ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ Με ευλάβεια και κατάνυξη ο πανηγυρικός εσπερινός των Εν Δωδεκανήσω Αγίων στο Μονάγρι | κ. Ναθαναήλ: Απομακρυνθήκαμε από τη γη που είναι δώρο του Θεού

4
2984

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ & ΒΙΝΤΕΟ

Γιάννης Κιάρης Χαρίκλεια Χριστοφή

Χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κώου και Νισύρου κ. Ναθαναήλ (ο οποίος ήταν πλαισιωμένος από τον γεν. Αρχιερατικό π. Ιωάννη και πολλούς ιερείς) εψάλη απόψε ο πανηγυρικός εσπερινός στο Ιερό Κάθισμα των Εν Δωδεκανήσω Αγίων στο Μονάγρι Ασφενδιού (πάνω από τον Ασώματο).

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του αναφέρθηκε στο ιστορικό εορτασμού των Εν Δωδεκανήσω Αγίων, που ήταν μια ιδέα του γέροντά του  Μητροπολίτη Καρπάθου-Κάσου κ. Αμβροσίου με αφορμή την Αγιογράφηση της Εικόνας τους προκειμένου να δοθεί ως δώρο στην πρώτη επίσκεψη του Οικουμενικού Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίου στα Δωδεκάνησα.

Στην συνέχεια μίλησε για την διαρκή λάμψη και ελπίδα των μαρτύρων της πίστης μας, αλλά και για την απομάκρυνσή μας από τη γη που είναι δώρο του Θεού, με αφορμή την αρτοκλασία που τελέστηκε για την ευλογία του σίτου, του οίνου και του ελαίου.

Τέλος, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε θερμά τον Μιχάλη Δανελλάκη (ο οποίος ξεκίνησε την ανέγερση του Ιερού καθίσματος στη μνήμη του παππού του), την οικογένειά του, όλους όσοι βοήθησαν και ιδιαίτερα τους «μαύρους λύκους» που μεταμόρφωσαν κυριολεκτικά σε προσκυνηματική όαση μια βραχώδη και άγρια περιοχή με την συνεχή εργασία τους, προσθέτοντας συνεχώς νέα πράγματα.

Αναφέρθηκε επίσης, στο πέρασμα των Οσίων Αρσενίου Σκηνουρίου και Χριστοδούλου από την περιοχή, όπου λίγο πιο πέρα ανήγειραν το μονύδριο που είναι αφιερωμένο στην Παναγία Ζωοδόχου πηγής (Μονάγρι) αλλά και την διακονία ηλικιωμένων και ασθενούντων από τους μοναχούς (εξού και τα οστά που υπάρχουν ακόμα στην περιοχή).

Παρόντες ήταν μεταξύ άλλων: ο Αντιδήμαρχος Π. Αβρίθης, ο Πρόεδρος Ασφενδιού Μ. Δανελλάκης και πολλοί προσκυνητές. Στον χορό των ιεροψαλτών ήταν μεταξύ άλλων οι Γ. Ελένης, Μ. Ανδρέου, Γ. Καστελλοριζιός κ.α.

Φέτος, λόγω της έκτακτης κατάστασης δεν πραγματοποιήθηκε το καθιερωμένο παραδοσιακό πανηγύρι, αλλά προσφέρθηκαν παραδοσιακά κεράσματα από την οικογένεια Δανελλάκη-Κυριάκη.

 

4 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Ηρέμησαν μερικούς μήνες λόγω ΚΟΡΩΝΟΪΟΥ και τώρα ενεργοποιούνται ακόμα και τα εκκλησάκια...

    Έλεος, Κάθε μέρα μια γιορτή κάθε εσπέρα και εσπερινός με βουνό οι αρτοπλασίες… Σε λίγο θα αρχίσουν τα γλέντια και τα πανηγύρια να βγει η χασούρα μέχρι να ακουστεί ότι κάποιον έχει τσιμπήσει το κακό…

  2. (Απόσπασμα από το κήρυγμα του Μητροπολίτου Μόρφου κ. Νεοφύτου, στον πανηγυρικό Εσπερινό της εορτής των Πρωτοκορυφαίων Αποστόλων Πέτρου & Παύλου, που τελέσθηκε στο ιερό παρεκκλήσιο του Αποστόλου Παύλου, της κοινότητος Ακακίου, την 28η Ιουνίου 2020).

    Άγιον Πνεύμα: Αυτό είναι που λείπει, ως στόχος, από την δική μας εποχή. Ο κορωναϊός εφανέρωσε την φτώχεια μας … πόσο λίγη πίστη είχαμε. Προτιμήσαμε να ακούσουμε το Υγειονομείον παρά να έρθουμε στην Θεία Λειτουργία … και πρώτοι που το κάναμε είμαστε εμείς οι Αρχιερείς. Μεγάλη αμαρτία εποιήσαμε. Ο Θεός να μας συγχωρέσει!
    Και όταν ξανάρθει (ο κορωναϊός) – και θα ξανάρθει μου είπαν οι Άγιοι του Θεού – να ξέρουμε ότι οι ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ της ΜΟΡΦΟΥ, από το Ακάκι και πάνω, θα είναι ΑΝΟΙΧΤΕΣ. Και ας πάει ο Δεσπότης σας ΦΥΛΑΚΗ. Πρέπειν του …
    Ολόκληρη την ομιλία (κήρυγμα) μπορείτε να ακούσετε ΕΔΩ: https://www.youtube.com/watch?v=jWGAJ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ