ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με κατάνυξη ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού στο φερώνυμο Ι. Παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο Κω

0
2129

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Χαρίκλεια Χριστοφή

Ο εσπερινός της εορτής των Αγίων Αναργύρων Κοσμά και Δαμιανού εψάλη απόψε με κατάνυξη στο φερώνυμο Ιερό Παρεκκλήσιο στο Νοσοκομείο Κω χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Αγκύρας κ. Ιερεμία.

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Διοικητής του Νοσοκομείου Ν. Γεωργαντής, ο Αστυνομικός Διευθυντής Ε. Πιπέρης, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου και αρκετοί προσκυνητές.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στο βίο και την αγίοτητα των αναργύρων ιατρών που εορτάζουν σήμερα:

Οι Άγιοι Κοσμάς και Δαμιανός κατάγονταν από την Ασία. Οι γονείς τους ήταν άριστο πρότυπο χριστιανών συζύγων.

Όταν η μητέρα τους Θεοδότη έμεινε χήρα, αφιέρωσε κάθε προσπάθεια της στη χριστιανική ανατροφή των δυο παιδιών της, Κοσμά και Δαμιανού. Τους δύο αδελφούς διέκρινε μεγάλη ευφυΐα και επιμέλεια, γι’ αυτό και σπούδασαν πολλές επιστήμες.

Ιδιαίτερα όμως, επιδόθηκαν στην ιατρική επιστήμη, την οποία εξασκούσαν σαν διακονία φιλανθρωπίας προς τον πλησίον. Θεράπευαν τις ασθένειες των ανθρώπων, και ιδιαίτερα των φτωχών, χωρίς να παίρνουν χρήματα, γι’ αυτό και ονομάστηκαν Ανάργυροι. Πολλοί ασθενείς που θεραπεύθηκαν ήθελαν να τους ευχαριστήσουν.

Αλλά αυτοί, δε δέχονταν τις ευχαριστίες και απαντούσαν με τον ορθό λόγο της Αγίας Γραφής: «Ἡ εὐλογία καὶ ἡ δόξα καὶ ἡ σοφία καὶ ἡ εὐχαριστία καὶ ἡ τιμὴ καὶ ἡ δύναμις καὶ ἡ ἰσχὺς τῷ Θεῷ ἡμῶν εἰς τοὺς αἰῶνας τῶν αἰώνων» (Αποκάλυψη Ιωάννου, ζ’ 12).

Δηλαδή, όλος ο ύμνος και η δόξα και η σοφία και η ευχαριστία και η τιμή και η δύναμη και η ισχύς, ανήκει στο Θεό μας, στους αιώνες των αιώνων.

Έτσι ταπεινά αφού διακόνησαν σε όλη τους τη ζωή τον πλησίον, πέθαναν ειρηνικά και ετάφησαν στην τοποθεσία Φερεμά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.