ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Η χειροτονία σε Πρεσβύτερο του π. Γεωργίου Φθηνογιάννη στην Αγ. Παρασκευή Κω

8
4002
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

Η χειροτονία του ιερέα, παπά Γεωργίου Φθηνογιάννη, την Κυριακή του ‘Ασώτου υιού,’ στην Εκκλησία της Αγίας Παρασκευής (12/2/2017)

Φώτο- ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρελλη

Κυριακή του ‘Ασώτου υιού’ η σημερινή και όπως ο πατέρας δέχθηκε πίσω τον αμαρτωλό άσωτο υιό του, έτσι και ο Χριστός άνοιξε την Θεία αγκάλη Του για να δεχθεί το νέο υπηρέτη Του, που θα διακονήσει στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου Αγαθονησίου.

Στην πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίας Παρασκευής, όπου προεξήρχε Μητροπολίτης κ. κ. Ναθαναήλ, συλλειτούργησαν ο πρεσβύτερος παπά Βασίλειος Βακράς από την Σάμο, ο πρεσβύτερος παπά Γιάννης Διακοπαναγιώτης, με τον ιερέα παπά Αναστάσιο Τσουκνιά. Μαζί τους ήταν ο Διάκονος Γεώργιος Φθηνογιάννης ο οποίος και χειροτονήθηκε σε Πρεσβύτερο. Παρών ήταν ο Πατριαρχικός Έξαρχος της Μοναστικής κοινότητας της Πάτμου Ηγούμενος Αρχιμανδρίτης Αντύπας.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, έγινε η χειροτονία με όλο το ευλαβές εκκλησίασμα να φωνάζει ΑΞΙΟΣ στον νέο ιερέα. Ακολούθως ο πνευματικός πατέρας του, Ηγούμενος στην Ιερά Μονή του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου, Μητρός Ηγαπημένου, μαθητή του Χριστού Αρχιμανδρίτης Αντύπας, αναφέρθηκε στην προσωπικότητα και στην ιερά αποστολή του νέο- χειροτονηθέντος ιερέα.

Συγκεκριμένα με πατρικές ευχές και νουθεσίες, παρότρυνε τον νέο παπά Γιώργη, ποτέ να μην αρνηθεί την διακονία και την πίστη του στον Κύριο. Να βλέπει ίσους όλους τους ενορίτες του, και να φροντίζει με πατρική φροντίδα το πνευματικό ποίμνιο του. Αναφερόμενος στο Ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων το Αγαθονήσι, που υπάγεται στην Διοικητική περιοχή της Πάτμου και έχει εκατόν πενήντα κατοίκους, του ευχήθηκε να φυλάει αυτόν τον προμαχώνα. Το νησάκι Αγθονήσι, έχει Νηπιαγωγείο, Σχολείο, Γυμνάσιο και Λύκειο και ο ιερέας που θα υπηρετήσει φυλώντας Θερμοπύλες, στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, είναι έμμισθος. Κλείνοντας ο Ηγούμενος  Αρχιμανδρίτης Αντύπας, είπε πως δεν έχουν σημασία τα όσα λέγονται για εγγράμματους ή αγράμματους ιερείς, αφού για παράδειγμα ο Άγιος Σπυρίδωνας, ο Άγιος Νικόλαος και πολλοί επιφανείς Πατέρες στη Εκκλησίας μας, ήταν αγράμματοι. Όμως κοντά στην Αγία Γραφή και στα Ιερά Πατερικά κείμενα, διαφωτίστηκαν και μορφώθηκαν. Συγκεκριμένα, ο νέο- χειροτονηθείς ιερέας είναι μορφωμένος, αφού έχει τελειώσει και την Πατμιάδα δηλ την Ιερατική Σχολή της Πάτμου. Εν συνεχεία, κατασυγκινημένος ο Δεσπότης μας, αναφέρθηκε σε μια άλλη παρόμοια χειροτονία, που σύμφωνα και με τον Ηγούμενο Αντύπα, έκανε ο προκάτοχος του ο μακαριστός Μητροπολίτης Ναθαναήλ Α,’ την ίδια ημέρα και ημερομηνία, στον ίδιο χώρο. Ευχαρίστησε το ευλαβές εκκλησίασμα και τον Ταξίαρχο, κ. Στυλιανό Σεργεντάνη, ο οποίος πάντα τιμάει τις εκδηλώσεις της Εκκλησίας μας και του ζήτησε να είναι συμπαραστάτης και αρωγός, στο δύσκολο έργο του ιερέα παπά Γιώργη στο Αγαθονήσι. Τέλος ευχήθηκε καλή πορεία, στο δύσκολο μονοπάτι τη Ιεροσύνης, που διάλεξε ο νέος ιερέας ο παπά Γιώργης. Ευχές έδωσε και στην πρεσβύτερα κ. Καλλιόπη.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, ο παπά Γιώργης Φθηνογιάννης, μαζί με τον παπά Βασίλειο και πνευματικό του πατέρα, μοίρασαν το Αντίδωρο και αναμνηστικές εικονίτσες του Αγίου Γεωργίου. Ακολούθως η Ενοριακή Αδελφότητα, της Εκκλησίας της Αγίας Παρασκευής, προσέφερε στην παρακείμενη αίθουσα φιλόξενο πρωινό, στον Δεσπότη, στους ιερείς, στους υμνωδούς και σε όλο το ευλαβές εκκλησίασμα.

Εντύπωση έκανε σε όλους ένα παλιό εικόνισμα της Αγίας Παρασκευής, όπου ερωτώμενος ο κ. κ. Ναθαναήλ μας είπε ότι είναι η εικόνα της Αγίας Παρασκευής, τυπωμένη σε ασπρόμαυρη φωτογραφία, από το 1932, δηλ ένα χρόνο πριν τον καταστροφικό σεισμό του 1933. Παρόλα αυτά πρόσθεσε ο Δεσπότης, ο όποιος και βρήκε την εικόνα σε ένα Παλαιοπωλείο, στην Κωνσταντινούπολη, ο τότε νεόδμητος Ιερός Ναός της Αγίας Παρασκευής, δεν έπαθε καμιά ζημιά, όση έπαθαν τα άλλα γύρω κτήρια.

Ακολούθησε η παράθεση τιμητικού γεύματος στο H2O, στο Δεσπότη, στον Ηγούμενο, στους Ιερείς και στην οικογένεια του νέο- χειροτονηθέντος ιερέα παπά Γιώργη Φθηνογιάννη – ΑΞΙΟΣ.

Ξανθίππη Αγρέλλη

8 ΣΧΟΛΙΑ

    • Πόσους παπάδες θα διορίσουν ακόμα όταν δεν έχουμε γιατρούς, νοσηλευτές και εκπαιδευτικούς;;; Αντέχει το κράτος που τους πληρώνει;

      Πιο πολλοί είναι οι παπάδες που λόγω ανεργίας πλάκωσαν για διορισμούς από τους αναγκαίους γιατρούς εκτός εάν κάποιος μας πει ότι χωρίς νοσηλευτικό προσωπικό λόγω ΕΣΥ-ΣΦΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ χρειάζονται για να μας θάβουν…

  1. ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΠΑΤΜΟΥ ΜΗΤΡΟΣ ΗΓΑΠΗΜΕΝΟΥ (ΕΧΕΙ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ)

    ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΚΥΡΙΑ ΑΓΕΛΛΗ Ο ΠΑΤΗΡ ΑΝΤΥΠΑΣ ΕΙΝΑΙ ΠΛΕΟΝ ΣΕ ΚΑΘΙΣΜΑ ΜΟΝΟ ΤΟΥ

  2. ΕΧΕΤΕ ΔΙΚΙΟ. Ο ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΑΝΤΥΠΑΣ ΝΙΚΗΤΑΡΑΣ ΠΑΡΑΜΕΝΕΙ ΩΣ ΗΓΟΥΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΤΜΟΥ ΑΛΛΑ ΑΠΟ ΤΗΝ 23 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2013 ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΤΟΥ ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΟΥ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟΥ ΑΠΗΛΛΑΧΘΗ ΤΩΝ ΚΑΘΗΚΟΝΤΩΝ ΤΟΥ ΩΣ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΟΣ ΕΞΑΡΧΟΣ.

  3. ΒΕΒΑΙΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΤΕΣΣΕΡΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΗ ΝΗΣΟ ΠΑΤΜΟ. ΤΟ ΑΝΔΡΙΚΟ ΤΟ ΜΕΓΑΛΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΟΥ ΤΟΥ ΘΕΟΛΟΓΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΨΗΣ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝ ΑΝΔΡΕΣ ΜΟΝΑΧΟΥΣ. ΥΠΑΡΧΟΥΝ Η ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΗΤΡΟΣ ΗΓΑΠΗΜΕΝΟΥ ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ Η ΙΔΙΟΡΥΘΜΟΣ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΖΩΟΔΟΧΟΥ ΠΗΓΗΣ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΗΝ ΑΓΙΑ ΔΙΑΣΩΖΟΥΣΑ ΠΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΟΥΝΤΑΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΚΑΛΟΓΡΙΕΣ. ΕΠΙΣΗΣ ΥΠΑΡΧΟΥΝ 365 ΕΚΚΛΗΣΙΕΣ ΜΙΚΡΕΣ ΚΑΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΙΑ ΓΙΑ ΚΑΘΕ ΜΕΡΑ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.