ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με πολλούς προσκυνητές το πανηγύρι της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Πυλί

0
4070
Συνεργάτης aegeanews.

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Με λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια τελέστηκε ο πανηγυρικός εσπερινός της εορτής στο Ιερό παρεκκλήσιο Μεταμόρφωσης του Σωτήρος στο Πυλί (αμέσως μετά την πλατεία του Αγίου Νικολάου) από τον π. Κωνσταντίνο και τον π. Ηρακλή.

Όπως συνηθίζεται κατά την εορτή της Μεταμόρφωσης  προσκομίζονται στις εκκλησίες για να ευλογηθούν με ειδική ευχή τα πρώτα σταφύλια της χρονιάς, τα οποία στη συνέχεια διανέμονται στο εκκλησίασμα*.

Στην συνέχεια η ενορία Αγίου Νικολάου Πυλίου πραγματοποίησε παραδοσιακό πανηγύρι τιμώντας ιδιαίτερα την σημερινή μεγάλη εορτή.

 

 

* Η ευλογία των σταφυλιών, των αντιπροσωπευτικών αυτών απαρχών του κόσμου, είναι μία λειτουργική πράξη που τονίζει–ιδιαίτερα τη δοξολογική και ευχαριστιακή προσφορά της ύλης και των καρπών της γης στο Δημιουργό Θεό και κτίστη των απάντων. Πολύ περισσότερο μάλιστα, όταν ο καρπός αυτός της αμπέλου μας δίδει το κρασί, που ο Χριστός ευλόγησε στην Κανά, για να τονίσει την εν Χριστώ μεταμόρφωση του κόσμου,αλλά και μας το παρέδωσε στο Μυστικό Δείπνο, ως το στοιχείο εκείνο, που μαζί με το ψωμί, την ώρα της θείας Λειτουργίας αφθαρτοποιούνται χαρισματικά, μεταποιούμενα σε Κυριακό «σώμα και αίμα», θεία Ευχαριστία.

Εκτός τούτων, η ευλογία των σταφυλιών τονίζει και την ανάγκη συνεχούς πνευματικής καρποφορίας και μεταμορφωτικής πορείας του ανθρώπου, καθόσον«οἱ τῷ ὕψει τῶν ἀρετῶν διαπρέψαντες, καὶ τῆς ἐνθέου δόξης ἀξιωθήσονται».

Καθηγητού Γ. Σκαλτσή

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ