ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Μεγάλος αριθμός προσκυνητών στον Εσπερινό του Τιμίου Σταυρού στην Κω | κ. Ιερεμίας: Ο Σταυρός του Χριστού και ο σταυρός κάθε ανθρώπου

0
2587

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Την μεγάλη εορτή της Υψώσεως του Τιμίου Σταυρού εορτάζει σήμερα η εκκλησία μας.

Στις 14 Σεπτεμβρίου τιμάται η Ύψωση του Τιμίου Σταυρού του Κυρίου από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Μακάριο (14 Σεπτεμβρίου 335) αμέσως μετά την εύρεσή του από την Αγία Ελένη.

Μεγάλος αριθμός προσκυνητών τίμησε και φέτος τη ξεχωριστή δεσποτική εορτή στο ιερό παρεκκλήσιο του Τιμίου Σταυρού, στο κέντρο της πόλης, έναντι του Νοσοκομείου Κω.

Στον εσπερινό χοροστάτησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αγκύρας κ. Ιερεμίας πλαισιωμένος από τον Γενικό Αρχιερατικό π. Ιωάννη και Ιερείς της πόλης της Κω, ενώ ο χορός των ιεροψαλτών υπό την Διεύθυνση του καθηγητή κ. Σακέλλη απέδωσε πολύ όμορφα τους ύμνους της εορτής.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στον Τίμιο Σταυρό που είναι Πρόσωπο της εκκλησίας μας. Ποιος από μας δεν κάνει το σημείο του σταυρού για να επικαλεστεί τις παρακλήσεις και τα αιτήματα της ζωής μας. Ο Σταυρός είναι ο φύλαξ όλης της οικουμένης.

Αναφερόμενος στον θαυματουργικό τρόπο ανεύρεσής του το 326μΧ από την Αγία Ελένη και τον τρόπο που ο τότε Πατριάρχης Ιεροσολύμων Μακάριος τον ξεχώρισε από τους άλλους δύο σταυρούς των ληστών που είχαν συσταυρωθεί μαζί με τον Κύριο (τον τοποθέτησε μπροστά σε μία νεκρή γυναίκα και αυτή αμέσως αναστήθηκε).

Τα σύμβολα αυτά τα οποία υπάρχουν στην εκκλησία, τα προσκυνούμε γιατί μας ανεβάζουν ψηλά. Γίνονται κλίμακα που μας ανεβάζουν στα Άγια Πρόσωπα τα οποία εξεικονίζουν.

Και όλα αυτά τα οποία πρεσβεύει η πίστη μας βρίσκονται μέσα στην εκκλησία, τους ύμνους και τη λατρευτική ζωή.

Τόνισε ακόμη την σχέση που υπάρχει μεταξύ του Σταυρού του Χριστού και του σταυρού που σηκώνει κάθε άνθρωπος.

Δίχως σταυρό δεν υπάρχει ζωντανή ή βιωματική γνώση του Θεού.
Καρφωμένοι στους σταυρούς μας, ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο για το ανεκτίμητο δώρο Του να Τον μιμηθούμε με τις θλίψεις μας.
Καρφωμένοι στους σταυρούς μας, ας ομολογήσουμε μπροστά στον Κύριο ότι οι αποφάσεις Του για μας είναι αλάθητες. Ας κατηγορήσουμε τους εαυτούς μας για τις αποστασίες (ή προδοσίες), τις αμαρτίες, τα πάθη μας, την αυτονόμηση του θελήματός μας από το θέλημά Του, ας δικαιώσουμε την κρίση Του, και έτσι θα λάβουμε την άφεση των αμαρτιών μας και τη θεραπεία των παθών μας.

Παρόντες στον Εσπερινό ήταν μεταξύ άλλων: Ο νέος Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά βίου μάθησης και Απασχόλησης Γ. Κρητικός, ο Εντεταλμένος Δημοτικός σύμβουλος Σ. Πης, ο πρ. Έπαρχος Β. Ξυπολυτάς, ο καθηγητής Γ. Πέρος και μεγάλος αριθμός προσκυνητών

Όπως είναι γνωστό το πλήρως ανακαινισμένο, ιστορικό παρεκκλήσιο έναντι του Νοσοκομείου Κω, επί της οδού Μητροπόλεως βρίσκεται στον χώρο όπου λειτουργούσε την περίοδο του μεσοπολέμου, το παλιό Γυμνάσιο και Λύκειο της Κω.
Χτίστηκε σύμφωνα με την παλιά επιγραφή, το 1879 από την οικογένεια Παντελόγλου

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ