ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Κυριακή της Απόκρεω, με τον Δεσπότη στην Παναγιά την Φανερωμένη

4
2115
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Κυριακή της Απόκρεω, με τον Δεσπότη στην Παναγιά την Φανερωμένη (19/2/2017)

Όταν το 1966 ο αείμνηστος μακαριστός παπά Κωνσταντίνος Πίκουλας, αποφάσισε να χτίσει σε οικόπεδο του Αγίου Νικολάου, το παρεκκλήσιο της Παναγιάς της Φανερωμένης, δεν περίμενε πως θα εξελιχθεί σε μια άτυπη ενορία με πάρα πολλούς πιστούς.

Στην ανοικοδόμηση του Ιερού Ναού, συνέβαλλαν ο εργολάβος Ευάγγελος Σοφιανός και ο Μιχάλης Κουγιουμζής. Την Αγιογράφηση έκανε, το1986 ο Βίκτορας Στούπκας. Το ιερό παρεκκλήσιο, γιορτάζει στα Εννιάμερα της Κοιμήσεως της Παναγίας δηλ στις 23 Αυγούστου. Το Ιερό ξυλόγλυπτο Τέμπλο είναι προσφορά το 1982 των κ. Ιωάννη και κ. Χαρίκλειας Πασπαρά.

Μέχρι το 2006, διακόνησε ως ιερέας για 40 έτη, (από το 1967), ο αείμνηστος πρεσβύτερος, μακαριστός, παπά Δημήτρης Γρύλλης. Έκτοτε με ιδιαίτερο ζήλο, υπηρετεί τα ιερατικά καθήκοντα του στην Παναγίτσα, ο Ιερομόναχος πατήρ Νεκτάριος Χάσικος.

Στη Εκκλησία της Παναγίτσας βρεθήκαμε την Κυριακή, αρκετοί πιστοί για να ακούσουμε την επιστολή του Αποστόλου Παύλου προς Κορινθίους καθώς και το Ιερό Ευαγγέλιο του Ευαγγελιστή Ματθαίου. Στην Θεία Αρχιερατική Λειτουργία που προεξήρχε ο Μητροπολίτης μας κ. κ. Ναθαναήλ, συλλειτούργησαν ο Ιερομόναχος Νεκτάριος, μαζί με τον Ιερέα παπά Αναστάσιο Τσουκνιά. Στο καθιερωμένο κήρυγμα του, ο αξιοσέβαστος ποιμενάρχης, μας είπε πόση σημασία έχει η νηστεία, που σημαίνει πως αν καταφέρουμε και στερηθούμε από το περίσσευμα μας μπορούμε να προσφέρουμε κάτι και στον διπλανό μας. Επίσης η καλοσύνη που δείχνουμε στον πλησίον πηγαίνει στο Θείο πρόσωπο του Κυρίου μας. Έτσι αν κάποτε μπορέσαμε και δώσαμε στον πεινασμένο τροφή, στον διψασμένο νερό, στον ρακένδυτο κουρελή, ενδύματα και φιλοξενήσαμε τον ξένο ή συμπαρασταθήκαμε στον ασθενή και επισκεφθήκαμε τον φυλακισμένο, είναι σαν να κάναμε αυτές τις καλές πράξεις στον Κύριο Ιησού Χριστό. Για αυτό όταν θα καθίσει στον Θρόνο της Ουρανίου Βασιλείας, θα ξεχωρίσει τα ερίφια από τα πρόβατα δηλ αυτούς που πρόσφεραν ανιδιοτελή καλοσύνη στον συνάνθρωπο τους θα τους χαρίσει την γαλήνη του Παραδείσου και όσους την αρνήθηκαν, θα τιμωρηθούν στην αιώνια κόλαση. Επιπλέον ο Δεσπότης διευκρίνισε πως η σημερινή Κυριακή, είναι η τελευταία για κατανάλωση κρεοφαγίας, ενώ η εβδομάδα που ακολουθεί είναι για κατανάλωση γαλακτοκομικών προϊόντων μέχρι την Καθαρά Δευτέρα.

Μετά το πέρας της Θείας Αρχιερατικής Λειτουργίας, ο επίτροπος κ. Γιάννης Χατζηβελούδος και η σύζυγος του κ. Μαριέττα, προσέφεραν φιλόξενο πρωινό στο ζεστό σπιτικό τους, στον Δεσπότη, στους ιερείς και στον επί χρόνια υμνωδό και ιεροψάλτη, κ. Γεώργιο Καματερό.

Ξανθίππη Αγρέλλη

4 ΣΧΟΛΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ