ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον γεμάτο αναμνήσεις ΙΝ του Αγ. Παύλου στο Λινοπότη με το νέο εφημέριο π. Κωνσταντίνο

0
3198
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

(πρόσθετες φωτο & βίντεο Χαρίκλεια Χριστοφή)

Ο Άγιος Παύλος του Λινοπότη 22/9/ 2019

(Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη)

Αυτή την Κυριακή των ‘Αλιέων’, ο Δεσπότης μας βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου στον Λινοπότη, όπου συλλειτούργησε με τον νέο εφημέριο παπά Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη.

Όταν το 1999 ο προηγούμενος μακαριστός Μητροπολίτης Αιμιλιανός, κάλεσε τον τότε Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο Πίτση, να ανοίξει και να ξαναζωντανέψει την ενορία του Αγίου Παύλου του Λινοπότη, κανένας δεν περίμενε το θαυμάσιο αποτέλεσμα που τελικά έγινε.

Ανακαλώ στη μνήμη μου, τις τακτικές επισκέψεις μου στον Ιερό Ναό του Αγίου Παύλου.

Στα πέτρινα χρόνια της χούντας οι τότε ιερείς, με την σειρά διακονούσαν στον Άγιο Παύλο, προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στο παρακείμενο Στρατόπεδο.

Ακολουθούσα το μακαριστό παπά Δημήτρη, στους Εσπερινούς, στα Απόδειπνα, στις Παρακλήσεις και φυσικά στις Κυριακάτικες Θείες Λειτουργίες. Όντας μαθήτρια του μοναδικού Ιπποκρατείου Γυμνασίου, έζησα στα σκοτεινά χρόνια της Δικτατορίας και ο φακός των ματιών μου, κατέγραψε πλείστα και ανεξήγητα για την ηλικία μου γεγονότα.

Οι δικτάτορες πηγαινοέρχονταν συνεχώς, οι βραχύχρονοι βασιλείς, παρηλαύνανε και οι στρατιωτικοί έβγαζαν πύρινους λόγους, υπέρ του ολοκληρωτικού καθεστώτος, μέσα στο εν λόγω μεγάλο στρατόπεδο.

Ατέλειωτα ήταν τα Πασχαλινά γλέντια και οι χοροί στις Εθνικές μας γιορτές, με τους χουντικούς να χορεύουν κάτω από τους ήχους της στρατιωτικής μπάντας.

Όλα αυτά στο χώρο του τότε Στρατοπέδου, σήμερα απόλυτα τακτοποιημένου, πεντακάθαρου και με την Εκκλησία του Αγίου Παύλου, πάντα καλά φροντισμένη. Η Εκκλησία αυτή επειδή χτίσθηκε από Καθολικούς, επί Ιταλοκρατίας, έχει το Ιερό της προς την Δύση.

Αντίθετα οι Ορθόδοξοι Ναοί έχουν το Ιερό τους προς την Ανατολή.

Έπειτα από χρόνια, έγινε η μετακόμιση της Στρατιωτικής μονάδας, στην απέναντι πλευρά.

Πέρασε αρκετός καιρός και το παρατημένο Στρατόπεδο, η άλλοτε Γεωπονική Σχολή, η Παιδούπολη, επί Ιταλικής κατοχής, ερήμωσε. Έμεινε ένα ερειπωμένο κουφάρι, χωρίς πόρτες και παράθυρα, γεμάτο σκουπίδια, έρμαιο του καιρού και των επιτήδειων περαστικών.

Ώσπου ανέλαβε η Ιερά Μητρόπολης, να ξαναζωντανέψει την Εκκλησία και τον περίγυρο της.

Μια όαση δροσιάς και νοικοκυρέματος, βρίσκεται τώρα στη διάθεση των ευλαβών πιστών.

Στην προσπάθεια να ανακαινισθεί πλήρως ο Ιερός Ναός, βρήκε πρόθυμο αρωγό τον αεικίνητο Μητροπολίτη μας κ. κ. Ναθαναήλ, του οποίου η καλαισθησία είναι ευρέως γνωστή.

Μαζί με τον άοκνους εργάτες της Εκκλησίας και τον τότε Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομο, μετέτρεψαν τον Άγιο Παύλο, από εγκαταλειμμένη μισό -ασπρισμένη Εκκλησία, σε ένα αληθινό στολίδι. Ανακαινίσθηκε πλήρως και ντύθηκαν οι εσωτερικοί τοίχοι με υπέροχες βυζαντινές εικόνες, ενώ διακοσμήθηκε το δάπεδο και η πρόσοψη του Ι. Ναού, με εξαιρετικά ψηφιδωτά.

Επίσης προστέθηκε στον ίδιο χώρο, με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη μας και με έξοδα και προσωπικό κόπο, γενναία δωρεά, του Αρχιμανδρίτη Χρυσόστομου, ένα μοναδικό για την χώρα μας Βαπτιστήριο, του Αγίου Ιωάννη του Χρυσοστόμου.

Είναι ένα Ιερό Παρεκκλήσιο σε σχήμα ροτόντας με ειδικό μαρμάρινο χώρο, για να Βαπτίζονται όσοι ενήλικες επιθυμούν να γίνουν Χριστιανοί. Το Παρεκκλήσιο αυτό εγκαινιάσθηκε το 2013, όπου έγιναν τα θυρανοίξια του από τον Μητροπολίτη κ. κ. Ναθαναήλ.

Ο περιβάλλων χώρος καθαρίστηκε σχολαστικά, φυτεύτηκε με ελιές, εσπεριδοειδή, λουλούδια και ευωδιαστούς θάμνους, για να προσθέσει περισσότερη ομορφιά και ιδιαίτερη αξία στην περιοχή. Οι παλιοί θάλαμοι ανακαινίσθηκαν και έγιναν μια ευρύχωρη και καλά οργανωμένη αίθουσα εκδηλώσεων, μέσα σε αυτό τον παραδεισένιο χώρο.

Το παλιό σπίτι του ταξίαρχου, έγινε από πρώην ερείπιο, ένα καλό φτιαγμένο πρεσβυτέριο.

Σε μια σύντομη ξενάγηση στο χώρο, δυστυχώς είδαμε και τα σημάδια βίαιης καταστροφής, με αιχμηρά αντικείμενα των θυρών του Ι. Ναού, από τις τακτικές απόπειρες επίδοξων διαρρηκτών.

Όλος αυτός ο κήπος και όλη αυτή η πεντακάθαρη και φροντισμένη περιοχή, που ποτίζεται με δεξαμενή ‘συλλέκτη’ βρόχινου νερού, χρειάζεται περισσότερη προστασία για να προφυλαχθεί. Να φυλαχτεί από περαστικά ζώα, που θα αποψιλώνουν τον κήπο, από φορτηγά που θα γεμίζουν με σκόνη τον Ιερό Ναό και προπάντων από επίδοξους διαρρήκτες και ανεπιθύμητους επισκέπτες. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να γίνει ένα προστατευτικό τοιχίο, με μια πολύ όμορφη καλλιτεχνική κατασκευή, σιδερένιας αυλόπορτας.

Η όλη αυτή προσπάθεια αντί να επαινεθεί, φιλοδωρίθηκε με απανωτές κακόβουλες καταγγελίες, στην πολεοδομία και στις αρμόδιες αρχές.

Λες και ο ποιμενάρχης μας κ.κ. Ναθαναήλ, είχε την πρόθεση να κάνει κάτι που θα έβλαπτε το περιβάλλον και τους προσκυνητές, στην προσπάθεια του να προστατέψει την Εκκλησία και τον περίγυρο της. Αντίθετα συνάντησε πολλά εμπόδια και μεγάλη αγνωμοσύνη.

Όπως είπε και ο δραστήριος Μητροπολίτης μας στην ομιλία του από του άμβωνος του Αγίου Παύλου του Λινοπότη, ‘Το κακό δυστυχώς βρίσκεται παντού μέσα στους ανθρώπους και πρέπει να το αντιμετωπίζουμε με την Αγάπη του Κυρίου μας.’

Για άλλη μια φορά βρεθήκαμε στην Κυριακάτικη Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, με τον νέο εφημέριο παπά Κωνσταντίνο Κεχριμπάρη, ο οποίος είναι εγγονός Ιερέα και κατάγεται από το Καρπενήσι της Ευρυτανίας. Έχει δυο αδέλφια τον Μανόλη και την Παναγιώτα και δημιούργησε την δική του υποδειγματική οικογένεια, με την παπαδοκόρη του παπά Κυριάκου Παρασκευαδάκη την κ. Αργυρούλα. Ο παπά Κώστας, έχει τελειώσει την Ιερατική Σχολή Καρπενησίου και ήταν για πολλά χρόνια άριστος ιεροψάλτης, καθότι καλλίφωνος, με μια ιδιαίτερη στεντόρεια Βυζαντινή φωνή. Σαν σήμερα συμπλήρωσε ένα έτος από το Ιερό Μυστήριο της Χειροτονίας του ως Ιερέας, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου.

Στην Ιερατική σχολή είχε ως Διευθυντή και δάσκαλο μεταξύ άλλων και τον πατέρα Νάρκισσο ο οποίος ήταν και ο πνευματικός του καθοδηγητής.

Κοινή διαπίστωση όλων, είναι ότι ο παπα Κώστας, συνεχίζει επάξια και με ζήλο την διακονία των προκάτοχων του στην ενορία Αγίου Παύλου, του Λινοπότη.

Παρών στην Θεία Λειτουργία ήταν μεταξύ άλλων και ο Πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ασφενδιού κ. Μιχάλης Γιωργαλλής.

Ακολούθησε φιλόξενο πρωινό από την Ενοριακή Αδελφότητα, στους πιστούς προσκυνητές, στον Δεσπότη και την ακολουθία του, στην παρακείμενη αίθουσα, εκεί δίπλα στο παλιό ερειπωμένο Στρατόπεδο, στην θρυλική Παιδούπολη του Λινοπότη.

Ευτυχώς υπάρχει και η Ορθόδοξη Εκκλησία μας, που με την συνδρομή των πιστών, φροντίζει να εξωραΐζει Ναούς και τα Εξωκλήσια και να καλύπτει πολλά κενά, στις ελλείψεις της ταλαιπωρημένης χώρας μας.

Ξανθίππη Αγρέλλη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ