ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων (μεταξύ των οποίων & ο Κώου Μελίφρων) με τον Σεβασμιώτατο στην Ευαγγελίστρια Ασφενδιού | «Τίποτα δεν ξεφεύγει από τον έλεγχο του Θεού»

0
951

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Κυριακή των 318 Αγίων Πατέρων οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική σύνοδο στη Νίκαια της Βιθυνίας (μεταξύ των οποίων και ο Κώος Αρχιερέας Μελίφρων) και ο Σεβασμιώτατος προεξήρχε της Θείας Λειτουργίας στον ΙΝ Ευαγγελίστριας Ασφενδιού, πλαισιωμένος από τον εφημέριο του ιερού ναού Ευαγγελιστρίας π. Ευτύχιο Παπαγεωργίου και τον π. Αναστάσιο Τσουκνιά.

Η έκτη κατά σειρά Κυριακή μετά το Άγιο Πάσχα είναι αφιερωμένη από την Εκκλησία μας στην μνήμη των 318 Αγίων Πατέρων, οι οποίοι έλαβαν μέρος στην Α’ Οικουμενική Σύνοδο που συνήλθε στην Νίκαια της Βιθυνίας το 325 μ.Χ. Η σύνοδος συνήλθε κατά πρόσκληση του Μέγα Κωνσταντίνου κατά το εικοστό έτος της βασιλείας του και είχε διάρκεια 3,5 χρόνια. Διακριθείσες μορφές της συνόδου ήταν ο Αλέξανδρος ο Κωνσταντινουπόλεως, ο Αλέξανδρος ο Αλεξανδρείας, ο Μέγας Αθανάσιος, ο Ευστάθιος ο Αντιοχείας, ο Μακάριος ο Ιεροσολύμων, ο Παφνούτιος, ο Σπυρίδων, ο Νικόλαος, κ.α.

Η Α’ Οικουμενική Σύνοδος καταδίκασε τον Άρειο και τον Αρειανισμό. Διατύπωσε τους πρώτους όρους ορθού Χριστιανικού δόγματος και ιδιαίτερα τα περί του δευτέρου Προσώπου της Αγίας Τριάδος, τον Ιησού Χριστό, ως ομοούσιον τω Θεώ Πατρί. Συνέταξε τα πρώτα επτά άρθρα του Συμβόλου της Πίστεως.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφερόμενος στην πρώτη Οικουμενική σύνοδο και τη σημασία της, τόνισε την ιδιαίτερη ευθύνη που έχουμε μιας και ο τότε τοπικός επίσκοπος Μελίφρων έλαβε μέρος στην σύνοδο αυτή.

Τόνισε ακόμη χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος «μην σας φοβίζει πολλές φορές νομίζοντας ότι τα πράγματα έχουν ξεφύγει από τον έλεγχο. Κανένα πράγμα δεν μπορεί να ξεφύγει από τον έλεγχο του Θεού. Ο Θεός περιμένει κι έχει απλωμένο το χέρι του για να μας αρπάξει έστω και την τελευταία στιγμή, φτάνει εμείς να έχουμε την ελάχιστη επιθυμία να απλώσουμε το δικό μας χέρι. Γιατί μόνο στο πλαίσιο της ελευθερίας λειτουργεί η Αγάπη του Θεού. Κι αν δεν μπορούμε να το κατανοήσουμε αυτό, δεν μπορούμε να είμαστε ούτε χαρούμενοι, ούτε δυνατοί, ούτε ελεύθεροι».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ