ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Το παραδοσιακό πανηγύρι της εορτής απόδοσης του Πάσχα στον Άι Γιώργη Πετρουμιανό στον Άγιο Φωκά

1
4159

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ
Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο εσπερινός της εορτής της Αποδόσεως του Πάσχα τελέστηκε απόψε πανηγυρικά στο Ιερό παρεκκλήσιο του Άι Γιώργη του Πεττρουμιανού στον Άγιο Φωκά που έχτισε ο αείμνηστος Γιώργος Γιωργάς μεταφέροντας την θαυματουργή εικόνα του Αγίου Γεωργίου από την απέναντι Αλικαρνασσό (Πετρούμι).

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ ο οποίος τόνισε ότι είναι πολύ όμορφο να εορτάζεται στον Άγιο Γεώργιο τον Πετρουμιανό η εορτή της Αποδόσεως του Πάσχα με το Χριστός Ανέστη και το Αληθώς Ανέστη.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε στην ομιλία του ότι το Οικουμενικό Πατριαρχείο αμέσως μετά την άλωση άλλαζε διαρκώς Πατριαρχικούς ναούς μιας και οι Τούρκοι τους έβγαζαν από κάθε μεγάλο ναό της πόλης μέχρι που εγκαταστάθηκαν στην Ιερά Μονή του Αγίου Γωεργίου στο Φανάρι και από τότε δεν τους ξανά πείραξαν μιας και οι μουσουλμάνοι ευλαβούνται ιδιαίτερα τον Άγιο Γεώργιο.

Μετά από αυτό και το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων έβαζε μια εικόνα του Αγίου Γεωργίου έξω από κάθε εκκλησία του… για να μην κινδυνεύσουν από την βαρβαρότητα των ανθρώπων.

Ο Άγιος Γεώργιος μας θυμίζει με τον καλύτερο τρόπο τι σημαίνει Χριστός Ανέστη και Αληθώς Ανέστη, τόνισε ο Σεβασμιώτατος προσθέτοντας ότι η ελπίδα από την απελπισία έχει ένα πολύ μικρό διαχωριστικό όριο και αυτό είναι η πίστη.

Έχουμε υποχρέωση να στηριχθούμε στρην πίστη για να μπορέσουμε να στηρίξουμε και τους άλλους που είναι πιο αδύναμοι από μας, γιατί αλλιώς θα είμαστε τυφλοί οδηγοί τυφλών όπως λέει η γραφή, κλείνοντας με την ευχή ο Άγιος Γεώργιος να μας δώσει αυτή την δυνατότητα.

Αμέσως μετά τον εσπερινό ακολούθησε παραδοσιακό πανηγύρι από την ενορία του Αγίου Αθανασίου και Αρχαγγέλου Γαβριήλ Πλατανίου με ζωντανή μουσική (Δ. Κεφαλιανός – βιολί, Ν. Μάμμης λαούτο-τραγούδι, Ρ. Σχοινάκης πλήκτρα – τραγούδι, Σ. Κώστογλου -λύρα και Π. Χατζηχριστοδούλου – κρουστά), και άφθονο φαγητό.

1 ΣΧΟΛΙΟ

  1. Ο ΑΠΕΡΧΟΜΕΝΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΥΣΤΟΔΙΑ ΤΟΥ ΠΟΥ ΗΤΑΝΕ ????
    ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΔΕΝ ΑΦΗΝΑΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙ ΓΙΑ ΝΑ ΦΑΝΟΥΝ ΤΩΡΑ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΚΑΝΕΝΑ ΜΑΣ ΑΠΟ ΔΩ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΕΤΕ ΤΟ Η Θ Ο Σ ΚΑΙ ΤΗΝ Α Ξ Ι Ο Π Ρ Ε Π Ε Ι Α
    ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΠΟΡΕΥΘΗΚΑΝ!!!!!!!!!!!

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ