ιερείς, τους ψάλτες, καθώς και στο ευλαβές εκκλησίασμα, νηστήσιμο πρωινό στην παρακείμενη ενοριακή αίθουσα.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΒΙΝΤΕΟ από Δημοτική τηλεόραση Κω

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.