ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Ο Σεβασμιώτατος σε Άγιο Νεκτάριο & Άγιους Πάντες την επομένη του Ευαγγελισμού

0
2024
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

25 Μαρτίου, ημέρα σημαντική με διπλή γιορτή ένα λαμπερό γιορταστικό τριήμερο

Γράφει η Ξανθίππη Αγρέλλη

Ημέρα ξεχωριστή η μεγάλη εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας, όπου το χαρμόσυνο μήνυμα της έλευσης του Σωτήρα Χριστού, πλημμύρισε με ελπίδα και αγαλλίαση τους ανθρώπους. Ο Ευαγγελισμός της Παναγίας, αποτελεί για τους Ορθόδοξους Χριστιανούς, σημαντική γιορτή.

Το ίδιο σημαντική είναι και για το Έθνος μας αυτή η ημέρα.

Την ημέρα του Ευαγγελισμού της Παναγιάς, διάλεξαν οι οπλαρχηγοί με αρχηγό τον γενναίο Κολοκοτρώνη, για να σηκώσουν το λάβαρο της λευτεριάς και να κηρύξουν επίσημα μετά από σποραδικές εξεγέρσεις, την έναρξη της επανάστασης του 1821.

Μια επανάσταση δύσκολη και φαινομενικά ακατόρθωτη, αφού μπόρεσε να αποτινάξει τον 400 χρόνων βαρύ Οθωμανικό ζυγό και να χαρίσει στους Έλληνες την πολυπόθητη λευτεριά. Η αποφράδα ημέρα της 13 Μαΐου του 1453, όταν η ‘Πόλης εάλω’ από τον Οθωμανικό κατακτητή, βύθισε την Ελλάδα και τα γύρω Ευρωπαϊκά κράτη, σε μια ατέλειωτη σκλαβιά, τεσσάρων και πλέον αιώνων.

Με τα χρόνια, το ένα μετά το άλλο, οι λαοί που ήταν υπό την κατοχή του Σουλτάνου απελευθερώθηκαν, μέχρι που έφτασε και η ώρα της Ελλάδας, να θυσιάσει ποταμούς αίματος για να αποτινάξει τον τυραννικό ζυγό. Χάρις τις τολμηρές αποφάσεις και τους αγώνες των προγόνων μας, σήμερα χαιρόμαστε την ελευθερία μας. Μια ελευθερία, που την έθεσαν πάλι σε κίνδυνο υποθηκεύοντας παράλληλα και την Εθνική μας κυριαρχία, στους άπληστους Ευρωπαίους οι κακοί οικονομικοί και κυβερνητικοί χειρισμοί, μερικών ακατάλληλων και υπερφίαλων πολιτικών.

Και εφέτος, το χαρμόσυνο μήνυμα του Αρχαγγέλου Γαβριήλ προς την Παναγία, πως θα γίνει η Μητέρα του Χριστού, γιορτάστηκε παράλληλα με το χαρμόσυνο μήνυμα της Επανάστασης για την λευτεριά σε όλη την Ελλάδα.

Σε όλες τις φερώνυμες Εκκλησίες και τα Εξωκλήσια του νησιού μας, γιορτάστηκε η ημέρα του Ευαγγελισμού, με ιδιαίτερη λαμπρότητα.

Στην φερώνυμη Εκκλησία της Ευαγγελιστρίας, στο παραλιακό Μαστιχάρι, πολλοί πιστοί παρακολούθησαν τον κατανυκτικό Εσπερινό και την επομένη την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Την παραμονή το Ιερό Μητροπολιτικό Παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού, στη πόλη, πλημμύρισε από πιστούς, που παρακολουθήσαν τον πανηγυρικό Εσπερινό, χοροστατούντος του Μητροπολίτου κ. κ. Ναθαναήλ και σύσσωμου του κλήρου, ενώ την επομένη τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία. Το παρεκκλήσιο του Ευαγγελισμού, αποτελούσε Καθολικό Ναό αφιερωμένο στην Παναγία, κατά την Ιταλοκρατία.

Μετά την Ενσωμάτωση, προστέθηκε το Ιερό ξυλόγλυπτο τέμπλο και ο Ναός λειτουργεί ως Ορθόδοξος.

Επίσης η Βυζαντινού ρυθμού ανακαινισμένη Εκκλησία, της Παναγίας της Ευαγγελίστριας, στο χωριό Ασφενδιού, γέμισε ασφυκτικά από πιστούς, που παρακολούθησαν τον κατανυκτικό Εσπερινό.

Την επομένη τελέσθηκε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία, όπου χοροστάτησε ο Μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ, με πολλούς συλλειτουργούς ιερείς.

Μετά την Θεία Λειτουργία, παρουσία πλήθους κόσμου, ακολούθησε η κατάθεσης στεφάνων στο παρακείμενο ηρώο και η καθιερωμένη παρέλαση των μαθητών του ορεινού χωριού.

Παρόντων σύσσωμου του κλήρου των στρατιωτικών και πολιτικών αρχών η ημέρα της Εθνικής μας παλιγγενεσίας, γιορτάστηκε εκτός από τα χωριά και στην πόλη με Αρχιερατική Δοξολογία, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου και με καταθέσεις στεφάνων στο ηρώο. Την προηγουμένη έγινε επιμνημόσυνος δέησης, στο μνημείο των Ηρώων όπου μαθητές και σύλλογοι απέδωσαν φόρο τιμής καταθέτοντας τα ανάλογα στεφάνια.

Την 25 η Μαρτίου έγινε η καθιερωμένη παρέλαση και οι Δημοτικοί χοροί, από τα διαφορά Σχολεία και Γυμνάσια, καθώς και από το Λύκειο Ελληνίδων. φυσικά την τιμητική τους είχαν οι καφετέριες και οι ταβέρνες που λόγω του ζεστού, ηλιόλουστου καιρού πλημμύρισαν από κόσμο. Η ημέρα ήταν κατάλληλη για να γευθούν το ευλογημένο ψάρι, καθώς και τον παραδοσιακό μπακαλιάρο με σκορδαλιά συνοδευόμενο από βραστά χόρτα και παντζάρια.

Η επόμενη ημέρα Κυριακή ο μητροπολίτης κ.κ. Ναθαναήλ βρέθηκε στον Ιερό Ναό του Αγίου Νεκταρίου στον χώρο της γυναικείας Μονής. Τέλεσε Θεία Αρχιερατική Λειτουργία με συλλειτουργούς τον ιερέα παπά Κωνσταντίνο Καματερό και τον ιερέα παπά Αναστάσιο Τσουκνιά. Ακολούθως οι μοναχές στην παρακείμενη αίθουσα, φιλοξένησαν με νηστικό πρωινό τον Δεσπότη τους ιερείς τους υμνωδούς και τους ευλαβείς προσκυνητές.

Το ίδιο απόγευμα ο αεικίνητος Μητροπολίτης μας τέλεσε τον συγχωρητικό κατανυκτικό Εσπερινό στον Ιερό Ναό των Αγίων Πάντων. Τον περικαλλή Ιερό Ναό δώρισε η αείμνηστη Θεοδώρα Κάπα και φροντίζουν ο πρεσβύτερος παπά Χρήστος Τσουκνιάς, με την πάντα φιλόξενη πρεσβυτέρα κ. Δόμνα Τσουκνιά.

Στον Εσπερινό συμμετείχε και ο ιερέας παπά Αναστάσιος Τσουκνιάς, με πλήθος ευλαβών προσκυνητών οι οποίοι κατέκλυσαν την Εκκλησία στην θέση Ηρακλής.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ