Η Θ. Λειτουργία με τον Βόστρων κ. Τιμόθεο στον Αγ. Νικόλαο Κω «Η ευγνωμοσύνη & η αγνωμοσύνη» (φωτό)

3
1927
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κυριακή των Δέκα Λεπρών στον Άγιο Νικόλαο 15/1/2017

Φωτο- ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη

‘Τιμoθέου του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Βόστρων και Εξάρχου Ιεροσολύμων’…..έψαλλαν την Κυριακή οι ιεροψάλτες στη ‘φήμη’ του εκπροσώπου του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων στην Κύπρο.
Ο Μητροπολίτης Τιμόθεος, κατά κόσμο Θεόδωρος Μαργαρίτης, κατάγεται από την Πάτρα και γεννήθηκε το 1951, από ευσεβείς γονείς τον Ανδρέα και τη Σταματία.
Αφού τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του, Θεολογικές και άλλες, κατάφερε να φθάσει μέσα από τα Ιερά σκαλοπάτια του Μοναχισμού, μέχρι το ύπατο Εκκλησιαστικό αξίωμα του Επισκόπου. Έχει το χάρισμα να ομιλεί Ρωσικά, Αραβικά, Αγγλικά και Γαλλικά, και κατοικεί στην Κύπρο. Ήταν δε υποψήφιος για τον θρόνο του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων, μαζί με τον σημερινό Πατριάρχη Ιεροσολύμων Θεόφιλο.
Βρέθηκε στην Κω, για το μνημόσυνο του Σαββάτου, στη μνήμη του αξέχαστου Δανιήλ Χαματζόγλου, κοντά στην αγαπημένη του αδελφή Κατερίνα, συνοδευόμενος από την άλλη αδελφή του τη Μαρία.
Την Κυριακή, προεξήρχε Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου, με συλλειτουργούς τον πρεσβύτερο π. Γεώργιο Παπαθωμά, τον ιερέα π. Κωνσταντίνο Καματερό και τον ιερέα π. Αναστάσιο Τσουκνιά.
Ο πεφωτισμένος Ιεράρχης, στο μεστό κήρυγμα του της Κυριακής, μίλησε για την ευγνωμοσύνη και την αγνωμοσύνη, δυο χαρακτηριστικά των ανθρώπων που τα συνάντησε ο Ιησούς στο θαύμα των Δέκα Λεπρών. Όλοι οι ασθενείς, έγιναν καλά, όμως ένας και αυτός Σαμαρείτης που δεν είχε και τις καλλίτερες σχέσεις με τους Ιουδαίους, επέστρεψε γεμάτος ευγνωμοσύνη, για να ευχαριστήσει τον Κύριο και ευεργέτη του, που τον απάλλαξε όχι μόνο από μια φοβερή μεταδοτική αρρώστια, αλλά και από την κοινωνική απομόνωση.
Η νόσος του Χάνσεν, η λέπρα, τότε ήταν εκτός από αποκρουστική και πολύ βασανιστική, για την υποχρεωτική ισόβια απομόνωση των θυμάτων της. Σήμερα η φοβερή αυτή ασθένεια είναι ιάσιμη, φτάνει να την προλάβουν στην αρχή.
Στο τέλος της Θείας Αρχιερατικής Λειτουργίας, η οικογένεια Χαματζόγλου, φιλοξένησε τον Δεσπότη κ. κ. Τιμόθεο, τους ιερείς και όσους ευσεβείς προσκυνητές το επιθυμούσαν, στην παρακείμενη καφετέρια.
Ο σεβάσμιος Ιεράρχης από τη σημαντική του θέση του Έξαρχου του Παναγίου Τάφου, ασκεί με ζήλο την διακονία του ως Μητροπολίτης Βόστρων, στο παλιό τμήμα της Λευκωσίας στην Κύπρο. Είναι σύγχρονος, συζητήσιμος και ανήσυχος για τα προβλήματα του ποιμνίου του, αλλά και με την τρέχουσα ταραγμένη επικαιρότητα, ιδιαίτερα στην Μέση Ανατολή.
Αναφερόμενος στις τελευταίες Αρχαιολογικές και άλλες επεμβάσεις, στο Πανίερο Κουβούκλιο του Παναγίου Τάφου, είπε πως εδώ και πάνω από δυο χιλιάδες χρόνια, βρίσκεται εκεί το Ιερότατο Σημείο, όπου Ετάφη και Αναστήθηκε την τρίτη ημέρα ο Χριστός μας.
Απλά οι επιστήμονες και οι Αρχαιολόγοι, αναζητούν τακτικά όλο και κάποια λεπτομέρεια, όλο και κάτι περισσότερο.
Φυσικά η συντήρηση του Ιερότατου Κουβουκλίου, είναι πάντα ευπρόσδεκτη και επωφελής, διότι το πέρασμα τόσων χρόνων, έχει φέρει τις ανάλογες φθορές καθώς και οι διάφοροι λαοί που πέρασαν σε καιρό πολέμων και ειρήνης, άφησαν τα δικά τους ίχνη.
Να σημειώσουμε ότι ο άξιος Ιεράρχης, Μητροπολίτης κ.κ. Τιμόθεος, είναι φιλοξενούμενος του Μητροπολίτη μας κ. κ. Ναθαναήλ, ο οποίος την Κυριακή των Δέκα Λεπρών, προεξήρχε της Θ. Λειτουργίας  στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου, στο φερώνυμο γυναικείο Μοναστήρι.

Ξανθίππη Αγρέλλη

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. αξιος ο Σεβασμιος Μητροπολιτης. Ευτυχως και δεν εβρεξε χαρτομαντηλα με τα δακρυα του ο Γεροντας αυτος γιατι δεν εχουμε λεφτα να αγορασουμε αλλα πακετα χαρτομαντηλα!!

  2. ΜΟΥ ΤΗΛΕΦΩΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΜΕ ΠΑΡΑΚΑΛΕΣΑΝ ΝΑ ΠΕΡΑΣΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ. ΟΤΙ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΣΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΝΑ ΔΙΑΧΩΡΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΠΟΥ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΔΥΟ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΠΙΣΤΟΥΣ. ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΦΙΛΗΣΟΥΝ ΣΤΑΥΡΟ ΠΡΩΤΟΙ ΘΑ ΠΑΡΟΥΝ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΚΙΑ ΠΡΩΤΟΙ ΑΝΤΙΔΩΡΟ ΚΑΙ ΠΡΩΤΟΙ ΑΓΙΑΣΜΟ ΕΝΩ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΣΠΡΩΧΝΩΝΤΑΙ ΠΡΟ ΤΑ ΠΙΣΩ. ΟΙ ΠΙΣΤΟΙ ΚΡΑΤΑΝΕ ΓΕΜΑΤΕΣ ΤΙΣ ΕΚΚΛΗΣΘΕΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΟΙ ΠΕΡΑΣΤΙΚΟΙ .ΙΣΩΣ ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΤΟΥΣ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΑ. ΕΓΩ ΕΙΧΑ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΝΑ ΤΑ ΜΕΤΑΦΕΡΩ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ