Η εορτή της Παναγίας του Τσακάλη στις Χαϊχούτες (ΒΙΝΤΕΟ)

3
2027

Εορτή της Μεσοπεντηκοστής σήμερα, πανηγυρίζει η «Παναγία του Τσακάλη» η οποία βρίσκεται μεταξύ Ασωμάτων και Αγίου Δημητρίου.

Πρόκαιται για ένα μεσαιωνικό ναό κτισμένο σε πύργο. Κατά τον αρχαιολόγο Ιω. Βολονάκη, ο ναός και ο πύργος προέρχονται πιθανώς από τον 14ο ή 15ο αιώνα, διατηρούν όμως εντοιχισμένα και αρχιτεκτονικά τμήματα του 12ου αιώνα μ.Χ.

Άλλοι ερευνητές υπολογίζουν ότι η ανέγερση του ναού και του πύργου πραγματοποιήθηκε μετά το 1457, όταν οι Τούρκοι εκπόρθησαν τα Κάστρα της Κω. Ο συνδυασμός των δύο κτισμάτων, μοναδικός στην Κω, υπαγορεύθηκε προφανώς από την ανασφάλεια που επικρατούσε τότε στο νοτιοανατολικό Αιγαίο. Πιθανολογείται επίσης ότι ο Πύργος χρησίμευε ως καταφύγιο της οικογένειας Τσοκαλλά (ή Τσουκαλά) που κατείχε το κτήμα ή των καλλιεργητών του.

3 ΣΧΟΛΙΑ

  1. ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ ΜΕΧΡΙ…………………………………………………………………………….ΔΙΕΥΧΩΝ

  2. Χρόνια πολλά σε όλους,πολύ όμορφο βίντεο απο την γιορτή της Παναγιας του Τσακαλη,ενα Εξωκλήσι το οποίο ανήκει στον Ασωματο μας και λειτουργειται φυσικά απ’ τον Παπά-Σακελλαρη.Δοξασμενο το όνομα της Παναγιάς μας,να χαρίζει δύναμη και μακροημερευση σε όλους.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΑΝΩΝΥΜΑ Ή ΕΠΩΝΥΜΑ