ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Ο μοναχός Νικήτας στη Λέσχη Αξιωματικών Κω | Το Αγιορείτικο μενού & η εκ βαθέων συνέντευξή του για το πως βοηθούνται ορφανά παιδιά με αυτό το διακόνημα

4
2592

ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Πολύ ξεχωριστή και ιδιαίτερη η χτεσινή ημέρα για τη Λέσχη Αξιωματικών Κω και τους πολυάριθμους θαμώνες της, καθώς είχε την σπάνια ευκαιρία να μαγειρέψει γι’ αυτή ο Αρχιμάγειρας του Αγίου Όρους και συγγραφέας του βιβλίου «Παραδοσιακές Αγιορείτικες Συνταγές», συντοπίτης μας, μοναχός Νικήτας.

Ο π. Νικήτας βρίσκεται στην Κω αυτές τις μέρες για ολιγοήμερη επίσκεψη -όπως το συνηθίζει κάθε Οκτώβριο για να δει τους δικούς του ανθρώπους χωρίς να σταματάει να μοιράζει με αυτό το διακόνημα την αγάπη αλλά και τις γνώσεις του στη μαγειρική.

Ανάμεσα στα άλλα μαγείρεψε γαριδόσουπα, πατάτες φούρνου χαρακωτές, μπακαλιάρο με κολοκυθάκι και χταπόδι με πιλάφι.

Ο ίδιος σε μια εκ βαθέων συνέντευξη μας μίλησε για την αγάπη του αυτή που ξεκίνησε απ’ όταν ήταν μικρό παιδί και εργαζόταν τα καλοκαίρια στα τότε ξακουστά εστιατόρια της Κω τη «Δροσιά» και το «Κοράλι» ενθυμούμενος με συγκίνηση που όταν έφευγαν οι ξένοι επισκέπτες πελάτες τους από το νησί πήγαιναν με δάκρυα στα μάτια να τους αποχαιρετήσουν.

Στην συνέχεια πηγαίνοντας στο Άγιο Όρος έκανε για πάρα πολλά χρόνια το διακόνημα του μάγειρα, όπως και του ψαρά, το οποίο είχε μάθει καλά κοντά στον πατέρα του και είχε την μοναδική ευκαιρία να πάρει πάρα πολλές γνώσεις κοντά σε παλιούς Αγιορείτες πατέρες.

Μας διηγείται επίσης τις δυσκολίες που έχει η ζωή στο κελλί αλλά και τους λόγους που αποδέχεται να ταξιδέψει σε διάφορα μέρη του κόσμου όπου τον καλούν (είχε μαγειρέψει -ως γνωστόν- και για τον Πούτιν), μιας και με αυτό τον τρόπο μπορεί να βοηθάει ορφανά παιδιά, εδώ και χρόνια, να σπουδάσουν και να βοηθηθούν στη ζωή τους. Ο ίδιος μας μίλησε για αυτά με πολλή συγκίνηση, απαντώντας με αυτό τον τρόπο για τους λόγους που κάνει αυτό το διακόνημα και εκτός Αγίου Όρους, όπου τον καλούν.

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Διαβασα κάπου για τα «αναδυόμενα» σουβλακια της Στρατιάς που λιγο πολύ ολες οι λέσχες εχουν, αλλά η 80 ΑΔΤΕ εξέπληξε.

  2. φιλοξενείς στο κελί 300 μέρες το χρόνο κόσμο δεν λες όχι σε κανένα και όταν λέω φιλοξενείς ενοω όλο το πακέτο με ύπνο φαγητό προσκυνηματικες επισκέψεις σε μοναστήρια κτλ που εμείς έξω δυο μέρες έρχεται κάποιος σπίτι μας και δυσανασχετουμε κάνεις ελεημοσύνες σε παιδάκια και φτωχούς ενώ δεν είσαι φραγκατος ψαρεύεις δίνεις τα ψάρια σε γείτονες μοναχούς γιατί και αυτοί δεν έχουν στηρίζεις μαθητές στην αθωνιαδα να τελειώσουν το σχολείο πας έξω που σε καλούν σχολές μαγειρικής κρατικοί φορείς συλογοι όλα στα πλαίσια διακονηματος κτλ. μέσα σε όλα αυτά έχεις και το εκκλησιαστικο και πνευματικό σου πρόγραμμα με όλες τις δοκιμασίες και πειρασμούς που έχει ένας καλόγερος. η Παναγία Πορταίτισσα πρέπει όχι απλα να σε αγαπάει αλλά να σε λατρεύει. τι να πω αλλιώς δεν εξηγείται πως τα κάνεις.και το μάγκας που λέει ποιο πάνω συμφωνώ.την ευχή σου για όλο το κόσμο. καλή δύναμη άξιος.

  3. Απλό ντροπαλο παιδί με πολύ φιλότιμο και μαγκιά ψυχή μπράβων παληκαρε έχω περάσει απ’ το φτωχικό σου και είδα τον αγώνα σου όχι όπως εδώ ….

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ