ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ Με πολύ κόσμο η προσκυνηματική εκδρομή στον Αη Γιάννη τον Θυμιανό της Κεφάλου

12
5093
Ψαλίδι / Άγ. Γαβριήλ / Εξοχή, Κως

ΔΕΙΤΕ ΦΩΤΟ

Προσκυνηματική εκδρομή

στον Αη Γιάννη τον Θυμιανό της Κεφάλου (29/4/2017)

(φωτό- ρεπορτάζ Ξανθίππη Αγρέλλη)

Ο Ανοιξιάτικος, πρωινός ήλιος του Σαββάτου, έλουζε με τις λαμπερές αχτίνες του το μικρό ‘Μοναστηράκι,’ κρυμμένο στην άκρη του λόφου της Κεφάλου. Εκεί που η ερημιά συναντάει την γαλήνη, βρίσκεται το παλιό ανδρικό Μοναστήρι, αφιερωμένο στην Αποκεφάλιση του Ιωάννου του Προδρόμου.

Τα δυο λεωφορεία, το ένα προσφορά του ΚΤΕΛ Κω και το άλλο ευγενική παραχώρηση του κ. Ταξίαρχου, αγκομαχούσαν για μιάμιση περίπου ώρα, γεμάτα από προσκυνητές.

Στο καλοσυντηρημένο Εκκλησάκι, με το θαυμάσιο ξύλινο, χρυσοστόλιστο Ιερό Τέμπλο, που φιλοξενεί παλιές ιστορικές εικόνες, και τον χρυσοσκάλιστο Αρχιερατικό θρόνο, ακούσθηκε η Θεία Λειτουργία, που τέλεσαν οι εφημέριοι του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Κω, ο Ιερομόναχος, παπά Νικήτας και ο Ιερέας, παπά Περικλής.

Κάτω από το βαθύσκιο, αιωνόβιο πλατάνι και την δασύφυλλη μουριά, φορτωμένη με άγουρους καρπούς, παρακολουθήσαμε με κατάνυξη την Θεία και Ιερή Μυσταγωγία.

Στην Θεία Λειτουργία, συμπροσευχήθηκε και ο εφημέριος της Εκκλησίας των Εισοδίων της Παναγίας της Κεφάλου, ο Ιερέας παπά Γιάννης Σεβαστάκης.

Η μικρή καμπάνα στο πέτρινο καμπαναριό, έστελλε τον γλυκό ήχο της μέχρι την απέναντι Αστυπάλαια, που τα βουνά της αχνοφαίνονταν και έμοιαζαν να επιπλέουν, στην πρωινή ήρεμη, Αιγαιοπελαγίτικη καταγάλανη θάλασσα, μαζί με άλλα μικρότερα βραχώδη νησάκια.

Γύρω μας η Άνοιξη, είχε αρχίσει την δική της γιορτή, με το θυμάρι να πρωταγωνιστεί και την ευωδιαστή ρίγανη, μπερδεμένη ανάμεσα σε άσπρα και κίτρινα αγριολούλουδα, να χρωματίζουν ανεπιτήδευτα την πλαγιά.

Οι εκδρομείς και οι προσκυνητές, μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, αφού γέμισαν το μανουάλι με αναμμένα κεράκια, φορτωμένα προσευχές και παρακλήσεις, απόλαυσαν στην φιλόξενη γωνιά μιας παραδοσιακής ταβέρνας, ό,τι προσέφερε το Πασχαλινό τραπέζι.

Όπως νόστιμα κουλουράκια, λαμπρόπιττες και αυγά, που τα συνόδεψαν με τσάι ή καφέ.

Πλημμυρισμένοι δέος και καθηλωμένοι από την γύρω φυσική ομορφιά, μόλις ο καυτός ήλιος έφτασε στην μέση του ουρανού, αποφασίσαμε να επιστρέψουμε στην αφετηρία μας, στην πόλη της Κω.

Η Κέφαλος, σε κάθε φιλόξενη γωνιά της, μας χαιρετούσε πότε με ένα παραδοσιακό πέτρινο Μύλο, πότε με τα ζεστά σπιτικά της, με τις ανθισμένες αυλές γεμάτες γεράνια, δυόσμο και μέντα και πότε με την αμμουδερή παραλία της.

Χαμηλόκτιστα σπίτια, που τα σκίαζαν οι κρεβατίνες από τις ήδη φουντωμένες κληματαριές, αιχμαλώτισαν την ματιά μας. Μερικά άτακτα κατσίκια και ήρεμα σγουρόμαλλα πρόβατα, έβοσκαν στα γύρω λιβάδια, όπου το κόκκινο της φλογερής παπαρούνας, μαζί με το κίτρινο του σπάρτου, κυριαρχούσαν στους πράσινους και καφέ κάμπους.

Ωδικά πτηνά, υμνούσαν τα κάλλη της φύσης, ενώ οι αεικίνητες μέλισσες, μαζί με τις πολύχρωμες πεταλούδες, τρυγούσαν τα πολύχρωμα αγριολούλουδα.

Επιστρέφοντας όλοι χορτασμένοι από όμορφες στιγμές και ακόμη πιο όμορφες εικόνες, συμφωνήσαμε πόσο ευλογημένοι ήμαστε που ζούμε κοντά στα παραδοσιακά χωριά μας, στην ανθρώπινη πόλη μας και στο φιλόξενο, καταπράσινο νησί μας.

Συγχαρητήρια στις κυρίες της Ενοριακής Αδελφότητας και στους υπεύθυνους Ιερείς, για την άψογη διοργάνωση, της επιτυχημένης προσκυνηματικής εκδρομής.

Τα έσοδα θα διατεθούν, για τις ανάγκες επισκευής του Ιερού Ναού Αγίου Παύλου Κω.

Ξανθίππη Αγρέλλη

 

12 ΣΧΟΛΙΑ

  1. Μπράβο Ξανθιππη μου,το έχω ξαναπει και δεν θα κουραστω να το λέω οτι αξιζεις χίλια μπραβο που προβαλλεις κάθε εκκλησιαστικό θέμα του νησιού μας.Χωρίς την πίστη μαςδεν είμαστε τίποτα και πρέπει να την προστατεψουμε πάση θυσία.Μπράβο σε σένα Ξανθιππη μου και σε ολο τον κόσμο που συμμετει

  2. Μπράβο Ξανθιππη μου,το έχω ξαναπει και δεν θα κουραστω να το λέω οτι αξιζεις χίλια μπραβο που προβαλλεις κάθε εκκλησιαστικό θέμα του νησιού μας.Χωρίς την πίστη μαςδεν είμαστε τίποτα και πρέπει να την προστατεψουμε πάση θυσία.Μπράβο σε σένα Ξανθιππη μου και σε ολο τον κόσμο που συμμετειχε σ’αυτη την όμορφη προσκυνηματικη εκδρομη στον Αι-Γιαννη και αξιο και ευλογημενο το προσκύνημα σας.

  3. Συγχαρητηρια που διοργανωνει τετοιες εκδρομες στην ενορια του…………………………………….δεσποτα ανοιξε τα ματια σου και δες ποιοι σε βοηθανε πραγματικα!

  4. Ο τίτλος έπρεπε να λέει «Με πολλά κορόιδα…» που πιστεύουν σε ασυνάρτητες ιστορίες 2000 χρόνων…Κακόμοιροι…

  5. ΚΑΙ ΟΜΩΣ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΘΑΥΜΑΤΑ.ΣΤΗΝ ΠΙΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΤΙΓΜΗ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ ΤΟ 1968 ΣΕ ΗΛΙΚΙΑ 16 ΧΡΟΝΩΝ ΖΗΤΗΣΑ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΙ ΜΟΥ ΤΗΝ ΠΡΟΣΕΦΕΡΕ ΑΠΛΟΧΕΡΑ.ΕΠΙΣΗΣ ΤΡΕΙΣ ΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΖΗΤΗΣΑ ΝΑ ΒΟΗΘΗΣΕΙ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ΜΑΣ ΠΟΥ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΝ ΣΕ ΜΕΓΑΛΟ ΚΙΝΔΥΝΟ[ΣΕ ΕΝΤΑΤΙΚΗ ΑΠΟ ΤΡΟΧΑΙΑ ΑΤΥΧΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΣΕ ΚΩΜΜΑ ΥΣΤΕΡΑ ΑΠΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ] ΚΑΙ ΠΑΝΤΑ ΕΔΙΝΕ ΤΗΝ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ, ΜΕΓΑΛΗ Η ΧΑΡΗ ΤΟΥ.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΑΝΑΤΙΚΟΥΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΥΣ,ΕΝΑΣ ΤΑΠΕΙΝΟΣ ΑΜΑΡΤΩΛΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΕΙΜΑΙ.

  6. ΦΙΛΕ ΑΝΩΝΥΜΕ ΣΧΟΛΙΑΣΤΗ ΕΧΕΙΣ ΚΑΘΕ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΙΣΤΕΥΕΙΣ ΟΥΤΕ ΣΤΙΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΟΥΤΕ ΑΛΛΟΥ . ΔΕΝ ΝΟΜΙΖΩ ΟΤΙ ΕΧΕΙΣ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΑΝΩΝΥΜΑ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΛΕΙΣ ΛΕΓΟΝΤΑΣ ΚΟΡΟΙΔΑ ΟΣΟΥΣ ΕΠΙΘΥΜΟΥΝ ΝΑ ΠΙΣΤΕΥΟΥΝ Η ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ ΝΑ ΕΛΠΙΖΟΥΝ ΚΑΠΟΥ. ΟΙ ΘΡΗΣΚΕΙΕΣ ΣΤΗΡΙΖΟΝΤΑΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗΣΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΑΝΑΓΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΛΙΤΕΡΟΥΣ.

  7. ………… ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΓΚΑΡΙ. ΤΟ ΜΟΝΟ ΠΟΥ ΕΜΑΘΕ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ. ΝΤΡΟΠΗ ………………………

  8. ΑΣ ΜΗΝ ΠΟΥΡΟΒΟΛΟΥΜΕ ΤΟΝ ΠΙΑΝΙΣΤΑ ΑΣ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΥΣΙΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΥΟ ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ‘ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΩΝΥΜΟΥ’ ΕΜΕΙΝΑΝ ΑΙΩΝΙΕΣ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΙΣ ΓΡΑΦΕΣ. ΑΙΩΝΙΑ ΕΜΕΙΝΕ ΚΑΙ Ο ΠΟΛΕΜΟΣ Η ΒΙΑ Η ΤΡΟΜΟΚΡΑΤΙΑ ΤΟ ΕΓΚΛΗΜΑ ΚΑΙ Η ΚΑΚΙΑ ΠΟΥ ΚΑΜΙΑ ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΔΕΝ ΚΑΤΑΦΕΡΕ ΝΑ ΕΞΑΛΕΙΨΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΝΘΡΩΠΟ ΟΥΤΕ Η ΘΡΗΣΚΕΙΑ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΔΥΣΤΥΧΩΣ. Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΔΥΣΚΟΛΑ ΒΓΑΖΕΙ ΤΟΝ ΚΑΛΟ ΕΑΥΤΟ ΤΟΥ ΑΛΛΑ ΕΚΔΗΛΩΝΕΙ ΤΟΝ ΚΑΚΟ. ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΓΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ.

  9. γιατι δεν βγαζατε και καμια φωτογραφια το δρομο που παει στο μοναστηρι να τον δουν ολοι οι συμπατριωτες μας μαζι με τον δημαρχο και ολοι την κομαντατουρ που τον συγωνταρη να καμαρωσουν ολοι μαζι και θελουμε και τουριστες σα δεν ντρεπομαστε λιγακι

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ