ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Η εορτή και η λιτανεία της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου

1
2474
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Η εορτή και η λιτανεία της Οσίας Ειρήνης Χρυσοβαλάντου στο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου (28/7/2019)

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Στο Ιερό Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, βρέθηκε ο αεικίνητος Μητροπολίτης μας κ.κ. Ναθαναήλ, στην γυναικεία Ιερά Μονή, όπου ο χρόνος σταματάει και ο επιβλητικός τρούλος του Αγίου Νεκταρίου, ξεχωρίζει ανάμεσα στα άλλα Ιερά Παρεκκλήσια.

Ο Ιερός Ναός Αγίου Νεκτάριου, χτίστηκε το 1968 και εγκαινιάσθηκε στις 22 Αυγούστου του 1971, γιορτάζει δε στις 9 Νοεμβρίου. Εκεί παράλληλα ιδρύθηκε από τον Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’ Δίκαιο και το γυναικείο ησυχαστήριο.

Το Ιερό Παρεκκλήσιο, της Αγίας Ειρήνης της Χρυσσοβαλάντου κατασκευάστηκε το 1981 -1982 και βρίσκεται εντός του αυλόγυρου της Μοναστηριακής γυναικείας κοινότητας,

γιορτάζει δε, στις 28 Ιουλίου. Ο τρίτος Ναΐσκος, είναι αφιερωμένος ως Ιερός Ναός της Αναστάσεως του Χριστού και των Αγίων Ραφαήλ, Νικολάου και Ειρήνης. Ευρίσκεται ανάμεσα στις δυο άλλες Εκκλησίες και κατασκευάστηκε από το 1992-1993.

Το περίγραμμα των καμπαναριών, μαζί με τους γλυκούς ήχους της Κυριακάτικης καμπάνας, ξεχωρίζει, αγέρωχο και επιβλητικό.

Η Μοναστηριακή γαλήνια ατμόσφαιρα, είναι διάχυτη παντού, ενώ οι πολυπληθείς προσκυνητές, βιώνουν στιγμές προσευχής, ψυχικού μεγαλείου και ευλογημένης ημέρας, για Κυριακάτικη ανάπαυλα, αφού η ροή του χρόνου εδώ μοιάζει αργή και αλλοτινή.

Η ζωή στα κελιά των ολίγων αφιερωμένων μοναχών, που ξεχωρίζουν σαν λευκή πινελιά στο πλούσιο πράσινο, κυλάει με αργούς, ήρεμους ρυθμούς, με Χριστιανική αγάπη, αλληλεγγύη, περισυλλογή, προσευχή, νηστεία, αγρυπνία, υπακοή, ταπείνωση και συγχώρηση.

Οι πιστοί, τυλιγμένοι με την πρωινή δροσιά, αν και ζεστός ο Ιούλιος, ανάβουν τα κεράκια που οι φλογίτσες τους τρεμοσβήνουν στην Εικόνα της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, που βρίσκεται στο προσκυνητάρι. Οι Βυζαντινοί, Κυριακάτικοι μελωδικοί ύμνοι, ακούγονται λες και αναβλύζουν από τις καρδιές των ψαλμωδών και των μοναχών.

‘Ευλογημένος ο άνθρωπος που έχει στηρίξει την πεποίθηση, την πίστη και την ελπίδα του στον Δημιουργό του’ . Τονίζει στο Κυριακάτικο μεστό κήρυγμά του, ο ποιμενάρχης μας κ.κ. Ναθαναήλ. Ο αξιοσέβαστος Δεσπότης, σκορπίζει σαν ψήγματα χρυσού, τα ανεκτίμητα λόγια του Ιερού Ευαγγελίου, που αναφέρονται στην θεραπεία του χρόνιου παραλυτικού.

Η Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, όπου προεξήρχε ο Σεβασμιότατος κ.κ. Ναθαναήλ, με συλλειτουργούς τον πάτερ Αμβρόσιο και πατέρα Νεκτάριο, φθάνει προς το τέλος της.

Ακολουθεί η λιτάνευση της Αγίας Εικόνας και των σεπτών Αγίων λειψάνων, που τα συνοδεύει το καθιερωμένο εθιμοτυπικό ‘κόλλυβο’ για την μνήμη της Άγιας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου.

Η λιτάνευση συνεχίζεται, στον εσωτερικό χώρο του Μοναστηριού και καταλήγει στον τάφο του μακαριστού, αειμνήστου Μητροπολίτη Ναθαναήλ Α’ Δικαίου, του ιδρυτή του μεγάλου αυτού έργου, ανάμεσα σε τόσα πολλά άλλα που έκανε, στα λίγα χρόνια που ποίμανε την Ιερά Μητρόπολή του.

Άξιος συνεχιστής, πρέπει να παραδεχθούμε, ο διάδοχος του Ναθαναήλ Β’ Διακοπαναγιώτης. Μετά από 30 ολόκληρα χρόνια τέλματος της Μητροπόλεως, ανέλαβε ένας δραστήριος και χαρισματικός ποιμενάρχης. Μέσα σε λίγο χρόνο κατάφερε να νοικοκυρέψει τα της Μητρόπολης, να ζωντανέψει τις ξεχασμένες ενορίες, να ανακαίνιση Εξωκλήσια και Ναούς και να φροντίσει το γυναικείο Μοναστήρι καθώς και την παρακείμενη στέγη γερόντων.

Περνάμε μπροστά από μανουάλια και προσκυνητάρια, που έχουν τοποθετηθεί κατάλληλα, για την λιτανεία και για το υπαίθριο προσκύνημα των πιστών. Με την συνοδεία των Βυζαντινών ύμνων, καταλήγουμε ξανά στο Παρεκκλήσιο της Αγίας Ειρήνης της Χρυσοβαλάντου, της θαυματουργού. Με το ευλογημένο Αντίδωρο, που μοίρασε ο Δεσπότης, στο ευλαβές εκκλησίασμα, επιστρέφουμε με πλούσιες καταγραφές στην μνήμη μας, από την Κυριακή του παραλυτικού στο σεβάσμιο γυναικείο Μοναστήρι του Αγίου Νεκταρίου. Κάθε φορά που το επισκεπτόμαστε, οι συναισθηματικές παιδικές αναμνήσεις από τις επισκέψεις μας σε ανάλογα Μοναστήρια αβίαστα γίνονται έντονες.

Να προσθέσουμε δε, ότι μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, φιλόξενα οι μοναχές καλοδέχτηκαν στην παρακείμενη αίθουσα τους πιστούς, τον Δεσπότη τους Ιερείς και τους ψαλμωδούς, προσφέροντάς τους νόστιμο πρωινό.

Ξανθίππη Αγρέλλη

===================================================================

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.