Διαχειριστικούς ελέγχους στις Μητροπόλεις διέταξε ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος

1
339

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο ξεκινά οικονομικούς ελέγχους σε όλες τις Αρχιεπισκοπές, Μητροπόλεις, Μοναστήρια και Ιδρύματα της δικαιοδοσίας του ανά τον κόσμο.
Όπως έγραψε η εφημερίδα «Εθνικός Κήρυκας», γι αυτό τον λόγο, το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέστειλε ήδη επιστολή με την οποία ενημερώνει τους κατά πόλεις και χώρες Μητροπολίτες και Αρχιεπισκόπους, την οποία υπογράφει ο υπογραμματεύς της Ιεράς Συνόδου διάκονος Γρηγόριος Φραγκάκης.
Συνήθως αυτό που γίνεται είναι ένας πολύ βασικός και υποτυπώδης έλεγχος κατά τον οποίον ο τοπικός ιεράρχης δίνει σε κάποιον λογιστή ή λογίστρια της επιλογής του κάποια γενικά στοιχεία και ποσά αριθμών κι ο λογιστής απλώς τα βάζει σε μία δομική σειρά.
Στην επιστολή αναγράφονται ανάμεσα στα άλλα και τα εξής:
«Σεπτή εντολή της Αυτού Θειοτάτης Παναγιότητος, του προσκυνητού ημών Αυθέντου και Δεσπότου, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ. κ. Βαρθολομαίου, αποφάσει δε της Αγίας και Ιεράς Συνόδου, γνωρίζω υμίν ότι, θέλει ανά τακτά χρονικά διενεργήται επιτόπιος οικονομικός έλεγχος υπό εκπροσώπων της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας κατά την κρίσιν αυτής και τας κατά καιρούς ανάγκας εις τας Επαρχίας, τας Μονάς και τα Ιδρύματα αυτής».

ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΙΣ ΤΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ
Σύμφωνα με πληροφορίες, την επιστολή έλαβαν και οι Ιερές Μητροπόλεις Δωδεκανήσου ενώ ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Ρόδου κ. Κύριλλος, επιβεβαίωσε χτες, στην «δημοκρατική» ότι την έχει λάβει και η Μητρόπολη Ρόδου.
Πέραν τούτου, δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ο ακριβής χρόνος που θα ξεκινήσει ο διαχειριστικός έλεγχος στην Μητρόπολη Ρόδου.
Προς το παρόν παραμένει στην ευχέρεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου «να ασκεί ελέγχους, κατά την κρίση του, σε όλες τις επαρχίες και σε όλα τα ιδρύματα που ανήκουν στην δικαιοδοσία του», όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων στην σχετική εντολή που έδωσε ο Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος.
Είναι πάντως ενδιαφέρον (σημειολογικά) το γεγονός πως ο Οικουμενικός Πατριάρχης προέβη σε αυτή την απόφαση, αφού –σύμφωνα πάντα με το σχετικό δημοσίευμα και τις πληροφορίες- ‘αυτό που απαιτείται να γίνει είναι σε βάθος έλεγχος με την μέθοδο η οποία είναι γνωστή ως forensic, προκειμένου να ελεγχθούν λεπτομερώς οι αποδείξεις των εξόδων, οι επιταγές πληρωμών που αντιστοιχούν στα έξοδα, καθώς επίσης και η λεπτομερής περιγραφή των εξόδων πού, πότε και για ποιο συγκεκριμένο σκοπό έγιναν’.
Η εντολή, έχει να κάνει με τον έλεγχο σε έσοδα και έξοδα, με την λειτουργία των μητροπολιτικών συμβουλίων, τα έξοδα των ιεραρχών για τον βίο τους κ.λπ. προκειμένου να ελεγχθούν οι όποιες περιπτώσεις χρήζουν παρέμβασης.

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

1 ΣΧΟΛΙΟ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.