ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Εκρηκτική & βροντερή η πρώτη Ανάσταση το μεσημέρι στον Άγιο Παντελεήμονα Κω

0
1050

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολύς κόσμος συγκεντρώθηκε για να παρακολουθήσει το εντυπωσιακό έθιμο με τη ρίψη βαρελότων και εκρηκτικών έξω από τον Ναό του Αγίου Παντελεήμονα στην Κω.

Το έθιμο αυτό καθιερώθηκε από τον Αντώνη Θαλασσινό και τους κατοίκους της περιοχής πέριξ της πλ. Διαγόρα από το 1972 και επαναλαμβάνεται ανελλιπώς μέχρι σήμερα κάθε Μεγάλο Σάββατο στις 12 το μεσημέρι στον δρόμο μπροστά από το γραφικό εκκλησάκι.

Οι παρευρισκόμενοι,  αφού  προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου, χτυπούν την καμπάνα δυνατά και στη συνέχεια ακολουθεί η ρίψη των βαρελότων με τον κόσμο να ξεσπά σε χειροκροτήματα και επευφημίες και στο τέλος εύχονται όλοι καλή Ανάσταση φεύγοντας για το γιορτινό τραπέζι (φέτος ήταν ιδιαίτερα εκκωφαντικά).

Το «παρών» έδωσαν μεταξύ άλλων: Ο Υποψήφιος Ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Γ. Νικητιάδης, ο Υπ. Περιφερειακός σύμβουλος Ν. Κανταρζής, ο Αντιπρόεδρος του ΔΙΙΚ Ν. Μανούσης (οι οποίοι και χτύπησαν την καμπάνα μαζί με τον Αντώνη Θαλασσινό για να δώσουν το σύνθημα να ξεκινήσουν τα βαρελότα), ο Υπ. Δήμαρχος Θ. Νικηταράς, ο Αντιδήμαρχος Θ. Μουζουράκης και αρκετοί υποψήφιοι σύμβουλοι.

Σημειωτέον ότι το έθιμο αυτό θυμίζει στους παλαιότερους αυτό που γινόταν παλιά κάθε Κυριακή του Πάσχα στην πλατεία Ελευθερίας.

BINTEO από Ηλιάνα Πετρή:

Πρώτη ανάσταση Άγιος Παντελεήμονας Κως..

Geplaatst door Iliana Petri op Zaterdag 27 april 2019

Παλιό Βίντεο με τα βαρελότα στην πλ. Ελευθερίας Κυριακή του Πάσχα 1988 (ΒΙΝΤΕΟ Παντελή Φαναριώτη)

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ